zamiennikiem mięsa idealnie nadaje się jako farsz do pierogów oraz krokietów, a także dobrze komponuje się z sałatkami. Oprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często gości w mojej kuchni, mam nadzieję, że nie znudzi się również Wam :-) Naleśniki gryczane z soczewicą zieloną i pieczarkami (5 naleśników) Składniki
Życie na widelcuPiątkowa tradycja naszego domu to naleśniki na śniadanie. Trudno mi dokładnie zdefiniować ilościowo składniki, bo nawet się już nad tym nie zastanawiam, po prostu mleko, mąka, jajka, szczypta soli, olej i nieraz trochę wódki. W zależności jak mi się wleje lub sypnie, dolewam mleko lub dosypuję mąkę tak by ciasto miało lekko lejącą konsystencję. Jeśli wstanę zbyt późno(...)masę, często pomagając sobie przy tym mikserem - oszczędzając czas i rękę :). Teflonową płaską patelnię smaruję przed każdym naleśnikiem olejem (w przypadku braku pędzelka wlewam kilka kropel oleju), rozprowadzam ciasto i smażę z obydwu stron. Jeśli potrzebuję bardziej delikatnego ciasta np. do krokietów to zmniejszam ilość mleka zastępując go wodą gazowaną w stosunku
Z notatnikajeśli zostałoby nadziane kapustą z grzybami :-) Te krokiety najczęściej goszczą na moim stole w czasie świąt, ale w dzień powszedni prezentują się równie dobrze. Krokiety z kapustą i grzybami KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Na ciasto: 0,5 kg mąki krupczatki 2 jaja 2 szklanka mleka 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka wody (dolewamy stopniowo jeśli ciasto jest za gęste) olej(...)Jeśli ciasto wychodzi zbyt gęste dodajemy wodę (ciasto powinno być lejące). Naleśniki smażymy na jasno na niedużej ilości oleju (najlepiej posmarować olejem patelnię przy pomocy pędzelka). Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zawijamy według własnych upodobań (u mnie koperty). Każdego zawiniętego naleśnika obtaczamy w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w bułce tartej i delikatnie podsmażamy z każdej
peggiwkuchniUwielbiam krokiety z kapustą i pieczarkami . Mogłabym je jeść codziennie .Niestety trochę długo trwa ich przygotowywanie ,dlatego pojawiają się u mnie rzadko .Polecam. Składniki na 10 cienkich naleśników : 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 1 jajko 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę .Odstawić na czas przygotowywania farszu . Następnie
Ladylaura.Składniki: Farsz: ( z tej ilości farszu wychodzi 8 krokietów) 380g pieczarek, 3 średnie cebule (235g po obraniu), 0,5 kg mięsa mielonego, mała główka czosnku, sól, pieprz, majeranek, bazylia, vegeta (niekoniecznie), olej do smażenia. Naleśniki: Tu przepis lub według własnego. Panierka: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć
W kuchni u Monikimięsnym Pyszne krokiety z farszem mięsnym, to doskonały pomysł na zagospodarowanie mięsa obgotowanego z kości wieprzowych , lub np ścinek po formowaniu szynki , czy schabu . Farsz wychodzi aromatyczny , delikatny , doskonale smakują podane z każdą zupą krem lub sosem jogurtowym . Mogą stanowić danie główne lub przystawkę . Namawiam , pracy może sporo , ale efekt wyśmienity Składniki 6 cieniutkich naleśników(...)gotowaniu kości . Bierzemy jeden naleśnik , kładziemy na nim łyżkę farszu mięsnego , składamy brzegi do środka , przytrzymujemy jedną ręką , a drugą rolujemy koniec , tak jakbyśmy zwijali chodniczek w przedpokoju " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> , koniec smarujemy jajkiem i zalepiamy . Tak przygotowanego krokieta maczamy w jajku , obtaczamy w bułce
Ogrodnik w podróżyOstatnio zostało mi sporo mięsa z rosołu i dodatkowo opróżniłam zamrażarkę. Z mięsa postanowiłam zrobić krokiety. Mnie wyszło 11 krokietów z dużą ilością mięsa. Krokiety wyszły
Mama Gotujeciastem Ciasto odstawić na pół godziny. Patelnię wysmarować bardzo małą ilością tłuszczu. Smażyć naleśniki po obu stronach do momentu aż ciasto się zetnie i uzyska lekko złotawy kolor. Można podawać z serem, szpinakiem, dżemem lub innymi dodatkami. Mogą być też bazą do krokietów
Na słodko lub wytrawnieSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Krokiet z farszem grzybowym Po krokietach szpinakowych , kapuścianych i pieczarkowych nadszedł czas na krokiety z leśnych grzybów . Czas akuratni , bo w lasach pojawiły się piękne pachnące maślaczki , miodaczki , podgrzybki i prawdziwki …no i co tam jeszcze da się wyszperać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wszystkie przepisy z użyciem grzybów nieodparcie kojarzą mi się z jesienią(...)dodajemy posiekany tymianek i doprawiamy pieprzem . Rozkładamy naleśnik i kładziemy łyżkę farszu , następnie zwijamy brzegi do siebie i rolujemy jak dywan . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej ,po czym smażymy na średnim oleju na złoty kolor z obu stron . Gotowe , polecam do zupy grzybowej lub z dipem jogurtowo-ogórkowym Post Krokiet z farszem grzybowym pojawił się poraz pierwszy
Ogrodnik w podróżyużywam jako jeden ze składników sałatek, tym razem zaryzykowałam i dodałam je do krokietów. I nie żałuję! To był świetny pomysł. Dzięki czemu danie zyskało na oryginalnym smaku, a olej sprawdził się do przyswojenia niektórych witamin :) Przejdźmy może w końcu do przepisu :) Składniki na naleśniki: - 200 - 220 g mąki pszennej/ pszennej razowe/ żytniej - 250 ml mleka - 250 ml wody
Zdrowie na języku :PPróbowaliście takiej wersji krokietów? To trochę lżejsza, letnia odmiana tego tradycyjnego dania. Jeżeli macie mięso z zupy z poprzedniego dnia, fasolkę szparagową i natkę z pietruszki to spróbujcie zrobić te pyszne naleśniczki, nie pożałujecie. Składniki: 12 naleśników ( na blogu znajdziecie też przepis na idealne naleśniki) 250g mięsa drobiowego (może być ugotowane mięso z zupy) 100g fasolki szparagowej pół
Cukiernia PychotkiDolewamy wody. Dusimy ok 5 minut i doprawiamy do smaku. Na środek naleśników wykładamy po ok 2 łyżkach farszu i składamy je jak koperty. Przekładamy złożonymi rogami do dołu do nasmarowanej uprzednio tłuszczem formy (na dno należy wysmarować kilka łyżek sosu pomidorowego.) Układamy tak kolejno krokiety i zalewamy je sosem (sos podczas pieczenia się zredukuje). Naczynie wkładamy do rozgrzanego
ChilliJemy