Eton mess gościł na naszym stole w święta. Zamiast babek i mazurków postawiliśmy na coś lżejszego i delikatniejszego - potrzebowaliśmy świeżości i owoców! Smakowało wspaniale! Składniki: 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone, 2 - 3 łyżki cukru pudru, beziki, 250 g truskawek + do dekoracji, 100 g czerwonych porzeczek + do dekoracji Śmietankę ubić razem z mascarpone
Plate of Joyświęta chcieliśmy mieć tylko sernik. Miał być delikatny, kremowy, słodki, ale koniecznie z owocami. Lekki i wiosenny. Tak właśnie powstał pomysł na ten sernik, jest bardzo lekki, dosłownie rozpływa się w ustach. Wilgotny i słodki, ale delikatnie (dzięki wykończeniu z owoców) z lekko kwaskową nutą. Cudnie wiosenny i znikał w oka mgnieniu ;) Składniki: 500 g twarogu
Plate of JoyUwierzycie, że już jest luty? Przecież dopiero były święta! Czas ucieka przez palce! Koniec i poczatek roku zawsze niesie ze sobą jakieś podsumowania i plany. Zeszły rok był ciężki, ale uświadomił nam tylko jedno - najważniejsi są bliscy nam ludzie, zdrowie, miłość i robienie tego co kochamy. Odnajdźmy w sobie to co daje nam szczęście i cieszmy się
Plate of Joyracji tego,że święta zbliżają się wielkimi krokami.Postanowiłam zrobić swój,własny,domowy ekstrakt cytrynowy.Nie jest to trudne a ekonomiczne i wiemy co w środku siedzi.Polecam,bo naprawdę warto. Składniki: skórka otarta z 7 cytryn (wyszorowanych najpierw pod ciepłą wodą) 2 szklanki wody 2 szklanki wódki Sposób przygotowania: Gdy już wyszorujemy nasze cytryny,wysuszymy
Wielki apetytpysznakuchnia.com.pl/ 11. http://krushynaofficial.blogspot.com/ Moje pytania: 1.Gotowanie czy pieczenie? 2.Co w twoim życiu jest dla ciebie najważniejsze? 3.W jakim celu piszesz bloga? 4. Obchodzisz zagraniczne święta np. Halloween? 5.Ulubione ciasto? 6.Czego nigdy nie weźmiesz do ust? 7.Czego chciałabyś się nauczyć? 8.Z jakim zwierzakiem byś się porównała? Dlaczego? 9.Ulubione miejsce w domu? 10.Twoje najskrytsze marzenie
Wielki apetytOstatnio zabrałam się za cukier waniliowy, gdyż Święta tuż tuż a skończył mi się zapas. Możemy go zrobić samemu i mamy pewność, że jest w nim prawdziwa wanilia a nie wanilina. Cudowny aromat i smak. Spróbujcie, bo naprawdę warto. Składniki: cukier kryształ lub drobny cukier do wypieków laska wanilii szczelny słoik Sposób przygotowania: Do słoika wsyp
Wielki apetytszukacie łatwego przepisu na domowy pasztet,na wyjątkowe okazję takie jak Święta,Sylwestra czy inne-dobrze trafiliście. Przepis ten pochodzi od mojej babci i ma bardzo długa tradycję w naszej rodzinie a do tego jest dziecinnie łatwy. Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych
Wielki apetytPani Michalina, którą serdecznie pozdrawiam. Pełna klasa, przesympatyczna i zorientowana w menu- dziękuję za tak wspaniałą obsługę. Podsumowując: Restauracja Barracuda świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Menu obłędne ( smacznie i przygotowane z produktów najwyższej jakości). Bardzo miła atmosfera. Świetna obsługa. Ceny -uważam, że przy takiej jakości i tak dużych porcjach, jak najbardziej adekwatne. Wskazówka - rezerwujcie
Wielki apetytbrzuchy zaciągną was tam z powrotem :) Posłuchajcie jak dobrze bawiłam się w tym męskim gronie i zapraszam na krótką fotorelację. To co stek w korzennych przyprawach na Święta Bożego Narodzenia? Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytdlatego, że jest zdrowy i produkowany w Polsce wyparł prawie całkowicie oliwę z oliwek w mojej kuchni. Zapraszam serdecznie może i wy poeksperymentujecie w te Święta na waszych rodzinach :) Składniki: 4 płaty śledziowe matiasy 2 cebulki szalotki sól morska 2 cytryny 1 limonka 1 zielona papryczki chilli 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru pudru natka pietruszki
Wielki apetytracji zbliżającego się Tłustego Czwartku postanowiłam poeksperymentować z wypiekami typowymi dla tego święta, ale w lżejszej, bo w pieczonej wersji. Smak super a kalorii zdecydowanie mniej. Zapraszam. Składniki: 20 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki cukru 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko marmolada ( ja kupiłam różaną) Sposób przygotowania
Wielki apetytŁatwa i wyjątkowo szybka babka z dodatkiem majonezu i wanilii. Ciasto jest niezwykle puszyste i wilgotne, po prostu pyszne. Rewelacyjna na święta, niedzielny deser jak i codziennej kawki. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 duże jajka 3/4 szklanki ulubionego majonezu (u mnie od lat Winiary) 2 łyżeczki proszku
Wielki apetytZawsze, gdy zbliżają się święta uzupełniam zapasy swoich naturalnych ekstraktów. Przyznam, że nie rozumiem po co ludzie używają tych dziwnych w smaku i zapachu sztucznych olejków. Na blogu znajdziecie ekstrakt waniliowy, kawowy i cytrynowy. Teraz przyszedł czas na domowy ekstrakt migdałowy. Jego wykonanie zajmuje dosłownie chwilkę a efekt jest o niebo lepszy niż te sztuczne, sklepowe twory. Składniki
Wielki apetytPasta jajeczna idealna na zbliżające się święta Wielkanocne. Dla mnie to powrót do lat dzieciństwa- robiła ją mama, robiła też babcia. Świetnie sprawdza się jako przystawka na świątecznym stole podana z chrupiącym chlebkiem i szczypiorkiem. Banalna i szybka w przygotowaniu. W szczelnie zamkniętym słoiczku można ją przechowywać do 3 dni. Składniki: 2 jajaka ugotowane na twardo 4 łyżeczki
Wielki apetytroku na święta upiekłam piernik z piwem. No cóż stwierdziłam, że na tradycyjny piernik już za późno, a ten przepis wydał mi się całkiem prosty. Ciasto robi się szybko, pięknie pachnie, jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam... Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm Potrzebujemy: 150g masła 300g golden syropu 200g cukru trzcinowego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/