Dziś świętują wszystkie Mamy. Sprawcie, żeby ten dzień był dla nich wyjątkowy i pełen niespodzianek. I wcale nie trzeba wydawać miliona monet na drogie prezenty. Wystarczą
Obiad gotowyPrzepis autorski (mój). Uwielbiam placki z płatkami kukurydzianymi, zresztą moja rodzina i znajomi również. Nie żebyśmy byli ich wielbicielami, bo płatki w ogóle nie są
Di gotujeRAUCHY ŚMIETANKOWE Z JABŁKAMI I TRUSKAWKAMI! POMYSŁ NA NIEDZIELNE ŚNIADANIE! ŚNIADANIE DLA CAŁEJ RODZINY! Poranek to ta część dnia, którą lubię dopieszczać dobrym posiłkiem! Najlepiej gdy
SMYKWKUCHNIsię kroi. Idealny na zimno - jak i na gorąco. U mnie już znikał po wyjęciu z piekarnika... Nieupieczona masa może również posłużyć jako farsz np. do pyz czy naleśników. (2-3 keksówki) (*) 1 kura/kogut 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego przyprawa rosołowa Dodatkowo: 1 marchewka (duża) 2 cebule 2 jajka 2 suche bułki(...)oleju rzepakowego ) Kurę/koguta (w kawałkach) włożyć do garnka z zimną wodą. Dodać obraną marchew (w całości), liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę rosołową. Całość gotować (pod przykryciem) na małym ogniu - do miękkości. Po tym czasie mięso ostudzi, oddzielić od kości i wraz z marchewką - zmielić (dwukrotnie) maszynką do mięsa. Cebulę pokroić i posmażyć na niewielkiej ilości oleju
Di gotujeDZIEŃ 4 Odłóż połowę zakwasu (oddaj mamie, koleżance bądź zużyj do naleśników) Do połowy ponownie dodaj 1/4 szklanki mąki i wodę. Wymieszaj, odstaw na 24h. DZIEŃ 5 Możesz już spróbować piec chleb z 4 dniowego zakwasu, ale jest on jeszcze najprawdopodobniej słaby i musisz do ciasta dodać troszkę drożdży. Zakwas możesz dokarmiać dalej i to Ci rekomenduję. Dodaj(...)pierwsza przygoda z domowym chlebem, nie skracaj tego czasu. 2. CIASTO NA CHLEB - cały zaczyn - 240 g mąki pszennej typ 450 - 200 g mąki pszennej chlebowej (zamiennie możesz użyć też np. orkisz typ 720) - 270 g wody - 1,5 łyżeczki soli - 2 płaskie łyżki zmiksowanych suszonych pomidorów w oleju - 3 łyżki dobrze odsączonych kaparów - 1 łyżka miodu + 4 łyżki mąki
SMYKWKUCHNIhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Uwielbiam pastę tahini, ponieważ dzięki niej można nadać chałwowego smaku (który uwielbiam) - pozornie prostym rzeczom
Di gotujenawet nie z masłem! no to z czym?!! Otóż - dobra informacja - jeśli lubimy kanapki , możemy jeść je nadal :) Ja zamiast masła na początku używałam oliwy z oliwek albo oleju lnianego a z czasem przestałam tłuścić pieczywo czymkolwiek; posypuję tylko zmielonym siemieniem lnianym , na to sałata obojętnie jaka, pomidory i ogórki kiszone albo rzodkiewki i ogórki zielone albo ogórki i papryka(...)wieloziarniste. W większości sklepów, wbrew pozorom, znajdzie się jakieś bezmleczne pieczywo. gorące wiatraczki francuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami różnymi; mamy wegańskie ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem; mamy jaglankę (czyli kasza jaglana ugotowana na słodko z orzechami i owocami suszonymi, napiszę o tym wreszcie kiedyś); płatki zbożowe
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIERibollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza, z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo
Cztery FajeryOdświeżamy racuchy! i zrobimy je w zupełnie nowej odsłonie :). Zamiast mąki pszennej kukurydziana, zamiast jabłek pieczony bakłażan na górę kleks ze śmietanki i posypka z podsmażonego
Kuchnia PROzdrowotnaNaleśniki orkiszowe, zawijane z brokułami, pieczarkami i serem. Podawane z pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym są fajną alternatywą dla klasycznych naleśników na słodko. W mięsnej wersji
cool and mintyLubię ruchanki. Krótkie i proste stwierdzenie, a potrafi zrobić duże wrażenie ;) Nazwa "ruchanki" słyszana po raz pierwszy zazwyczaj wywołuje przynajmniej uśmiech na twarzach (dlatego ruchanki biją
Pełny talerzMoje dzieci uwielbiają naleśniki i najróżniejsze placuszki, dlatego tak często goszczą na moim stole. Zresztą… ja i reszta dorosłej części rodziny też je uwielbiamy Dziś
Słodkie okruszki{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Sezon na kurki w pe\u0142ni, wi\u0119c trzeba z tego korzysta\u0107! Te aromatyczne grzyby to czyste z\u0142oto
Mostek w kuchninaleśniki były stosunkowo ciężkie ze względu na użycie jęczmienia lub żyta oraz niestosowania zakwasu. Dziś proponuję coś zupełnie odmiennego a jednak bardzo podobnego: zdrowe i bogate w błonnik naleśniki z płatków owsianych z delikatnym musem z mango. Smacznego 😊 Did you know that PANCAKES are ANCIENT FOOD?? The ancient Greeks used griddles to cook a flat loaf drizzled with(...)suche składniki do miski tj. mąkę, płatki, proszek, sodę i cynamon. Wymieszaj za pomocą łyżki, a następnie dodaj jajka, jogurt, olej i miód. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładaj po czubatej łyżce ciasta na jednego placka smażąc jednocześnie po ok. 4 placki placki przez około 1 - 2 minuty każdy (pęcherze powietrza oraz zrumieniony spód
Better Life By Auntie JuMałpie placki z bananem W sumie wszystko co istotne jest w tytule. Mogę dodać jeszcze, że placki najlepsze są od razu po przygotowaniu. Pomimo dodatku mąki
Pełny talerz