naleśnik - 11212 przepisów (strona:525/748)

Sos waniliowo-mleczny 154

Ileż razy odrobina słodkiego sosu zmienia smak znanych potraw. Sos waniliowo-mleczny jest szybki w przygotowaniu i nadaje się do wielu dań, np. kakaowych naleśników , placuszków , lodów, ciast. Gdzie i jak go wykorzystamy zależy wyłącznie od naszej wyobraźni. Składniki: 1/2 szklanki mleka 2 łyżki mleka w proszku (nie granulowanego) 2-3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka wanilii lub pół laski wanilii

Słodkie okruszki
Powidło z dyni i pomarańczy 102

powidła,dokładnie mieszamy  i gotujemy jeszcze 2 minutki. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut. Ja uwielbiam to powidło jeść z gorącymi naleśnikami. Rada 1 : Dobrze jest gdy mamy dynię nie do końca dojrzałą,nie jest ona wtedy taka twarda,lepiej nam się ją struga i krócej gotuje. Rada 2 : Cukier zawsze dodajemy

Przepisy i porady kulinarne
Konfitura z zielonych pomidorów. 120

powierzchni. Lekko wystudzoną konfiturę przełożyć do małych, czystych słoików, zakręcić pokrywkami i pasteryzować 15 minut w kąpieli wodnej ( 85 C ). Konfitura ta doskonale nadaje się do nadziewania rogalików czy naleśników. Stanowi także dodatek do mięs na zimno

Przepisy i porady kulinarne
Oliwa cytrynowa 139

się również, jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców morza, surówek, sałatek, marynat, do naleśników, gofrów, ciast… i nie tylko. Carl Linus Pauling - fizyk i chemik – dwukrotny laureat Nagrody Nobla (1901-1994) powiedział: „Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra.” Korzystajmy z leczniczej mocy

mojewypiekiinietylko
Marynowana cukinia z Prosciutto i serem pelśniowym 226

Czas przygotowania:  20 minut Porcje: 2 Składniki: Kilka naleśników z mąki pełnoziarnistej ( tu przepis ), 6 plastrów szynki, Cukinia, Pęczek rzodkiewki,  Garść oliwek, 150 g sera pleśniowego, Koperek, Sól i piprz, Marynata Skórka otarta z połowy cytryny, 4 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka soku z agawy lub cukru, 1 łyżka oliwy, Sól i pieprz do smaku. Czerwony pierz

SzczyptaSmaQ
zdrowe mleko owsiane domowe... 179

płatki i przecierać do uzyskania prawie suchej pulpy mleko można przechowywać w lodówce do 2 dni, ale ja robię koktajle i używam jednorazowo, również można dodać mleko do muffinek, naleśników, ciast, budyniu pulpę z płatków lubię zjeść np. polaną sokiem owocowym, koktajlem, posiekanymi owocami- jest bardzo syta i mega super działa na trawienie , można też piec ciasteczka mleko jest smaczne

W Mojej Kuchni Lubię
6 SMAKOWITYCH PRZEPISÓW NA TŁUSTY CZWARTEK 184

Tłusty Czwartek tuż tuż, więc czas na wybór smażonych słodkości. Poniżej zestawienie sześciu bardzo smacznych potraw. 1. Pączuszki serowe :  http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/paczuszki-serow… 2. Koreańskie smażone drożdżowe naleśniki z syropem orzechowym : http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/koreanskie-droz… 3. Faworki-Chrusty :  http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/chrusty-faworki… 4. Pączki mojej Babci :  http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/paczki-babci-fe… 5. Róże karnawałowe :  http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/roze-karnawaowe… 6. Oponki

Przepisy Aleksandry
Pancakes z borówkami- Zdrowe ;) 191

razem troszkę słodyczy Pacnakes'y chociaż dla mnie i tak zostaną po prostu "grubymi naleśnikami" ;) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Naleśniki Puddingowe Straciatella 75

szklanki mleka 3 kostki gorzkiej czekolady 85% - wiórki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki jagód 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 kostka -twaróg chudy 150 g Przygotowanie: Składniki na naleśniki mieszamy razem do uzyskania jednolitej masy. Nalewamy chochelką na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię. Smacznego

ClauditteMissCooking
Quesadilla kurkowo-indycza z ostrym sosem 108

świeżej bazylii Przygotowanie: Wszystkie składniki do sosu miksujemy lub używamy blendera. Do Quesadilli potrzebować będziesz: 3 patelnie ( 1 mała, 1 duża i głęboka, 1 duża taka np jak na naleśniki ) Na rozgrzaną głęboką patelnię dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy drobno posiekaną cebulę, gdy cebulka zaczyna nabierać kolorku dodajemy porcjami mięso mielone. Później dorzucamy pokrojoną w kosteczkę umytą

ClauditteMissCooking
Cytrynowe naleśniki 134

soli i mąk ą ( trzeba jej tyle , aż ciasto nabierze konsystencji śmietany - będzie gęste, ale tak aby się dobrze rozlewało ) Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć cienkie naleśniki. Każdy jeszcze gorący posypać cukrem i pokropić sokiem z cytryny , zwinąć i ....    Smacznego

Gaździnka warzy
Szpinak z cebulą i parmezanem 203

ciepło i na zimno. Możemy go podać jako przystawkę lub jako dodatek do dania głównego. Sądzę, że byłby też bardzo dobrym dodatkiem do makaronu, może być też znakomitym nadzieniem naleśników. Polecam! składniki 250 g świeżego szpinaku baby 2 czerwone cebule śmietana słodka tarty parmezan 1 lekko czerstwa bułka pszenna  sól, pieprz kmin rzymski i starta gałka muszkatołowa opcjonalnie przygotowanie

Stare Gary
Krokiety z farszem serowo- pieczarkowym 263

Wykonanie: Mąkę przesiać dodać jajko, mleko, sól, oliwę i wodę gazowaną, dokładnie wymieszać ciasto tak aby nie pozostały grudki. Smażyć na rozgrzanej patelni.  Wykonanie krokietów: Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz, składamy w kwadracik, obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na zloty kolor z obu stron

Krakowskie smaki Ani
Rozwiązana zagadka. Fondue dla ... 153

nigdy nie byłam zwolenniczką czekoladowych smarowideł na kanapkach, od kilku dni dzień zaczynam smarując chałkę lub rogala właśnie tą konfiturą. Mniam! Możecie jej też z powodzeniem używać do smarowania naleśników, gofrów, przekładania kruchych ciasteczek. Myślę, że ze względu na konsystencję może też zastąpić tradycyjny czekoladowy ganache.  Oryginalny przepis podaje, iż można ją przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Bardzo

KUCHARNIA
Samotność, dzieci i ślimaki. 149

ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkować na jak najcieńszy duży placek (dowolnego kształtu). Placuszki posmarować masłem i zwinąć w cienkie ruloniki (jak naleśniki). Każdy rulonik z kolei zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód utworzonej w ten sposób bułeczki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia, pozostawić przykryte

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania