na swieta - 5074 przepisów (strona:82/339)

Makowiec z papają 184

Makowiec to chyba jedno z najbardziej klasycznych ciast przy okazji polskich świąt, nie mogłoby go więc zabraknąć także i w mojej kuchni. Pachnący wanilią, wilgotny od maku i słodki dzięki... kandyzowanym owocom papai. Cudownie inny! Składniki: szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 50 g masła 2 żółtka 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru szczypta soli laska wanilii Nadzienie

sama złodycz
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 223

trzy rodzaje. Bai horapha , odmiana o słodkawym smaku, jest stosowana do curry i krótko smażonych dań. Jej ciemnozielone, błyszczące liście mają charakterystyczny przenikliwy zapach. Bai kapo - tzw. święta bazylia, rośnie w pobliżu świątyń, ale i w przydomowych ogródkach. Ma węższe i jaśniejsze liście, jej aromat- bardzo intensywny- rozwija się w pełni podczas gotowania, podobnie jak goździków, dlatego najczęściej

ClauditteMissCooking
Makowiec mojej babci 1194

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć

Ze smakiem i z pasją
Pierniczki na ostatnią chwilę - bez leżakowania. Pierniki z amoniakiem. 219

miękkie (i nie robią się twarde!), można je włożyć do puszki i przechowywać by jeszcze dojrzewały i stały się jeszcze bardziej mięciutkie. Nic nie stoi na przeszkodzie. Jednak Święta są za kilka dni, i żadne pierniki bez amoniakowej pomocy nie zdążą zmięknąć :-) Ważne jest tylko to, by ich nie przetrzymać w piekarniku, i by nie robić ich zbyt

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wyniki konkursu Poltino 120

Jury wybrało dwa zgłoszenia: I miejsce zdobywa Justyna za przepis na Smakowity sernik wytrawny na krakersach z krewetkami, warzywami, mango i płatkami migdałowymi. To nietypowa propozycja, na nietradycyjne święta, może bardziej sylwestrowa, ale miło było zobaczyć, że do dania został wykorzystany prawdziwy produkt marki Poltino; II miejsce dla  Cadavre za  Piernik owsiano - czekoladowy z wiśniami

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Świąteczne ciasto dojrzewające. 166

nasączania, a później posłużyć się cytrusowym syropem lub w ogóle zostawić nasz wypiek w spokoju. Będzie dobrze. Nie ma co się rozgadywać - trzeba zabierać się za pieczenie, bo święta tuż. PS Duża ilość alkoholu użyta w początkowej fazie przepisu odparowuje całkowicie. PPS Brytyjczycy najczęściej traktują to ciasto jako tort i pokrywają grubą warstwą lukru z dekoracjami świątecznymi. Składniki

zadanie-gotowanie
Pierniczki 172

święta oczywiście nie może zabraknąć też pierniczków :) Te korzenne ciasteczka o zniewalającym zapachu są nieodłącznym atrybutem Bożego Narodzenia. Najbardziej na ich pieczenie cieszą się dzieci, które mogą wykazać się kreatywnością wycinając z piernikowego ciasta najróżniejsze kształty, a potem pieczołowicie ozdabiać je lukrem i różnokolorowymi posypkami. Ja w tym roku poszłam troszkę na łatwiznę i do zrobienia pierniczków użyłam

MyCookBook.pl
METROWIEC 199

Pamiętam, gdy byłam dzieckiem nie mogłam się doczekać aż mama skończy smarować kromki ciasta kremem i posmaruje polewą. Raz w roku takie ciasto musi zagościć, a święta Bożego Narodzenia to najlepsza okazja ;) Chyba każdy z nas je jadł i tak samo lubi jak ja.   SKŁADNIKI C iasto jasne : 3 jajka 0,5 szkl. cukru + 2 łyżki

słodki bratek
śledzik po sułtańsku ( pikantny z rodzynkami) 172

śledzia zjem chętnie. Zamarynowany w słodko-ostrym sosie z dodatkiem rodzynek jest naprawdę smaczny. I co najważniejsze można (a nawet trzeba!) zrobić go kilka dni wcześniej więc w Święta mamy o tyle pracy mniej:) Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 4 łyżki oleju 3 cebule 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżka octu 60 g ketchupu pikantnego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierniczki bezglutenowe 209

Dopiero poznaję kuchnię bez mąki pszennej. Nie zawsze jest łatwo. Tym razem zaufałam mące firmy Schar. Pierniczki wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Czekają już w zamkniętym pojemniku na święta.  Składniki: - 450g mąki bezglutenowej - 100g płynnego miodu - 1 łyżka przyprawy do pierniczków - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) - 70g cukru pudru - 70g masła - 1 jajko - lukier Sposób

Pan i Pani Smith w kuchni
Tarta makowa 210

Święta tuż tuż. Tradycyjnie na Boże Narodzenie w Polsce jada się makowce. Mój ukochany brat po prostu je uwielbia. Tak je kocha, że nawet nauczył się je robić. Ja przyznam się szczerze nie jestem ich wielką fanką. Szczególnie tych gdzie jest mało maku a dużo ciasta. Jednak tarta makowa to zupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo

Wypieki i Rumieńce
Świąteczna rolada z kurczaka 150

soczysta i łatwa w przygotowaniu. Zaraz po upieczeniu możemy ją pokroić w grube plastry i podać jako pieczeń obiadową lub schłodzić i pokroić cieniutko jako wędlinę. Idealna na Święta! Składniki: kurczak ok. 1,5kg 3 łyżki masła 250ml wody konfitura żurawinowa po pół łyżeczki z każdej przyprawy: sól morska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, cynamon, gorczyca, imbir, kminek, majeranek

Gotowanie i blogowanie
Pierniczki Na Musie Jabłkowym 114

tych moich dekoracji, czasami ja się nadenerwuje gdy nie wyjdą takie jak chcę, ale i tak zawsze nam smakują i zajadamy je z wielkim smakiem, a w Święta Bożego Narodzenia nabierają tej swojej "magi" i wtedy smakują już nieziemsko ;) Składniki na 2 blaszki ciastek 1 starte jabłko na mus 50 gr masła 3 łyżki miodu

Gotowanie...to proste !
Jabłecznik z polewą chałwową 186

Lubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza.  Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów

Kuchnia w czekoladzie
Sernik pomarańczowy z dżemem z gorzkich pomarańczy 153

sernik pochodzi z magazynu „Kuchnia” (nr 12/2011)*. Jego zdjęcie z piękną glazurą z konfitury z kawałeczkami skórki pomarańczowej zachwyciło i zainspirowało mnie do zrobienia go na zeszłoroczne święta. Spód z maślanych ciasteczek z dodatkiem cynamonu, serowa masa z olejkiem pomarańczowym, świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, i kardamonem oraz wspomniany wierzch pokryty dżemem pomarańczowym ze skórką – całość idealnie wpisuje

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania