wyłącznie Ballarini i gdybym teraz miała zejść na zwykłe garnki i patelnie, pewnie nieźle bym poprzypalała jedzonko, bo ze wspomnianymi produktami trudno jest cokolwiek spalić, a butelka litrowa butelka oleju do smażenia starcza mi na 3-4 miesiące, bo smażę albo beztłuszczowo albo minimalne ilości, bo więcej nie ma potrzeby. Niektóre produkty mam już dwa lata i używam ich codziennie(...)uwagi, bo bez sensu by było używać coś co jest kiepskiej jakości, a ta jakość dla mnie jest wystarczająca. A co z tymi naleśnikami? Są mega cienkie! Pyszne. Polanie ulubionym syropem jest świetnym rozwiązaniem, bo naleśniki smażone bez tłuszczu są mięciutkie i nie są tłuste. Ja nie wszystkie polałam syropem, bo te suche zabiorę do pracy i będę
Blondynka GotujeWakacyjne obiady zawsze stanowią wyzwanie, bo najlepiej gdyby dało się je zrobić szybko, żeby nie stać zbyt długo przy gorącej kuchni, no i jeszcze żeby wszystkim
Czary - gary w kuchniBliny pszenno-gryczane z sałatką śledziową Bliny są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej, ale zakorzenionym także od dawna w kuchni polskiej. W kulturze rosyjskiej
Pełny talerzZa sprawą akcji Hola Mexico 4 organizowanej przez Shinju przeniesiemy się kulinarnie do Meksyku. Muszę się przyznać, że te smaki bardzo mi odpowiadają. Ossstre chili con
Pełny talerzNaleśniki black end white z owocami Wspaniały duet naleśnikowy , który u nas z powodzeniem zastępuje obiad . Naleśnik waniliowy z gruszką i ciemną czekoladą , oraz czekoladowy naleśnik
Ogrodnik w podróżyLubię budzić się ze świadomością, że cały dzień mam dla siebie. Mogę się wtedy do woli zastanawiać co zrobić, żeby spędzić go owocnie i wieczorem móc
Przepysznik - BLW i nie tylkoUwielbiamy kuchnię hinduską. Ulubionym naszym dodatkiem jest naan. Jest to rodzaj chlebka, coś jak grubszy, mięsisty naleśnik lub tortilla, który rwie się w dłoniach i w taki skrawek zagarnia się dowolne danie. Oczywiście, cała konsumpcja odbywa się rękoma, co jest chyba jednym z milszych kulinarnych doświadczeń. Naszym ulubionym naan jest garlic naan, czyli chlebek naan smarowany rozpuszczonym masłem z dodatkiem(...)naany wychodzą bardzo suche i zamiast je rwać, możemy co najwyżej je połamać. Dzisiaj za to przepis na naan mięciutki, z dodatkiem drożdży, co jest rzadkością. Dodatkowo w cieście znajduje się też jogurt. Proponuję Wam przetestować różne grubości wałkowania placuszków i wybrać, czy preferujecie naan bardzo cienko rozwałkowany, czy też naan puszysty, dość gruby. Patelnię delikatnie natłuszczamy przed każdym smażeniem
Mieszam w Garnkuzbyt dużych ze względu na Stasia. Na ciasto pierogowe : 2 szklanki mąki pszennej jajko łyżeczka miękkiego masła szczypta soli ok. 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody Mąkę, sól, masło i jajko umieściłam w misce. Stopniowo dolewałam wodę jednocześnie mieszając. Ciasto wyjęłam na blat oprószony mąką i zagniatałam tak długo aż ciasto stało się gładkie i elastyczne. * Uformowałam kulę, którę(...)czystą ściereczką, drugą rozwałkowałam i wycinałam kółka średnicy około 4-5 cm ( użyłam do tego słoika po koncentracie pomidorowym). *Jeśli ciasto będzie się kleiło można posypać blat i ręce niedużą ilością mąki. Przed lepieniem pierogów zagotowuję wodę z olejem, doprawioną solą. Brzegi wyciętych kółek należy rozpłasczyć w palcach, nałożyć farsz – wystarczy łyżeczka – brzegi skleić. Wrzucam na wrzątek i gotuję około
apetytnapieczenieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u GosiUwielbiam te placuszki, zresztą moja niespełna 1,5 roczna córka również. Dlatego proporcje składników często nawet i potrajamy. Chyba nie ma możliwości, aby nam się znudziły
Di gotujenp.na zimno tłoczony olej kokosowy,woda z kokosa,krem kokosowy czy też miąższ z kokosa .Mleko kokosowe jest mlekiem pochodzenia roślinnego,podobnie jak mleko sojowe,ryżowe,czy migdałowe.Stanowi znakomity zamiennik mleka krowiego,wprowadząjacy do codziennego jadłospisu szczyptę egzotyki.Warto zatem na stale włączyć produkty z kokosa do codziennej diety i przygotować słodki przysmak np.naleśniki czy ciasto lub spróbować użyć(...)najwyzej 2-3 dni.Stojąc na pewno ęrozwarstwi,ale to naturalny proces.Na górze odzieli sie Smietanka.Możemy ją ubić do deseru,a mleko zużyć do zupy,sosu,potraw curry ,naleśników lub do kawy lub po prostu wypić.Kawa z takim mleczkim jest wyśmienita.Bardzo polecam!WYKORZYSTANIE POZOSTALYCH WIORKOW KOKOSOWYCH :Pozostałe wiórki sa również do wykorzystania.Na blaszkę wyłożoną papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Odkąd w prezencie dostałam blender nie wyobrażam sobie już bez niego mojej kuchni. Ciasta, koktajle, lody, desery, placki, naleśniki… Ileż dzięki niemu stworzyłam pysznych potraw i ile wiąże się z nim zabawnych historii. Zwłaszcza od czasu, gdy moja mała księżniczka zaczęła mi pomagać w kuchni. Kiedyś stwierdziłam, że nie wymienię go (mimo lat) na inny sprzęt. Dziś jednak(...)szybki . Dzięki niemu nie muszę już czekać, aż młodsze dziecko się obudzi (lub tak jak to zazwyczaj bywało, gdy syn spał używać łyżki i siły rąk podczas robienia ciasta). Blender jest dostępny w różnej kolorystyce (3 do wyboru). Mój jest zielony, co bardzo podoba się córeczce. Mi podobają się zabezpieczenia np. nie ma obawy, że podczas blendowania pokrywka nam się
Słodkie okruszkiŚniadaniowe mini ruchanki. Takie, że... Łoo! ;) No dobra. Łapka w górę, kto domyślił się, że chodzi o pyszne śniadanie. ;) Placki, naleśniki i racuchy wszelakie uwielbiamy rodzinnie, niezmiennie i niezmiernie. Z racji klimatu i dalekich od tropikalnych temperatur, doskonale wpasowują się one w zimowe i zdrowe śniadanie. Możliwości są tu nieograniczone, jednak tym razem padło na odświeżoną kuchnię regionalną(...)świeżych drożdży * 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka 25 g masła 150 g mąki żytniej typ 720 100 g mąki pszennej typ 650 szczypta soli 2 jaja olej lub klarowane masło do smażenia dodatkowo dżem prozdrowotny Łowicz 100% owoców Dzika róża cukier puder do oprószenia Drożdże rozetrzeć w kubku z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać 4 łyżki letniego mleka
Pełny talerzkońcu i wymieszane ciasto należy natychmiast włożyć do piekarnika. Druga sprawa - jeśli zdarzy się, że ciasto popęka z wierzchu lub zrobi się górka, nie przejmujcie się, w kolejnych krokach będziemy robić z tym porządek :) Trzecia sprawa - a właściwie najpierwsza - tzw. biszkopt pieczemy przynajmniej 1 dzień a najlepiej 2 dni wcześniej, niż potrzebujemy tort. Upieczone ciasto zostawiamy w formie do całkowitego(...)formie), trzecia część kremu zostaje do posmarowania innego ciasta albo naleśników na śniadanie (naleśnik przesmarowany kremem i nafaszerowany owocami, dobre). Można zrobić od razu mniej kremu ale mnie nie chciało się kombinować z proporcjami. Korzyść z takiej górki wspomniałam już gdzieś wyżej, ścięte ciasto kruszymy drobno i mamy super boki tortu, zamiast wiórków kokosowych czy orzechów. Żeby okruszki, orzechy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE