na swieta - 5074 przepisów (strona:88/339)

LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 121

Święta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Większość z nich jest na tyle uniwersalna, że bez trudu na stałe zagoszczą w naszej kuchni.  Czy wiecie, że przyprawy korzenne przybyły do Europy

Ciastka - domowe słodkości
Uszka wigilijne 196

Święta za pasem. Najwyższy czas rozpocząć przygotowania :) Dzisiaj pokazujemy jak zrobić przepyszne uszka z grzybami do barszczu. Przepis autorstwa Babci, a jak wiadomo, wszystko co od Babci, zawsze jest najlepsze na świecie! U nas oficjalnie serwowane są na Wigilię. Nieoficjalnie - na śniadanie, obiad i kolację świąteczną - tak naprawdę to dopóki się nie skończą. Po prostu wszyscy je uwielbiamy

Kuchnia od dwojga
Zimowe mini torciki 151

Przyszła zima i powoli wszystko pokrywa bielą. Zrobiło się zimno, mroźnie, a za oknem powoli i leniwie spadają wielkie śnieżynki... Pierwsza myśl - jest śnieg - idą święta - czas zacząć pieczenie! Chcieliśmy uczcić pierwszy nieoficjalny dzień zimy i przemycić domownikom nieco bożonarodzeniowego klimatu, więc w naszej kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć

Kuchnia od dwojga
GRZANE WINO 124

Kiedy wrócimy zmarznięci do domu, z pomocą przyjdzie szklaneczka grzanego wina z aromatycznymi korzenno- cytrusowymi  przyprawami. W święta otulą ciało i mieszkanie wspaniałym aromatem, warto więc przygotowywać takie wino nie tylko na rozgrzanie.  Składniki: 0,5 l czerwonego wina 3 łyżki miodu 1 pomarańcza  pól cytryny 1 łyżka goździków 1 gwiazdka anyżu ew. cukier

Z Majeczką w kuchni
Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami 187

bardzo łatwe w przygotowaniu. To taki uniwersalny przepis, który idealnie sprawdzi się o każdej porze roku. Ostatnio je piekłam na moją rocznicę ślubu, ale z pewnością na święta także się pojawi. Dodatkowo polecam urocze i nastrojowe pudełeczka z OpakowaniaCukiernicze.pl , dzięki którym możemy zrobić miłą oraz smaczną niespodziankę dla bliskich. (U mnie forma o wymiarach

Di gotuje
Domowa kiszona kapusta 494

popularnością cieszą się kiszone ogórki i kapusta. Dziś dzielę się z Wami przepisem na kapustę, bo przyda nam się na pewno do przygotowania pysznego bigosu na nachodzące święta. Oto pyszna domowa kiszona kapusta. Tutaj natomiast znajdziecie przepisy na to jak ją wykorzystać, czyli sposób na  bigos  i  bigos w wersji odchudzonej . Domowa kiszona kapusta

Kulinarne przygody Gatity
Stwórz swoją własną książkę kucharską w formie fotoksiążki 160

kucharską. W ten sposób powstanie pamiątka, która będzie zawierać ulubione przepisy autora. Profesjonalny wygląd albumu, spis treści oraz indywidualny dobór materiału pozwoli na stworzenie oryginalnego prezentu na święta, urodziny lub imieniny, dla dziecka, wnuków, przyjaciół, rodziców oraz dla wielu innych osób. Szczególnie, że taki album można dowolnie zatytułować na okładce, co jeszcze bardziej spersonalizuje upominek. Warto też indywidualnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Życie ma smak Mariola Bojarska - Ferenc - recenzja 130

przyjemna pozycja, którą warto mieć w swojej biblioteczce , by czerpać inspiracje i zdrowo smakować życie :). Jest pięknie wydana w grubej oprawie, więc może być wspaniałym prezentem na nadchodzące święta. (function() { var bbtag = document.createElement("script"); bbtag.type = "text/javascript"; bbtag.async = true; bbtag.src = "https://buybox.click/1321/buybox.js?number[]=9788379454280"; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(bbtag

Cynamonowe szczęście
"Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" - recenzja i KONKURS! 229

słodko)  nie wyobrażacie sobie świąt Bożego Narodzenia i dlaczego? Nie musicie tym razem podawać przepisów - jedynie uzasadnienie :) Wszystkie propozycje ukażą się w komentarzach pod tym postem. Wybór zwycięzcy jak zwykle będzie subiektywny :)   Konkurs trwa do  4 grudnia 2016 do godziny 23.59. Wyniki ogłoszę 6 grudnia (taki dodatkowy bonus od Świętego Mikołaja) i niezwłocznie skontaktuję się

Moje Kuchenne Rewelacje
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 152

zaglądał wszystkim w oczy, jadano chleb z wodą i olejem, zupę z mąki, zupę z wody w której gotował się makaron czy kiełbasa. Mięso pojawiało się tylko na święta, bo chłop jadł kurę tylko kiedy on albo ona byli chorzy. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wyglądają szare kluski podawane z sokiem z kapusty, kwas grzybowy, czyli

Ugotowane pozamiatane
Murzynek z bananami i orzechami wg Aleex 158

się z każdego dnia odpoczynku. Miniony tydzień był bardzo absorbujący. Wychodziłam z domu rano i wracałam bardzo późnym wieczorem. Trwały bowiem przygotowania do największej uroczystości w naszej szkole – Święta Patrona. Piątek był niezwykle emocjonujący. Goście dopisali. Występy się udały. Wszyscy byli zadowoleni. Byłam bardzo dumna ze swoich uczniów i nauczycieli, którzy, jak zawsze, stanęli na wysokości zadania. Podczas

W mojej kuchni
Kotlety z czubajki kani oraz dylemat szron czy szadź 136

surówką. Ja nie mogłam sobie odmówić jeszcze smażonych pecłonek 😋 Zanim mój aparat padł dziś rano, zarejestrował jeszcze cudowne pajęczynowe girlandy pokryte osadem atmosferycznym: Natura też już czuje się Święta i zdobi się cudnie ;) W lesie miałam wątpliwość, czy widzę szron czy szadź. Pierwsza powstaje w wyniku resublimacji, czyli jest to bezpośrednie przejście pary wodnej w ciało stałe. Druga

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka orzeszki 206

bidi-theme-font:minor-bidi;} Pyszne ciasteczka nazwane orzeszkami, bo do złudzenia je przypominają. Jest z nimi nieco zabawy ale smak wynagradza poniesiony trud. Najczęściej wypiekam je na święta a ostatnio okazyjnie do szkoły dla młodszego syna. Robią furorę nie tylko wśród uczniów. Składniki 250g mąki pszennej 125g masła lub margaryny do pieczenia 1 żółtko 0,5 łyżeczki

W garach u Gosi
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 142

zawierało glutenu i laktozy.  Na pozostałe mogłam tylko popatrzeć, ale wszyscy bardzo je chwalili. A oto przepisy.   Być może ktoś zechce przygotować je na nadchodzące święta. Wołowina z wędzoną słoniną, brukselką i fjutem Składniki: 1 kg górnej zrazowej sezonowanej lub udźca kilka gałązek rozmarynu 5 g jałowca 0,75 kg brukselki 0,1 l miodu

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania