przygotowanie z kaszy owsianej farszu do krokietów. Przygotowanie tego nie zajęło mi dużo czasu, więc śmiało mogę Wam polecić ten przepis jako jeden z mniej czasochłonnych. Czasami pozostają nam naleśniki (np. po kolacji), można je wtedy wykorzystać do przygotowania takich własnie krokietów z kaszy. Kaszę owsianą kupicie w każdym większym sklepie, a już i w tych mniejszych(...)pieczarek 150-200 g twardego żółtego sera 1 średnia cebula 3-4 łyżki masła mały pęczek natki pietruszki (według smaku) sól, grubo mielony pieprz (lub młotkowany) dodatkowo: naleśniki jajko bułka tarta olej do smażenia Kaszę wsypać na patelnię i na średnim ogniu, mieszając, uprażyć ją na delikatnie brązowy kolor. (Kasza powinna nabrać orzechowego zapachu.) Uprażona kaszę przepłukać zimną wodą
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne i chrupiące krokiety to coś co chodziło za mną już od dłuższego czasu.Wspaniały sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy resztek jakiegoś pieczonego mięska.Wystarczy usmażyć naleśniki,zrobić pyszny farsz,zwinąć,panierować i usmażyć.Gotowe - wiem,wiem,trochę czasochłonne...ale jakie smaczne.Można zjeść z pyszną surówką,pysznym czerwonym barszczykiem...idealne na różnego rodzaju przyjęcia.Tym razem użyłam(...)Jajka posolić,wymieszać z płynem.Cały czas mieszając,dodawać stopniowo mąkę.Ciasto możemy odstawić na 30 min,ale nie jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Farsz mięsno - kapuściany 500-600g mięsa ugotowanego 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 jajka sól,pieprz oliwa dobrej jakości
Niespełnione zdolności kulinarneNaleśniki z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą. Wybaczcie fotki, ale nie dość, że było ciemno, to goście czekali przy stole, a ja kompletnie nie mogłam ogarnąć światła :) Sama potrawa choć może wydaje się prosta, to jednak jest dosyć czasochłonna. Chyba że naleśniki usmażysz odpowiednio wcześniej, wtedy cała reszta to już chwila. Naleśniki z farszem w meksykańskim stylu - mięso mielone
Kraina Tysiąca Smakówsłodki wymysł, który powstał na potrzeby konkursu. Torcik ten efektownie wygląda i świetnie smakuje. Śmiało możemy zaserwować taki podwieczorek naszym milusińskim. Składniki: Na 1 torcik o średnicy ok 10cm Naleśniki: 250ml mleka np 2% 6 pełnych łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 rozpuszczonej tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz: 250g sera białego mielonego(...)kokosowej 1 łyżka pestek granatu liście mięty do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Z mleka, jajka, mąki, cukru, kakaa, oleju oraz płynnej czekolady przygotowujemy ciasto. Na malutkiej patelce smażymy cienkie naleśniki nie używając już oleju. 2. Ser mielimy lub przepuszczamy przez praskę, mieszamy z cukrem waniliowym, śmietaną 18% i 30% oraz aromatem. Dodajemy drobniutko posiekane lub zmielone wafelki. Dokładnie mieszamy
Kuchnia w czekoladziegrzybki przez maszynkę, kapustę odsączamy od wody i kroimy drobno oraz cebulkę Mieszamy w misce, nasze grzybki, kapustę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Robimy ciasto na naleśniki; mieszamy 2 jajka , mleko, mąkę, 1 łyżeczka soli i olej 200ml na gładkie ciasto Smażymy na patelni naleśniki. Nadziewamy Nasze naleśniki farszem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej
pichcisztominut. Przygotowujemy farsz. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy twaróg, jeszcze chwilę miksujemy. Dokładamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Na połowę naleśników wykładamy farsz. Składamy. Można podać polane kwaśną śmietaną i ozdobione kawałkami pomarańczy. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 szt Czas wykonania: 1 h Koszt wykonania
Pobite gary BarbaryCieniutkie naleśniki do krokietów... Według mnie najbardziej nudna i mozolna robota przed świętami... Smażenie naleśników! Podrzucam Wam przepis na cieniutkie, puszyste naleśniki, które idealnie nadają się do krokietów. Smażone na suchej patelni. Składniki na ok. 13 szt. 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 1,5 szklanki mąki 3 jajka 3 łyżki oleju szczypta soli Składniki wrzucamy
Pelusiowa Kuchniajeszcze inne dania na słodko, które tak lubiłaś jako dziecko; kluski leniwe, pierogi z owocami czy słodkim serem, ryż ze śmietaną i truskawkami, makaron z twarogiem i sosem owocowym, naleśniki z owocami, zupy owocowe. Mama i babcia często dodawały do nich różne domowe soki, syropy, które robiły z dojrzałych, pełnych słońca, pachnących owoców i cukru. Twoje dzieci też bardzo lubią(...)ryżu z jabłkami, rodzynkami i cynamonem może okazać się jeszcze lepsza, jeśli zamiast dodawać do niej cukru, polejesz ja po upieczeniu syropem o smaku dzikiej róży lub pigwy. Również naleśniki z owocami czy serkiem i owocami świetnie smakują polane syropem Paola. Na przykład do naleśników z twarożkiem i brzoskwiniami możesz dodać dla podkreślenia brzoskwiniowego smaku syropu brzoskwiniowy albo dla kontrastu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardzo proste krokieciki - idealne na bezmięsny obiad lub gorącą przekąskę na wszelkie imprezy i towarzyskie spotkania. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec w piekarniku. Polecam! SKŁADNIKI: Naleśniki : 2 jajka 2 szkl mleka 1,5 szkl wody (najlepiej gazowanej) 2 i 2/3 szkl mąki 4 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Farsz(...)masła 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego sól, pieprz, słodka i ostra papryka Dodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 2. Farsz: Cebule posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli
Kto ugości moich gości?Soczysta ryba w mięciutkim cieście naleśnikowym, to naprawdę idealne połączenie! Już jakiś czas temu pokazywałem Wam przepis na moje ulubione naleśniki (przepis TU ), dziś zaś trochę zmieniony przepis na naleśniki zawitał w połączeniu z filetem z ryby w mojej kuchni. Może wydawać się trochę dziwne, ale ryba z ciastem naleśnikowym współgrają bardzo dobrze. Dzięki ciastu ryba pozostaje po usmażeniu nadal(...)mlekiem i olejem. Po tym składniki mokre wlewamy do składników suchych i dokładnie ubijamy trzepaczką, aby ciasto było jednolite. Ciasto powinno być bardziej gęste, niż tradycyjne ciasto na naleśniki. Filety z ryby obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście naleśnikowym i obtaczamy z obydwu stron. Obtoczone w cieście naleśnikowym fileciki smażymy na rozgrzanym oleju przez
Kuchnia Łukaszastanowić również dodatek do warzywnych zapiekanek , gulaszów czy farszów tak więc nie ma obaw, że otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów(...)sałatek, buraki – tarte buraczki to doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki i inne letnie owoce możemy przerabiać na szereg konfitur i dżemów, żurawina – zmiksowana z dodatkiem cukru i spasteryzowana w słoiczkach to znakomity dodatek do herbaty
moj przepis nafarsz: 500 g piersi z kurczaka 100g sera lazur z niebieską pleśnią 250 ml 30% śmietanki 1/2 łyżki masła 1/2 łyżki oleju sól pieprz Zaczynamy o zrobienia ciasta na naleśniki. Na patelni rozmrażamy szpinak i smażymy do momentu, aż straci większość wody, przyprawiamy szczyptą soi i pieprzu. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy mąkę, jajko, olej i mleko. Na koniec(...)dodajemy ostudzony szpinak. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj łyżkę mąki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki. Z ciasta powinno wyjść 8-9 naleśników. Kiedy będą usmażone, układamy jeden na drugim i przykrywamy talerzem- będą bardziej elastyczne. Pierś myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Kroimy na nieduże kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Wrzucamy kurczaka i obsmażamy
KuchcikoweLovenaleśniki; 300 ml wody 300 ml mleka 1 jajko mąka sól cukier nadzienie; 1 kg ziemniaków 0,5 kg białego sera (twaróg) 1 jajko sól pieprz 2 cebule tłuszcz do smażenia. Ziemniaki ugotować, wystudzić. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać do ziemniaków, ser rozkruszyć, dodać jajko, i przyprawy do smaku. wymieszać dobrze ręką. Mleko i wodę rozmieszać(...)jajkiem, dodać łyżkę cukru i pół łyżeczki soli, następnie dodać mąki tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej lekko gęstniejącej śmietanki (proste naleśnikowe) Usmażyć naleśniki smarując tłuszczem patelnię, Można użyć kawałka słoninki. Naleśniki nadziać ruskim nadzieniem. zwinąć w kopertę lub w rulonik. Przed podaniem odsmażyć i polać śmietaną
Gotowanie jest łatwesmażenia Ulubiony dżem Owoce Wykonanie: Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy jajko i mąkę oraz szczyptę soli. Mieszamy aby uzyskać jednolitą masę ( ciasto jest bardziej gęste niż do typowych naleśników ). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jeden naleśnik z obu stron ( skręcamy „ogień” i na chwilę przykrywamy ) Używamy małej patelni ( im mniejsza patelnia tym wyższy naleśnik ). Przed podaniem smarujemy dżemem
Smaki Ewymięsa mieszanego (drób, wołowe, wieprzowe) 2 jajka 3 łyżki wazowe rosołu 2 cebule 1 marchewka kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe gałka muszkatołowa pieprz sól morska 8 naleśników bułka tarta do panierowania jajko do panierowania tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę i cebule, listki laurowe, sól, ziele angielskie(...)mielimy je w maszynce do mielenia mięsa. Zmielone wraz z warzywami mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, rosół, gałkę, pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy na gładką masę. Na naleśniku układamy mięsny farsz, zawijamy boki ciasta do środka i zwijamy naleśnik w rulonik. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy krokiet maczamy dokładnie w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczamy w bułce
Kulinarne przygody Gatity