naleśnik - 11212 przepisów (strona:527/748)

Pancakes z malinami 201

nadzieję, że każdy lubi słodycze! Ja chyba nie znam osoby, która odmawia by zjedzenia placków lub naleśników. Uwielbiam je! Nie muszą być idealnie kształtne, mają być pyszne! Robimy pancakes z malinami pychota. Puszyste, małe i idealne do mleka . Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mleka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki soli

Niezły Młynek
Moje domowe nachosy 191

olej i całość dokładnie wymieszałam trzepaczką, aż ciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.  Chochelkę ciasta wlewałam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzałam równomiernie i "suszyłam" placki na małym ogniu, przewracając je dosyć często (kiedy placek robił się już suchy i chrupiący zdejmowałam go z patelni i kroiłam

Kulinarny Pamiętnik
Kakaowe powidła śliwkowe 159

wersja na pewno jest zdrowsza od innych czekoladowych smarowideł. Zainspirowałam się przepisem, na który natknęłam się u Gosi . Gorąco namawiam do ich przygotowania. Zimą będzie to wspaniały dodatek do naleśników czy ciast :) Mnie najlepiej smakuje ze świeżo wypieczonym chlebem :) Składniki: 2 kg śliwek, 1 kg cukru, 3 czubate łyżki kakao. Śliwki myjemy i kroimy na pół i pozbywamy się pestek

Delicious Titbits
Przekładaniec owocowo - śmietanowy 157

ciasto podzielić na 6 części i każdą część rozwałkować na cienki placek. Na trzech  ułożyć w rządku wcześniej rozmrożone wiśnie, na pozostałych trzech pokrojone brzoskwinie. Placki zwinąć jak naleśniki. Ruloniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 200 o C. Po zakończeniu pieczenia wystudzić. Śmietankę ubić z resztą cukru. Ruloniki układać na przemian warstwami

Świat Smaku
Tortilla 175

Mieso przyprawiamy sola, papryka i czosnkiem  Smarzymy mieso az bedzie miekkie i rumiane  W tym samym czasie kroimy warzywa  Gotowe skladniki ukladamy warstwowo w nalesniku zlozonym ( nalesnik chwytamy od dolu i zakladamy potem boki nalesnika skladamy do siebie tak aby nachodzily i spinamy wykalaczka)  Gotowa tortille podgrzewamy w mikrofali Ciepla tortille przyprawaimy do smaku roznymi sosami

Klaudynkowa kuchnia
Pancakes 136

Puszyste amerykańskie naleśniki podawane najczęściej z syropem klonowym lub ulubionymi słodkimi dodatkami. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. "Jak być domową boginią". Składniki na 12 sztuk: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1 i 1/4 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 jajka Masło roztopić. Mąkę przesiać, dodać proszek

wyzwania kuchenne
Konfitura z aronii 263

robimy to aż konfitura zgęstnieje. Konfiturę z aronii przekładamy do słoiczków o poj. 150 ml i pasteryzujemy 10 minut. Konfitura jest idealna do kanapek, białego twarogu, jako farsz do naleśników, dodatek do gofrów, czy jako dodatek do ciast. The post Konfitura z aronii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bancakes 217

Nowy kuchenny nabytek w postaci malutkiej patelenki wymagał dalszych testów. Szybko mi zaświtało, że można ją wykorzystać do wykonania naleśników, placuszków, tudzież "pankejków". No i padło na to ostatnie. A że pichcę znowu bezglutenowo, stąd nazwa... Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą na gładką masę. Na patelni rozgrzałam oliwę i smażyłam malutkie placuszki na złocisty kolor (z obu stron).  Usmażone

bastalena
1491. Naczynie żaroodporne Termisil 190

pomidorowym.. Do pieczenia: Następnie był chlebek ..piekłam go w naczyniu wyłożonym papierem...ale następnym razem upiekę i bez papieru.. Do zapiekania: Pyszna zapiekanka ..z makaronu , brokuła... Zapiekane naleśniki.. Do podgrzewania: Kotlety mielone z dodatkiem dyni.. Przepisy będą wkrótce na blogu.. Naczynie żaroodporne za każdym razem spisało się idealnie..Gotowało się idealnie...nic nie przywierało..przy

Moje domowe kucharzenie
1558. Drożdżówki z ricottą i mielonymi orzechami 187

kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części (około 80 g każda). Każdą część rozwałkować jak naleśnika, o średnicy około 17 cm. Posmarować nadzieniem, posypać żurawiną [ mielonymi orzechami] , zwinąć.O strym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Rozłożyć ciasto na boki

Moje domowe kucharzenie
Pan de sal 217

miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (baton), w taki sposób, jak zwijamy naleśniki. Baton obtoczyć w bułce tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce

Moje domowe kucharzenie
Podsumowanie współpracy z redccon.pl 182

różnej porze, a czasem jak wracają to ja jestem już w pracy..więc takie pojemniki szybko i łatwo podgrzeją obiadek.. Naleśnikarka  służy nie do smażenia nie tylko naleśników, ale i pancakes..jest super.. Patelnię używam również dość często...zazwyczaj do duszenia mięska itp..chociaż do smażenia też.. No i na koniec mojej współpracy wybrałam  gofrownicę

Moje domowe kucharzenie
Ryba po angielsku 144

pieprz przyprawa do ryby płatki kukurydziane Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.Dodać wodę, mleko, jajko i wszystko wymieszać, aż powstanie gładkie jednolite ciasto podobne jak na naleśniki. Odstawić na kilkanaście minut.Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, moczyć w cieście  a następnie w płatkach kukurydzianych i smażyć na oleju lub w frytkownicy na zloty

Moje domowe kucharzenie
Schabowy z "cycków" 189

szkl.bułki tartej 1/2  szkl. mleka sól, pieprz przyprawa do kurczaka   lubczyk Pierś pokroić w plastry, lekko  rozbić.Z reszty składników zrobić ciasto tak jak na naleśniki, ale bardzo gęste [ w razie potrzeby dodać mąki lub bułki tartej].Pierś maczać w  cieście i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Lekka przekąska 194

Przepis: Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości ok. 2-3 cm. Na każdy pasek nakładamy dwa plasterki salami albo pokrojone w paski plastry sera żółtego i zwijamy jak naleśniki. Gotowe paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy 18 minut. A tu ich równie pyszna wersja na blogu " W Krainie

Emcia Pichci