niej zup. Najbardziej lubię kremowe -doprawione na pikantnie. Czasem są to wegetariańskie z grzankami. Czasem na bulionie drobiowym z kluseczkami .A tym razem podałam z makaronem z zielonych naleśników ( omletów ). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnirosół to chyba najpopularniejsza zupa. Nie zgadzam się tylko na to by był to ciągle rosół z makaronem. Gotuję i podaję z kilkoma rodzajami klusek , kaszami, makaronem z naleśników, ziemniakami, pulpetami, kołdunami, pierogami wszelkiego rodzaju , itd. ( oczywiście prócz tego tradycyjnie z makaronem). Przyszła pora na pokazanie rosołów z kluseczkami warzywnymi. Na pierwszy ogień idą marchewkowe. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniugotowaniu wywarów na zupę pozostaje mi mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , knedle czy pyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi zostanie i jakie to jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem
Buniabaje w kuchnitotalną amnezję. Zapisałam sobie pomysł na to by robiąc krokiety w naleśnikach zostawiać część ciasta naleśnikowego i potem maczać w nim zwinięte krokiety , a następnie obtaczać w bułce tartej. Podobno panierka trzyma się lepiej. Prawda - trzyma się lepiej. Tyle że kompletnie nie pamiętam od kogo ten pomysł dostałam. Z góry przepraszam za zapominalstwo. Pomysł doskonały- polecam. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnidekoracyjne i smaczne , że warto ten pomysł wykorzystać albo na obiad albo jako ciepłą przystawkę . Jedno jest niezbędne - krokiety muszą być zrobione odpowiednio wcześniej by farsz zastygł porządnie w naleśnikach. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipogoda dopisze i zostaniemy dłużej. Na podróż przygotowałam 2 pojemniki sałatki greckiej oraz kanapki-tosty Doszłam do wniosku,że będzie nam to najwygodniej zjeść. Dla Michałka będą owoce oraz naleśniki z moim kremem kakaowo-bananowym plus plasterki banana Myślę,że na 7 godzin spokojnie nam wystarczy. Do tego woda mineralna oczywiście i soki. Obowiązkowo kolorowe pisma co by droga szybciej
Magiczne Życie Martypłatków róży. Ma dużo witaminy C,E,P,K i witaminy z grupy B. Bogactwo magnezu i żelaza. Syrop jest bardzo gęsty i wydajny. Można go dodawać do lodów,naleśników,pączków,herbaty oraz jako napój orzeźwiający. Taka relacja na szybko , po odpakowaniu tej paczuszki . Zapraszam na rozdanie
Magiczne Życie Martymnóstwo atrakcji w postaci balonów, kolorowych makijaży czy karuzeli oraz waty cukrowej. Oczywiście można było spróbować przeróżnych win - także z lubuskich winnic. Z jedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini pączki , naleśniki francuskie czy pierogi wileńskie. Oczywiście pajda chleba ze smalcem czy masłem czosnkowym z mięsem , cebulą i kiszonym ogórkiem. Oraz szaszłyki , kiełbaski z grilla bądź golonki. My w Zielonej Górze
Magiczne Życie Martypozytywnie na pracę układu trawiennego i perystaltykę jelit. Oprócz wartości prozdrowotnych wyróżniają się one wszechstronnością zastosowania. Otręby pszenne można podawać z jogurtem lub mlekiem oraz jako dodatek do omletów, naleśników czy owsianki. --------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*-------------------- Otręby Żytnie są bogate w błonnik pokarmowy. Zawierają również szereg składników mineralnych tj. fosfor, magnez czy żelazo. Są naturalnym produktem otrzymywanym podczas przemiału żyta. Otręby żytnie mają wszechstronne
Magiczne Życie Martypomysł na wykorzystanie domowej fety która robiłam tydzień temu. Do tego aromatyczna oliwa bądź olej, także domowy wyrób. Taka feta idealnie nadaje się do sałatek, kanapek i nadziewania np. naleśników bądź mięsa. Składniki : * kostka domowej fety * szklanka domowej oliwy z czosnkiem i chili Przygotowanie : Ser pokroić w kostkę. Ułożyć w słoiku, zalać oliwą tak by przykryła ser. Odstawić
Magiczne Życie Martyktóry idealnie pasuje do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy wytrawnych naleśników. Jeśli jeszcze nie robiliście to bardzo polecam. Składniki : * 2 łyżki masła * mała cebula * 300g boczniaków * pół litra wody bądź buliony warzywnego * 1 łyżka mąki pszennej * 1 łyżka śmietany 18% * sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać boczniaki pokrojone w paseczki
Magiczne Życie MartyŚwietnie się nadaje do pieczywa czy jako dodatek do scones przy popołudniowej herbatce. Najczęściej jest on wykonany z cytryn, limonek czy pomarańczy. Można nim smarować dosłownie wszystko począwszy od naleśników poprzez muffinki, aż do tortów. Przepis na mini pavlovą jest przepisem Nigelli Lawson, a przepis na lemon curd znalazłam na Moich Wypiekach. Myślę, że ten deser jest świetnym przepisem
Pora coś zjeśćgoframi, tak, tą w dziwnych, często nienaturalnych kolorach ;-). Aż nadszedł dzień, że sama postanowiłam ją zrobić, żeby zimą móc sobie posmarować nią sernik, nadziać babeczki, czy też zjeść z naleśnikiem lub gofrem. Czym jest frużelina? To coś w rodzaju kisielu połączonego z galaretką ;-). Ja postanowiłam swoją przygotować z dodatkiem prawdziwej wanilii, polecam wydać te kilka zł na nią, bo jednak
Pora coś zjeśćdobry! Kto z Was lubi Nutellę? Sądzę, że każdy :-). A kto chciałby spróbować jej śliwkowego odpowiednika? Bardzo prosty przepis na krem śliwkowo-czekoladowy zwany czekośliwką. Idealny na kanapki, do naleśników czy też do sernika (przed świętami będzie taki przepis). Ostatnie węgierki można jeszcze kupić, nawet w niskich cenach, więc czemu nie spróbować? Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeść