Krokiety... mimo, że są trochę pracochłonne, to jednak warte swojego smaku (moja córka uwielbia naleśniki i z racji tego, że dość często je piekę, to mam okazję przygotować i krokiety). Z każdym farszem smakują wyśmienicie, zarówno do barszczu jak i bez niego. Tym razem przygotowałam krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem. Pożywne danie, które można przygotować zarówno na obiad(...)Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Farsz: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 350 g pieczarek * sól do smaku * ostra papryka do smaku * przyprawa do mięsa
Zrób to smaczniezrobić z gotowanymi ziemniakami, które zostały z obiadu, kiedy nikt nie ma ochoty na kotlety ziemniaczane? Otóż zrobić naleśniki ziemniaczane, które idealnie smakują z jogurtem typu greckiego, z łososiem wędzonym a nawet z humusem. Spróbujcie Składniki: – 300g ugotowanych ziemniaków – 350ml mleka – 100ml wody gazowanej – 2 jajka – 70g mąki ryżowej (można zastąpić zwykłą pszenną(...)Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste należy dodać jeszcze troszkę wody gazowanej. Gotowe ciasto odstawić na około 30 minut by odpoczęło. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać i posmarować olejem (jednorazowo). Smażyć naleśniki na mocno rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Naleśniki ziemniaczane (bezglutenowe) Naleśniki ziemniaczane (bezglutenowe) Naleśniki ziemniaczane (bezglutenowe) Artykuł Naleśniki ziemniaczane (bezglutenowe) pochodzi z serwisu Kulinarne życie
Smaki Arminewracam koło 13 i już mi się nic nie chce. Troszkę spraw trzeba pozałatwiać i myślę, że ten tydzień już cały tak zleci. Przepis jaki dziś Wam polecam, to naleśniki zapiekane z kurczakiem, którego usmażyłam z przyprawą kebab - gyros, do tego papryka, kukurydza i ogórki kiszone. Dodałam też rukolę, bo ją bardzo lubimy. Naleśniki pyszne, polecam i miłego wtorku życzę(...)wszystkim ;-) Przepis na naleśniki tutaj ( klik ) Farsz: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy kilka ogórków kiszonych rukola przyprawa kebab - gyros 200 g startej mozzarelli olej do smażenia 1. Z podanych składników smażymy naleśniki. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną paprykę i przyprawę kebab - gyros. Mieszamy, podsmażamy jeszcze
kruche babeczkiwyglądała zdecydowanie lepiej i zapewne lepiej smakowała, jednakże postanowiłam ją odtworzyć i zaserwować na karnawałowym stole. Roladki naleśnikowe ze szpinakiem, łososiem i serkiem są banalnie proste. Wystarczy usmażyć naleśniki z dodatkiem szpinaku i nadziać serkiem śmietankowym, łososiem wędzonym i ogórkiem konserwowym. Oczywiście, nadzienie jest dowolne. Idea jednak ta sama - małe kawałki, przekąska na jeden kęs, aby posilić się i dalej(...)ruszyć w tany! :) ROLADKI NALEŚNIKOWE ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I SERKIEM (ciasto wystarczy na 10 naleśników o średnicy 26 cm) paczka mrożonego szpinaku siekanego (400 g) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki oleju 1,5-2 szklanki mleka lub wody gazowanej płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli 200 g wędzonego łososia 400 g serka typu Philadelphia
W kuchni Karmel-itkijogurt i mieszamy ! N aleśniki z kaszą kuskus i owocami robiła dla mnie i rodzeństwa moja mama pyszne, syte i zdrowe. Inny sposób podania owoców :) Nadzienie do naleśników: 1 szklanka kaszy kuskus owoce ( najlepiej pasuje banan, winogron, pomarańcza, ale można użyć brzoskwiń czy ananasa z puszki) 2 łyżki cukru śmietana lub jogurt Kaszy kuskus nie trzeba(...)miski wymieszać z cukrem i zalać wrzątkiem tak, aby znalazł się 1,5 cm nad powierzchnią kaszy, przykryć i odczekać aż kasza napęcznieje. W tym czasie smażyć słodkie naleśniki (przepis na naleśniki podawałam przy okazji przepisu o naleśnikach po meksykańsku). Gdy kasza wystygnie wymieszać ją z pokrojonymi owocami i zwinąć naleśniki. Można dodać rodzynki lub też nasmarować naleśnika cienko dżemem
Na moim talerzuWolny weekend i konieczność pozostania w domu sprawia, że gdy ma się już dość leżenia w łóżku, myśli się o pichceniu. Naszła mnie ochota na naleśniki. Od lat zamiast mąki pszennej wybieram orkiszową, więc usmażyłam orkiszowe. Mają być przeznaczone do wytrawnych farszów, więc ważny był dla mnie jak najjaśniejszy ich kolor. Dlatego nie ma w nich ani mleka, ani cukru(...)Składniki (na 16 naleśników smażonych na patelni o średnicy 24 cm): 300 g białej mąki orkiszowej (u mnie typ 630) 5 g soli (lub mniej, jeśli naleśniki mają być nadziewane słodkim farszem) 3 jajka 700 ml wody 1+2 łyżki oleju do smażenia Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajka. Wymieszać trzepaczką rózgową. Stopniowo dolewać wodę i cały czas mieszać trzepaczką
Weekendy w domu i ogrodzieNaleśniki na soku jabłkowo-gruszkowym (bez mleka) Proste, pyszne naleśniki o wyjątkowym smaku. Dzisiejsza wersja jest idealna dla osób nietolerujących laktozy. Przepis powstał dosłownie pod wpływem chwili i… został z nami na stałe. Moja rodzina uwielbia tą wersję naleśników. Pamiętajcie, by użyć dobrej jakości soku. Ja polecam Wam soki FRUTI Premium . Wraz z bliskimi przetestowaliśmy je w Święta(...)jesteśmy zachwyceni ich smakiem. Polecam je od tak lub jako składnik wielu dań Kolejne przepisy z sokiem w roli głównej już niedługo. A teraz… zapraszam Was na pyszne naleśniki na soku jabłkowo-gruszkowym (bez mleka). Składniki: (na 4-5 sztuk) 250 ml soku jabłkowo-gruszkowego – użyłam FRUTI Premium 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa) 1 łyżka mąki
Słodkie okruszkioraz pokrojoną szynką (jeśli używamy). Na wierzchu rozkruszamy fetę. Zapiekamy w 200°C przez ok. 20 minut. Po wystygnięciu delikatnie odrywamy od papieru i kroimy na kwadraty lub prostokąty. Naleśniki na patyku: usmażone naleśniki wg ulubionego przepisu (ciut grubsze niż standardowo), dwa słoiczki pasty Wawrzyniec z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką, szpinak lub rukola. Zwykłe naleśniki posmarowane smacznym farszem mogą być(...)hitem wieczoru. Naleśniki można usmażyć sobie dzień wcześniej. Wystarczy pokroić je na plastry i delikatnie nadziewać na wykałaczki. Ja użyłam treściwej pasty na bazie ciecierzycy – tak przygotowane naleśniki mogą nawet stanowić osobne, kolacyjne danie. Naleśniki smarujemy pastą warzywną z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką. Rozkładamy szpinak i ciasno zwijamy. Zawijamy w folię i odkładamy na godzinę lub dwie do lodówki
Poezja smakuNaleśniki deserowe z kremem adwokatowym, perełkami i sosem Któż nie lubi naleśników? U nas się je uwielbia. Moje dzieci często wołają o nie na śniadanie lub obiad. A ja… czasem podaję je również w formie deseru. Dziś wersja skierowana dla dorosłych Pyszne naleśniki z kremem adwokatowym, truskawkowymi perełkami (dla przełamania słodyczy i pięknego wyglądu) i sosem czekoladowym. Obok takiego(...)łyżki, a w to miejsce dodajemy budyń). Dolewamy mleko, wbijamy 2 jajka i dolewamy wodę gazowaną. Całość mieszamy ręczną trzepaczką (lub mikserem na wolnych obrotach) do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smażymy na mniejszej patelni z oby stron na lekko złoty kolor (ja swoją za pierwszym razem smaruję niewielką ilością oleju, później go już nie dodaję). Wlewamy porcję masy i ruszając
Słodkie okruszkitakich o średnicy 20 cm do takich o średnicy 32cm. Dodatkowo można zdecydować się na patelnie z wysokim brzegiem lub niskim, patelnie grillowe, woki czy specjalne patelnie do naleśników. Nie ważne też czy masz kuchenkę gazową, elektryczną, indukcję czy piec węglowy – naczynia z serii Saphir Lite kompatybilne są ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Patelnia jaką osobiście miałam przyjemność testować(...)tylko się da. Przygotowałam na niej śniadania, począwszy od jajecznicy, jajek sadzonych, na różnych placuszkach skończywszy. Były też jednogarnkowe dania obiadowe, gulasze, różnego rodzaju mięsiwa, a nawet naleśniki. W każdym przypadku patelnia okazała się niezawodna. Dania wychodziły jeszcze lepiej, niż przygotowywane na moich dotychczasowych patelniach. Co więcej, umycie takiej patelni po skończonym gotowaniu nie przysporzyło mi najmniejszych problemów. Choć producent
Smaki Na Talerzutakich o średnicy 20 cm do takich o średnicy 32cm. Dodatkowo można zdecydować się na patelnie z wysokim brzegiem lub niskim, patelnie grillowe, woki czy specjalne patelnie do naleśników. Nie ważne też czy masz kuchenkę gazową, elektryczną, indukcję czy piec węglowy – naczynia z serii Saphir Lite kompatybilne są ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Patelnia jaką osobiście miałam przyjemność testować(...)tylko się da. Przygotowałam na niej śniadania, począwszy od jajecznicy, jajek sadzonych, na różnych placuszkach skończywszy. Były też jednogarnkowe dania obiadowe, gulasze, różnego rodzaju mięsiwa, a nawet naleśniki. W każdym przypadku patelnia okazała się niezawodna. Dania wychodziły jeszcze lepiej, niż przygotowywane na moich dotychczasowych patelniach. Co więcej, umycie takiej patelni po skończonym gotowaniu nie przysporzyło mi najmniejszych problemów. Choć producent
Smaki Na TalerzuDelikatność, lekkość, puszystość, wyjątkowy smak i niecodzienny wygląd. Ten naleśnik jest tak pyszny, że aż grzeszny… Takie śniadanie może i ma więcej kalorii niż owsianka. Ale co z tego! Dutch baby warte jest grzechu. Kiedy za oknem robi się mroźno, słońce wstaje późno i wygląda blado, jak po ostrej imprezie, dzień jest cieniem samego siebie sprzed kilku miesięcy, jest(...)Każdemu wyjdzie – nie ma szans, żeby zepsuć to danie. Wystarczy zmiksować składniki (co zajmuje 10 sekund), rozgrzać piekarnik, wylać ciasto na gorącą patelnię, odczekać 20-25 minut i naleśnik gotowy. Można go zjeść tylko z posypką z cukru pudru, ale doskonale smakuje też z owocami (także mrożonymi) i innymi cukierniczym dodatkami. Dutch baby warto spróbować również w wytrawnej wersji
Niedzielny kucharzMagda Co powiecie na naleśniki inaczej – proste danie, ale w niecodziennej formie? Na pierwszy rzut oka taki trójkątny kawałek naleśnikowej zapiekanki naprawdę wygląda jak tort – wiele warstwa naleśników a między nimi kremowy sos pieczarkowy. Na wierzchu chrupiąca warstwa z bułki i parmezanu – wszystkie te warstwy w jednym kęsie to niebo w gębie. Składniki (na 2-3 porcje(...)duży kubek śmietany 18% sól i pieprz do smaku łyżeczka drobno posiekanej, świeżej pietruszki Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego parmezanu łyżka masła Zaczynamy od zrobienia naleśników – do miski wybijamy jajka, dodajemy mleko, wodę, olej i dokładnie mieszamy. Następnie, przesiewamy do miski mąkę oraz sól i mieszamy wszystko na gładkie, jednolite ciasto konsystencji śmietanki. Nagrzewamy dobrze
Smaczna StronaKrokiet to danie przygotowane z naleśnika wypełnionego farszem a następnie obtoczonego w jajku i bułce tartej i smażonego na tłuszczu. Krokiety z mięsem kurczaka i serem Farsz do krokietów najczęściej przygotowywany jest z mięsa. Sięgnąć można po różne jego rodzaje, zaczynając od wołowego a kończąc na drobiu. Często do mięsa dodawane są także grzyby lub kapusta. Kapusta czy grzyby(...)Ubijać przez chwilę robotem ręcznym albo ubijaczką, po czym wsypać mąkę. Kontynuować ubijanie do momentu, aż w cieście nie będzie grudek. Odstawić na 10 minut, Patelnię, na której smażymy naleśniki przesmarować delikatnie tłuszczem. Patelnię wstawić na ogień, rozgrzać. Kiedy gorąca, wylewać ciasto naleśnikowe. Naleśniki powinny być jak najcieńsze. Smażyć na średnim ogniu z obu stron przez kilka sekund. Nadzienie: mięso
mecooksnazwać to danie, więc padło na fit krokiety . W smaku naprawdę przypominają tradycyjne krokiety z pieczarkami, dlatego myślę, że to idealna nazwa dla nich. Fit krokiety to połączenie naleśników przyrządzonych na bazie mąki orkiszowej i pszennej z farszem pieczarkowym. Początkowo ten przepis w ogóle nie miał tu trafić, pomysł na fit krokiety powstały tak naprawdę przypadkiem. W planach obiadowych miałam(...)naleśniki z serem ale przypadkiem zauważyłam, że pieczarki, które mam w lodówce trzeba koniecznie zjeść bo się zepsują. I tak tym przypadkiem wymyśliłam naleśniki z pieczarkami, a w rezultacie wyszły mi fit krokiety FIT KROKIETY: Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki soli 1 jajko woda Wszystkie składniki dajemy do miski i miksujemy, stopniowo
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii