toczyć długie dyskusje, czy tylko ruskie czy inne farsze również są dopuszczalne. Czy na słodko to ciągle pierogi i czy zwać je można daniem obiadowym, bo znam takich, którzy naleśniki i ryż z jabłkami traktują jak deser. Pierogi z owocami tym bardziej. Czytaj więcej
bistro mamaNaleśniki to weekend. Jak już smażę placki to w ilości podwójnej i nie dodaję do ciasta cukru. Część zwijamy później z białym serkiem, z ulubionym dżemem (nie pokazałam jeszcze dzieciom, że można też z nutellą...), a część wykorzystuję do krokietów z mięsem, które zostało z rosołu albo do mojej ulubionej wersji wytrawnej, czyli z żółtym serem, pieczarkami, szynką i ananasem
bistro mamabyć, nie przypuszczałam również, że mój szanowny małżonek kupi ten mak w ilości hurtowej. Styczeń i luty mija nam więc pod znakiem drobnych czarnych kropek. Dosypuję maku na racuszków, naleśników, muffinek, trenuję inne wypieki z makiem, będzie jak znalazł na tegoroczne święta... Czytaj więcej
bistro mamasię serce. Warto czasem przystanąć i poświęcić trochę czasu dla przyjemności tej drugiej, ukochanej osoby. Dlatego też w wolne dni przygotowujemy sobie śniadania do łóżka. Najczęściej są to oczywiście naleśniki, kolejno jajecznica czy kanapki. Dzisiaj jednak postanowiłam przygotować rogale. Z dzieciństwa dobrze pamiętam takie duże, rumiane rogale posypane makiem (w czasie pieczenia okazało się, że w zapasach miałam tylko sezam
Pora coś zjeśćLebovitz zaprasza do swojego stołu i do swojego Paryża, który zdecydowanie różni się od sielskiej i filmowej opowieści, jaką kiedyś snuła Julia Child. Obok klasyki, takiej jak zupa cebulowa, naleśniki czy coq au vin znajdziemy tu przepis na chlebki naan czy szakszukę. Paryż XXI wieku to miejsce wielokulturowe, które stwarza okazję do poznania kuchni z całego świata
W kuchni wieczoremMoja córka ma swoje jedzeniowe fanaberie. Najchętniej jadłaby pierogi, naleśniki albo kluski z serem . Nienawidzi za to pieczarek. Kiedy jednak kilka dni temu z ochotą zajadała krokiety z pieczarkami postanowiłam, że dodam pieczarki do kurczaka. Jak się okazało pieczarki w takim połączeniu są dla niej nadal "niejadalne". Za to kurczak "wyprzedził" na jedzeniowej liście przebojów
Sto kolorów kuchniziołami Kiełki Sałata Świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Tortillę smarujemy serkiem. Na wierzch układamy kawałki sałaty i plasterki szynki. Posypujemy kiełkami i świeżo zmielonym pieprzem. Tortille ciasno zwijamy jak naleśniki i kroimy w ukośne, ok. 2,5 cm kawałki. Podajemy na eleganckiej tacy lub talerzu. Filed under: Krycha i Zdzichu na melanżu Tagged: kiełki , szynka , tortilla
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichanaprawdę, jeżeli coś w domu robię na obiad to zawsze wychodzi w nim moje umiłowanie do słodkiego - nie da się tego ukryć. I nie mówię tu o naleśnikach oczywiście. Dziś przygotowałam pieczoną pierś z indyka z borówką na słodko z ostrym sosem seczuańskim. Brzmi trochę dziwnie, wiem, ale smakuje świetnie! Słodkość mięsa świetnie komponuje się z ostrym sosem. Moje domowe
Słodkie Przyjemnościmnie pszenna. Dodajemy mleko, jajko i szczyptę soli, wszystko energicznie mieszamy trzepaczką. Z powstałej masy smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy na złoty kolor cienkie placki - naleśniki. Schab myjemy i osuszamy, lekko nacinamy tworząc poprzeczne paski (ale nie oderwane od siebie) solimy i pieprzymy, a następnie smażymy na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju - na rumiano. Po zdjęciu
Słodkie Przyjemnościwiem jak u Was, ale dla mnie pierogi leniwe, zwane przez niektórych również kluskami, były moim ulubionym szkolnym obiadem. No może na równi z makaronem z truskawkami, naleśnikami czy stołówkowym schabowym. Zawsze miałam ochotę na dokładkę. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy sama w domu, zachwyciłam się ich prostotą wykonania. Rewelacja! Zapraszam na Domowe Pierogi Leniwe, idealne danie na niedzielny
Słodkie Przyjemnościtakie przepisy, które każdy powinien znać. Dobry sernik, rosół niedzielny czy sposób na naleśniki. Do tych potraw dodałabym również przepis na idealny gulasz z szynki wieprzowej. Tradycyjny powinien zawierać marcewkę i cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka kiszonego
Słodkie Przyjemnościnosem gdy się go dopiero poznaje ;) ). Dlatego rano, zaraz po przebudzeniu udaliśmy się do restauracji na śniadanie - a tam, wszystko czego dusza zapragnie, mięsa, sery, owoce a nawet naleśniki. I choć w tym miejscu nie o jedzenie nam chodziło, miło było rozpocząć tak smacznie dzień. Po kilkudziesięciu minutach zwiedzania, pożegnaliśmy się z Zamkiem i udaliśmy się w stronę Wrocławia
Słodkie Przyjemnościsłodki, ale absolutnie nie przesłodzony …. Dziś mam dla Was swoją wersję kremu kasztanowego! Jest fantastycznym zamiennikiem dla znanych kremów czekoladowych! Świetnie pasuje do świeżego pieczywa … do naleśników … deserów , a nawet ciast . Spróbujcie! Warto! SKŁADNIKI: * jadalne kasztany – 300 g * woda – ok.200 ml * cukier puder – ok.150 g * wanilia – 1 laska * śmietana kremówka
Ostra na Słodkowymieszać najlepiej robotem. Odstawić na przynajmniej 30 min. Polac nieco wody tak aby ciasto miało konsystencje śmietany. Na rozgrzaną patalnie wylewać porcjami ciasto i smażyć bez używania tłuszczu. Naleśniki posmarowac serkiem, posypac owocami pokrojonymi w drobną kostkę i złożyć w trójkąt. Ułożyć na talerzach, dowolnie obsypać owocami
Mix smakuczas dość dużym) i odczekać chwilę, tak, by spód się ściął. Kiedy to nastąpi ( masa z wierzchu wciąż będzie płynna), zacząć energicznie poruszać patelnią ( tak,jak to robimy przy naleśnikach)- masa powinna swobodnie przemieszczać się po patelni, nie powinna być przyklejona. Co jakiś czas odstawiać na ogień i powtarzać czynność. Omlet będzie szybko się puszył. Kiedy cała masa będzie już
Gotowanie to kochanie