przepis jest dla wszystkich, którzy z jakichś powodów nie mogli lub nie zdążyli zrobić coś słodkiego swoim pociechom z okazji ich dzisiejszego święta. W zasadzie może to nie jest konkretnie przepis, ale patent na ładnie wyglądający torcik (ładnie to w przypadku mojego torciku akurat troszkę za dużo powiedziane hehe ;)). Dzieci to w dużej mierze wzrokowce i wydaje
My simple kitchenMyśli niespokojne zataczają się po głowie w upojeniu Nic nie muszę wiedzieć Roztopiłem się bezmyślnie w otoczeniu". Coma, Święta Każdemu zdarzają się gorsze dni, kiedy jedyną rzeczą, na którą ma się ochotę to zamknąć się we własnym zacisznym kącie i - mówiąc prosto i dosadnie - mieć wszystko w dupie. Czasami zdarza się włączyć ulubione kawałki i fałszować
My simple kitchenwymagających. Nie za słodkie - z wierzchu twardawe a w środku miękkie. Mocno orzechowe. A podane na takich opłatkach dodatkowo zyskują na oryginalności. Jedne z moich ulubionych w te święta :) Uff... jeszcze mam dla Was kilka przepisów na ciasteczka;) Mam nadzieję, że nie staję się monotematyczna i że chętnie zaglądniecie tutaj także w następnych dniach ;) Przepis pochodzi z czasopisma
My simple kitchenbuszuję po blogosferze i sobie zaglądam w różne zakamarki ;) Śledzie w sosie tatarskim to w moim domu jeden z wielu przysmaków, za którym przepadamy. Miały być na święta ale "wszamaliśmy" je jeszcze przed Wigilią :P Korzystam z okazji i zamieszczam przepis teraz, bo przecież potrawa nadaje się także na imprezowy stół :) Składniki: 3-4 płaty śledziowe (słone
My simple kitchenkwiecień? Ale jak to, kiedy? Przecież przed chwilą był jeszcze marzec... Czas mi śmiga tak szybko, że nawet już nie spoglądam w kalendarz. A tu już za chwilę święta... W poprzednim miesiącu dużo się u mnie działo, nie tylko kulinarnie. To, co zdążyłam uchwycić telefonem, właśnie Wam teraz prezentuję :) 1. Powyżej na pierwszym zdjęciu drożdżówki z cynamonem
My simple kitchengórę to poniższa propozycja na pewno się przyda :) Kawę, którą Wam dzisiaj zaproponuję, to ekskluzywna wersja (także pod względem kalorii) kawy mrożonej. Polecam ją przyrządzać raczej od święta niż na co dzień (no chyba, że mamy wyjątkowo szybką przemianę materii i ta mała bomba kaloryczna nie pójdzie nam w tyłek;)) Składniki na 2 duże porcje 3 łyżeczki kawy
My simple kitchenwysiłku niż zazwyczaj. A takiego tematu do tej pory jeszcze nie było. Poniekąd pomysł zaczerpnęłam od naszych zachodnich sąsiadów, którzy co roku bawią się podczas dobrze wszystkim znanego święta pod nazwą "Oktoberfest". Mam nadzieję, że pomimo niezbyt łatwego tematu dziewczyny się świetnie bawiły i sama jestem ogromnie ciekawa, jakie potrawy wyczarowały z tym złotym napojem :) Przyznam szczerze
My simple kitchentrudno uwierzyć, że wczoraj rozpoczął się listopad. Za dwa miesiące koniec roku a co za tym idzie, także coraz bliżej święta. Już powoli planuję listę świątecznych smakołyków ale póki co moja kuchnia jest jeszcze głęboko osadzona w tych jesiennych smakach. Przez przeciągający się remont nie załapałam się w tym roku na festiwal dyni co nie oznacza
My simple kitchentakże czas świątecznego szału zakupowego i porządkowego, wiecznej debaty na temat "kto w tym roku ma zabić karpia" oraz największego problemu ludzkości pt. "jak nie przytyć w święta". Jednym słowem - szopka :D A skoro już mowa o pieczeniu pierników to przepis na ten poniżej znalazłam na starym opakowaniu przyprawy do piernika. Ciasta wychodzi sporo, dlatego wyłożyłam
My simple kitchenPierwszy słoneczny poranek od nie pamiętam jak dawna... Z mrozem. I białą trawą :) Na pewno u wielu z Was na święta nie zabraknie krokietów z kapustą i grzybami :) Poniżej przedstawiam moją wersję. Wielkość krokietów zależna będzie od średnicy patelni, jakiej użyjecie. Składniki na 10 krokietów (patelnia o średnicy 23 cm): Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka
My simple kitchenblogu wprawdzie są już przepisy na pierniczki, ale dzisiaj zostawiam Wam przepis na moje ulubione :) Piekę je co święta od kilku lat i zawsze jestem z nich zadowolona. Dlaczego pierniczki szczęścia? Przyznam się, że nie wiem dlaczego się tak nazywają - pod taką nazwą znalazłam je kilkanaście lat temu w jakieś gazecie i jakoś tak się utrzymało :) Zresztą
My simple kitchenczemu większość nie spływa mi po bokach ciasta a ładnie do niego przylega :) Jest to mój ulubiony piernik i odkąd pierwszy raz go zrobiłam nie piekę już na święta żadnego innego :) Ciasto: Piernik staropolski cz.I ( klik ) Mała prostokątna blaszka Nadzienie: 1 kg powideł śliwkowych 1 galaretka wiśniowa Polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki
My simple kitchenciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskonałe jest na święta, imieniny, urodziny czy po prostu do niedzielnej kawy. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru
Salonik smakówSzczerze mówiąc mazurek wcześniej jadłam tylko raz - standardowy, pszenny z masą kajmakową - jakie to było dobre! U mnie w domu mazurków się nie piekło, natomiast w tym roku Święta spędzałam już w nowym domu, z mężem:) Mazurek więc musiał być! ;) Ale czy da się upiec mazurek, który nie spowoduje nagłego wystrzału insuliny do krwi? Okazuje się
pyszne zdrowościbędzie. Udało mi się wsiąść, udało mi się dojechać, ale mając zakupy w plecaku ponowne wejście na rower, było torturą, wróciłem martwy i upadłem na łóżko. Całe święta spędziłem nieruchomo. Uznałem to za błąd amatora , więc jak tylko doszedłem do siebie, postanowiłem przewertować Wyborczą i zacząć jeszcze raz. Wiem, że chyba prasa biegowa pojawiła się albo może już
Bananowe Pole