naleśnik - 11212 przepisów (strona:532/748)

KONKURS - Do czego dodasz syropu Mount Caramel? 155

syropy dla kolejnej osoby oraz po 1 butelce syropu dla kolejnych 3 osób. W sumie pięciu laureatów :-). Liczymy na Waszą wyobraźnię, bo kawa z syropem czy też polanie nim naleśników to zdecydowanie za mało :-). Wszystkie dodatkowe informacje znajdziecie w regulaminie Zapraszamy do udziału i życzymy smakowitych pomysłów! Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Clafoutis z truskawkami 192

Typowe clafoutis robi się z czereśniami lub wiśniami a ja postanowiłam zrobić z truskawkami. Bardzo proste i pyszne, przypominające naleśnik ciasto w moim domu znika z talerza bardzo szybko. Dobre na deser ale można również podać na śniadanie. Clafoutis zrobiłam w formie do tarty o której pisałam Wam  tutaj . W tamtym roku  gdy robiłam je po raz pierwszy

Monia miesza i gotuje
PAPRYKOWE KLUSKI. 188

osoloną wodą, z łyżką oliwy. Do roztrzepanego jaja wsypałam mąkę i sól. Dodałam wodę (lub mleko) i bardzo dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno miec konsystencję baardzo gęstego ciasta na naleśniki. Naprawdę, bardzo gęstego, jednak bez przesady. Kluseczki formowałam łyżką i kładłam na wrzątek. Gotowałam aż do ich wypłynięcia. sos paprykowy: 2 duże, dojrzałe papryki czerwone 1 zielona papryka puszka pomidorów

W kuchni Karmel-itki
Powrót do korzeni. Wielkopolskie pyry z gzikiem. 192

moim rodzinnym domu nigdy nie zawiera w menu mięsa. Odkąd pamiętam, zawsze starano się zrobić coś, co nasyci, a nie jest pochodzenia zwierzęcego. Często pojawiała się pomidorowa z makaronem, naleśniki, warzywne gulasze albo zupy. Jednak najbardziej lubiłam gzik. I nadal go uwielbiam. W szczególności ze świeżym szczypiorkiem albo koperkiem. I pyry. W mundurkach! Gdzie obierając, parzyły w palce. Gęsty

W kuchni Karmel-itki
Wykwintna Kaczka... Dziwaczka? 255

pieprzem. Najlepsza na ciepło. KLUSKI KŁADZIONE. (nauczyła mnie ich Mama;) szklanka mąki szklanka mleka jajko vegeta i pieprz Z podanych składników umieszałam ciasto o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Jeśli jest zbyt luźne - dodać mąki, zbyt suche - mleka. W dużym garnku zagotowałam wodę z łyżeczką soli. Porcje ciasta "kładłam" łyżką na wrzątek. Gotowałam do ich wypłynięcia. Odcedziłam.I podałam

W kuchni Karmel-itki
Ananas czy cukinia? CUKINIA ANANASOWA. 229

zalewą i zakręciłam. Pasteryzowałam 2 minuty od momentu zagotowania. Wyjęłam z garnka, postawiłam do góry dnem i pozostawiłam do wystygnięcia.  Cukinia świetnie pasuje jako dodatek do ciast, racuszków, naleśników, deserów, itd. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Restaurant Day - Poznań, 19.08.2012 243

tartę tatin czy też muf finy. Do tego, rzecz jasna, kawa. Na poddaszu ustawiono stoły, stworzono kącik dla dzieci. Niewielu zwiedzających, aczkolwiek parę osób się przewijało. Kasia zamówiła sobie naleśnika z pomidorami   sardynka,   gdy ja pastwiłam się nad jej aparatem. Przy okazji poznałyśmy parę niesamowicie przyjacielskich ludzi. Później zeszłyśmy do parku. Tam poustawiano leżaki, ludzie też przynieśli swoje

W kuchni Karmel-itki
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 216

Marysia, Dorota oraz Paweł, pokazywali swoje propozycje na szybkie, smaczne i zdrowe dania. Przy pomocy produktów Jana Niezbędnego , pokazali jak przyrządzić domowe tortille, łososia z pęczakotto czy też pyszne naleśniki pełnoziarniste z owocami. Same pyszności! Podczas ich pokazu, krążyłam w fartuszki Jana Niezbędnego, rozdając zainteresowanym ulotki z przepisami dań, które powstawały na scenie oraz wręczałam małe upominki od Jana Niezbędnego

W kuchni Karmel-itki
ORKISZOWE PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA. 212

właśnie ziemniaczanych. Robi się je szybko, można wykorzystać jako dodatek wszystko, co się ma pod ręką. Podawane w wersji słodkiej czy wytrawnej, smakują niezaprzeczalnie. Osobiście wolę je bardziej niż naleśniki. Postanowiłam je urozmaicić, podając do nich słony sos z sera gorgonzola. Dodatkowo, zamieniłam bułkę tartą czy też mąkę pszenną na ich zdrowszy odpowiednik - mąkę orkiszową. Smakują rewelacyjnie, a serowy

W kuchni Karmel-itki
KREM AWOKADO MIODOWO-CYTRYNOWY Z MIĘTĄ. 186

cytryny, uważając na pestki. Wszystko razem miskuję za pomocą blendera na krem.  Przechowuję w lodówce około 3-4 dni. Idealnie nadaje się do kanapek, owsianek, czy na naleśniki! A jeszcze lepszy, kiedy wyjada się go tak po prostu ze słoiczka. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Amerykańskie pancakes na maślance 256

suchych składników wlać mokre powoli mieszając. Składniki należy wymieszać ze sobą, aż masa będzie gładka, jednakże ważne jest to, żeby nie mieszać zbyt długo, wtedy placki zrobiłyby się twarde. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, około 1 minutę na każdą stronę. Podawać np. z owocami i syropem klonowym

Zgrabne Gotowanie
Amerykańskie pancakes z jagodami 254

masa będzie gładka, jednakże ważne jest to, żeby nie mieszać zbyt długo, wtedy placki zrobiłyby się twarde. Na samym końcu do masy dodać jagody, wymieszać ostatni raz.  Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, około 1 minutę na każdą stronę. Podawać z syropem klonowym. Smacznego! A poniżej zdjęcia prawdziwych Amerykańskich pancakes

Zgrabne Gotowanie
Truskawkowy Mus 173

już w domu przychodzi i osobiście dopilnowuje, żebym czasami nie zapomniała zrobić jego ulubionego musu. Ten mus i ja czasami wykorzystuję do ciast, jako polewa do lodów, do naleśników. Składniki na 5 słoików po 500 ml: 2 kg truskawek 0,5 kg cukru 1 torebka żelfix, dżemix lub konfiturex Wykonanie: Z truskawek usuwam szypułki, płuczę i miksuję w malakserze. Zmiksowane

Blondynka Gotuje
Bułeczki nocne , pyszne ! 221

sobotę wieczorem ogarnęłam się, że nie mam ani grama pieczywa na niedzielne śniadanie. Mogłabym usmażyć placuszki czy naleśniki, ale zamarzyły mi się świeże, chrupiące bułeczki. Gdy podzieliłam się tą myślą ze znajomymi na FB od razu posypały się propozycje przepisów. Wszystkie zanotowałam i będę ew. stopniowo próbować, ale kilka minut później zagniatałam ciasto na bułki z przepisu od Margarytki :) Jeśli

Smaczna Pyza
Bułki z mąką gryczaną i siemieniem 183

przepyszne ! Jednak ja próbuję tę mąkę wykorzystać także do innych potraw - piekłam już na przykład ciasto gryczane z nektarynkami , jabłecznik na gryczanym biszkopcie , muffinki z budyniem i robiłam naleśniki gryczane . Mąka gryczana ma specyficzny smak, który bardzo lubię. Jednak nadaje ciastu bardziej kruszącą się konsystencję więc dobrze jest łączyć ją z mąką pszenną. Tak też zrobiłam przygotowując bułeczki. ROZWIŃ

Smaczna Pyza