użyć chociażby bułki tartej, ale zachęcam do stestowania mojej propozycji. Liczę na to, że krokiety z piekarnika podbiją Wasze serca. Naleśniki do krokietów zrobiłem z przepisu na klasyczne naleśniki z mąki orkiszowej i dla nich jest obliczona kaloryczność. Na blogu znajdziesz również kilka przepisów na naleśniki bezglutenowe , których możesz z powodzeniem użyć. U mnie, jak zresztą dobrze
BlendmanSkładniki na naleśniki : 13-15 kopiastych łyżek mąki pszennej 350 ml mleka 150 ml wody gazowanej 1 jajko(...)sól olej do smażenia Przygotowanie : Pieczarki pokroić drobno i połowę zmiksować Zmiksowane wyłożyć na patelnię z drobno pokrojoną cebulą, przesmażyć razem, doprawić solą, pieprzem, majerankiem ( te użyjemy do posmarowania naleśników) Pozostałe pieczarki pokrojone w paski przesmażyć z drugą cebulą, doprawić do smaku Usmażyć naleśniki, nałożyć zmiksowany, doprawiony farsz, zrolować, polać pozostałymi pieczarkami- sosem. Składniki na farsz
Proste Potrawy- placuszki są idealne na śniadanie. Są puszyste i pyszne, polane miodem smakują wybornie. Ja podałam z kremowym miodem faceliowym, o delikatnym i orzeźwiającym smaku. Fajna alternatywa dla naszych naleśników, polecam. Marokański przysmak - Beghrir, drożdżowe naleśniki z miodem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesera twarogowego 1/2 szklanka jagód 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka jogurtu greckiego Naleśniki: Do garnka wsypuję mąkę, dodaję maślankę, jajko, sól, wodę gazowaną i miksuję ciasto. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Do miski przekładam ser, dodaję dwie łyżki jagód, cukier i jogurt. Miksuję blenderem. Naleśniki smaruję serem, posypuję jagodami i zwijam w rulon. Kroję
wesoła kuchniaZnalazłam ten przepis w starej książce kucharskiej. Takie kluski są idealne do różnych zup tj pomidorowa czy rosół itp. Można też wykorzystać jako naleśniki mocno jajeczne wytrawne czy omlet. w mojej wersji kluseczki. Jajka wbić do miseczki, doda sól, mąkę i dokładnie ubić. Tak żeby mąka się rozmieszała. Nie ubijać na puch. Na patelni rozgrzać trochę oleju i wylać porcję(...)jajek.Rozlać masę jajeczną na całej patelni. Smażyć tak długo aż masa pozwoli się przewrócić. Podczas smażenia lekko podważyć boki i wstrząsnąć patelnią, żeby oderwać naleśnik od patelni. Z drugiej strony smażyć już krócej. Smażą się szybko i łatwo się je przewraca. Zdjąć naleśnik z patelni, zwinąć w rulon i ostrym nożem pociąć w cienkie paseczki. Jest inna propozycja kluseczek
Kuchnia PokoleńNaleśniki z zielonymi szparagami i serem solankowym wędzonym, z nuta pomarańczy. 300 g zielonych szparagów, 250 g sera solankowego wędzonego, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, pieprz, sól, masło 2 – 3 łyżki oliwy ciasto na naleśniki: 200 g mąki, 2 jajka, 30 g masła, 300 – 350 ml mleka, Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie(...)cienkie plasterki. Podsmażyć na oliwie. Ser włożyć do miski, rozdrobnić (najlepiej widelcem). Dodać skórkę pomarańczową, szparagi, wymieszać. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Nakładać farsz na naleśniki – rozłożyć naleśnika, na połowie ułożyć farsz, złożyć naleśnika na pół, a następnie na cztery. Na patelni rozgrzać masło, układać naleśniki, smażyć z obu stron na rumiano. zastawa
królestwo garówNaleśniki nadziewane zmielonym twarożkiem z ziarenkami wanilii, syropem klonowym i czarną porzeczką. Troszkę odbiegają od tradycyjnych naleśników, ponieważ ciasto zrobiłam z dodatkiem pokruszonych, czekoladowych płatków kukurydzianych. Ciekawe połączenie smaków, które świetnie się sprawdziło i powstało niebanalne śniadanie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na około(...)naleśników) : Naleśniki: 1 szklanka płatków „Lubella” corn flakes kakao i miód 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu 1 łyżka oleju rzepakowego Nadzienie: 300 g mielonego twarogu około 3 łyżek syropu klonowego 1/2 laski wanilii czarna porzeczka Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Naleśniki: Płatki kukurydziane wsypać do foliowego woreczka i rozbić
Oryginalny smakNaleśniki to pyszny deser, który zrobimy w kilka chwil! Pysznie smakują z różnymi kremami, twarożkiem, dżemem, miodem lub nawet same bez żadnego dodatku. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na naleśniki odpowiednie dla wegan, które zrobiłam z mleka kokosowego. Naleśniki były bardzo delikatne w smaku z lekkim aromatem kokosu...pyszności :) Podałam je z galaretką malinową domowej roboty 😋 Składniki (6 szt): ciasto naleśnikowe(...)ulubiony dżem, Sposób przygotowania: Mleko łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia i solą, następnie miksujemy lub dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Następnie smażymy naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Naleśniki należy przewracać na drugą stronę, gdy spód będzie dobrze ścięty i rumiany. Usmażone naleśniki smarujemy ulubionym dżemem. Smacznego
kulinarne odsłony patiLubicie naleśniki na słodko? Jeśli lubicie, a tradycyjne z dżemem lub słodkim serkiem się Wam znudziły, zapraszam dziś na naleśniki z masłem orzechowym i bananami. Masło orzechowe z powodzeniem można zastąpić nutellą i jest równie smacznie… może odrobinę bardziej słodko. Takie naleśniki fajnie smakują na zimno. Przygotowując je na obiad, można zrobić ich więcej, wstawić do lodówki(...)następny dzień zabrać np do szkoły czy do pracy. naleśniki (np z tego przepisu) masło orzechowe dojrzałe banany opcjonalnie starta czekolada Smażymy naleśniki według swojej ulubionej receptury. Każdy placek smarujemy cienko masłem orzechowym (polecam to z kawałkami orzechów, ale może być i gładkie), wykładamy plasterki lub całego banana. Zawijamy naleśnik w rulonik i posypujemy startą drobno czekoladą
Smaki Na Talerzuszkl mleka 1 szkl wody 1 szkl mąki szczypta soli, pieprzu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (możemy dodać także ostrej) 1-2 łyżki roztopionego masła Na farsz do naleśników: 200 gr twarogu np. półtłustego 3 średnie ziemniaki parę plastrów boczku 1/2 zeszklonej cebulki sól, pieprz do smaku Na sos beszamelowy: 40 gr masła 2 łyżki mąki czubate(...)szkl mleka sól, pieprz do smaku 2 łyżki startego żółtego sera 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. Składniki na naleśniki mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie szklimy cebulkę, oraz przesmażamy boczek pokrojony w kostkę (smażymy je osobno!) 3. Teraz smażymy naleśniki ( ja mam patelnie o śred
Gotowanie...to proste !Krokiety z kurczakiem, kapustą i pieczarkami to kolejny obiad, który przyrządzam zazwyczaj z resztek mięsa. Z kurczaka gotuję rosół, mięso odbieram od kości i wykorzystuję na knedle lub panierowane naleśniki . Bardzo lubię krokiety ale uważam je za pracochłonne. Mimo wszystko jak już za nimi zatęsknię to podchodzę do ich przyrządzenia bardzo namiętnie. Krokiety muszą być smaczne! Mięciutkie i aromatyczne(...)wyglądają jak małe Shreki. Do naleśnikowego ciasta dodaję szpinak. Są ciekawe w smaku. Inny wariant to krokiety z wołowiną . Tutaj dla ciekawości dodałam jarmuż do naleśnikowego ciasta. Jak widzicie naleśniki można bardzo łatwo urozmaicić. Już naszerowane naleśniki zazwyczaj obtaczam w panierce i smażę na złoty kolor. Są cudowne w smaku i gdybym mogła to bym zjadła wszystkie od razu
codojedzeniaDzisiaj coś pysznego! Naleśniki czekoladowe, nadają się do smarowania różnymi kremami czekoladowymi, kremami orzechowymi i powidłami. Naleśniki czekoladowe. Naleśniki czekoladowe składniki: 4,5 szklanki mleka, 4 szklanki wody, 4,5 szklanki mąki pszennej, 100 g kakao w proszku, 2 łyżki cukru, 100 ml oleju. 2 jajka. Naleśniki czekoladowe przygotowanie. Mieszam w misce wszystkie składniki. Pozostawiam ciasto aby odpoczęło przez(...)około 15 minut. Jeśli ciasto naleśnikowe jest zbyt gęste to dodaję parę łyżek wody. Smażę naleśniki z dwóch stron. Układam w stosik i podaję gdy są gotowe. Do naleśników podaję zazwyczaj biały ser, krem czekoladowy, lub powidła
Pani domowaJeśli chodzi o naleśniki na słodko, najbardziej lubię takie z serem twarogowym. Najlepiej na zimno. Pamiętam, że w dzieciństwie mama robiła naleśniki z twarogiem i rodzynkami. Dzisiaj przedstawiam mój przepis na szybki i kremowy, idealny twarożek do naleśników. Jego podstawą poza serem jest mleko, tutaj można użyć zamiennie jogurtu naturalnego lub śmietany. Do smaku dodaję nieco cukru lub miodu. Delikatnie(...)długo mieszam całość, aż serek nabierze prawdziwie kremowej konsystencji. Tylko wtedy będzie się doskonale rozsmarowywać na naleśnikach. Taki ser można także podać na kanapkach, smakuje wybornie. Moja babcia do kanapek mieszała ser twarogowy z żółtkiem, smak pamiętam po dziś dzień! Ser do naleśników Składniki: 250 g twarogu tłustego 2-3 łyżki mleka cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Ser przekładamy
Moja smaczna kuchniaNaleśniki nadziewane farszem warzywnym i zapieczone z serem w piekarniku to proste, choć trochę pracochłonne danie, ze względu na smażenie naleśników 😉 Jednak jest ono tak dobre, że opłaca się poświęcić trochę czasu zwłaszcza, że z podanej ilości wychodzi jedzenia na 2 dni (u mnie wyszły 2 naczynia żaroodporne). Do nadzienia możemy dodać warzywa jakie tylko chcemy, a w wersji mięsnej(...)Idealna propozycja zarówno na obiad, jak i kolację. P.S. Nie zdążyłam nawet zrobić porządnych zdjęć bo zaraz po wyjęciu z piekarnika wszyscy domownicy rzucili się na nie 😀 Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli ok. 2 szklanki mąki 2-3 łyżki oleju szczypta kurkumy Nadzienie: 2 cebule ok. 200 g pieczarek
Kuchnia MagdaLenyŚLIMAK, ŚLIMAK POKAŻ ROGI...DAM CI SERA NA PIEROGI... NALEŚNIKOWE ŚLIMAKI, czyli fantastyczne szpinakowo - serowe naleśniki z szynką, które idealnie sprawdzą się na kolację lub podwieczorek dla całej rodziny. Do przygotowania farszu polecam serek Almette ziołowy - idealnie skomponowane składniki serka nadają potrawie niezwykłego smaku i znacznie podnoszą walory smakowe potrawy. Naleśnikowe ślimaki będą również idealne na przyjęcie dla dzieci(...)które ucieszą się na widok takiego wesołego półmiska zielonych ślimaków. Uwaga ! Te ślimaki szybko znikają z talerza :) Polecam przepis na naleśnikowe ślimaki! --------------------------------------------------- Liczba porcji : około 10 naleśników Czas przygotowania : 30 minut* --------------------------------------------------- * oprócz czasu na schłodzenie SKŁADNIKI: na ciasto naleśnikowe: ok. 200g mąki pszennej 170g mrożonego szpinaku* 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki 4 jajka 500ml mleka szczypta soli
Moja Książka Kucharska