Krokiety często przyrządzam gdy mam nadmiar domowego pasztetu, wystarczy tylko do pasztetu dodać ugotowane jajka oraz natkę pietruszki oraz usmażyć naleśniki. Mają wspaniały smak i w dodatku są szybkie do przyrządzenia, polecam. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej luksusowej Szymanowskiej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju Polskiego Rzepakowego 2 jajka Farsz: 400 gram pasztetu najlepiej domowego(...)pietruszki drobno siekamy, wszystko razem łączmy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko oraz olej, miksujemy. Na rozgrzanej patelni smażmy dość cienkie naleśniki, na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zwijamy krokiety składając boki do środka. Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażmy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu
Bajeczna Kuchniadżemem z pomarańczy z nutą imbiru Owocowa Rozkosz;) uwaga! producent pisze: zostały przygotowane ze starannie wyselekcjonowanych owoców. Stanowią wyśmienity dodatek do pieczywa, naleśników i ciast. Nie zawierają substancji konserwujących. A więc idealnie skomponowały się z moimi gryczanymi naleśnikami;) Składniki 200 g mąki gryczanej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki cukru(...)kielicha blendera, dodajemy sól, cukier, jajka, olej oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy na około pół godziny, ale może być i dłużej. Rozgrzewamy patelnię do naleśników. Nalewamy z kielicha odpowiednią porcję ciasta, rozprowadzamy je po powierzchni patelni i smażymy do zrumienienia, przewracamy na drugą stronę i powtórnie smażymy. Przed każdym nałożeniem ciasta na patelnie, wymieszać lub miksować
Życie zaczyna się w kuchniNaleśniki robiłam już na sto sposobów, używałam różnych mąk, robiłam z mlekiem i z wodą i z piwem, po prostu różne. Te też niby są klasyczne ale po pierwsze z mąką idealną, ponieważ za taką uważam mąkę z Lubelli a po drugie z dżemem idealnym. Owocowa Rozkosz stworzyła coś naprawdę ekstra;) dżem malinowy z dodatkiem kopru włoskiego. Przepis dodaje(...)naszej akcji Błyskawiczne Piątki na Facebooku, zapraszamy! Składniki na 10 naleśników: 1,5 szklanki mąki poznańskiej 300 ml mleka 300 ml wody 2 jajka szczypta soli 30 ml oleju ulubiony dżem, u mnie malinowy z nutą kopry włoskiego od Owocowa Rozkosz Przygotowanie: Jajka ucieramy mikserem, dodajemy sól, mleko,wodę, olej i mąkę. Ucieramy do powstania jednolitej masy. Ciasto
Życie zaczyna się w kuchniprzepis Karoliny i Dawida z Katowic: SKŁAD: produkty nabyte w 100 % w dość tanim markecie z dolnych polek na których zazwyczaj znajdują się najtańsze produkty ukryte przed kupującymi. Produkty : Naleśnik : Mąka, woda. Farsz: Pierwsza warstwa: Ziemniaki, cebula Druga warstwa: pieczarki z półki z przecena lekko czarnawe, koncentrat pomidorowy Trzecia Warstwa: szpinak mrożony. Sos: koncentrat pomidorowy, musztarda, Przyprawy : Sol, czosnek, pieprz(...)oregano, bazylia. Torcik składa się z 7 naleśników o standardowym rozmiarze patelni. Ciasto wykonane z wody i maki bez użycia jajek i mleka. Każdy naleśnik przekładany jest kolejno od dołu farszem z ziemniaków, w skład którego wchodzą ugotowane ziemniaki wymieszane z surową, drobno pokrojoną cebula. Następnie starte uduszone pieczarki z koncentratem pomidorowym, doprawiamy je bazylią i oregano. Ostatnia warstwa
Kryzysowa Książka Kucharskaczasach PRL-u powstawały nawet dania kuchni chińskiej z ograniczonych produktów dostępnych wtedy w naszym kraju. W tej sytuacji moje danie jest w pełni uzasadnione :) Jako pity użyłem tradycyjnego naleśnika, hummus zrobiłem z powszechnego u nas grochu, a oliwki według XIX wiecznej receptury z niedojrzałych śliwek. Składniki: Oliwki: - zielone śliwki mirabelki - woda - sól - olej Hummus - groch łuskany - musztarda Pita - mąka(...)godzin. Odlewamy wodę, dolewamy nowej i gotujemy do miękkości. Miksujemy i doprawiamy musztardą. Wodę mieszamy z mąką, aby powstało nam lejące się ciasto. Dolewamy trochę oleju i smażymy płaskie naleśniki. Do naleśnika dodajemy nasz hummus i podajemy z oliwkami. Informacja dla przezwyczajonych do amerykańskich standardów: UWAGA NA PESTKI
Kryzysowa Książka KucharskaDanie przygotowane z okazji dnia naleśnika. W jednych miejscach obchodzony był on wczoraj, a gdzie indziej jest dzisiaj. Danie w modnym w tym sezonie kolorze, zwłaszcza w odniesieniu do ścian:) Ubolewam tylko, że Twin Peaks ze swoją "Poczekalnią" nie zrobiło takiej furory. Wszystkie "welwetowe" dania dla podkreślenia swojej welwetowatości są podawane w kompozycji z czymś białym. Zależało mi bardzo(...)czymś wytrawnym, przy jednoczesnym zachowaniu kryzysowego charakteru dania, no i żeby było białe. Wybór padł na risotto z białego ryżu z białą fasolą ... zmielone :) Kolor naleśników jest wynikiem użycia soku z buraka, nie mylić z sokiem z Buraka, choć chyba nie powinienem tak żartować :) Dzięki temu sokowi zawdzięczają im swój słodkawy smak, ale też uwaga, bo szybciej się palą. Składniki
Kryzysowa Książka Kucharskamakaron jaki powstał na tamtych ziemiach, a jego korzenie, według badaczy, sięgają neolitu. Wywodzi się w prostej linii od pierwszego pieczywa - podpłomyków. To nic innego jak pokrojony w kwadraty naleśnik, ewentualnie w romby. Sama jego nazwa pochodzi od płaskiego naczynia testo , za pomocą którego był przyrządzany. Składniki: - liście botwiny - liście rzodkiewki - olej - mąka - woda Wykonanie: Z mąki i wody robimy(...)ciasto naleśnikowe, z którego smażymy ... naleśniki. Liście miksujemy na papkę razem z małą ilością oleju. Tak powstałe pesto radzę dosolić :) Naleśniki kroimy w kwadraty (lub romby) i mieszamy ze zmiksowanym pesto
Kryzysowa Książka Kucharskarównież są wspaniałe:) Do tego farsz jest mega prosty do przygotowania, gdyż mamy tutaj po prostu podsmażone z cebulą pieczarki. Niby proste, ale za to jakie pyszne. Polecam. Naleśniki (10-12 sztuk): 2 i 1/2 szkl. mąki 1 i 1/3 szkl. mleka tłustego 1 szkl. gazowanej wody mineralnej 2 jajka szczypta cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Nadzienie(...)garnka wbijamy jajka, dodajemy mleko, wodę, mąkę, olej oraz sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy (lub blendujemy). Odkładamy na co najmniej 20-30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki. Oczyszczone pieczarki kroimy na półplasterki (ja mniejsze pokroiłam, a duże starłam na dużych oczkach tarki). Cebulę kroimy w kostkę. W większym rondelku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju lub masła
Smaki Na Talerzuniektórych sklepach, ale zachęcam do samodzielnego wykonania. Wyjdzie znacznie taniej. Sprawdź koniecznie: Przepis na syrop daktylowy Przepis na masło orzechowe Z czym to się je? Polecam z naleśnikami lub pieczywem. Na zdjęciach widać akurat naleśniki z mąki gryczanej , ale wszystkie inne też będą super! Zobacz pozostałe przepisy na naleśniki . Jeśli lubisz wafle ryżowe lub pszenne wafelki, to droga wolna. Cieciorella
Blendmankiedyś nieznane mi grzyby, a dzisiaj jedne z ulubionych. Z jajecznicą na śniadanie, czy z sosem na obiad, a Wy jakie wolicie? Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na naleśniki ze szpinakiem w sosie kurkowym! Przepis na 4 porcje: Naleśniki: 2,5 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 4 jajka 1 łyżka cukru(...)gładką masę. Następnie dodajemy porcjami mąkę i miksujemy do otrzymania bardzo gęstej masy (zapobiegniemy w ten sposób grudkom). Na koniec wlewamy resztę mleka, wodę gazowaną oraz olej i mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na kilku kroplach oleju. Farsz szpinakowy: 450g szpinaku mrożonego feta 4 łyżki śmietany łyżka masła sól, pieprz Na patelni roztapiamy szpinak na łyżce masła. Następnie dodajemy
Receptura smakukoniec lata pojawiają się w sklepach piękne i czerwone papryki oraz najświeższe cukinie. Korzystając z okazji przygotowałam naleśniki z tartą cukinią, szpinakiem, fetą i serkiem białym oraz domowej roboty sosem paprykowym. Naleśniki (link do przepisu) Farsz: - 3 cukinie -paczka świeżego szpiaaku (250g) -2 ząbki czosnku- - 150g ricotty -100g fety -sól, pieprz do smaku -oliwa z oliwek -1 łyżka(...)smażyć ok. 10 minut. Jak papryka zmięknie dodać pomidory pokrojone w kostkę. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Smażyć jeszcze 5 minut. Gdy sos przestygnie należy go dokładnie zblenderować. Naleśniki podawać z farszem cukiniowym i sosem paprykowym
Receptura smakuczęsto jemy tę kaszę, przygotowujemy ją głównie na słodko i jestem bardzo ciekawa nowych przepisów, bardziej słonych lub wytrawnych. Książka dostępna jest tu KLIK , cena 48zł. 4. Patelnia do naleśników Patelnia zawsze się przyda, a jeszcze z przeznaczeniem na naleśniki to już na pewno! Jeśli często przygotowujecie naleśniki dla rodziny, to warto mieć patelnię, która służy wyłącznie do tego. Nieprzywierająca
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepanierują , smażą i potem mrożą... Na zdjęciu krokiety już zamrożone...najpierw pojedynczo ułożyłam , aby nie dotykały siebie, a potem już zamrożone zapakowałam w torebkę i ponownie włożyłam do zamrażarki. Naleśniki: 250 g mąki pszennej 250 ml gazowanej wody mineralnej 250 ml mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru szczypta sody oczyszczonej Farsz(...)cebulą, grzybami i ugotowaną kapustą. Odstawić do ostudzenia. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką. Na każdy naleśnik nałożyć trochę farszu, rozprowadzić zostawiając wolne boki. Złożyć je do środka i zwinąć całość w rulonik. Panierować w roztrzepanych
Moje domowe kucharzeniedanie jest tak pyszne że nie sposób się od niego oderwać. Delikatne naleśniki, kremowy, aromatyczny ser Blue stilton z niebieską pleśnią i gruszki, połączenie idealne. Polecam serdecznie wypróbujcie. Jadacie naleśniki na wytrawnie? Naleśniki z kremowym serem pleśniowym i gruszkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWlej mleko i wodę do miski, dodaj jajo i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując kakao i mąkę. Odstaw je na 30 minut. Usmaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju. Każdy naleśnik przekrój na połowę. Twarożek wymieszaj z syropem z agawy lub klonowym w takiej ilości, jaka Ci odpowiada. Każdy naleśnik zwijaj
Gotuj Sam!