Puszyste i lekko wilgotne naleśniki z dodatkiem mąki kokosowej. Same lub w połączeniu z jogurtem czy owocami wspaniale nadają się na pyszne śniadanie. Mój syn był nimi zachwycony. Składniki 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki kokosowej Targroch 2 jajka ok. 2 szkl mleka 1 łyżeczka cukru kokosowego Targroch 1. Mleko wlewamy do miski, dodajemy jajka i cukier kokosowy. Miksujemy(...)być gęste ale nie za bardzo. Mąka kokosowa wchłania znacznie więcej płynów niż pszenna, dlatego w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę mleka. 3. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy równe naleśniki. Powinny być ciemne na wierzchu a białe w środku. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery , śniadania i kolacje Tagged: cukier kokosowy , dla dzieci , dla niejadka , jajko , mąka kokosowa
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyWszyscy robią naleśniki budyniowe to pomyślałam, że ja też je zrobię. I oto moja propozycja naleśników budyniowych: Składniki: 1 jajko 1 szkl mleka 3/4 szkl mąki pszennej 80 g proszku budyniowego ( np. waniliowego) 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i proszek budyniowy oraz dodajemy jajko, mleko i olej i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut(...)czasie rozgrzewamy patelnię. Na gorącej patelni smażymy naleśniki z obu stron przez ok. 1 minutę
słodkie i nie tylko historie kulinarneżeby napisać dobrą, subiektywną opinię musiałam ją sprawdzić w różnych warunkach i na różnych potrawach. I tak doskonale sprawdziła się do dania z powyższego przepisu, ale i do placuszków, naleśników, jajecznicy, omletu, makaronu z kiełbasą i pieczarkami, ziemniaczanych talarków i tradycyjnych kotletów. Po każdym użyciu mycie trwało tylko chwilę, a patelnia nie posiada śladów użytkowania. Tu wrócę jeszcze do tematu(...)smażenia niskotłuszczowego - za to polubiłam się z tą patelnią najbardziej. Jeśli czytasz mój blog od dawna na pewno wiesz, jak dużo smażę różnego rodzaju naleśników czy placuszków - ja je zawsze smażę bez tłuszczu (natłuszczam tylko lekko patelnię przed pierwszym smażeniem), bo raz - że dietetyczniej ;) a dwa - jedzą je dzieci, nie wyobrażam sobie, żeby im tłuszczem ociekały :) dlatego od razu spodobała
Kolorowy PrzepisownikPyszna propozycja na szybki i smaczny obiad, który można zawsze zjeść. Naleśniki z żółtym serem, serem feta i z serem pleśniowym. Mikserem z mleka, jajka, szczypty soli i mąki...robimy ciasto naleśnikowe, takie rzadko-gęste. Po prostu po zmiksowaniu sprawdzamy żeby ciasto się rozlewało na gorącej patelni. Na usmażone blade placki nakładamy po kawałku każdego z w/w serów(...)zawijamy. Tak przygotowane odkładamy do lodówki, żeby w odpowiednim dla nas czasie odsmażyć. Przed podaniem naleśniki smażymy z obu stron na chrupiąco. Podajemy gorące pyszne naleśniki z rozpuszczonymi serami, które niesamowicie smakują. Smacznego
chleba naszegoDoskonała propozycja na smaczny obiad, to świeżo upieczone naleśniki. Tym razem naleśniki na słono z twarożkiem i dodatkami. Ciasto naleśnikowe robimy ze szklanki mleka, jajka, szczypty soli, mąki i wody. Wszystko miksujemy razem do uzyskania odpowiedniej rozlewającej się konsystencji. Do farszu potrzebujemy twarożek, ogórek, szczypiorek, czosnek, sól, pieprz i trochę śmietany. Ogórek ucieramy na tarce, odsączamy wodę. czosnek wyciskamy przez(...)usmażeniu na placki nakładamy farsz i zawijamy. Tak przygotowane możemy schować do lodówki. Potem na czas obiadu odsmażamy z obu stron na złoto brązowo. Podajemy na gorąco, chrupiące naleśniki z kwaśną śmietaną, posypując zieleniną. Smacznego
chleba naszegoSmaczny, pożywny i lekki wege obiadek lub lunch do pracy. Naleśniki z farszem szpinakowym z mozarellą i pomidorem doskonale smakują z dipem czosnkowo-chrzanowym . Sam farsz jest prosty w wykonaniu. Całe danie jest trochę czasochłonne, a zwłaszcza smażenie naleśników. Ale smak wart jest zachodu😊 Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku - ja najchętniej używam całych liści 1 niewielka(...)pomidor jest mocno dojrzały może to być większa kostka. Całość smażyć do odparowania wody. Następnie dodać mozarellę pokrojoną w kostkę. Całość wymieszać i smażyć do momentu odparowania wody. Faszerować naleśniki. Podawać z dipem czosnkowo-chrzanowym . Smacznego
Ze smakiem bez glutenuciepło lub na zimno. Proste, szybkie i smaczne :-) Piękne miski - owsianki, puddingi, michy mocy, pyszne kolorowe. Śniadania, które dostarczą energii na cały dzień. Na okrągło - tutaj znajdziemy przepisy na naleśniki i placuszki, ale nie na te tradycyjne, tylko ciekawe i oryginalne jak naleśniki z batata, które przykuły moją uwagę :-). Przekąski - zdrowe gofry, fit pralinki, jagielniki, czyli zdrowe i szybkie desery(...)łasucha dużego i małego :-) Książka jest naprawdę super, ładnie wydana, każdy przepis jest opatrzony zdjęciem. Mnie urzekły omlety, zamawiam ksylitol i biorę się za nie właśnie. Kolejne będą naleśniki z batatów, wegańskie placuszki owsiane, banany w kokosowej panierce i jeszcze kilka innych. Książka jest dowodem na to, że można jeść zdrowe słodycze bez cukru i białej mąki. Fajnie
kruche babeczkiRoztrzepujemy rózgą kuchenną razem z mąką, mlekiem i wodą. Dodajemy odrobinę cukru, sól oraz zioła. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną roszponkę. Mieszamy. Smażymy rumiane naleśniki na minimalnej ilości oleju. Na ciepłych naleśnikach układamy plasterki szynki/salami, pokrojoną w plasterki mozarellę oraz posypujemy mozarellą do zapiekania (tartą). Zwijamy ciasno ruloniki. Przecinamy na pół i układamy w naczyniu(...)żaroodpornym. Wstawiamy do gorącego, ale wyłączonego piekarnika na kilka, kilkanaście minut – tylko by ser się roztopił. Źródło: Świat Kobiety. 101 przepisów. Placki, tarty, naleśniki
Smaki Na Talerzuprowansalskie lub włoskie oraz obie papryki. Salami pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki farszu wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą. Smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego. Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Boki i tył naleśników zginać
Czerwień i błękitzło! Przy tej okazji chciałbym Was zapoznać z projektem Food sharing Śląsk, w którym mam okazję uczestniczyć. Oto ling do strony: Food sharing Śląsk To chyba już ostatnie naleśniki tej wiosny. Składniki: - mąka - czerwona fasola w puszczce - cukier - olej - chili Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, z którego smażymy cienkie naleśniki. Fasolę miksujemy z cukrem i odrobiną(...)oleju na gładką pastę. Zalewę od fasoli słodzimy i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy chili. Pastę wkładamy do naleśników, które formujemy w rulony. Polewamy pikantnym sosem z zalewy
Kryzysowa Książka KucharskaDziś dla swojej rodzinki przygotowałam naleśniki, ale nie takie tradycyjne, tylko ażurowe. Robi się je z ciasta naleśnikowego a podałam je z konfiturą. Można je również podać polane syropem klonowym, ulubionym sosem, posypane cukrem pudrem albo ze śmietaną i owocami. Ażurowy kształt wygląda bardzo efektownie a przygotowane są dosłownie w kilka chwil. Do naleśników wykorzystałam domową konfiturę(...)mąki * 3-4 jajka (wszystko zależy od ich wielkości) * około 2 szklanek mleka * około 1 i 1/2 szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki) * niepełne pół łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, i sól, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto naleśnikowe przelać do plastikowej butelki, w nakrętce zrobić dziurkę
Zrób to smacznieDzisiaj bardzo smaczne czosnkowe naleśniki. Znakomite o każdej porze dnia. Szybko się robi, a smakują de luxe:) Potrzebujemy twaróg, śmietanę, czosnek, sól, pieprz,paprykę, ogórek świeży lub korniszon. Kroimy, wlewamy, kruszymy, przyprawiamy, wyciskamy .... i już jest farsz do naleśników. Ciasto robimy z mleka, jajka, szczypty soli i mąki :) rozrabiamy mikserem... Chwilę czekamy i jeszcze raz mieszamy przed użyciem. Smażymy(...)jasno brązowy kolor z jednej strony i na blady z drugiej... Po usmażeniu faszerujemy i zawijamy. Tak przygotowane naleśniki podajemy po podsmażeniu. Prezentują się znakomicie i tak też smakują :) Smacznego
chleba naszegoNaleśniki są zawsze dobre, a jeśli są czekoladowe są po prostu wyśmienite. Zjeść je na śniadanie to chyba rozpusta. Powiedzmy więc to że to wyśmienity deser. Składniki: (na około 20 sztuk) naleśniki: 80 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao) 1 łyżka kakao 500 ml mleka 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)Masło roztopić i wystudzić. Do mleka dodać mąkę, jajka, cukier puder, masło i sól. Zmiksować na jednolitą masę. Ciasto odstawić do lodówki na 30 minut. Smażyć na patelni do naleśników lekko zwilżonej roztopionym masłem lub olejem z obu stron na niedużym ogniu. Serwować z serkiem ricotta wymieszanym z odrobina cukru i kawałkami czekolady
Pyry na GazPodstawowy przepis na naleśniki. Z podanej porcji otrzymacie około 12 naleśników smażonych na patelni o średnicy 20cm. Zazwyczaj na obiad jemy naleśniki wytrawne (nadziewane na przykład pikantnym chili , a czasem po prostu pieczarkami, parówką i serem). Taka porcja wystarcza na jeden solidny posiłek dla trzech osób, a resztę odgrzewamy następnego dnia na śniadanie i zjadamy z dżemem albo słodkim
babka w formieugotowaniu odcedzamy i odciskamy z niej wodę. Jeśli kapusta jest długa to kroimy ją nożem i dorzucamy do grzybów. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Składniki na naleśniki: 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka roślinnego 2 szkl. wody gazowanej szczypta soli tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę i wszystko dokładnie razem miksujemy(...)minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Gdy naleśniki przestygną nakładamy przygotowany wcześniej farsz i zawijamy. Przed podaniem podpiekamy z dwóch stron na patelni. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowie