Bigos to polskie danie, które znajduje zwolenników nie tylko wśród polaków, zresztą jak cała nasza kuchnia. Ja przygotowuję go zawsze na każde święta i aby zatrzymać smak dłużej zagotowuję go również w słoikach. Super mieć pod ręką coś pysznego dla nieoczekiwanych gości. Tak, więc... SKŁADNIKI: 60dag. karkówki 50 dag. chudego boczku świeżego 1 kg. żeberek 25 dag. boczku
Kuchnia BeatyKasza manna z wiśniami; dom. dżemem wiśniowym i nutellą W połączenie dżemu wiśniowego i nutelli zakochałam się podczas robienia pasztecików na święta, gdy zostało mi ciasto i było coś z nim trzeba zrobić, obiecałam sobie, że jeszcze kiedyś je powtórzę, stąd śniadanie niby banalne, ale jakie pyszne
More food, love and dreamsśniadanie, gdy mam więcej czasu na przygotowanie rano czegoś bardziej pożywnego niz tylko kanapki, czy ugotowane parówki ;) Myślę, że może też być to baza pod sałatkę na święta. Wtedy wystarczy dodać ziemniaki i koniecznie kiszony ogórek! Wiem, że niektórzy dodaja jabłuszko, ale ja robię bez - sprawa indywidualna :) Smacznego i na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compocięte, powywijane na wszystkie strony :) Bardzo przyjemnie się je robiło. Tym bardziej, że ciekawa byłam efektu końcowego. Myślę, że może robić za następcę klasycznego ciasta z makiem na święta Bożego Narodzenia ;) Składniki: 1/2 kg mąki 2 jajka 70 gramów cukru 1 szklanka mleka + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta z wierzchu 30 gramów margaryny (u mnie Kasia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comochotę na lekką kolację. Pobiegłam do sklepu i kupiłam sobie kawałek łososia. Zapiekłam z masełkiem, oregano i płatkami migdałowymi. Palce lizać! Tak przygotowanego łososia można również podać na święta. Składniki na 1 porcję: kawałek łososia 2 łyżki płatków migdałowych oregano - ilość wedle uznania, u mnie ok. 1 łyżka masło folia aluminiowa do pieczenia Piecyk nagrzewamy do 220 stopni
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBardzo prosta, szybka w wykonaniu, bez zbędnych ceregieli :) Z tak przygotowaną sałatką poszłam na święta do przyjaciół :) Sałatka pasuje również na Sylwestra :) Składniki: 1 puszka zielonego groszku 1 puszka kukurydzy 1 słoiczek selera konserwowego 5 jajek ugotowanych na twardo 6 łyżek majonezu (jak dla mnie najlepszy Kielecki, ponieważ on sam w sobie jest już dobrze przyprawiony) 100 gramów
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comlaskowe mamy w łupinkach tak, jak ja miałam. Nie mogłam znaleźć w sklepie takich już obranych. Tort będzie świetny nie tylko na urodziny czy imieniny, ale również na święta Bożego Narodzenia, ponieważ w smaku jest piernikowy dzięki przyprawie do piernika, cynamonowi i gałce muszkatołowej. Bardzo polecam ten przepis, bo naprawdę takim tortem można rządzić na dzielnicy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commajonez i jogurt naturalny przekładamy do oddzielnej miseczki, wsypujemy przyprawy i wszystko bardzo dokładnie mieszamy Przelewamy do sałatki, delikatnie mieszamy i... ZJADAMY! :) Po co kupować? Robić! I na święta będzie jak znalazł :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTradycyjne bułeczki, które goszczą na szwedzkich stołach przy każdej możliwej okazji i są spożywane w ogromnych ilościach. Ślimaczki są tak bardzo popularne, że doczekały się swojego święta Kanelbullens dag, które obchodzone jest 4 października.Tradycja świętowania tego dnia liczy tylko 13 lat, ale idealnie wpasowała się w szwedzką kulturę. Bułeczki często podawane są z zimnym mlekiem
noteskulinarnyfigaDzisiaj ostatni przepis z ostatnich lat, który chciałam Wam przypomnieć. Od soboty całkiem nowe propozycje na nadchodzące święta. Porcja na 6 osób: 7 woreczków ryżu 660 g szparag w zalewie 140 g bekonu 400 g śmietany 200 g mozarelli 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka curry sok z cytryny sól, pieprz 1 opakowanie rukoli
noteskulinarnyfigalikiery lub konfitury. Dziś właśnie taki sernik cytrynowe latte podany z chutneyem jabłkowy-cytrynowym. Zaczęło się dość prozaicznie od przegladania zdjeć z wyjazdu do Włoch. Najpierw na Święta i karnawał powstało włoskie Limoncello , które pózniej w prosty sposób przez dodanie mleka skondensowanego przeobraziło się w Crema di Limoncello . Obydwa likiery, równie smakowite, podbiły serca gości i rodziny
SzczyptaSmaQtelewizji widziałam jak pokazują jaki prezent najlepiej kupić swojemu mężczyźnie. W związku z tym, my podpowiadamy już dzień wcześniej co pysznego możemy przygotować dla Panów w dniu ich święta. Pierwszą propozycją są babeczki, którymi mój mąż się zajadał, więc myślę że innym Panom też posmakują. Babeczki te zostały wymyślone specjalnie na konkurs na przepis z olejem rzepakowym, zajęły
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚledzie według tego przepisu zrobiłam pierwszy raz na Święta dwa lata temu i od tego czasu jest to jeden z moich ulubionych przepisów na tą rybkę. Od czasu odkrycia tego sosu nie zdarzyło mi się kupić, gotowych śledzi w sosie ze sklepu. Te są o wiele lepsze, a i proste i szybkie do wykonania. Śledzie w sosie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚwięta Wielkanocne już tuż tuż... A z nimi nachodzą nas wszelakie pomysły na potrawy, które wpiszą się w ich krajobraz. Tak też, zapraszamy na drobiowe roladki, które przygotowane zostały z jajkiem i szpinakiem. Dla lepszego smaku zostały one po upieczeniu przełożone na kilka chwil do parowaru, który sprawił, że panierka stała się taką jaką lubi moja rodzinka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszamy na roladki z filetu z kurczaka, które robię zwykle na Święta. Nie jest to typowe połączenie, bo mięso występuje tu w towarzystwie suszonych pomidorów i orzechów włoskich. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt zdaje się być dość odświętny. A do tego są zdrowsze od tradycyjnych kotletów, gdyż są bez panierki i z minimalną ilością
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki