gram pieczarek 150 gram sera żółtego 2 średnie cebule przyprawy: sól, pieprz, olej do smażenia, kethup Sposób wykonania: Jajka zmiksowałam z mlekiem i mąką na puszystą masę. Usmażyłam naleśniki. Cebulkę obrałam, pokroiłam w kostkę, zeszkliłam. pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki, dodałam do cebulki, podsmażyłam, doprawiłam do smaku. Naleśniki rozłożyłam, posypałam tartym serem, na jednej połowie naleśników ułożyłam pieczarki, złożyłam. Przełożyłam
Darcia w kuchnifarszu. 2. Mięso z rosołu pozbawiamy kości, chrząstek i skórek, mielimy w maszynce. Dodajemy do niego zeszkloną cebulkę, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem do smaku. 3. Smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu ( zawsze dzielę sobie mniej więcej w misce na ile starczy mi naleśników ) i zwijamy. 4. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej
Gotowanie...to proste !Dawno nie jadłam naleśników i tak "chęć" zmusiła mnie do ich zrobienia. Jeżyn mam sporo w zamrażarce bo dostałam od koleżanki, stąd prosty pomysł na naleśniki. Do tego sos jeżynowy i obiad gotowy, jak wolicie to deser, zapraszam. Naleśniki z jeżynami i sosem jeżynowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMały obiad, duża przekąska... na każdą porę dnia, pyszna gorąca kaczka. :) Smażona bez tłuszczu, podana na gryczanym wytrawnym naleśniku z konfiturą rabarbarowo-porzeczkową. <3 Prosto, szybko i efektownie, a wszystko z jednej patelni. :) 2 porcje: 1 podwójna pierś kaczki kilka łyżek konfitury rabarbarowo-porzeczkowej z cynamonem 2 łyżeczki miodu pszczelego łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz świeżo mielone 2 nieduże(...)naleśniki: pół szklanki mąki gryczanej ok. 150ml mleka 1 jajko 2 ząbki czosnku pół łyżeczki soli Pierś kaczki delikatnie pozbawiamy skóry i kroimy w cieniutkie plasterki. W misce mieszamy składniki marynaty, doprawiając dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do niej plasterki kaczki i mieszamy, by mięso dobrze zostało pokryte marynatą. Odstawiamy na około pół godziny. Ciasto naleśnikowe robimy identycznie
Kuchenna KontrrewolucyaNaleśniki to idealny sposób na piątkowy obiad lub kolację. U mnie goszczą bardzo często, bo bardzo je lubimy. Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego na nadzienie: 250 g sera półtłustego z kostki 150 g serka homogenizowanego 1 banan 2 łyżki cukru 1 torebka cukru waniliowego Składniki(...)ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans aby ciasto zgęstniało. Smażyć cienkie naleśniki na patelni beztłuszczowej lub zwykłej z niewielką ilością tłuszczu. Ser zmiksować z serkiem homogenizowanym, cukrem i cukrem waniliowym. Banana pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać z masą serową. Na każdy naleśnik położyć porcję nadzienie i zwijać w rulon. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem lub polać słodkim sosem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNowa naleśnikarka wypróbowana, naleśniki świetne, takie jak lubię czyli bez tłuszczu i duuuże dzięki czemu łatwo się je zwija. Na pierwszy rzut poszły naleśniki wytrawne po brzegi wypełnione pikantnym mięsnym farszem. Wspaniale smakowały ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego ale na zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska do pracy(...)chwili mięso. Smażyć na wolnym ogniu, dodać pokrojoną paprykę, rozdrobniony czosnek, przyprawy a następnie przecier pomidorowy, wymieszać. Na końcu wrzucić kukurydzę i fasolę. Z ciasta smażyć cienkie naleśniki. Na każdym ułożyć sałatę i nadzienie. Zwinąć najpierw dwa przeciwległe boki a następnie całość w rulon
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMaliny latem zaprawione do słoiczków zimą wykorzystuję na różne sposoby. Najczęściej jako dodatek do budyniu lub ryżu na mleku. Świetnie sprawdzają się do naleśników. W połączeniu z serem i gorzką czekoladą tworzą oryginalne w smaku nadzienie. Dzieciom na pewno zasmakuje takie drugie śniadanie. Latem takie naleśniki można przygotować ze świeżych malin, można je wcześniej zaspać cukrem waniliowym. Składniki(...)dokładnie żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Maliny odsączyć z syropu. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z serem i pozostałymi składnikami nadzienia. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki i smarować farszem. Zwijać a następnie posypać cukrem pudrem i udekorować pozostałymi malinami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejne naleśniki - w pełni razowe z mąki orkiszowej i żytniej. Mam jeszcze kilka przepisów na cisto naleśnikowe, większość to przepisy wegańskie, ale chyba muszę chwilę odpocząć od naleśników ;) Ostatnio sporo ich jadłam ;) Składniki: 130 g mąki orkiszowej razowej (2/3 kubka) 160 g mąki żytniej 2000 (4/5 kubka) płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka najpierw ubić na puszysta masę(...)Przygotowanie: Zmiksować jajka na puszystą masę, dodać mleko i ponownie zmiksować Dodać mąki i wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste dodać trochę wody Usmażyć, najlepiej na patelni do naleśników, bez tłuszczu Smacznego
pyszne zdrowościdyniowo-ziołowe gryczane naleśniki nadziane ostrym ajvarem ~ Naleśniki pyszne - oczywiście...Jednak co ja się z nimi miałam przy patelni...Moje drugie wegańskie i wciaż nie jestem zadowolona :( Ale wierzę, że w końcu znajdę idealny przepis... A ajvar którym nadziałam naleśniki jest naprawdę ostry! I mówię to ja - które ostre rzeczy uwielbia... :D Możecie kupić go TUTAJ
breakfast of dreamsnaleśniki; 300 g szpinaku 1 jajko 3 szkl mleka 1,5 szkl mąki sól pieprz nadzienie: 300 g sera białego 250 g serka sałatkowego Falvita garść oliwek zielonych szczypta suszonej chili sól pieprz Rozmrożony szpinak zblendować z mlekiem dodać jajko i mąke doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać ciasto. (można dodać kilka łyżek oleju do ciasta lub smarować patelnię(...)woli) Smażyć naleśniki niezbyt cienkie ponieważ są delikatniejsze od zwykłych. Sery rozetrzeć, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mleka , oliwki pokroić w kosteczkę, doprawić pastę do smaku i nadziewać naleśniki. Podawać w temperaturze pokojowej lub na zimno, z dowolnym sosem pomidorowym i oliwkami Opublikowany
Gotowanie jest łatwenaleśniki 1 jajko 1/3 szkl mleka 2 łyżki mąki pieprz pomarańczowy Skworcu sól nadzienie rukola rzeżucha ogrodowa pomidor 1 puszka pstrąga w sosie chrzanowym Graal Z jajka mleka i mąki zrobić ciasto naleśnikowe, doprawić pieprzem pomarańczowym i solą, Usmażyć dwa naleśniki. Puszkę pstrąga rozdzielić na dwie części ułożyć zieleninę i pomidor a następnie pstrąga i polać sosem z puszki(...)firmy Graal dostałam do testowanie pyszne rybki w puszkach . Można z nich przygotowywać różne potrawy i nadzienia. Dziś użyłam pstrąga w sosie chrzanowym jako nadzienie do naleśników. http://www.graal.pl/?page_id=63
Gotowanie jest łatwedekoracji 2 mandarynki, pół szkl cukru na syrop, kolorowe cukiereczki. Z jajka mleka i mąki z dodatkiem soli i cukru rozmieszać ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietanki. Usmażyć małe naleśniki na patelni do pancakes. Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić i zmielić 2- 3 razy w maszynce do mięsa. Utrzeć z miodem i aromatem, dodać bakalie i skórkę pomarańczową(...)Naleśniki smarować masą makową i układać piętrowo. ostatnie dwa naleśniki zwinąć z masą w ruloniki , pokroić i ułożyć na wierzchu torcika. Cukier zalać niewielką ilością wody w małym kubeczku. Kiedy juz będzie się wytwarzać nitka, maczać cząstki mandarynek i dekorować torcik, Resztą syropu polać torcik. Ułożyć kolorowe cukiereczki. Takie inne wyjście zamiast klusek z makiem i kutii . Druga wersja , moim
Gotowanie jest łatwekostka białego sera śmietana cukier Jajko rozbełtać z cukrem, dodać maślankę i mleko. następnie proszek do pieczenia i stopniowo dodawać mąkę , ciasto powinno być gęściejsze niż na zwykłe naleśniki, Dodać jagody i wymieszać. Smażyć małe pulchne naleśniki. Ser utrzeć z cukrem i śmietaną, Przekładać naleśniki
Gotowanie jest łatweCoś dla fanów słodkich śniadań. Czekoladowe naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu(...)Masa serowa: - 60 dag białego sera półtłustego - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki soku pomarańczowego - 0,5 jogurtu greckiego Wszystkie składniki masy miksujemy ze sobą. Masą przekładamy naleśniki i wkładamy na ok godzinę do lodówki. Pomarańczowy karmel z czereśniami: - 300 ml soku pomarańczowego - 1/3 szklanki cukru - 2 garście czereśni Na patelnię wylewamy sok, dodajmy cukier. Odparowujemy masę na wolnym
kawawszklancemnie w wersji odchudzonej, na mleku z ksylitolem. Oprócz koniaku konieczny jest jeszcze dodatek ekstraktu waniliowego lub laski wanilii. Warto! Przez konsumujących porównany do wymieszanego monte :) Klasyczny dodatek do naleśników we Francji znany jako crème de marrons. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 20-25 minut(...)kcal Składniki: 100 g kasztanów jadalnych 250-300 ml mleka* 3 łyżki ksylitolu** 1 łyżka koniaku (u mnie Napoleon) 1 ekstraktu waniliowego Przygotuj: garnuszek mikser Podaj z: naleśnikami Kasztany trzeba rozłupać i pogotować w połowie (150 ml) mleka z dodatkiem ksylitolu i koniaku ok 5 minut, aż zmiękną. Jeśli mamy gotowane kasztany, wystarczy je zagotować
Bazując na smaku