dawno nic tutaj nie wpisywałem... przepraszam... jednakże ostatni natłok pracy nie pozwolił mi na regularne wpisy.. :( Więc dziś w ramach rozruchu zaczniemy od czegoś trochę mniej dietetycznego - Pełnoziarniste naleśniki z sosem karmelowym i czekoladą. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)sera białego -> 1 banan -> 3-4 łyżki jogurtu naturalnego -> 3-4 kostki czekolady gorzkiej -> 1/2 łyżeczki oleju kokosowego -> Sos karmelowy * Wykonanie: Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do 1 miski, i łączymy przy użycia miksera ( bądź trzepaczki), aż do uzyskania jednolitej masy o zbliżonej konsystencji do gęstej śmietany. Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!smak imbiru jest wyczuwalny i nadaje dżemowi charakteru. Gdy pierwszy raz go spróbowałam zadziwił mnie, ale nie przekonał. Dostałam słoiczek od mamy i przypomniałam sobie o nim dopiero robiąc naleśniki. Zjadłam z małżem cały słoik przy jednym posiedzeniu – dzięki temu, że jest słodko-kwaśny super komponował się z naleśnikami i wcale nie zasładzał. Gdy nadszedł sezon na rabarbar, pierwsze(...)niego zrobiłam, to właśnie ten dżem. Część zjedliśmy z chałką, a resztę schowałam do szafki i przypomnę sobie o nim dopiero, gdy zrobię naleśniki. Dżem z rabarbaru z imbirem: 1,5 kg rabarbaru 400 g cukru (2,5 szklanki)* 1 łyżka startego imbiru sok z całej cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Rabarbar myjemy, osuszamy
Poezja smakunasion tego strączka. Jest naturalnie bezglutenowa. Odznacza się puszystością, nie posiada żadnych grudek. Charakteryzuje się dużą zawartością białka. Znajduje zastosowanie jako zagęstnik do różnych potraw, zup, do pieczenia ciasteczek, naleśników, muffinek. MĄKA Z ŻÓŁTEGO GROCHU Mąka z żółtego grochu powstaje poprzez zmielenie nasion grochu. Jest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest odpowiednia do zagęszczania żywności(...)panierowania, pieczenia naleśników, chleba, ciast. Z jej użyciem przygotujesz zarówno słone jak i słodkie wypieki. Mąka ta traci typowy, groszkowy smak po 20 minutach gotowania czy pieczenia. Odznacza się również sporą ilością białka. MĄKA PEŁNOZIARNISTA RYŻOWA Powyższa mąka ryżowa powstała poprzez zmielenie ziaren ryżu brązowego, dzięki czemu charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna
Zdrowie na języku :Pnitek ugotowanego makaronu spaghetti olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta razem ze sobą mieszam, tak aby nie było grudek. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki. 2. Masa serowa: Ser kruszę i przekładam do miseczki. Dodaję cukry i śmietanę. Wszystko razem dokładnie ugniatam widelcem. 3. Na środek usmażonego naleśnika wykładam porcję masy serowej. Na masę(...)serową nakładam porcję dżemu. Delikatnie rozsmarowuję. Naleśnika składam w sakiewkę i związuję makaronem spaghetti. Sakiewki układam na talerzu i podaję. Do przygotowania sakiewek użyłam dżemu wiśniowego ORZECH . Dżem ma doskonałą konsystencję, znajdziemy w nim mnóstwo pysznych owoców. Warto wykorzystać go do przygotowania pysznych deserów
Tradycyjna kuchnia KasiDodać jajka i miksować. Następnie dodajemy mąkę i szczyptę soli, miksujemy nadal i odstawiamy na ok. 15 minut. Na rozgrzaną patelnie dodać odrobinę oleju, wlać porcję ciasta i usmażyć naleśniki. Każdy naleśnik posmarować dżemem, złożyć, polać jogurtem greckim i położyć świeże owoce. Naleśniki można przygotować z innym ulubionym dżemem lub owocami. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąNaleśniki wszelakie często goszczą na naszym stole bo to bardzo szybki obiad. Same naleśniki można usmażyć z różnej mąki a jako dodatek dodajemy nasze ulubione składniki. Te dzisiejsze zaczerpnęłam z wielkiej księgi przepisów Jamiego Olivera. Zapraszam serdecznie. Naleśniki gryczane z wędzonym pstrągiem i jajem w koszulce według Jamiego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepis na naleśniki gościł już na moim blogu -> KLIK Jest to jednak tak pyszna opcja na śniadanie bądź kolację, a do tego przepis można modyfikować na wiele sposobów, że postanowiłam dzisiaj po raz kolejny umilić sobie ponury dzień słonecznymi naleśnikami. Było warto!!! Naleśniki waniliowe (4 szt.) 2 jajka 100 ml mleka (u mnie mleko kokosowe) 2-3 łyżki
TetiisheriPyszne naleśniki, uwielbiam, a takie ziołowe to raj dla zmysłów. Polecam gorąco i dla tych co kochają łososia a jest ich niemało. Tak się objadłam że aż nie powinnam. Ale czasami tak to jest jak coś nam smakuje, teraz trzeba pobiegać, poćwiczyć i będzie ok. No ale najważniejsze są tu naleśniki i na nie zapraszam. Naleśniki po skandynawsku, ziołowe
Moje Małe CzarowanieNaleśniki z serem to klasyka. Chyba każdy pamięta je z dzieciństwa. Ja robię je rzadko, ale jak już zrobię to wiem, że to jest błąd i mogłyby pojawiać się na stole zdecydowanie częściej. naleśniki nadzienie : 500 g twarogu 2 żółtka 2 łyżki cukru 1 – 2 łyżki śmietany 12 – 18 % Naleśniki usmażyć
Polska Zupaznów zabieram Was w moje ulubione rejony Włochy :)Naleśniki z suszonymi pomidorami smakują wybornie. Farsz do nich wybieramy według własnego gustu i pomysłu :) Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 250 ml mleka 150 g mąki 2 jajka 6 suszonych pomidorów w zalewie kilka oliwek zielonych lub czarnych sól pieprz 1 łyżeczka oliwy dodatki według uznania ( ser mozzarella(...)małe kawałki. Całość dodałam do masy. Wlałam łyżeczkę oliwy, doprawiłam solą i pieprzem. (jeśli masa jest bardzo gęsta wystarczy dolać wody) Rozgrzałam patelnie i smażyłam jak normalne naleśniki.Na naleśnikach można ułożyć dowolne dodatki np mozzarelle, oliwki. Złożyłam je w trójkąt, odgrzałam ponownie na patelni, tak aby ser się roztopił. Smacznego
Kukuleczkisól - około ½ łyżeczki 2-3 ząbki czosnku Do farszu: cebula olej pieprz mielony maggi w płynie majeranek sól do smaku Naleśniki: 4 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 3 jajka 1/ 4 szklanki oleju ½ łyżeczki soli 70 dag mąki pszennej Do panierki : 2 jajka + sól bułka tarta(...)kroję cebulę, podsmażam ją na oleju, do lekkiego zrumienienia. Ugotowane mięso wyciągam z wywaru i mielę razem z cebulą. Farsz przyprawiam i mieszam. Ze składników na naleśniki przygotowuję ciasto. Mieszam mleko z olejem, wodą, solą i jajkami, dodaję mąkę i dokładnie miksuję, aby nie był grudek. Smażę naleśniki. Na każdy nakładam farsz i zwijam, następnie maczam
Takie tam pichceniegadżetach do kuchni nie wspomnę. Konkurs jednak trwa, więc dodaje kolejny przepis. Tym razem w roli głównej, obok ryżu pełnoziarnistego, świeży szpinak i truskawki. Składniki na 6-8 sztuk: naleśniki: 2-3 spore garście młodego szpinaku 2 jajka 200 ml mleka 100 ml wody spora szczypta soli 1 łyżeczka cukru mąka - ilość taka, aby uzyskać konsystencję średnio gęstej śmietany olej(...)ciasto nabrało konsystencji średnio gęstej śmietany). Zmiksować wszystko razem. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto "odpoczęło". Smażyć z obu stron na patelni lekko przesmarowanej olejem. Naleśniki nie powinny być zbyt mocno wysmażone. Na lekko przestudzone nakładać ryż i zwijać. ryż: 2 saszetki ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's 1/2 laski wanilii sól 4-5 łyżek dobrej kwaśnej śmietany
Codzienna kuchnia niecodziennaTakie naleśniki posmakują niejednemu niejadkowi. Są smaczne, pachnące a z dojrzałym mango i owocem pepino czyli psianką melonową smakują jeszcze lepiej, polecam. Naleśniki piekłam na patelni 24 cm średnicy. Kokosowe naleśniki ryżowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieArbuz jest super orzeźwiający. Ostatnio próbuję go w różnych kombinacjach, więc i naleśniki musiały być, bo często różne smażę :) są pyszne! Do przygotowania ciasta wykorzystałam rewelacyjną mąkę od Młynomag :) Składniki: 1/4 arbuza 2 jajka 1/2 szkl. wody 1 szkl. mąki krupczatki 2 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Wycinamy miąższ arbuza, pozbawiamy pestek i blendujemy - u mnie wyszło 0,5 litra(...)miski wbijamy jajka, roztrzepujemy i dodajemy miąższ, mąkę, wodę i olej. Rózgą lub mikserem mieszamy całość na taką konsystencję jak standardowo do naleśników (ilość wody i mąki może się nieco zmieniać w zależności od soczystości arbuza, czyli gęstości po zmiksowaniu). Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu (ostrożnie przy przewracaniu!). Przed każdym smażeniem dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe
Kolorowy PrzepisownikJeśli mogę jakoś nakłonić niejadków wątróbkowych do jej zjedzenia to te naleśniki są do tego wspaniałe. Kremowa wątróbka i ulubione naleśniki to znakomity obiad dla wszystkich małych i dużych. Zachęcam do spróbowania, to był dobry pomysł aby te składniki połączyć. Naleśniki z wątróbką wieprzową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie