najbardziej. Tym razem farsz pieczarkowy wzbogaciłam o różnokolorowe papryki i ciągnącą mozzarellę. Wyszło pysznie :)) Krokiety można przygotować sobie wcześniej i zamrozić. Nie tracą one na swoich walorach smakowych. Oczywiście przy wyborze farszu możemy dowolnie kombinować i napychać nasze naleśniki tym, co lubimy najbardziej :))Składniki na ciasto naleśnikowe: (na 10 dużych naleśników)2 szkl. mąki1 szkl
Walijskie Pichceniejaglanej będzie dziś mowa.Robiłam już gołąbki z jej dodatkiem , racuszki , zraziki czy też kopytka.Dziś mam kolejny rewelacyjny przepis – na krokiety z kaszą jaglaną.Niesamowicie chrupiące , sycące i smaczne.A dzięki dodatkowi kaszy jaglanej – zdrowe. SKŁADNIKI:NALEŚNIKI :* Mąka – 1 szklanka* Mleko – 250 ml* Jajko – 1 szt* Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* Sól – 1 szczypta* Olej – 50 mlFARSZ:* Kasza jaglana
Ostra na Słodkoodstygnięcia sporządzamy ciasto na naleśniki, w misce mieszamy, sól,jajka,mleko, 50ml oleju, cukier waniliowy, dodajemy ryż na rozgrzanym oleju smażymy na patelni naleśniki, smarujemy naleśnika nutellą, dodajemy banana i zawijamy jak krokieta, obtaczamy w jajku i bułce tartej smażymy na oleju z obydwóch stron na kolor brązowiutki dekorujemy :) Smacznego
pichcisztotylko chcecie. Może to być inne gotowane mięso albo jakieś surowe, przesmażone z warzywami. Farsz może być z samych warzyw albo grzybowo ryżowy jak w krokietach . Mam nadzieję, że zrobicie swoją wersję zielonych naleśników i będą Wam smakowały tak samo jak nam. Ktoś pewnie zaraz powie, że można usmażyć zwykłe, jasne naleśniki, ale czy z takimi kolorowymi danie
Smaczna PyzaKlasyka polska i kolejne danie z kapustą w roli głównej. Dość czasochłonne, ale bardzo proste. Wychodzi ok. 20 średniej wielości krokietów. Skorzystałam z tego przepisu . Składniki: ok. 800-900g kapusty kiszonej (po odciśnięciu soku) 2 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego 2 duże cebule 0,5 kg pieczarek olej 1 łyżka majeranku sól, pieprz Zagotuj w dużym garnku(...)Następnie dodaj pieczarki i duś do odparowania wody. Dodaj kapustę i chwilę podsmaż. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Farszem nadziewaj cienkie naleśniki (1-2 łyżki nadzienia na 1 naleśnik) i składaj je jak sajgonki. Następnie panieruj krokiety w jajku (rozmieszanym widelcem) i bułce tartej. Smaż z obu stron na złoto. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Qlinarnie i QlinarnieKolejną październikową propozycją w ramach akcji taniego gotowania będą krokiety. Dlaczego zakwalifikowałam je jako ekonomiczne danie? Ponieważ do ich przygotowania można wykorzystać mięsko z rosołu, połowę mleka do naleśników możemy zastąpić wodą, a z racji trwającego sezonu grzybowego ten dodatek możemy upolować sami w lesie - ewentualnie zastąpić go pieczarkami:) Krokiety to naprawdę uniwersalne danie - mogą stanowić pyszny, powszedni(...)powierzchnię. Smażyć naleśniki - pierwszy standardowo może się nie udać, natomiast kolejne nie będą już wymagały natłuszczania patelni :)Przygotowanie : Rozsmarować farsz na 2/3 powierzchni naleśnika (ok. 3 czubate łyżki farszu), dwa równoległe boki składać do środka w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie, następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan. Każdy krokiet obtoczyć w jajku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNaleśniki, któż ich nie zna i nie lubi? chyba każdy. Raz z serem, raz z owocami, czy jako makaron a może jako krokiety? Dobre są zawsze i wszędzie. Tym razem zaproponuję naleśniki z tartymi ziemniakami, inne niż tradycyjne ale jakie pyszne . Ja podałam je z surówką chińską [ klik ] i sosem z mango [ klik ] , kombinacja rewelacyjna. Polecam gorąco. Ziemniaczane
Moje Małe Czarowaniewywaru. Krokiety z mięsem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na 8 krokietów Składniki: 1000 g mięsa mieszanego (drób, wołowe, wieprzowe) 2 jajka 3 łyżki wazowe rosołu 2 cebule 1 marchewka kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe gałka muszkatołowa pieprz sól morska 8 naleśników bułka tarta do panierowania jajko do panierowania tłuszcz do smażenia Wykonanie(...)warzywami mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, rosół, gałkę, pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy na gładką masę. Na naleśniku układamy mięsny farsz, zawijamy boki ciasta do środka i zwijamy naleśnik w rulonik. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy krokiet maczamy dokładnie w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obydwu stron na złocisty kolor
Kulinarne przygody Gatitytakie zboczenie zawodowe ;) hehehe )Co wymyśliłam? Krokiety na słodko!Przepyszne krokiety z soczystymi truskawkami panierowane w chrupiących płatkach kukurydzianych i aromatycznym kokosie przywodzącym na myśl egzotyczne wakacje!Połączenie ulubionych składników w całość stworzyło fantastyczne danie , po które domownicy sięgnęli z przyjemnością!A nawet wołali o dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:* mąka – 1 szkl* mleko – ok. 1,5 szkl
Ostra na SłodkoKrokiety z kaszą i serem często przyrządzam na obiad, bardzo je lubię. Są smaczne i sycące, zawsze przygotowuje je w większej ilości i zamrażam, potem tylko obsmażam i mam na szybki obiad. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Farsz: 200 gram kaszy gryczanej Młyny Stoisław 300 gram(...)pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli, wlewamy mleko i olej, wszystko miksujemy. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, składając boki zwijamy krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Bajeczna Kuchnia, a resztę wsypać do sosu i dobrze wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Żaroodporne naczynie wysmarować lekko masłem. Na naleśniki kłaść farsz i zawijać w rulon (jeżeli wolicie, to można składać jak krokiety). Kłaść w naczyniu jeden obok drugiego, polać sosem beszamelowym i posypać lekko serem. Naleśników jest sporo, więc jak nie zmieści się
Passions hobbies lifeJeśli chodzi o krokiety najbardziej lubię z mięsem. Do tego pyszny i gorący barszcz czerwony na zakwasie klik. Ja robię nie tylko na święta. Krokiety można przygotować wcześniej i zamrozić. Ja mrożę bez panierki. Panieruję bezpośrednio przed smażeniem. Pyszności. Składniki: 1,2 kg karczku 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 listki laurowe Kamis 4 kulki ziela angielskiego(...)Kamis 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki gęstej śmietany Do smaku sól pieprz mielony Kamis majeranek Kamis gałka muszkatołowa Kamis Ciasto na naleśniki 3 szkl mąki pszennej 0,5 l mleka 0,5 l wody 3 jajka sól szczypta Do panierowania bułka tarta jajko Do smażenia olej rzepakowy Przygotowanie:Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać zimną
Ala piecze i gotujedzień musiałam dorabiac kolejne porcje a domownicy wołali o dokładkę!Krokiety na stałe wchodzą do mojego menu!Chrupiące krokiety obficie wypełnione farszem zrobiony z pieczonego drobiowego pasztetu , tartej marchewki , smażonej cebulki i ulubionych przypraw – niebo w gębie !Spróbujcie! SKŁADNIKI :NALEŚNIKI :** Mąka – 1 szkl** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka** mleko – ok. 2 szkl** jajko – 2 szt** sól – 1 szczypta** olej
Ostra na Słodkomojemu tacie!). Naleśniki są zrobione z mąki razowej, a panierka jest z dodatkiem otrębów. Krokiety są tradycyjnie smażone, ale jeśli chcecie odchudzić/uzdrowić je na 100% możecie je upiec - zawsze to mniej tłuszczu. KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ przepis autorski // 8-9 krokietów ~130g mąki pszennej razowej ~2 jajka ~szklanka mleka ~3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej) ~1/2 łyżeczki(...)smażenia (u mnie rzepakowy) Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Bułkę tartą wymieszać z otrębami. Zawinięte naleśniki moczyć w mieszance jajecznej, a następnie obtaczać w panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju (można potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu). Smacznego! :) Wartość odżywcza jednego krokieta: Wartość odżywcza tradycyjnego krokieta to ok. 308 kcal (żródło: ilewazy.pl ) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarodsączamy. Dodajemy serek i koperek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy serkiem. Posypujemy pokrojoną w kostkę papryką. Na jednym brzegu naleśnika układamy kawałek łososia, boki naleśnika zwijamy do środka, a następnie zaczynając od brzegu, na którym umieściliśmy łososia, zwijamy naleśnik w rulonik. (Postępujemy tak jakbyśmy zawijali krokiety). Gotowe! ;) Życzę smacznego! :) Zapraszam do akcji
Czerwona Porzeczka