temu, ale z myślą o dzisiejszej jego publikacji, bo zwyczajnie nie dam rady upiec dziś świeżego... Z zeszłorocznego byłam zdecydowanie bardziej dumna, bo upiekłam właśnie w dniu "święta chleba" po raz pierwszy w życiu, eksperymentalnie - udanie :) ale zapewniam, że ten także Wam posmakuje! Składniki: 4 szkl. mąki (może być więcej jeśli płyny będą tego wymagały) 15 g świeżych
Kolorowy Przepisowniknalewkową :)) Tzn. nie piję tylko ... nastawiam, sporządzam, filtruję i odstawiam, aby w szafce, w garażu nabierały mocy. Fajnie będzie spożyć kieliszek takiej domowej nalewki w Święta Bożego Narodzenia albo po prostu zimą, kiedy sypnie śniegiem i mrozem - tak dla kurażu i na rozgrzewkę :) Ostatnio "pod nóż" poszły brzoskwinie ... Składniki: brzo skwinie cukier (do smaku
Walijskie PichcenieUwielbiam ciasta miodowe, ten aromat i smak jest niepowtarzalny. Typowy miodownik przygotowuję zwykle na święta i jest dość pracochłonny, gdyż trzeba placki zagniatać i oddzielnie wypiekać. Z jedzeniem również trzeba ze 2 dni zaczekać, aby był smaczny. Nie tak dawno było miodobranie i oczywiście odpowiedni zapas miodu w kuchni również został uzupełniony. Wykorzystując świeżutki miodek zrobiłam ciasto miodowe
Kuchcik gotujepowiedzą, że lubią, ale nie mogą lub jedynie od czasu do czasu. Moim zdaniem ten placek, jest takim ciastem, na które można sobie pozwolić częściej niż tylko od święta. Nie zawiera jajek, dużej ilości tłuszczu, zawiera tylko jedną łyżkę ksylitolu zamiast ogromnej ilości cukru (nawet można ją pominąć), a podstawą nie jest mąka pszenna, tylko żytnia. Więc
Be Fit Be Strongwino do obiadu jak najbardziej, a na deser jak myślicie co jadłam? Oczywiście, że crepes zapalane z Grand Marnier! A wieczorkiem znowu zawędrowaliśmy pod wieżę…Poczułam, niemalże święta… Pogoda….w Skandynawii jesteśmy przyzwyczajeni do deszczu, a w Paryżu na dodatek było ciepło. Jednak po południu wypogodziło się na tyle, że kurtki zawędrowały do plecaka. Kolejna
codojedzeniaprzepisów na zdrowe, energetyczne ciasta/ciasteczka/batoniki itd. Większość z nich bazuje na niezastąpionej owsiance. Dzisiaj przedstawię Wam mój ulubiony przepis. Przyda się przede wszystkim dla tych, którzy w święta będą musieli obejść się bez tych wszystkich łakoci! Ommm <3 Mamuś nadchodzę, szykuj serniczek, jabłecznik, makowiec... Później to razem wybiegamy! Jak zawsze! Teraz do konkretów: Może moje zawodne
fitolarun.blogspot.comjajek! ;) SKŁADNIKI: BAZOWE : -2 jajka - banan NICH CIĘ WYOBRAŹNIA PONIESIE - kakao (rzecz jasna to prawdziwe- gorzkie, banan jest wystarczająco słodziutki uwierzcie! :D) - przyprawa korzenna (jako, że święta już pukają do okienka to warto zrobić rodzinie pyszne śniadanko) - cynamon (dodaję prawie do wszystkiego, obniża od poziom glukozy we krwi, poprawia trawienie, przyspiesza przemianę materii czy reguluje pracę nerek
fitolarun.blogspot.comGalaretki mięsne przypominają mi dom rodzinny. Pamiętam, że we wszystkie święta czy też w większe uroczystości były one podawane. Długo czekałam ze zrobieniem ich, ponieważ bałam się, że mi nie wyjdą. Myślałam, że są bardziej skomplikowane do zrobienia, a okazało się, że bardzo się pomyliłam. Galaretki są dość łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Podstawą jest dobrze ugotowany
W kuchni u MonikiMakowniki to specjalność mojej Mamy. Piecze je odkąd tylko sięgam pamięcią. Zawsze wychodzą wyśmienicie. Idealne na święta Bożego Narodzenia:) Składniki na dwa makowniki o dł ok 30cm: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży świeżych 10 dkg cukru 3 żółtka 2 całe jajka 3 łyżki śmietany 25 dkg tłuszczu (margaryny) Masa makowa: 1/2 kg maku
Kuchnia w czekoladzieŚwięta już tuż tuż, więc dla tych, którzy mają w planach przygotować jakieś danie wigilijne, a niekoniecznie wiedzą jak się za nie zabrać ja polecam tę kapustkę. Prosto, smacznie, tradycyjnie:) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 30 dkg grzybów leśnych suszonych (podgrzybki, kozaki) 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladziePyszne, kruche ciasteczka to smaczne i szybkie w wykonaniu łakocie, idealne na co dzień i od święta :) Składniki: Na ok 60-70 sztuk: 5 dkg drożdży świeżych 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 kostka margaryny ok 70 dkg mąki słoiczek marmolady np. deserowej z truskawką lub maliną Jamar Ponadto: 1 żółtko cukier kryształ Sposób wykonania
Kuchnia w czekoladzieJako tradycjonalistka na święta musiał być u mnie sernik. Postawiłam tym razem na inny niż zwykle, ale bardzo smaczny serowiec zasmażany. Przepis poleciła mi Teściowa, ma go już od lat. Składniki: Na blaszkę 24x36cm: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 25 dkg cukru pudru 2 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej Masa serowa
Kuchnia w czekoladzieSałatka śledziowa w towarzystwie pieczarek, ogórka i papryki, to znakomita przekąska nie tylko na święta, ale także podczas zakrapianych alkoholem imprez... Składniki: Dla ok 8-10 osób 6 płatów śledziowych solonych 1 duży słoik pieczarek konserwowych 1 duży słoik marynowanej papryki 3 ogórki konserwowe 2 cebule pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju do sałatek, może być oliwa
Kuchnia w czekoladziePyszna na co dzień i od święta. Z dodatkiem makaronu w kształcie ryżu oraz marynowanej pieczarki na pewno zaciekawi gości. Składniki: Na ok 12-15 porcji: 1 słoik marynowanych pieczarek (220g) 1 opakowanie makaronu "Ryż" (250g) 5 jajek 1 słoik marynowanej papryki (ok 300g) 4 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 duży filet z kurczaka 5 łyżek majonezu
Kuchnia w czekoladzie