Spring Rolls naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn ju ǎ n ; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem… Nazwa angielska „spring rolls” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa „ sajgonki ” odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej. Spring rolls(...)marchewkę, brukiew, paprykę, por, szczypior, sałatę, makaron ryżowy, mięso drobiowe (w wersji wegetariańskiej pomijamy). Dodatkowo możemy posypać całość nasionami chia. Zakładamy boki do środka i zawijamy sciśle podobnie jak krokiety, czy gołąbki uważając, aby nie rozerwać papieru. Podajemy z sosem słodko kwaśnym lub innym (np. z orzeszków ziemnych) przekrojone ukośnie na połówki. Spring rolls z nasionami chia w wersji mięsnej
mojewypiekiinietylkoPyszne i bardzo proste krokieciki - idealne na bezmięsny obiad lub gorącą przekąskę na wszelkie imprezy i towarzyskie spotkania. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec
Kto ugości moich gości?Pyszne naleśniki ze świetnym farszem ze szpinaku i fety, na końcu zapieczone pod beszamelem. Inspirowane przepisem Ewy Wachowicz- z moimi zmianami -w tym mój od lat
Moje Kuchenne RewelacjeZawsze chciałam ich spróbować, ale nigdy się nie odważyłam zrobić, bo bałam się że będę je musieć sama zjeść :) Mąż naleśnikowy nie jest w ogóle, nie
Kuchnia w czekoladziePrzeglądając bloga zauważyłam, że bardzo dawno nie było naleśników. Bardzo mnie to zdziwiło, ponieważ naleśniki pojawiają się na moim stole średnio co dwa tygodnie. Cóż, nie
My simple kitchenPostanowiłam poeksperymentować troszkę z kaszą gryczaną. Miało być smacznie, zdrowo i zachęcająco. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne. Polecam
Wielki apetytSpring rolls czyli inaczej sajgonka.Rodzaj krokietu chińskiego. Można potraktować je jako sałatkę owiniętą w papier ryżowy. Nadzienie zależy od Waszych gustów i smaków. Składniki można
potrawyregionalnePoniżej prezentujemy krótki przepis jak przygotować naleśniki rozumiane jako placki same w sobie. Abstrahujemy tu więc od wszelkich dodatków i farszów jakie są do nich stosowane
Kulinarna Pokusa