łososiana sos: 1 posiekana drobno średnia cebula1 ½ szklanki dobrego ketchupu½ szklanki ciemnego rumu1/3 szklanki sosu Worcestershire¼ szklanki octu z jabłek2 łyżki chili w proszku2 łyżki papryki2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych½ łyżeczki mielonego kminku½ łyżeczki mielonej kolendry¼ łyżeczki pieprzu cayenne¼ łyżeczki soli¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu2 wyciśnięte ząbki czosnkuPrzygotowanie: Aby przygotować sos w małym rondelku rozgrzejmy odrobinę oleju i podsmażmy
naRuszciepolskich stołach. Zrobienie domowego jest bardzo proste, wystarczy zmiksować kilka składników.Ich ilość zależy od naszych upodobań. Jedynym minusem w przypadku pesto bazyliowego jest jego drugi podstawowy składnik - orzeszki piniowe, a konkretnie - ich cena. Z powodzeniem jednak można zastąpić je migdałami, orzechami, ziarnami słonecznika czy dyni. W tej wersji postawiłam na migdały. Czytaj więcej
bistro mamapieprzSKŁADNIKI do przygotowania bazyliowego pesto:1 szklanka świeżych liści bazylii1 ząbek czosnku1 łyżeczka orzechów piniowych1/2 szklanki oliwy z oliwek1/4 szklanki parmezanupieprzPRZYGOTOWANIE bazyliowego pesto:Włóż do blendera bazylię, czosnek i orzeszki piniowe i zmiksuj przy pomocy funkcji pulse. Następnie włącz blender na obroty i powoli stumieniem dolewaj oliwy, a następnie dodaj ser i pieprz. Zmiksuj wszystko na gładką masę.PRZYGOTOWANIE spaghetti
kulinarnyJaliście bazyliipieprzSKŁADNIKI do przygotowania bazyliowego pesto:1 szklanka świeżych liści bazylii1 ząbek czosnku1 łyżeczka orzechów piniowych1/2 szklanki oliwy z oliwek1/4 szklanki parmezanupieprzPRZYGOTOWANIE bazyliowego pesto:Władamy do blendera bazylię, czosnek, orzeszki piniowe i miksujemy przy pomocy funkcji pulse. Następnie włączamy blender na obroty i powoli strumieniem dolewaj oliwy, a następnie dodajemy ser i pieprz. Miksujemy wszystko na gładką masę.PRZYGOTOWANIE sałatki
kulinarnyJa"Wolny piątek! Jedyny wolny dzień w tym tygodniu. Brzmi wspaniale, aczkolwiek jutro też będzie fajny dzień. Najpierw dwie godzinki pracy, później Konferencja Blogerów Kulinarnych w siedzibie
Słodkie Przyjemnościprzygotowujemy lukier. Do szklanki cukru pudru wlewamy dwie łyżki wody, gdy zajdzie potrzeba dodajemy resztę i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy.Upieczone i ostudzone ciastka dekorujemy lukrem. Wierzch ciastka ozdabiamy orzeszkami w kształcie jajek.Smacznego
Słodkie Przyjemnościolej za pomocą dwóch łyżek wykładamy niedbale ciasto-powstaną świetne stwory;)Jak się ze złoci, wyciągamy na ręcznik papierowy, a następnie obtaczamy w cukrze trzcinowym lub kakao.Cud, miód i orzeszki
BaRepasdniem straconym.Ostatnio miałem okazję jeść najlepszą na świecie pizzę z pesto, zamiast sosu pomidorowego. Właśnie to zainspirowało mnie do stworzenia tej szybkiej przekąski.Co niezbędne?Pesto:-rukola-ząbek czosnku-orzeszki pinii (garść); opcjonalnie orzechy nerkowca-oliwa; dwie łyżki-parmezan; łyżeczka-pieprz, sól-limonka; sok jedna łyżkaDo kanapki:-bagietka-ser rokpol, mozzarella. i cheddar -pomidorki cherryWszystkie składniki na pesto miksujemy
BaRepaswhiskey Jack Daniels3 łyżki miodu3 łyżki sosu Worcestershire1 łyżeczka białego pieprzu1 łyżka sosu tabasco 2 wyciśnięte ząbki czosnku1 łyżka mielonego cynamonu330 ml piwa Guinness Stout 110 ml oleju z orzeszków arachidowych3 łyżeczki soli 30 ml sosu sojowegoPrzygotowanie: W rondelku należy wymieszać: whiskey, piwo Guinness, sos Worcestershire i tabasco. Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie należy dodać biały pieprz, czosnek, sól
naRuszcieogółem 166 922 .Dziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów [ jeśli ktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii ].Popularna dziesiątka grudnia:Orzeszki z masą z mleka w proszkuŚledź po kaszubskuBigos wg Ewy WachowiczSałatkaSchabowy wg Magdy GesslerRyba w zalewieDomowy salcesonSzybki sernikSałatka z zupek chinskichSzuba
Moje domowe kucharzenieMoje propozycje na słodkie przekąski: przeróżne ciasteczka, sezamki, małe pączki i oczywiście biszkopty. Każdy znajdzie coś dla siebie: dla dużych i małych, dla tych na dietach
prawdziwe jedzenieSkładniki: - 500g ryżu do sushi- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)- 600ml wody- 80g cukru pudru- 1 łyżeczka soli- sushi nori 6 szt.- 1 dojrzały banan- 1 dojrzałe mango- truskawki- orzeszki pistacjowe niesolone (zmielone)- mata bambusowa Ryż wsypujemy do dużej miski i 4 krotnie płuczemy w zimnej wodzie (aż woda przestanie być mętna). Przepłukany, odsączony ryż przekładamy do garnka
mojewypiekiinietylkoproszek do pieczenia na bezglutenowy sprawimy wielką niespodziankę dla osób na diecie bezglutenowej. Ciasteczka są przepyszne, a przepis można udoskonalać według swoich smaków. Ja zużyłam resztki mielonych migdałów i orzeszków pistacjowych. Te dodatki nie są konieczne, aczkolwiek ich ilość można też zwiększyć. Do masy zamiast wiórków kokosowych można dać mielone migdały. Jest tyle różnych opcji przygotowania, że pewnie każdy znajdzie
mojewypiekiinietylkoktórego głównym składnikiem jest bazylia (pesto alla genovese), a ojczyzną są Włochy. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam trochę od standardów
mojewypiekiinietylkoubitej śmietanki dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do worka cukierniczego lub torebki foliowej z tylką i napełniamy z obu stron wystudzone rurki. Masę z ricotty posypujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi (niesolonymi), a całość oprószamy cukrem pudrem. Moja podróż do Włoch dobiegła końca, ale zapewniam, że nie była ostatnia. Sycylijskie cannoli z ricottą zachwycają swoim smakiem. Ciasto jest podobne strukturą
mojewypiekiinietylko