na orzeszki - 500 przepisów (strona:11/34)

Muffiny z masłem orzechowym 161

Dawno na blogu nie było muffin na słodko. Dzisiaj to nadrabiam. Będzie mega fistaszkowo i nie aż tak słodko. Polecam. Muffiny są puszyste, delikatne w smaku z orzeszkami w środku. Szybkie do zrobienia. I jak na muffiny przystało - zawsze wychodzą :) Polecam. 'muffiny z masłem orzechowym' Składniki (na 12 tradycyjnej wielkości muffinek): * ciasto: - 200g mąki pszenej - 150g cukru - 2 jajka - 200g(...)masła orzechowego  - 180ml mleka - 80g masła - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g solonych orzeszków ziemnych (z grubsza posiekanych) * krem: - 100g masła miękkiego - 100g masła orzechowego - 40-50g cukru pudru - 100ml śmietany kremówki (schłodzonej) Ciasto: Masło utrzeć z masłem orzechowym, mlekiem i cukrem na gładką i puszysta masę (ok.7 min miksowania na najwyższych obrotach). Dodać mąkę z proszkiem

CookYourself
Libańskie pierożki drożdżowe z mieloną jagnięciną 123

będzie dostępny na stronie  ZpierwszegoTłoczenia.pl oraz Fooder.pl. Lista składników: 350 g mąki ½ kostki drożdży ½ łyżeczki cukru sól 2 małe posiekane cebule 300 g mielonej jagnięciny 4 łyżki orzeszków pinii szczypta cynamonu i mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki papryki pieprz 1 żółtko 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią Opis wykonania: Mąkę mieszamy z ½ łyżki soli, dodajemy drożdże i cukier rozpuszczone(...)letniej wody. Zagniatamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Na oleju z bazylią szklimy cebulę. Dodajemy mięso i mieszamy, aż się usmaży. Dodajemy orzeszki pinii i przyprawy, smażymy jeszcze 4 minuty. Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka o średnicy 8 cm. Na środek każdego nakładamy farsz i skrapiamy wodą. Żółtko mieszamy z łyżką wody i smarujemy nim brzegi ciasta. Ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
Jeż - ciasto biszkoptowe z kremem ganache 212

przygotowanie kremu ganache nie będzie sprawiało Wam trudności . Składniki: 3 biszkopty czekoladowe 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki mlecznej czekolady 360 g śmietany 30% płatki migdałowe kolorowe orzeszki do dekoracji syrop wiśniowy bądź malinowy 1. Na samym początku czekoladę drobno posiekać i przełożyć do miski.  2. Śmietanę podgrzać w małym rondelu (prawie do wrzenia!), a następnie wlać(...)nigdzie nie było widać ciasta biszkoptowego. 6. Jeżeli uważacie, że jeż ma za szeroki pyszczek - to za pomocą noża wytnijcie nadmiar ciasta. Na sam koniec udekorować płatkami migdałowymi, a orzeszkami zrobić oczka, nosek i pyszczek jeża. Przygotowane ciasto schłodzić

Ugotować
Kolorowe kruche ciasteczka - słodka przekąska dla dzieci 143

Kolorowe ciasteczka to słodka przekąska idealna dla dzieci. Na pewno pociechy skuszą się na kolorowe ozdoby, dwubarwny lukier i nadziewane orzeszki. Wbrew pozorom przygotowanie kolorowych kruchych ciasteczek nie jest trudne, jednak sama ich dekoracja wymaga czasu. Przepis dodaje do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję . Przy okazji polecam Wam wszystkim nową książkę Doroty Świątkowskiej pt. "Moje Wypieki(...)jajko 1/2 kostki masła (100 g) 3 łyżki cukru pudru ozdoby lukier (przygotowany z 1 białka i 1 szklanki cukru pudru) kolorowe perełki kolorowy cukier kolorowe orzeszki Na kuchenny blat wysypać mąkę, cukier puder, dodać masło, wbić jajko i za pomocą noża wszystko ze sobą połączyć. Gdy składniki delikatnie połączą się ze sobą to ciasto wyrobić za pomocą dłoni

Ugotować
Sernik Snickers z peanut butter bez pieczenia 339

jakie babeczki chodzi znajdziecie poniżej w opisie przygotowanie :)) czekolada mleczna i deserowa po 1 pasku około 20 g razem 50-75 g miękkiego masła Do dekoracji 2 garstki ziemnych orzeszków płynny miód czekolada deserowa 30 g odrobina mleka- około 2-4 łyżki Przygotowanie: 1. Babeczki skruszyć na piasek (można użyć blendera, widelca bądź użyć dłoni) dodać do nich odrobinę miękkiego(...)Gotową masę nakładać na warstwę kajmakową. 6. Rozpuścić czekoladę deserową w garnuszku z małą ilością mleka. Jeszcze ciepłą czekoladę nałożyć na wierzch sernika. 7. Na ciepłą czekoladę położyć orzeszki ziemne. 7. Polać płynnym miodem, bądź opcjonalnie rozpuszczonym na małym ogniu kajmakiem. Chłodzenie: Gdy czekolada ostygnie. Włożyć sernik do zamrażalnika na około 3-4 godziny. Po czym przełożyć do lodówki. Podawać

KreatywnePiny
Tort czekoladowo-orzechowy 343

cukrem pudrem ubić, dodać masło orzechowe i wymieszać. Krem podzielić na 3 części, 2 na przełożenie tortu, jedna na wierzch i boki. Dodatkowo: ​2/3 szklanki konfitury wiśniowej garść orzeszków ziemnych do dekoracji pół szklanki soku żurawinowego Wykonanie: Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczem. Posmarować konfiturą, następnie częścią kremu orzechowego. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć połową pozostałego ponczu(...)częścią kremu orzechowego. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć okruszkami i posiekanymi orzechami, przyciskając je do tortu. Schłodzić. Udekorować orzeszkami ziemnymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

dom-agi.pl
Szybkie ciasto Snikers na krakersach 279

ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 200 g masła Oraz: 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku orzechowym) 150 g orzeszków ziemnych 2 duże paczki krakersów Przygotowanie Do szklanki mleka dodajemy obie mąki, jajko, budynie, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka(...)nich 2/3 masy kajmakowej i znowu krakersy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowujemy na krakersach resztę masy kajmakowej i wysypujemy na nią orzeszki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Szybkie ciasto Snikers na krakersach 670

ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 200 g masła Oraz: 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku orzechowym) 150 g orzeszków ziemnych 2 duże paczki krakersów Przygotowanie Do szklanki mleka dodajemy obie mąki, jajko, budynie, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka(...)nich 2/3 masy kajmakowej i znowu krakersy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowujemy na krakersach resztę masy kajmakowej i wysypujemy na nią orzeszki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Roladki w cieście filo z mięsem mielonym i dipem miętowym 154

klik) oraz Fooder.pl (klik) . Lista składników: 6 płatów ciasta filo 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 1 łyżka orzeszków piniowych 3 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 6 łyżek masła sól pieprz gałka muszkatołowa 300 g jogurtu naturalnego sok z 1 cytryny(...)szpinaku wyparuje cały płyn. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą posiekaną cebulę i czosnek, rodzynki, orzeszki piniowe i migdały. Wszystko razem smażymy, a następnie mieszamy ze szpinakiem. Roztapiamy masło, smarujemy nim każdy płat ciasta i składamy na pół. Na każdym podwójnym płacie ciasta układamy farsz. Brzegi

Smakowity Blog Kulinarny
Mini serniczki z Nutellą 160

nigdzie nie mogłam znaleźć pasty tahini :( Postanowiłam zatem przygotować serniczki z Nutellą, mascarpone i kawałkami czekolady :) Wyszły pyszne, słodziutkie i mięciutkie. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 100 g orzeszków w miodzie lub ciasteczek 2 łyżki masła Składniki na masę serową: 200 g sera z wiaderka 150 g serka mascarpone 2 czubate łyżki Nutelli 2 łyżki drobnego cukru 2 jajka(...)cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 kostki czekolady, startej na tarce CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło rozpuszczamy na patelni. Orzeszki (lub ciasteczka) blendujemy drobno, dodajemy masło i mieszamy. Foremkę do babeczek (9 szt) wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy po łyżce orzeszkowej masy, delikatnie uklepujemy. 2. Wszystkie składniki na masę

My Culinary Art
Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua 191

smaku szczypta soli krem: 500 ml mleka 1 jajko 100  g  cukru 60 g mąki skórka cytrynowa i ekstrakt wanilii /do smaku/ oraz:  polewa czekoladowa , migdały, orzeszki piniowe / do dekoracji/ Wykonanie: -Wszystkie składniki na krem dokładnie zmiksować i przelać do rondelka z grubym dnem. -Gotować  / dokładnie mieszając/ na małym ogniu do chwili otrzymania gęstego budyniu,odstawić(...)Wierzch wyrównać i nałożyć w kilku dowolnych miejscach krem. -Piec w piekarniku nagrzanym do temp.160-170 st.C ok.40-50 minut. Ciasto przestudzić i udekorować polewą czekoladową, można posypać płatkami migdałowymi lub orzeszkami piniowymi. /Ciasto kroić po  całkowitym przestudzeniu

Zakamarki mojej kuchni
Naleśnik ziemniaczany z duszoną karkówką 175

Smaczne zestawienie ziemniaczanego naleśnika z duszoną karkówką z dodatkiem sosu czosnkowego i papryki konserwowej.     Składniki: -40 dkg karkówki -garść orzeszków ziemnych -suszone pomidory -ząbek czosnku -ok. 5 dkg masła -100 ml bulionu warzywnego -sól, pieprz     Składniki na naleśniki: ( na 4 naleśniki ) -2 średnie ziemniaki -3 jajka -3-4 łyżki mąki pszennej -łyżka oleju(...)dużą kostkę. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem i mieszamy. Suszone pomidory kroimy w paski, czosnek w drobną kostkę. Czosnek dodajemy do bulionu. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy orzeszki i podsmażamy przez minutę. Dodajemy pokrojona karkówkę i smażymy na niewielkim ogniu do lekkiego zrumienienia mięsa. Dodajemy suszone pomidory a następnie wlewamy bulion. Przekładamy do rondelka, doprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Czekoladki - Babeczki z Masłem Orzechowym - a'la Reese's 202

dobrej jakości mlecznej czekolady 75 g dobrej jakości czekolady gorzkiej ok. 200 g masła orzechowego (zakupionego w sklepie lub przygotowanego np. z tego przepisu ) ponadto: ok. 100 g orzeszków ziemnych garść groszków karmelowej czekolady (do polania wierzchu - opcjonalnie) garść groszków ciemnej czekolady ( do polania wierzchu - opcjonalnie) Czekoladki - Babeczki z Masłem Orzechowym - a'la Reese's - Sposób przygotowania: Do przygotowania domowych(...)szpatułki. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe czekoladki ostrożnie wyjmujemy z formy silikonowej. Jeżeli chcemy, wierzch babeczek-czekoladek możemy posmarować cienką warstwą roztopionej czekolady i od razu posypać wcześniej posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Dodatkowo wierzch czekoladek możemy polać strużkami rozpuszczonej czekolady karmelowej oraz gorzkiej. Dobrej jakości, belgijską czekoladę a także karmelową czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy wiele ciekawych, czekoladowych

Słodka Strona
Zbożowe batoniki 118

płatków zbożowych z orzechami (można użyć również płatków owsianych) 50g suszonej żurawiny 100g masła 75ml płynnego miodu  70g cukru Dodatkowo 100g gorzkiej czekolady 50ml śmietanki 30% 50g słonych orzeszków - pokruszonych Sposób przygotowania W dużej misce wymieszać płatki z cukrem i żurawiną. W garnuszku na małym ogniu podgrzać masło i miód, do momentu rozpuszczenia się masła. Przelać do miski(...)Ostawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto pokroić w prostokąty. W rondelku podgrzewać śmietankę z połamaną czekoladą, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się czekolady. Maczać batoniki i obsypać pokruszonymi orzeszkami. Przełożyć na papier do pieczenia i poczekać aż czekolada ostygnie.  Przepis zgłaszam do akcji

pink envelope
Kotlety selerowe i Kłopotliwy człowiek 124

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 4 plastry selera 1 jajko ok. 10 łyżek drobno posiekanych orzeszków ziemnych sól, pieprz olej do smażenia Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)fareast-language:EN-US;} Gotuj plastry selera około 10 minut na bardzo małym ogniu. Ostudź. Rozmieszaj jajko widelcem w głębokim talerzu, przypraw solą i pieprzem. W drugim talerzu umieść orzeszki. Maczaj plastry selera w jajku, orzechach, znów w jajku i znów w orzechach. Rozgrzej olej. Smaż kotlety na złoto z obu stron. Andreas przyjechał do obcego miasta

Qlinarnie i Qlinarnie