Smaczne placuszki z jabłkami i cynamonem, wg przepisu znalezionego w internecie miały być to naleśniki,ale ja zrobiłam placuszki, bo jakoś na naleśniki to ciasto było wg mnie za gęste. 400 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki słodziku, w płynie [dałam 2 łyżeczki cukru] 300 g wody, mineralnej, niegazowanej 4 jajka 150 g mąki pszennej(...)s/obr. 4 . Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 15 s/obr. 4 . Dodać rozdrobnione jabłka, wymieszać 5 s/ obroty wsteczne /obr. 3 . Naleśniki /placki usmażyć na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Podawać posypane cukrem pudrem. Źródło- klik
Moje domowe kucharzeniełyżki oleju szczypta soli farsz: 1/2 główki małej kapusty 3-4 jajka ugotowane na twardo sól i pieprz do smaku dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: naleśniki: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, następnie dodajemy olej oraz mąkę i sól. Jeśłi ciasto jest za rzadkie dodajemy trochę mąki. Z ciasta smażymy naleśniki. farsz: Kapustę kroimy w drobną kostkę(...)kapust. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a potem przekładamy na dużą patelnię i obsmażamy do momentu, kiedy kapusta zacznie się zarumieniać. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Na usmażone naleśniki nakładamy gotowy farsz i zawijamy boki,aby powstał krokiet. Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce, a potem smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. (Na zdjęciach krokiety przed
Bon appetit mon amieNaleśniki są lubiane przez najmłodszych. Tym razem wymyśliłam naleśniki robione na soku owocowym. Zawinięte w rurkę z konfiturą gruszkową, której przepis znajdziecie tutaj . Składniki: 3 jaja, 1 łyżka oleju, 2 szklanki mąki pszennej, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 szklanki soku jabłkowego lub innego ulubionego, 0,5 szklanki wody. Do miski wlewamy wodę, mleko, olej oraz wsypujemy sól(...)dolewamy wodę, ponieważ ciasto w zależności od użytej mąki potrafi zgęstnieć w trakcie odpoczynku. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy naleśniki
Słodki ZakątekPuchate naleśniki na maślance to idealny pomysł na śniadanie. Wypatrzyłam je u Ewy na jej blogu Around the flavors i troszeczkę zmodyfikowałam. Puchate placuszki z nutellą i bananami lub z dżemem wiśniowym smakują obłędnie :) Składniki The post Puchate naleśniki na maślance appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeNaleśniki budyniowe chodziły za mną już od kilku dni. Mają one nie tylko ciekawy smak, ale też cudownie roznoszący się waniliowy aromat i piękny złoty kolor! Polecam je na śniadanie, obiad, czy też kolację :) Zarówno małe, jak i duże łasuchy na pewno The post Naleśniki budyniowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeNaleśniki a’la Carbonara – nie przypominają one w 100% klasycznej Carbonary, ale są właśnie na niej wzorowane, a więc zawierają boczek (w oryginalnej Carbonarze z reguły jest guanciale lub boczek suszony – pancetta), jajka i parmezan (czę The post Naleśniki a’la Carbonara appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Puszyste naleśniki (pancake) z borówkami to idealna opcja na weekendowe śniadanie. Zobacz jak w kilka chwil możesz zrobić puszyste naleśniki. The post Puszyste naleśniki (pancake) z borówkami appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyBogactwo letnich owoców zachęca nas do wszelakiego rodzaju deserów i potraw z ich udziałem. Ostatnio zrobiłam pyszne naleśniki z frużaliną wiśniową i jagodową. SKŁADNIKI: naleśniki: 1,5 szkl. wody gazowanej 1,5 szkl. mleka 2 szkl. mąki 2 jajka szczypta soli masło klarowane lub olej do smazenia frużelina : 30 dag. jagód bądź. innych owoców(można użyć mrożonych,bądź ze słoika(...)garnka, wlewamy wodę,dodajemy cukier,mieszamy i gotujemy do miękkości owoców, mąkę ziemniaczaną mieszamy w pozostałej wodzie i wlewamy do gotujących się owoców cały czas mieszając do zgęstnienia, naleśniki smarujemy fruleżiną,zwijamy, dekorujemy
Kuchnia Beatyzwykły, sok z cytryny, sól. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Kisiel rozprowadzamy w pół szklanki zimnej wody, wlać do zupy i zagotować. Odstawiamy i studzimy. Ciasto na naleśniki 1 i pół szklanki mleka 2 jajka 1 szklanka wody gazowanej 2 czubate szklanki mąki pszennej 2 łyżki śmietany kwaśnej 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki miksujemy(...)jednolite gładkie ciasto, odstawiamy na 10/15 minut. Następnie smażymy nieco grubsze naleśniki. Wystudzone naleśniki zwijamy w rulon i kroimy na półcentymetrowe paski
Andzia PichciChrupiące naleśniki z dymką to bardzo prosta, trzyskładnikowa przekąska idealna do pogryzania przy różnych okazjach. Można chrupać same, można podać ulubiony sos- ja zjadłam z guacamole i z sosem na bazie sosu sojowego z octem ryżowym. Najlepiej jeść zaraz po usmażeniu. Print Naleśniki z dymką Proste naleśniki z dymką wymagające tylko 3 składników. Pyszna, chrupiąca przekąska idealna do maczania
Cooking for Emilypodanej ilości wychodzi około 20 naleśników. Naleśniki wychodzą miękkie, a nadzienie ma konsystencję serka :) Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 litr mleka - 4 szkl. 300 g mąki - 2 szkl. 5 jajek szczypta soli pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) olej Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia składników. Teflonową patelnię rozgrzewamy i smarujemy ją olejem za pomocą pędzelka. Tak samo(...)blendera i miksujemy do momentu, aż połączą się składniki. Dodajemy rodzynki. Jeżeli podana ilość cukru jest dla Was za mała to dosypcie tyle, na ile macie ochotę :). Na usmażone naleśniki nakładamy czubatą łyżkę twarożku, zawijamy tak jak lubimy, i podsmażamy chwilkę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Możemy podać z bitą śmietaną, ze słodką śmietanką lub tak jak lubimy
Gotuj z Agneszrobieniu chłodnika litewskiego zawsze zostają liście, z którymi czasem nie wiadomo, co zrobić. Przy okazji niedawnych chłodniejszych dni nabrałam ochoty na naleśniki, do których dodałam właśnie te liście i inne dodatki smakowe. Składniki (na 2-3 porcje): 6-8 gorących naleśników np. z ciasta piwnego pęczek botwinki (liście buraków) ząbek czosnku łyżeczka suszonego lubczyku* 6-8 plastrów żółtego sera(...)dopuścić do przysmażenia. Na patelnię wrzucić botwinkę (robiłam to na dwie raty). Gdy zwiędnie pod wpływem temperatury, zamieszać i zdjąć z palnika. Ogórki kiszone pokroić w grubą kostkę. Na naleśniku układać po plastrze żółtego sera, łyżce botwinki i kilka kostek ogórka. Zwijać w rulon. Podawać z dowolnym dipem lub ketchupem, np. z cukinii . * lubczyk uchodzi za naturalny afrodyzjak, wpływa pozytywnie
Weekendy w domu i ogrodziewiąże. Jako niereformowalny fan motoryzacji oraz nowych technologii od jakiegoś czasu stał się też fanem najpopularniejszych placków, czyli pancakes. W sumie to takie mega puszyste i grube "wypasione" naleśniki. Odkąd je pierwszy raz przygotowałam jeszcze ani razu nie zrobiłam zwykłych naszych naleśników, bo dostałam zakaz. Moja córka, nieodzowna "córeczka tatusia" również się zakochała w tych plackach(...)zwykle odstaję od nich, bo preferuję zwykłe nasze naleśniki na cienkim cieście, bez proszku do pieczenia. Pamiętam jak kiedyś na kanale kulinarnym oglądałam Paula Hollywood'a, który przygotowywał prawdziwe pancakes rodem z Ameryki. To co mnie przeraziło to ilość proszku do pieczenia, bo były to, aż 3 łyżeczki!!! :O, O zgrozo dla wszystkich żołądków, przełyków i ogólnie powiedziałabym Witaj
vaniliowoczekoladowarodzinie. CHILLI Z MIĘSEM MIELONYM I CUKINIĄ PRZEPIS TUTAJ Pikantny i aromatyczny sos chilli z mięsem mielonym i warzywami. Świetnie sprawdzi się na przykład jako nadzienie do tortilli albo naleśników. Sos możemy także podać z ryżem lub makaronem jako danie obiadowe. JOGURTOWY KURCZAK PIECZONY Z WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Marynowane w jogurcie i pieczone z warzywami soczyste udka z kurczaka. Pyszny(...)Polecam! CHŁODNIK LITEWSKI PRZEPIS TUTAJ Tradycyjny polski chłodnik z botwinki, z dodatkiem rzodkiewki i ogórka. Smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu zupka, idealna na ciepłe dni. Polecam! ZAPIEKANE FASZEROWANE NALEŚNIKI PRZEPIS TUTAJ Pyszne naleśniki zapiekane na wytrawnie to świetny pomysł na rodzinny obiad! Artykuł Letnie obiady – szybkie, pyszne i niedrogie! pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemprzygotowania tych przepysznych naleśników najlepsze będą bardzo dojrzałe, brązowe banany smaczny sposób na ich wykorzystanie aby się nie zmarnowały.Podane z sosem czekoladowym to idealne śniadanie czy deser. 2 bardzo dojrzałe banany ok.200 gram 1 i pół szklanki mleka (szklanka 250 ml) 1 i pół szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml.) 2 małe jajka(...)szczypta soli Banany obieramy, dzielimy na mniejsze części przekładamy do miski dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę. Ciasto powinno być gęstawe ale lejące. Rozgrzać patelnię do smażenia naleśników, posmarować olejem nakładać ciasto porcjami. Smażymy na średnim ogniu, uważamy aby nie był zbyt mocny bo naleśniki będą się przypalały,ale nie może też być zbyt słaby bo będą przywierać
Andzia Pichci