surówką. Ja nie mogłam sobie odmówić jeszcze smażonych pecłonek 😋 Zanim mój aparat padł dziś rano, zarejestrował jeszcze cudowne pajęczynowe girlandy pokryte osadem atmosferycznym: Natura też już czuje się Święta i zdobi się cudnie ;) W lesie miałam wątpliwość, czy widzę szron czy szadź. Pierwsza powstaje w wyniku resublimacji, czyli jest to bezpośrednie przejście pary wodnej w ciało stałe. Druga
Weekendy w domu i ogrodziejestem wstanie mu tego sama spełnić więc proszę Was o pomoc by znowu go uradować . Jak wiecie za tydzień po nim ma urodziny córka a zaraz następnie święta są więc dlatego proszę Was o pomoc . Przypomnę dla tych co nie są wtajemniczeni jeszcze że Karolek jest w remisji nowotworu złośliwego chłoniaka linfoblastycznego T-komórkowego , bardzo wiele przecierpiał
My Culinary Artbidi-theme-font:minor-bidi;} Pyszne ciasteczka nazwane orzeszkami, bo do złudzenia je przypominają. Jest z nimi nieco zabawy ale smak wynagradza poniesiony trud. Najczęściej wypiekam je na święta a ostatnio okazyjnie do szkoły dla młodszego syna. Robią furorę nie tylko wśród uczniów. Składniki 250g mąki pszennej 125g masła lub margaryny do pieczenia 1 żółtko 0,5 łyżeczki
W garach u Gosizawierało glutenu i laktozy. Na pozostałe mogłam tylko popatrzeć, ale wszyscy bardzo je chwalili. A oto przepisy. Być może ktoś zechce przygotować je na nadchodzące święta. Wołowina z wędzoną słoniną, brukselką i fjutem Składniki: 1 kg górnej zrazowej sezonowanej lub udźca kilka gałązek rozmarynu 5 g jałowca 0,75 kg brukselki 0,1 l miodu
Wiem co jemmodny i zgodny z obecnymi trendami w kuchni - dzięki niemu nie marnujemy i nie wyrzucamy resztek jedzenia, co bardzo mi się podoba! :) Po drugie - wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia - to czas bardziej niż zwykle "intensywnego" kucharzenia, szczególnie pieczenia różnych ciast. Sami dobrze wiecie, że często przy tej okazji zostaje mnóstwo resztek ciast, z którymi
Garniec Magaliewięc zdecydowałam się poeksperymentować i stworzyć dżem z jej udziałem. W ubiegłym roku zrobiłam konfiturę pomarańczową, która wszystkim bardzo smakowała, dlatego pomyślałam o dodaniu pomarańczy. Ponieważ zbliżają się święta, to nie mogłam się oprzeć dodaniu do dżemu przyprawy do piernika. Tak powstał genialny dżem o pięknym kolorze i niezwykłym aromacie - polecam! Dżem dyniowy: 2 kg dyni (już
Cooking Monsterczuli, że rosół jest przygotowany z dużą dbałością o ich zdrowie. Moi Drodzy, a jak u Was wygląda sprawa rosołu? Czy jest on co niedziela, czy tylko od święta i co w nim się zazwyczaj znajduje? Składniki: (na około 2,5 - 3 litry czystego rosołku) 2 kg kury lub kurczaka zagrodowego 4 duże marchewki 1 duży korzeń selera
Kuchcik gotujemnie zdecydowanie za wcześnie, no ale cóż, handel rządzi się swoimi prawami i nic na to nie poradzimy. Nie zmienia faktu, że jeszcze parę tygodni i ukochane święta :-) W piątek 11 listopada i oczywiście rogale marcińskie :-) Ale dziś coś innego. Dzisiejsze ciasto ma za zadanie przypomnieć lato, lasy, trawę. Jego nazwę kojarzą chyba wszyscy-ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudługo miałam tak właśnie z warzywną królową jesieni, a jedynym dniem w roku gdy ją kupowałam było Halloween. To były czasy wczesnej młodości, gdy blendera używałam dosłownie od święta, a dynia kojarzyła mi się z mdłą zupą-krem, którą czasem sobie fundowałam na uczelnianej stołówce. Bardzo się cieszę, że ten niesmaczny czas mam już za sobą, bo dynia
Fill The Bowlporanek w Wilnie wielkanocny, Gdy z Krzyżów owych Znak Boży bije mocny, Dzwon bije z wieży Kościoła Świętych Janów, Wzywając wiernych do świątyń Wilna, Wileńszczyzny, Aż serce się wzrusza, Patrząc na Ojczyznę. Niech promień serca Chrystusa emanuje, Całą Polskę, Macierz ze świętem winszuję, Niech orędzie Chrystusa miłosiernego, Dotrze do każdego rodaka serca, tak nam drogiego, Co mieszka tutaj
Weekendy w domu i ogrodziesmaku… Uwierzcie mi, że łatwo można się uzależnić! Na co dzień awokado ląduje na moim omlecie – plasterki awokado i szczypta soli to mój prawdziwy comfort food, od święta robię z niego czekoladowy krem do smarowania, ale ostatnio przekonałam się także do wersji pieczonej i to tę przygotowałam dzisiaj dla Was! Jestem zwolenniczką awokado w wersji nieprzetworzonej
Fill The Bowlpolędwicę łososiową. Wisi wtedy kształtnie w kuchni, a nam wszystkim cieknie ślinka na jej widok i nie możemy się doczekać kiedy udekorujemy nią nasze kanapki;) Ja też na Święta, oprócz pasztetów i pieczonych mięs "na szaro" lubię przygotować kiełbasę. Szczególnie na Wielkanoc kiełbasę białą, tę kształtną "spakowaną" w jelitach (flaku). Kroję ją wtedy na plastry i podsmażam dodając
Zasmakuj Kuchnimojej głowie wyglądały przecież zupełnie inaczej! Już za chwilę urodziny, a potem miesiąc w szkole. Gdy wrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski. Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaletą tego dania jest również to, że nie jest specjalnie czasochłonne, ani trudne w przygotowaniu. Polecamy je więc miłośnikom niebanalnych smaków zarówno na co dzień, jak i „od święta”. Sandacz z kurkami 2016-09-04 00:21:52 Szlachetny sandacz z sosem kurkowo-śmietanowym, czyli niebanalne, choć mało wymagające w przygotowaniu danie dla prawdziwych smakoszy. Zapisz przepis Drukuj
Kulinarna Pokusadodatkiem aromatycznych przypraw, ziół, sosów. Sprawdzony przepis na lazanię przyda się w każdym domowym notesie z recepturami, bo to idealne danie i na co dzień, i od święta. Mięso, szpinak i makaron lazania – zestaw doskonały Lazanię z mięsem i szpinakiem możesz przygotować na kilka sposobów – wszystko zależy od Twoich upodobań i zasobów czasowych (polecamy przepis
Moja smaczna kuchnia