na swieta - 5074 przepisów (strona:118/339)

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 304

pochodzi z www.mgotuje.pl Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Są pyszne i proste w wykonaniu. Można zrobić je na obiad, kolację, święta czy każdą inną okazję. Wyglądają bardzo oryginalnie Post Pieczarki faszerowane mięsem mielonym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Banany w cieście 273

Dziś szybka i prosta przekąska na słodko. Od przyszłego tygodnia postaram się w piątki publikować przepisy na ciasta, które można postawić na wielkanocnym stole. Święta bowiem już za miesiąc :) Z niecierpliwością czekam na wiosnę, słoneczną pogodę, spacery i rowerowe wycieczki. Tymczasem przygotowuję dla Was niespodziankę na 3 rocznicę mojego bloga. Dość duży projekt, który mam nadzieję przypadnie

W kuchni wieczorem
79. Jajeczne baranki z chrzanem 134

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, dlatego czas pomyśleć o tym, co znajdzie się na naszych stołach. Może poniższe baranki? 4 jajka ugotowane na twardo 1 opakowanie serka chrzanowego  np. Tartare 1 łyżka majonezu 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Jajka obrać i odciąć 4 końcówki na głowy baranków. Żółtka wyjąć a białka zetrzeć na tarce. Żółtka

Jadło i czytadło
Jak kreatywnie wykorzystać puszki !!! 108

Już za 3 tygodnie Wielkanoc, więc to ostatni dzwonek na wysianie nasion zbóż, aby na święta stworzyły nam piękny zielony dywan. Ja jako doniczki wykorzystałam puszki po  przetworach. Jak tylko nasiona wzejdą to przyozdobię je i pokaże Wam jak pięknie się prezentują

Jadło i czytadło
Jak kreatywnie wykorzystać puszki! 95

Dokładnie tydzień temu wysiałam do puszek po kukurydzy ziarna zboża (zobacz tutaj ). Miały być ozdobą na święta, jednak wysoka temperatura na parapecie i słońce za oknem sprawiło, że po 7 dniach zborze było już pięknie wyrośnięte. Takie puszki można ozdobić np. serwetkami do ciasta, koronką, lub czymkolwiek co sobie wymyślicie

Jadło i czytadło
Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej. 523

Bigos tradycyjny po polsku przygotowany z kapusty kiszonej i białej taki lubimy najbardziej. U mnie w domu rodzinnym nie było tradycji przygotowania bigosu na święta, a w rodzinnym domu mojego męża zawsze wśród dań świątecznych  należyte miejsce miał właśnie bigos. Jakoś mi tak do świątecznych potraw nie pasował, bo jak jest tak dużo jedzenia

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem, papryką i porem. 566

Zapraszam na kolejną szybką i prostą w wykonaniu sałatkę. Ta sałatka to fajna propozycja na śniadanie , kolację, spotkanie ze znajomymi czy święta. Polecam :) Składniki - wędzona pierś z kurczaka - czerwona papryka - por ( tylko biała część ) - dwa kiszone ogórki - 2 jajka ugotowane na twardo - 10 dkg makaronu ( u mnie małe muszelki ) - koperek świeży lub suszony - majonez, smietana - sól, pieprz Wykonanie

Kuchnia z widokiem na ogród
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową 216

Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne, pomimo, że Święta już za nami. Tortownica 24 cm Biszkopty: 600 g mąki 170 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 200 g margaryny 2 łyżeczki sody

VioletoweKucharzenie
BURACZKI NA CIEPŁO 127

się czas przedświąteczny, co za tym idzie buraki wrócą do łask. Zaczniemy przygotowywać ćwikłę do wielkanocnych wędlin i mięs. Ale o burakach starajmy się pamiętać nie tylko od Święta ;) Dzisiaj proponuję buraczki na ciepło, jako smaczny dodatek do obiadu. SKŁADNIKI: 500 g czerwonych buraków 15 g masła  10 g soku z cytryny 5 g cukru 1/4 łyżeczki

Kuchnia w opałach
Domowa konserwa - czosnkowy karczek z szynkowara 253

Ostatnimi czasy wielu z nas przygotowuje domowe wędliny. W moim domu już od dawna została przyjęta tradycja, że na wszystkie święta wędzimy własne szyneczki. Tak się złożyło, że poza wędzonkami możemy teraz w przyjemny sposób przygotować domowe wędlinki czy też konserwy przy pomocy szynkowaru. Taki oto zestaw  wraz z szynkowarem otrzymałyśmy od sklepu tradismak do przetestowania. Myślę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Dorsz w korzennej marynacie 130

Kolejna rybka marynowana po pstrągu  i śledziach gości na moim blogu. Danie proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Warta polecenia, gdyż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a jest ona nieodzownym elementem Wigilijbego stołu. Serdecznie polecam! Składniki  : 8 filetów dorsza ( u mnie mrożone) Marynata: 2 duże cebule 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 5 goździków pół

Gosia gotuje
Galaretka wołowo-drobiowa 196

galarecie Galaretka z kurczaka Dzisiejsza galareka powstała  z mięsa, na którym gotował się pyszny rosołek. Zrobiłam ją w małych porcjachm, wygodnych do konsumcji. Idealna na zblizajace się Święta. Składniki: 1 kg antrykotu 4 udka 3 marchewki 1 cebula 1 nieduży seler 1średnia pietruszka  2 gałązki listków selera 2 klistki laurowe 4-5 kulek pieprzu i ziela

Gosia gotuje
Tort makowy z masą budyniową 149

Boże Narodzenie, to Święta, na których nie moze zabraknąć makowego tortu. Na blogu, to już 3 przepis na ten pyszny deser. I choć przepis na biszkopt jako wielokrotnie sprawdzony się  prawie powtarza, to wypełnienie już niekoniecznie. Dzisiaj zapraszam na tort z puszystą masą budyniową. Składniki  na biszkopt: 600 g  suchego maku 200 g  orzechów

Gosia gotuje
Ciasto śmietanowe a'la sernik. Yummy :) 203

Witajcie :) Dzisiaj propozycja naszego ulubionego "śmietanowca". Wspaniałe ciasto, które od lat pieczemy i nadal nie mamy dość hihi. Fajna propozycja na niedzielne ciasto lub zbliżające się święta. Bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmujące mnóstwa czasu. Szybkie, łatwe czyli idealne dla zapracowanych. Powinniście je wypróbować ! Oto śmietanowiec : Ciasto śmietanowe. Smakuje jak puszysty serniczek :)  Składniki : 3 duże śmietany

vegetanie
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-musztardowym a'la Strogonow 195

się w ustach mięso w kremowym sosie na bazie świeżych pieczarek, cebuli i musztardy. Wspaniała potrawa nie tylko na co dzień, ale także na wszelkie specjalne okazje i święta. Danie podałam z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i zieloną fasolką, ale doskonale będą pasować także ziemniaki i np. ulubiona surówka. :) Składniki (na 3-4 porcje):  - 1 polędwica

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania