Dobry wieczór!Zapas mojej przyprawy piernikowej jeszcze się nie skończył, chociaż Święta już dawno za nami, dlatego dziś przedstawiam Wam piernikową owsiankę, która mi bardzo smakowała. Zainspirowałam się przepisem, który znalazłam u Madame Edith.Przy okazji zapraszam Was też do wypełnienia ankiety o zdrowym odżywianiu i trybie życia,jeśli znajdziecie chwilę czasu i chęci. Po pewnym czasie stworzę
Chocolate Stop Temptingwszystkich uczestników obiadowej biesiady sprowadziliśmy do nas na kawę. W żaden sposób nie byliśy przygotowani na to, bo nawet mleko nam się skończyło, no ale nawet w "czerwone" święta u nas w Mieście kupisz podstawowe produkty.Czego użyłem:-200 g mąki TYP405 przesiana-100 g masła-garść cukru trzcinowego-garść płatków owsianych-kakao-łyżka migdałów-garść mixu orzechów zgniecionych
BaRepasPedziała nam, że w Gdyni to śledź najbardziej umiłowano potrawo jest. Podobno śledzie tam się wpaździerza naokrętkie – na śniadanie, obiad i kolancję, na co dzień i od święta. Nawet nam przywiozła od siebie potrawę ze śledzi, co podobno ze samej Szwencji pochodzi! Aż dziwne, że nie nasza, po pod bimber idealna, nu, bajka normalnie!Składniki:Masa
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichacałym dobrodziejstwie w Święta i Nowy Rok teraz czas na szybką, lekką kuchnię.Kilka składników i mamy zdrowe, smaczne i syte danie.Składniki:makaron razowycebula czerwonatuńczyk w olejupomidory w puszcesól, pieprz, papryka ostra, bazylia, vegeta z koperkiemMakaron gotujemy na półtwardo, w tym czasie smażymy cebulę odlewając trochę oleju z puszki tuńczyka. Po chwili dodajemy pomidory i tuńczyk, przyprawiamy
NA MOIM TALERZUOstatni wolny dzień, a od jutra powrót do szarej rzeczywistości. Święta już za nami, stary rok się skończył, więc nadeszła pora na to, by wziąć się za siebie i zacząć realizować postanowienia noworoczne. Mam tylko nadzieję, że mój zapał nie zgaśnie ;)Opcja na pyszne śniadanie, czyli Krem twarogowo-orzechowy. Można nim posmarować kromki chleba lub zjeść łyżeczką prosto
Kuchenny Skrawek Niebalubię mrozu, wiatru i chlapy ( tak, śnieg lubię jak siedzę przed kominkiem z herbatką i patrzę na niego, padającego za oknem - czyli lubię go po prostu w święta :) ) Co zrobić, jak nagle ni z tego ni z owego, robi się zimno? Nakładamy dodatkową parę skarpetek, zimową kurtkę i popijamy gorącą czekoladę :) Ale w sumie sama czekolada
Słodkie Przyjemnościwykorzystać ją w jakimś wypieku. Jak myślicie, co postanowiłam? Oczywiście! Żurawiny powędrowały do mojej propozycji świątecznego ciasta. Owe ciasto składa się z trzech podstawowych składników używanych w święta : żurawiny, orzechów i pomarańczy! Cóż mogę dodać, lubicie kontrasty smakowe? W tym wypadku połączenie słodyczy z kwaskiem żurawiny. Smakuje świetnie, dlatego polecam wykorzystać ten przepis na świąteczne stół. "Składniki
Słodkie PrzyjemnościWiecie co najbardziej lubię w grudniu? To, że 'coraz bliżej święta'. Dla mnie 6 grudnia to początek świątecznego nastroju - świąteczne piosenki, kolędy i tak dalej. Pieczenie świątecznych słodkości, które stają się z każdym kolejnym dniem coraz lepsze. To także spotkania z przyjaciółmi przy ciepłej korzennej herbacie. Tak, lubię grudzień, a najbardziej to co jest z nim związane
Słodkie PrzyjemnościŚwięta tuż, tuż. Za oknem śnieg i mróz, czyli wszystko tak jak trzeba. Dziś jadę na ostatnie przedświąteczne zakupy, mam w planach ubranie mojej 3 metrowej choinki i zrobienie świątecznych dekoracji owocowych. No ale mimo wszystko większość czasu poświęcę na pieczenie. Będzie keks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym. Pierniczki już
Słodkie Przyjemnościpowoli zaczyna myśleć o tym co smacznego zrobić na jutrzejsze Walentynki. Wczoraj zaproponowałam Wam Walentynkowy tort migdałowy, dziś serwuję Wykwintnego Murzynka. Uważam, że w Walentynki - tak jak w święta Bożego Narodzenia, na stole powinno się znaleźć coś czekoladowego. Czekolada jest takim fajnym akcentem, czasem taką kropką nad 'i' :) Uwielbiam jeść ją w zimne wieczory, ale warto też czasem
Słodkie Przyjemnościprzestrzec przed popełnieniem tych samych błędów co ja. W każdym razie efekt jest na prawdę świetny, a domowy żur w chlebie w święta to błogosławieństwo. Dziś zapraszam po przepis na miseczki chlebowe, które spokojnie można zajadać jak tradycyjny chleb."Sposób przygotowania:20 g świeżych drożdży550 g mąkiSzklanka wody2 łyżki oliwy z oliwekłyżeczka soliew. szczypta pieprzuSposób przygotowania
Słodkie PrzyjemnościWiosna! A co za tym idzie, święta coraz bliżej, choć za oknem tego wcale nie widać! Nie zmienia to faktu, że powoli powinniśmy zacząć się zastanawiać, co w tym roku podamy na nasze świąteczne stoły i oczywiście co znajdzie się w naszej święcące. Dziś przygotowałam dla Was drożdżowe, maślane plecione bułeczki. Smakują wyśmienicie, gdy tylko ostygną polecam
Słodkie Przyjemnościczuję, że szykuje się pracowity sobotni wieczór. Na dziś przygotowałam dla Was przepis na Wielkanocne ciasteczka czekoladowe. Bardzo fajny i szybki sposób przygotowania świątecznych smakołyków niewielkim kosztem. Jeżeli święta spędzacie razem z dziećmi tym bardziej polecam ten przepis!" Składniki:100 g masła100 g cukru pudru2,5 łyżki mleka200 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao1 jajkoszklanka
Słodkie PrzyjemnościKwiecień, a za oknem metr śniegu! Kto to widział? Mam nadzieję, że przynajmniej święta były udane od strony atmosfery i jedzenia ;) Pewnie nie macie jeszcze wielkiej ochoty na ciężkie i bardzo słodkie propozycje, dlatego dziś postanowiłam zaprezentować Wam kolejny lekki, owocowy deser. Mus truskawkowy, przełożony jogurtem naturalnym i musem z kiwi. Bardzo smaczny - trochę ostry dzięki dużej ilości
Słodkie PrzyjemnościŚwięta dawno za nami. Pewnie niektórzy już o nich całkowicie zapomnieli. Ale mam dla Was kilka ujęć, które mogą Was w przyszłości zainspirować do zaaranżowania Waszego stołu. Mam nadzieję, że moja propozycja i tym razem przypadnie Wam do gustu. Tym razem przeważają słoneczne kolory. Cudownie żółte tulipany są kwintesencją całej dekoracji. Oczywiście jak zwykle małe dodatki dodają
Słodkie Przyjemności