liście limonki kaffir – wrzucam je po prostu w torebce foliowej strunowej do zamrażarki. Awokado – wrzucam je w całości do zamrażarki. Bigos – możemy wykorzystać go jako nadzienie do naleśników lub zamrozić w pudełkach plastikowych z przykrywką Smażone ryby – te często zostają np. po wigilii – zamrażamy je układając pojedynczo na tackach lub macie silikonowej – potem zbieramy do torebki foliowej(...)soczewicy – nadmiar mrozimy układając je w odstępach na tackach, potem wrzucając zbiorczo do torebki foliowej – potem najlepiej rozmrozić je wykładając na talerz dnia poprzedniego i zostawiając w lodówce Naleśniki – same placki słabo mi się mroziły, po rozmrożeniu są mało elastyczne, ale naleśniki z farszem choćby z serem czy dżemem – świetnie się mrożą, potem mamy gotowe danie. Jajka całe
Dorota Smakujewięc musiałam się zadowolić galaretką z cukrem, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzi :) Dzięki temu nie słodziłam już w ogóle sernika! Ze spodem też sobie poradziłam, bo wykorzystałam naleśniki, które robiłam na śniadanie. Plusem takiego przepisu jest to, że spód wcale nie jest tam potrzebny, więc nie musicie się specjalnie wysilać, jeśli nie macie nic pod ręką. Więcej(...)Składniki: 1 kg twarogu 2 galaretki cytrynowe+500 ml wody 300 g borówek dosłodzić wedle uznania spód wedle uznania, nie jest konieczny (biszkopty, herbatniki, naleśnik, pokruszone ciastka z masłem) Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy, aby ostygły. Borówki blendujemy (ja użyłam mrożonych). Do twarogu dodajemy cukier puder wedle uznania (patrz uwagi). Miksujemy
zdrowo i aktywniewięc musiałam się zadowolić galaretką z cukrem, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzi :) Dzięki temu nie słodziłam już w ogóle sernika! Ze spodem też sobie poradziłam, bo wykorzystałam naleśniki, które robiłam na śniadanie. Plusem takiego przepisu jest to, że spód wcale nie jest tam potrzebny, więc nie musicie się specjalnie wysilać, jeśli nie macie nic pod ręką. Więcej(...)Składniki: 1 kg twarogu 2 galaretki cytrynowe+500 ml wody 300 g borówek dosłodzić wedle uznania spód wedle uznania, nie jest konieczny (biszkopty, herbatniki, naleśnik, pokruszone ciastka z masłem) Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy, aby ostygły. Borówki blendujemy (ja użyłam mrożonych). Do twarogu dodajemy cukier puder wedle uznania (patrz uwagi). Miksujemy
Zdrowie i pysznie na talerzustanowić również dodatek do warzywnych zapiekanek , gulaszów czy farszów tak więc nie ma obaw, że otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów(...)sałatek, buraki – tarte buraczki to doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki i inne letnie owoce możemy przerabiać na szereg konfitur i dżemów, żurawina – zmiksowana z dodatkiem cukru i spasteryzowana w słoiczkach to znakomity dodatek do herbaty
moj przepis napielusze tetrowej lub ścierce, wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, następnie podzielić na 8 części. Każdą część uformować w wałek i rozwałkować na wydłużony naleśnik, na każdy naleśnik posmarować cienką warstwą farszu makowego, zostawiając po 1 cm z każdej strony bez farszu, zawinąć, jak naleśnik, wzdłuż dłuższego boku. Cztery zwinięte wałki, złączyć ze sobą końcówkami, przeplatać
moj przepis naDziś pomysł na naleśniki w nieco innym wydaniu, niby drobna zmiana, dodatek kakao, a odrazu wyglądają ciekawiej i inaczej smakują. Spróbujcie koniecznie. Ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 3 jaja 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli 1 szklanka mleka 2 szklanki wody gazowanej Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą, odstawiamy na 10 minut(...)smażymy naleśniki. Nadzienie: 150 g serka kanapkowego 100 g jogurtu naturalnego 2 dojrzałe banany 1 szklanka wiórek kokosowych Banany rozgniatamy, ja używam do tego celu tłuczka do ziemniaków, dodajemy serek, jogurt wiórki i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy naleśniki i gotowe. Wzmianka sponsorowana: Zanim przejdę do przepisu chciałam Was zapytać, czy spotkaliście się kiedykolwiek z rozwiązaniem jakim jest
Cynamonowe szczęścieNaleśnik o lekko budyniowym smaku i konsystencji, który zapiekasz w piekarniku to z pewnością idealna propozycja dla wielbicieli śniadań na słodko. Zobacz jak prosto go zrobić i jak pyszny efekt będzie! Polecane przepisy: – placuszki pełnoziarniste z jabłkami – racuchy drożdżowe – tosty francuskie – placki serowe z jabłkami – jabłka w cieście – placuszki jogurtowe z owocami – placuszki pełnoziarniste – placuszki(...)się w piekarniku i piecz przez 20-25 minut. Jeśli robisz w jednym naczyniu tak jak ja ten czas wyniesie do 25 minut, jeśli w mniejszych naczyniach zdecydowanie krócej. Naleśnik wyjmij z piekarnika i podawaj z dodatkami. U mnie to cukier puder i świeże owoce, ale możesz zamienić je na pyszne konfitury, słodki serek waniliowy lub inne dodatki. SMACZNEGO Artykuł
nietylkopasta.pllubię pierogów z kapustą i czerwonego barszczu. Tylko mój mężczyzna zje praktycznie wszystko, co mu się poda ;) I jak tu wszystkim dogodzić? A no tak: Składniki na naleśniki: 3 szklanki mąki 3 i 1/2 szklanki mleka 6 jajek 8 łyżek oleju roślinnego 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: 1 opak. zielonej soczewicy 400g pieczarek 2 średnie cebule 1 pęczek natki(...)panierowania 2-3 jajka olej do smażenia Przygotowanie: 1. Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu + 5 minut dłużej, żeby była lekko rozgotowana. 2. Składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. 3. Nagrzewamy średniej wielkości patelnię (nie tą dużą naleśnikową - dzięki temu krokiety będą mniejsze i lepiej sprawdzą się na wigilijnym
Prosto z KotłaKorzystając z okazji, że dziecko jeszcze mi spało, przygotowałam sobie pyszne i pełnowartościowe śniadanie w postaci puszystych naleśników orkiszowych z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i z malinami. Nie mogę niestety napisać, że zdążyłam ze spokojem zjeść, bo mój syn obudził się w najbardziej kluczowym momencie, czyli jak smażyłam kolejne naleśniki i robiłam zdjęcia. Na szczęście te cztery zdjęcia, które zdążyłam zrobić(...)delikatnie łyżką. Rozgrzać dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Ciasto nakładać łyżką tworząc małe placki (nie za grube, bo nie da się ich obrócić). Gdy na wierzchu utworzą się bąble, naleśniki obrócić na drugą stronę. Usmażone pancakes podawać od razu z wybranymi dodatkami (polecam syrop klonowy
Passions hobbies lifeFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin To jest danie dla lubiących wytrawne naleśniki i jest alternatywą dla tradycyjnych słodkich naleśników! Ten łatwy przepis zrobisz w 30 minut. Więc na co czekasz? Bierz się do roboty The post Wytrawne naleśniki appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyCzarodziejska Sałatka Został mi naleśnik z obiadu, szkoda wyrzucić, postanowiłam zrobić sałatkę. Składniki: · 1 duży naleśnik · 4 jajka ugotowane na twardo · 20 dag szynki konserwowej · 5 ogórków konserwowych · Puszka kukurydzy(...)Pieprz · Sól · 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Naleśnika kroimy drobno, jajka obieramy ze skorupek i siekamy. 2. Szynkę oraz ogórki kroimy w kostkę
Kulinarna Chwilapogoda za oknem wcale nie afrykańska, to u mnie w sercu ciągle Maroko! Dziś mam dla Was jeden z najbardziej znanych marokańskich przepisów – przepis na Baghrir – marokańskie naleśniki pełne małych dziurek. I tak jak już Wam pisałam TUTAJ w Maroku naleśniki je się najczęściej w porze śniadaniowej – na słodko lub z ostrymi nadzieniami. W przypadku Baghrir zdecydowanie(...)proponuję słodką wersję. Domowej roboty dżem, miód czy świeże owoce sprawdzą się tutaj idealnie! Przy smażeniu Baghrir koniecznie przestrzegajcie kilku zasad! Naleśniki nie mogą być zbyt grube. Nie smażcie ich zbyt długo i na zbyt dużym ogniu, bo zwyczajnie będą się przypalać od spodu ( a smażymy je tylko z jednej strony ). I jeśli na pierwszym razem się coś
Ostra na Słodkoulubiony sposób na przygotowanie śledzia, ale w przepisie znajdziecie sposób na śledzia w śmietanie. Do przygotowania wrapów możecie użyć tortilli pszennej lub pełnoziarnistej, ale sprawdzą się tu też klasyczne naleśniki . PRZEPIS NA WRAPY ZE ŚLEDZIEM Składniki na wrapy ze śledziem: 500g śledzi solonych lub w oleju 1 cebula 1 szkl śmietany 3 czubate łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 8 tortilli(...)naleśników 2 garście drobniutko poszatkowanej kapusty białej lub pekińskiej sól himalajska ogórki korniszony Jak zrobić wrapy ze śledziem: Zaczynamy od przygotowania śledzi. Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już nam odpowiada. Następnie śledzie kroimy w mniejsze kawałki. Potem śmietanę mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę
Dorota Smakujeobiadu, ale w przepisie znajdziecie sposób na pierś z kurczaka przygotowywaną od podstaw. Do przygotowania wrapów możecie użyć tortilli pszennej lub pełnoziarnistej, ale sprawdzą się tu też klasyczne naleśniki . PRZEPIS NA WRAPY Z KURCZAKIEM I JARMUŻEM Składniki na wrapy z kurczakiem i jarmużem: 6 tortilli lub naleśników 1 pierś z kurczaka 250g (dwie duże garście) jarmużu rozdrobnionego 1 szkl siekanych(...)wrzucamy jarmuż i pomidory, podsmażamy wszystko kilka chwil aż jarmuż zmniejszy swoją objętość i zmięknie. Finalnie doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Czas na składanie wrapów. Placki tortilli lub naleśniki podgrzewamy na suchej patelni lub w mikrofali by stały się elastyczne. Na każdy placek nakładamy na jeden z brzegów część farszu, zwijamy wrap. Artykuł Wrapy z kurczakiem i jarmużem pochodzi
Dorota Smakuje