naleśnik - 11212 przepisów (strona:224/748)

Bezglutenowe, dietetyczne naleśniki deserowe z quinoą 138

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Naleśniki były eksperymentalne, ale wyszły całkiem przyzwoicie. Bardzo delikatne, lekko słodkawe z orzechową nutą quinoy i przede wszystkim nie ociekały tłuszczem. Domownik porównał ich smak do andrutów i coś(...)blenderem ręcznym, łączymy z resztą składników i mieszamy mikserem. Patelnię z powłoką teflonową smarujemy niewielką ilością tłuszczu i rozgrzewamy. Nalewamy na środek trochę ciasta i rozlewamy po całej powierzchni (naleśnik nie może być zbyt gruby). Smażymy go z jednej strony na złoty kolor, jednocześnie podważając brzegi, żeby się za bardzo nie spiekły. Gdy wierzch naleśnika zetnie się, delikatnie odklejamy ciasto

Quinoa Raz!
Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 272

kawałek ulubionego sera   PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki i siemię, zalej wodą, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką. Powinno powstać ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki. 2. Smaż na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy posmarować przy pierwszym placku). 3. Odłóż placki na bok i pozwól im wystygnąć - po chwili powinny uzyskać bardziej elastyczną, łatwą(...)zwijania formę. 4. Posmaruj każdy z nich dojrzałym awokado (może być też hummus czy dobrej jakości ketchup), posyp przyprawami, dodaj wybrane dodatki i zawijaj jak naleśnika.   WAŻNE WSKAZÓWKI jeśli ciasto rozpada się na patelni, dosyp odrobinę  maki ziemniaczanej do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia z nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników smaż placek aż zrobi się sztywny

Powiedz dietom nie
GULASZ W ŁÓDECZCE 182

3ZĄBKI CZOSNKU   PRZYPRAWY: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ KOLENDRA LIŚĆ LAUROWY MAJERANEK PIEPRZ I SÓL   PONADTO: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ TŁUSZCZ DO WYSMAROWANIA FORMY ŻAROODPORNEJ 100G.STARTEGO SERA ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1.CIASTO-SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ NA GŁADKĄ MASĘ,ODSTAWIĆ NA 15MIN. NALEŚNIKI SMAŻYĆ NA ROZGRZANYM ŁUSZCZU Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR. 2.GULASZ-MIĘSO POKROIĆ,DOPRAWIĆ SOLĄ,PIEPRZEM I SOKIEM Z CYTRYNY.WŁOŻYĆ NA BARDZO GORĄCY OLEJ.CEBULĘ DROBNO POSIEKAĆ,PRZESMAŻYĆ(...)MIĘSEM.DODAĆ POKROJONĄ PAPRYKĘ,MARCHEWKĘ,ZMIAŻDŻONY CZOSNEK I LIŚĆ LAUROWY.PRZYPRAWIĆ MAJERANKIEM I  KOLENDRĄ.DUSIĆ ,AŻ SOS ZGĘSTNIEJE. 3.JAK ZROBIĆ-GULASZ NAKŁADAĆ DO NALEŚNIKÓW,TWORZĄC SAKIEWKĘ .BRZEGI SPIĄĆ WYKAŁACZKĄ. NALEŚNIKI UŁOŻYĆ W NATŁUSZCZONYM NACZYNIU.POSYPAĆ STARTYM SEREM.ZAPIEKAĆ 10MIN.W TEMP.180ST.SMACZNEGO.POLECAM TO DANIE -JEST WYJĄTKOWE

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kąski naleśnikowe - na raz! 113

Zostało wam kilka naleśników i nie wiecie co z nimi zrobić? Mam dla was bardzo szybką i pyszną alternatywę. Smacznego!  Kąski naleśnikowe - na raz!  Składniki: 4 usmażone naleśniki 150 g serka śmietankowego 2-3 łyżeczki cynamonu cukier 4 śliwki Sposób wykonania: Naleśniki zwijamy w rulonik(najlepiej żeby były ciepłe i po zwinięciu odstawić je na chwile aby ostygły

Smaki Natalii
Krokiety z mięsem 182

mięsa mielonego, np. drobiowego 1 cebula sól i pieprz 100 g śmietany 12–18% 1 jajko dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie mieszamy. Pozostawiamy ciasto na około 30 minut w lodówce, aby odpoczęło. Następnie smażymy naleśniki z obu stron na odrobinie oleju. Cebulę krojmy drobno, wrzucam ją na olej i podsmażam(...)mięso, np. drobiowe. Następnie doprawiam solą i pieprzem, i mieszam, aby mięso nie złączyło się w zbyt duże kawałki. Dodajemy śmietanę, wbijamy jajko i mieszamy. Farsz nakładamy na podsmażone naleśniki i rolujemy. Obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce. Smażymy na oleju, aż będą rumiane. Źródło

Smaki Natalii
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą 166

Naleśniki ze szpinakiem na stałe weszły do naszego menu. Tutaj zamiast polskiego twarogu użyłam włoskiej ricotty. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 duże jajka sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody olej do smarowania patelni Farsz: 450 g mrożonego siekanego szpinaku 3 ząbki czosnku 500 g ricotty(...)posiekanym czosnkiem. Dodać odsączoną ricottę. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego. Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Rozsmarować równomiernie, omijając brzegi. Boki zgiąć do środka

Czerwień i błękit
KROKIETY BURACZKOWE Z BROKUŁEM I FETĄ 148

Naleśniki buraczkowe nadziane farszem z brokuła i fety. Smaczne i efektownie wyglądające, polecam.                                                 Składniki ciasta naleśnikowego :  2 szklanki mleka 2-3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki soku z buraczka 2 jajka  1 płaska łyżeczka(...)kostkę, pieprz i przeciśnięty czosnek przez praskę. Farsz delikatnie mieszamy. Mleko mieszamy z sokiem z buraczka, dodajemy jajka i resztę składników. Dokładnie mieszamy ciasto. Pieczemy na odrobinie oleju owalne naleśniki. Odkładamy na talerz i studzimy. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu, zwijamy brzegi ciasta do środka i zwijamy krokiety. Panierujemy i smażymy na oleju z każdej strony na złoto

Kulinarne Fantazje Marioli
Naleśniki z serem i truskawkami 158

Pyszne naleśniki z waniliowym serkiem i truskawkami, polane pysznym sosem czekoladowym od firmy Fanex. Idealne danie na letni podwieczorek lub kolację. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 0,5 kilogram białego sera 0,5 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Dodatkowo(...)przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko i wodę, lekko solimy i miksujemy, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby napęczniało. Na rozgrzanej i posmarowanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Do miski przekładamy biały ser, dodajemy śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Na naleśniki nakładamy ser oraz truskawki, składamy na cztery części, układamy

Bajeczna Kuchnia
Naleśniki szczęścia 150

Składniki: naleśniki (3 szt.) banan (1 szt.) kakao (4 łyżki) syrop daktylowy do polania Czas przygotowania: 20 min  Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Smażymy naleśniki.  Banana obieramy i łamiemy na kawałki. Umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy kakao. Blendujemy.  Powstałą masą smarujemy naleśniki. Składamy w koperty. Polewamy syropem z daktyli

Weganka gotuje
Naleśniki z truskawkami, miętą, cynamonem i serkiem 70

robiłam i nie jadłam, a miałam straszna ochotę. Tym razem z serkiem, do którego dodałam cynamon, posiekaną miętę, do tego oczywiście truskawki i mniaaaaaaam :)))). Miłego poniedziałku :)) Przepis na naleśniki  - klik Nadzienie: 400 g serka naturalnego u mnie President cynamon 2 łyżki cukru pudru (niekoniecznie) 10 listków świeżej mięty truskawki Naleśniki robię według przepisu. Do serka dodaję cukier, cynamon(...)posiekaną miętę. Mieszam. Truskawki kroję na połówki, albo ćwiartki jak są dużo. Na naleśniki wykładam porcję serka, układam truskawki, składam :)). Gotowe

kruche babeczki
7 pomysłów na szybki wegański obiad cz. 2 187

buły, bądź kotlety do kaszy/ziemniaków. Jak kto lubi :) Proponujemy kilka opcji: Przepis: Burgery z ciecierzycy , Tofu-burger w różowej bułce , Burger jaglany w pomidorach FIT 6. Najprostsze wegańskie naleśniki Szybkie i proste danie można zrobić z naleśników. Przepis jest banalny. Do środka możemy wpakować nasze ulubione warzywa, sosy, tofu, kotlety sojowe, falafel itp. Do wyboru, do koloru :) Przepis: Najprostsze(...)wegańskie naleśniki 7. Paszteciki z ciasta francuskiego Gotowe ciasto francuskie nadziewamy farszem z kaszy jaglanej (bądź innej) i ulubionymi warzywami. Robimy farsz, lepimy i pieczemy chwilę. Obiad gotowy! Przepis: Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Pełnoziarniste naleśniki z sosem karmelowym i czekoladą. 170

dawno nic tutaj nie wpisywałem... przepraszam... jednakże ostatni natłok pracy nie pozwolił mi na regularne wpisy.. :( Więc dziś w ramach rozruchu zaczniemy od czegoś trochę mniej dietetycznego - Pełnoziarniste naleśniki z sosem karmelowym i czekoladą. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)sera białego -> 1 banan -> 3-4 łyżki jogurtu naturalnego -> 3-4 kostki czekolady gorzkiej -> 1/2 łyżeczki oleju kokosowego -> Sos karmelowy * Wykonanie: Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do 1 miski, i łączymy przy użycia miksera ( bądź trzepaczki), aż do uzyskania jednolitej masy o zbliżonej konsystencji do gęstej śmietany. Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Dżem z rabarbaru z imbirem 209

smak imbiru jest wyczuwalny i nadaje dżemowi charakteru. Gdy pierwszy raz go spróbowałam zadziwił mnie, ale nie przekonał. Dostałam słoiczek od mamy i przypomniałam sobie o nim dopiero robiąc naleśniki. Zjadłam z małżem cały słoik przy jednym posiedzeniu – dzięki temu, że jest słodko-kwaśny super komponował się z naleśnikami i wcale nie zasładzał. Gdy nadszedł sezon na rabarbar, pierwsze(...)niego zrobiłam, to właśnie ten dżem. Część zjedliśmy z chałką, a resztę schowałam do szafki i przypomnę sobie o nim dopiero, gdy zrobię naleśniki. Dżem z rabarbaru z imbirem: 1,5 kg rabarbaru 400 g cukru (2,5 szklanki)* 1 łyżka startego imbiru sok z całej cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Rabarbar myjemy, osuszamy

Poezja smaku
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 151

nasion tego strączka. Jest naturalnie bezglutenowa. Odznacza się puszystością, nie posiada żadnych grudek. Charakteryzuje się dużą zawartością białka. Znajduje zastosowanie jako zagęstnik do różnych potraw, zup, do pieczenia ciasteczek, naleśników, muffinek. MĄKA Z ŻÓŁTEGO GROCHU Mąka z żółtego grochu powstaje poprzez zmielenie nasion grochu. Jest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest odpowiednia do zagęszczania żywności(...)panierowania, pieczenia naleśników, chleba, ciast. Z jej użyciem przygotujesz zarówno słone jak i słodkie wypieki. Mąka ta traci typowy, groszkowy smak po 20 minutach gotowania czy pieczenia. Odznacza się również sporą ilością białka.  MĄKA PEŁNOZIARNISTA RYŻOWA Powyższa mąka ryżowa powstała poprzez zmielenie ziaren ryżu brązowego, dzięki czemu charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna

Zdrowie na języku :P
Sakiewki naleśnikowe z dżemem i białym serem 245

nitek ugotowanego makaronu spaghetti olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta razem ze sobą mieszam, tak aby nie było grudek. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki. 2. Masa serowa: Ser kruszę i przekładam do miseczki. Dodaję cukry i śmietanę. Wszystko razem dokładnie ugniatam widelcem.  3. Na środek usmażonego naleśnika wykładam porcję masy serowej. Na masę(...)serową nakładam porcję dżemu. Delikatnie rozsmarowuję. Naleśnika składam w sakiewkę i związuję makaronem spaghetti. Sakiewki układam na talerzu i podaję. Do przygotowania sakiewek użyłam dżemu wiśniowego ORZECH . Dżem ma doskonałą konsystencję, znajdziemy w nim mnóstwo pysznych owoców. Warto wykorzystać go do przygotowania pysznych deserów

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania