na swieta - 5074 przepisów (strona:103/339)

Baba szafranowa 133

bardziej nadają się do niedzielnej kawy niż na wielkanocny stół. Jeżeli zatem złapaliśmy już trochę wprawy w pieczeniu ciast drożdżowych warto pokusić się o upieczenie na święta bardziej wyrafinowanego ciasta. Ja w tym roku postanowiłam zmierzyć się ze starym przepisem na babę szafranową. Ciasto na nią jest dość ciężkie, zawiera bowiem 13 żółtek i kostkę masła. Jeśli ktoś

Wiem co jem
Moje mazowieckie obwarzanki na oleju rzepakowym 101

zagony buraków cukrowych. Dawniej w buraczanych bruzdach kwitły też maki. Dziś niestety maku już nie można uprawiać, ale nadal jest on nieodłącznym składnikiem polskiej kuchni. Trudno wyobrazić sobie święta bez strucli z makiem. Czytaj więcej

Wiem co jem
Roladki z pstrąga w pikantnym sosie marchewkowym 114

pysznie. Oczywiście nie musicie czekać do wigilii by je przygotować. Możecie to zrobić już dziś. Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl i zawiera lokowanie produktu. E-book dostępny jest pod tym linkiem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true . Można go również pobrać klikając

Wiem co jem
Tort orzechowy z kremem truflowym 107

najdłużej. Były tam pomarańcze, każdy zawinięty w cienki pergamin, czekolady, cukierki i orzechy. Pamiętam ich zapach i smak do dziś. Wspomnienie tej chwili powraca jak bumerang w każde Święta Bożego Narodzenia. Pewnie dlatego dla mnie mają one smak i zapach czekolady. Nie może więc zabraknąć na naszym świątecznym stole czekoladowego akcentu. W tym roku będzie to tort orzechowy

Wiem co jem
Likier piernikowy 198

roku zrobiłam go po raz pierwszy i wiem, że odtąd będzie obowiązkowo na każde święta. Pachnie obłędnie korzennymi przyprawami i jest przepyszny. Robi się go dość prosto i zaraz po przygotowaniu można go pić. Ja zrobiłam swój kilka dni wcześniej aby się przegryzł. Można go wykorzystać również do kawy, deserów lub lodów. W przyszłym roku zrobię podwójną porcję

Wiem co jem
Pasztet z pieczonej gęsi 148

różnych rodzajów mięs i z różnymi dodatkami. Ale ten który mi najlepiej smakuje to pasztet z pieczonej gęsi. Wyjątkowy na wyjątkowe okazje. U nas taką okazją były minione święta. Wiem, że upieczenie go wymaga wiele pracy i sporo osób się tym zniechęca, ale wierzcie mi naprawdę warto. Już pierwszy kęs przekona Was o tym. Można upiec

Wiem co jem
Chrzanowy żurek wielkanocny 156

przygotowanego  zakwasu . Wersja najbardziej podstawowa, zawierająca minimalną ilość składników i przypraw. Po pierwsze dlatego, że chciałam zapoznać się z prawdziwym smakiem zakwasu, po drugie dlatego, że na Święta przygotowałam wystarczającą ilość pysznych, sytych potraw i zależało mi, żeby żurek był bardziej do popicia niż do pojedzenia. Oczywiście można go ugotować na wywarze warzywnym, zagęścić, zabielić, doprawić majerankiem

Kuchenne zapiski Edyty
Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami 197

czas szybko leci, dopiero co były Święta Wielkanocne, a tu już połowa kwietnia! Najwyższa pora na dodanie reszty świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami. W zasadzie to wcale nie zamierzałam go piec, ale po przejrzeniu zapasów w zamrażarce uznałam, że da się z nich wykombinować coś smacznego. I udało się

Kuchenne zapiski Edyty
Pieczona peklowana szynka 144

się nieco podczas pieczenia, ale i tak było czym się delektować. Mięso musi leżeć w zalewie 7-9 dni, więc jeśli się pośpieszycie, jeszcze dacie radę przygotować na Święta smakowitą domową wędlinkę, powodzenia! :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Babka piaskowa z ajerkoniakiem 96

Podwójnie „jajcowa” babka piaskowa. Wprawdzie alkohol wyparował, ale zapach i smak ajerkoniaku jest bardzo dobrze wyczuwalny. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku :) Na Święta planuję powtórkę, ale tym razem użyję lukru własnej roboty. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Pasztet wieprzowo grzybowy 143

Domowy pasztet wieprzowy z silnym leśnym akcentem - suszonym grzybami. Moja rodzina była nim zachwycona, i to do tego stopnia, że gdyby nie moja przytomność umysłu, na Święta nie zostałby nawet kawałeczek :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Drożdżowe pierniczki - proste i szybkie 166

Święta tuż, tuż, więc małymi kroczkami wchodzimy w świąteczny nastrój:)  Zapraszam do wypróbowania przepisu na pierniczki z drożdżami - są miękkie, nie za słodkie, bardzo smaczne. Z podanych składników wyszły mi 2 blachy. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru trzcinowego pół szklanki wody 1 łyżka przyprawy

Domowa Cookierenka Agi
Pijany przekładaniec (Pijak) 229

podniebienia. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jednak trochę czasochłonne, mimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy. Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości, zachwyt gości gwarantowany ;) Składniki: I warstwa (biszkopt): 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia mały słoik ulubionego dżemu (u mnie

Domowa Cookierenka Agi
Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka 168

pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na 5 godzin (lub na całą noc). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240° C przez 4-6 min. Źródło/ Inspiracja: "Palce lizać" - Słodkie Święta

Domowa Cookierenka Agi
.586. (nie)tradycyjny omlet biszkoptowy || współpraca z Polsoja 151

sezamowy* omlet biszkoptowy ze smażonym bananem~ *z mąki sezamowej Hej dziewczyny, kobiety, ogólnie - płeć piękna! :) Wszystkiego najlepsze z okazji naszego święta :) Spędźcie miło dzisiejszy dzień, zróbcie domowe SPA, zjedzcie czekoladę, czy obejrzyjcie komedię :) Chyba, że macie inne plany? Bo ja...idę na fitness maraton! 5 godzinny. Słownie: pięcio-godzinny fitness maraton :) W programie TBC (total body condition), zumba

breakfast of dreams

Proponowane wyszukiwania