naleśniki z olejem w cieście - 2899 przepisów (strona:161/194)

Kluski parowane z truskawkami 233

mogłabym jeść je w dużych ilościach. Tylko M. oczywiście poszkodowany, bo on nie uznaje obiadów z owocami... U niego żadne pierogi, kluski, racuchy itp nie przejdą. Podobnie naleśniki z dżemem lub serem. No ale trudno, nie każdemu musi wszystko smakować, zresztą na pewno i wśród Was są takie osoby, które na samą myśl kręcą głową i nosem oznajmiając wszem(...)ciasto pozostawiamy w misie z temperaturą ustawioną na 35 ⁰C i czasem 40 minut. Wyrośnięte wyrabiamy przez chwilę na stolnicy, po czym dzielimy na ok 18 kawałków. Każdy rozpłaszczamy, układamy na środku większą truskawkę i dokładnie zlepiamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką. Przed przygotowaniem klusek, do misy w której było ciasto nalewamy ok 1½l wody. Parowar smarujemy delikatnie olejem

Kuchnia w czekoladzie
Paczka zdrowej żywności od Look Food :) 159

dodawany do ciast. Zalecane dzienne spożycie: maksymalnie 2 pestki dziennie!   OLEJE Zarówno olej konopny jak i palmowy będę używać po raz pierwszy. Na co dzień w mojej kuchni znajduje się olej kokosowy i oliwa z oliwek - ekologiczne, tłoczone na zimno. Do smażenia używam tego pierwszego, a do sałatek i potraw już gotowych zazwyczaj dodaje oliwę.  OLEJ PALMOWY - uzyskany(...)poddany procesom rafinacji. Bardzo często olej palmowy jest źle kojarzony, produkowany na skalę przemysłową, rafinowany pozbawiany jest najcenniejszych wartości odżywczych. Ten poniżej jest całkowicie inny! Dostarcza witaminy E, K, karotenoidy oraz koenzym Q10. Można używać go do smażenia, pieczenia, duszenia, jako dodatek do zup i sosów. Nadaje potrawom intensywną barwę.  OLEJ KONOPNY - ekologiczny olej tłoczony na zimo. Jest ogromnym

Zdrowie na języku :P
Smalec (czysty) 218

smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik: słonina Z podgardla albo boczku także można wytopić smalec(...)albo omaścić nimi warzywa gotowane na parze. Ja smalcu używam najczęściej zamiennie z masłem klarowanym ( przepis ). Do smażenia używam oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych ryb i drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie czy jako stek czy na gulasz, używam właśnie smalcu (domowego). Placki ziemniaczane, czy jajecznica

PaleoSMAK
Pancakes zebra na śniadanie 161

Witam znowu po przerwie, tym razem jednodniowej. Moje hotelowe przenosiny strony są zakończone. Mam nadzieję, że wszystko będzie działać profesjonalnie i bezproblematycznie. Czeka mnie jeszcze jedna

codojedzenia
Gofry jak z budki 261

"Śnieżny, wolny piątek. I co tu robić? Planowałam zająć się ogrodem, a tu metr śniegu z każdej strony. Pozostaje mi zostać w domu i coś smacznego

Słodkie Przyjemności
Waniliowe placuszki z serka homogenizowanego wg Aleex 148

Wtorek. Kolejny dzień tygodnia. W szkole bieg przez 9 godzin: lekcje, dokumenty, telefony, faktury, nadchodząca impreza, próbna matura, spotkania planowane i nieoczekiwane. Na koniec dnia informacja

W mojej kuchni
KETO NALEŚNIKI BOUNTY BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 466

W naszym domu co weekend na życzenie naszej córki goszczą na śniadanie naleśniki W zasadzie wszyscy je uwielbiamy i często powstają ich nowe wersje. Tym razem

Ola la LCHF
Naleśnikowe rożki kakowe z twarożkiem i jagodami 111

Lubię letnie, upalne dni. To zaś, co dzieje się ostatnio to lekka przesada. nie czuję się dobrze. Upał sączy się przy kazdym uchyleniu drzwi do środka

Gotuj Sam!
Popover. Yorkshire pudding. Dutch baby 187

skrócone do wygodnej i łatwiej wymawialnej formy „ Deitsch”. I tak oto niemiecki naleśnik został chcąc nie chcąc naleśnikiem holenderskim. Nie ma z nimi wiele pracy – ale ważny jest sposób ich pieczenia. Oryginalnie piecze się je w wysokich foremkach, głównie po to żeby ciasto utworzyło w środku jak największy pusty komin, a z wierzchu było przypieczone i chrupiące. To samo(...)Wyjmujemy formę na blat, gniazda w foremce smarujemy pozostałym tłuszczem, najlepiej pędzlem ale jeśli macie butelkę z atomizerem sprawdzi się jeszcze lepiej. Wlewamy ciasto mniej więcej do połowy- dwóch trzecich wysokości foremek – urośnie. Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika i pieczemy 15 minut w 200⁰C z termoobiegiem i pod żadnym pozorem nie otwieramy piekarnika! Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę

Karo in the Kitchen
Naleśniki czekoladowe 159

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

kulinarnyswiatdomi
PLACUSZKI NA JOGURCIE Z BANANAMI I CZEKOLADĄ! 133

Najlepsze śniadanie, to śniadanie na ciepło. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, naleśniki, gofry, owsianki, jaglanki, zapiekane bądź gorące z mlekiem. To chyba przez to, że jestem totalnym

SMYKWKUCHNI
Naleśniki budyniowe 413

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

kulinarnyswiatdomi
Krokiety z kapustą i grzybami 169

Składniki: Farsz: 600 g kapusty kiszonej 1 marchewka 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 40 g suszonych grzybów 500 g pieczarek 1 duża cebula

Blondynka Gotuje
Tortilla patatas z chorizo 130

przypominają mi się tamte smaki i z przyjemnością odtwarzam je w kuchni w Polsce. Gdyby zapytać ludzi, co to jest tortilla, większość pewnie opowiedziałaby o placku podobnym do dużego naleśnika. To wydanie meksykańskie. Tortilla hiszpańska, zwłaszcza odmiana patatas, czyli z ziemniakami, to rodzaj omletu. Jest on gruby na ok. 5 cm. Hiszpanie jedzą go na zimno i na ciepło. Tortillę(...)jajka 6 plasterków kiełbasy chorizo sól dymka (dla koloru; Hiszpanie użyliby cebuli) 2 łyżki oleju do smażenia Ziemniaki obrać i pokroić na byle jakie kawałki.Trzeba pamiętać, że muszą się one smażyć na patelni, więc nie warto kroić dużych i grubych plastrów. Na rozgrzanym oleju na małym ogniu obsmażyć ziemniaki tak, by nie były surowe w środku. Pokroić dymkę. Plastry

Weekendy w domu i ogrodzie
Krokiety z grzybami i kapustą 174

Chyba pierwszy raz tak robię...tzn.nie chyba , a na pewno...Nigdy wcześniej nie mroziłam krokietów,ale w tym roku postanowiłam sobie troszkę poeksperymentować i zrobić wcześniej

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania