pieczeniowym. Na zimno, na kromce chleba, z chrzanem, majonezem albo ostrą musztardą. Nie jest wymagająca i skomplikowana. Można sobie na taką pieczeń pozwolić zdecydowanie częściej, niż tylko od święta. SKŁADNIKI 1 szynka ‘kulka’ o wadze od 1 do 1,3 kg (na większą zwiększcie o połowę składniki marynaty) 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego
Karo in the Kitchenprzepis dostałam od mamy. Taka rybka jest dobra na ciepło i na zimno. Idealna na przyjęcia, a u mnie w rodzinnym domu obowiązkowa na Święta :) Składniki: 1 kg dowolnej ryby (u mnie mintaj) jajko bułka tarta 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały seler 4 cebule 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy w puszce sól, pieprz szczypta cukru liście
Na Ciasteczkowych PapierachLubicie sałatki z brokułem ?? Ostatnimi czasy bardzo je polubiłam. Goszczą u nas nie tylko od święta ale przygotowuję je również na kolację czy też na obiad. Do brokuła idealnie pasują czerwone warzywa i ser. Tym razem wybrała pomidory i paprykę oraz fetę. Całość oprószyłam znaną chyba wszystkim czarnuszką, którą osobiście uwielbiam i to nie tylko w sałatkach
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚwięta Wielkanocne coraz bliżej, więc warto zacząć już gromadzić przepisy. Śledzie w oleju na moim rodzinnym stole są zawsze obecne. No i znikają bardzo szybko. Bo ja bardzo lubię śledzie (a M. ich nienawidzi i nawet buziaka nie chce dać po śledziowym łasuchowaniu ;) ). ŚLEDZIE W OLEJU Składniki: - 800 gram solonych śledzi – matiasów - 4 cebule - 1 szklanka oleju - olej
Życie zamknięte w smakukomponuje się ze słodkimi owocami i kruchym, maślanym ciastem. Obowiązkowy deser przy spotkaniach rodzinnych, wydarzeniach towarzyskich, świątecznych stołach. Sernik jest tak powszechny, że gdy przygotowałam go na poprzednie święta Wielkiejnocy, listonosz przywożąc pocztę bez żadnego wahania poprosił o kawałek. Tak bardzo oczywistym było, iż wśród wypieków znajduje się i ten deser. :) SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Składniki na ciasto
Życie zamknięte w smakuSałatki wszelkiego rodzaju sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i od święta. Można przygotować i coś wyszukanego, i resztkowego. Dzisiaj coś pół na pół. Przyczynkiem do zrobienia sałatki był pozostały gotowany kurczak - pierś. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push
Życie zamknięte w smakuDzisiaj jest dzień z serii "Zostaw, to na Święta". Lodówka jest pełna, ale zakazana. Wszyscy wciąż uwijają się w pocie czoła. Ale głód na to nie zważa, więc jakąś chwilkę na drobną przekąskę trzeba poświęcić. Oto moja propozycja. Coś, co kiedyś jadałam często, bo wracając po całodziennych zajęciach, nie miałam ochoty bardziej się wysilać. (function
Życie zamknięte w smakuLubię pasztety i moja rodzina również. Najbardziej popularnym pasztetem który robię jest pasztet wieprzowo – wołowy ale on pojawia się na ogół tylko na święta, wymaga więcej pracy. Przepis na ten pasztet pojawi się zapewne później. Dzisiaj wędruje przepis na pasztet z kurczaka. Jest on bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny. Składniki: 2 kurczaki 2 marchewki
Smaki EwyJestem miłośnikiem serników. Już od kilku lat na święta wszystkie ciasta piecze córka. Co roku też pyta się co ma upiec, a ja zawsze wybieram sernik. Dzisiaj prezentuję sernik z malinową nutą, troszkę dla urozmaicenia. Składniki: Ciasto: 1 kostka tłuszczu ( margaryna ) 1 ½ szklanki cukru 3 łyżki kakao
Smaki Ewyjedna kaczka to mało. Pierwszy raz zrobiłam ją wiele lat temu w mikrofalówce z funkcją piekarnika. Była wspaniała i od tego czasu towarzyszy nam zwłaszcza w święta i przy różnych szczególnych okazjach - a niekiedy po prostu wtedy, kiedy przyjdzie nam na nią ochota. Składniki: 1 cała kaczka 8 – 10 jabłek Sól Majeranek Igła i nitka Wykonanie
Smaki Ewymoim domu, dosyć często robię galarety, nie tylko na święta. Każdy je lubi, zresztą już o tym pisałam. Dzisiaj przyszedł czas na galaretę z serc indyczych. Więc do dzieła. I jak zawsze ( przy galarecie z szyj indyczych, również ), część trafia do plastikowych pojemników a część do słoiczków na później. Składniki: 1 ½ kg serc indyczych
Smaki Ewywariacje na temat faszerowanych jajek. Tak przygotowane jajka można podawać na święta, śniadanie, kolacje. W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają jajka, znikają nawet nie wiadomo kiedy. Pozostałe i schowane jajka do lodówki po posiłku, bardzo szybko znajdują amatorów i na ogół nie zdążą ponownie pojawić się na stole. Jajka musztardowe z curry ( żółte ) 4 jajka ugotowane na twardo
Smaki EwyMożna powiedzieć, że Święta się skończyły, przed nami natomiast Nowy Rok i oczywiście Sylwester. Po dwu dniowej przerwie prezentuję śledzie z kolorową papryką i cebulką. Można takie śledzie zrobić na przekąskę sylwestrową. Lepiej zrobić je na dzień lub dwa dni wcześniej aby aromaty się połączyły. Składniki: Solone śledzie w oleju typu matjas ok 800 gram ½ papryki zielonej ½ papryki
Smaki EwyŚwięta się zakończyły, trzeba wrócić do formy. Koniec z bezkarnym, nadmiernym jedzeniem ( było smaczne J ). Dzisiaj proponuję surówkę z sałatą lodową i kiełkami. To na dobry początek. Składniki: ½ główki sałaty lodowej 10 oliwek zielonych ½ małej cebuli 2-3 kawałki papryki konserwowej Kiełki ( dowolne ) Sos: 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy Łyżeczka soku z cytryny Łyżeczka suszonych ziół ( dowolnie
Smaki Ewy