na swieta - 5074 przepisów (strona:81/339)

Piernik przekładany 168

Zapach świąt to dla mnie przede wszystkim zapach jaki unosi się w kuchni w trakcie pieczenia świątecznego piernika. Korzenny aromat, delikatny wilgotny smak, kwaskowatość powideł to wszystko co zawiera się w jednym pysznym wypieku. Ten piernik od kilku lat towarzyszy nam co roku, jest idealny zarówno na świątecznym stole jak i jako gwiazdkowy prezent dla największego łasucha. Przepis niezawodny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piernik dojrzewający ciasto 197

ciasto na piernik staropolski gotowe? Uwaga to prawie ostatni moment. Na spóźnialskich czekamy jeszcze tylko do Mikołajków. Piernik jak sami wiecie to nieodzowny element świąt. Bez jego zapachu, zapachu przypraw korzennych chyba nikt nie wyobraża sobie prawdziwej Wigilii, prawdziwego Bożego Narodzenia. Dlatego zrobienie tego piernika i czas oczekiwania na niego to jeden z najmilszych, świątecznych elementów. Serdecznie namawiam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gęsie klopsiki w koperkowej zupie 110

Obiecałam Wam przed świętami kilka pomysłów na spożytkowanie gęsi trochę inaczej niż tylko upieczenie jej w całości w sosie własnym. Notabene jest to moja ulubiona potrawa z gęsi, ale nudno jest jeść ja ciągle tak samo to postanowiłam jedna gęś przerobić na kilka sposobów. Jako pierwsza jest zupa na wywarze z gęsi i na resztkach tego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Francuski chleb z garnka 180

dodatkiem nie tylko do codziennego śniadania, ale także świątecznego. Chleb jest prosty, nie wymaga żadnych skomplikowanych receptur i dla wszystkich, którzy nie mają zakwasu, a chcą mieć w okresie świąt własne pieczywo polecam ten przepis. Nie może się nie udać. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka jarzynowa 231

sałatki nie ma żadnych świąt, czy uroczystości rodzinnych nieprawdaż? Ja rzadko ją robiłam, teraz coraz częściej do niej wracam i doceniam ją. Moja wersja jest taka jak pewnie w każdym polskim domu, nikomu jej nie narzucam, ale chętnie się z wami nią podzielę i podam w dwóch wersjach dla goroli i hanysów. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kaczka w soku pomarańczowym 216

Kaczka to jeden z elementów nieodzownych naszych świąt. Nie wyobrażam sobie żeby zabrakło jej na świątecznym stole, nie ważne jak będzie przygotowana, bo zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka którego przecież jada się na co dzień. Tak więc wszystkim którzy kochają kaczki jak ja polecam kaczkę w soku pomarańczowym, w pysznym sosie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tsoureki - greckie pieczywo na Wielkanoc 173

Tsoureki. Jest to miękki, słodki, drożdżowy chleb w postaci chałki lub obwarzanek z ugotowanymi na czerwono barwionymi jajkami, schowanymi między splotami chleba. Splot warkocza z 3 części symbolizuje Trójcę Świętą, podczas gdy czerwone jajka na twardo splecione w cieście symbolizują krew Chrystusa. Podobnie jak w wielu innych krajach, chleb ma znaczenie religijne. Z tego ciasta upieczone takie chałki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wiekanocne zajączki 168

dużo, upiekłam tez rogale z dżemem , ale o tym już jutro :) Zajączki zajmują troche czasu, ale są prześliczne I idealnie będą się komponować z jajkami w koszyczku. Wesołych Świąt I smacznego jajka :)  Smacznego  :)        Strona : https://www.facebook.com/pages/Foodilicious/330829046967822 I   http://littlebirdiesecrets.blogspot.ca/2011/07/little-birdie-rolls-tutorial.html

Smaki Edyty
Wielkanocne gniazdka 216

papierki układamy "gniazdka". Musimy robić to w miarę szybko bo czekolada tężeje. Do wiórek kokosowych dodajemy barwnik. Mieszamy I "rozsypujemy" trawę po gniazdkach :) Na trawę układamy gotowe jajeczka:) Wesołych Świąt

Smaki Edyty
Sos tatarski- tartar sauce 227

francuska- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. To jako ciekawostka. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój : Zaczynamy Składniki: 6-7 łyżek majonezu 4  ogórki konserwowe 4-5 szczypiorków sól , pieprz 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: Do majonezu

Smaki Edyty
Ciasteczka korzenne 205

Pora rozpocząć przygotowania do słodkich Świąt, każdy z nas ma swoje ulubione przepisy na bożonarodzeniowe ciasta i ciasteczka, mam i ja ;) Cykl świątecznych przepisów rozpoczną ciasteczka korzenne, czyli to, co każdy mniejszy lub większy łasuch i fan przypraw korzennych lubi podjadać nie tylko w okresie świątecznym. Pokażę Wam dwa rodzaje ciasteczek, lekko korzenne z wyraźną nutą cynamonu i dość

Smakołyki Bereniki
Piernik z marchwi 499

Klimat świąteczny wkrada się do naszych domów, a cóż oprócz zapachu choinki i dźwięku kolęd kojarzy nam się ze świętami? Dla mnie to zapach piernika i grzybów suszonych. Z racji, że mój blog jest typowo słodki, grzybki pozostawię w spokoju, zajmę się za to piernikiem, a dokładnie będzie to piernik z marchwi. Jest to piernik, który nie zawiera miodu

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka makowe 251

Nastał grudzień, więc już całkiem "legalnie" można zająć się przygotowaniami do świąt, a przynajmniej planowaniem, co i kiedy zamierzamy przyrządzić, żeby okres przedświąteczny nie stał się gonitwą z czasem, a przyjemnymi chwilami, które wprowadzą nas w atmosferę Bożego Narodzenia. Czynnością, która taką atmosferę tworzy, jest na pewno pieczenie i dekoracja ciasteczek i pierników, więc i ja wpadłam

Smakołyki Bereniki
Pierniczki bez leżakowania 373

tylko ciepłe wyjęte z piekarnika, ale także już po wystygnięciu i nie muszą leżakować w puszce (choć moje pewnie trafią do pojemnika, żeby dotrwać przynajmniej w części do świąt). Moje pierniczki są grube i pulchne, bo takie lubię najbardziej, udekorowałam je dla urozmaicenia nie lukrem, a pisakami spożywczymi. Pierniczki bez leżakowania Składniki: 80g margaryny 3 łyżki miodu

Smakołyki Bereniki
Babka cytrynowa 697

Babka cytrynowa to kolejna propozycja, która obok zebry czy babki herbacianej może zagościć na stole w okresie świąt. Jak większość babek, jest szybka w przygotowaniu, ma cudowny cytrynowy smak i aromat oraz piękne żółte wnętrze. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, delikatnie wilgotne w środku. Istnieją dwa warianty wykonania tej babki, niżej podaję jej łagodniejszą wersję, którą cechuje delikatniejszy

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania