sól, pieprz cytrynowy natka pietruszki 300 g strączków groszku cukrowego (bardzo młodych bez łyka) Sos do groszku: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 50 g orzeszków nerkowca (lub inne) Ze strączków obciąć końcówki i gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą pozostać lekko chrupiące i jędrne. Łososia zmielić blenderem na gładką masę, dodać przyprawy(...)każdej stronie po ok 6-7 minut. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na talerzu rozkładamy stroączki groszku, polewamy sosem, układamy ciepłe pulpeciki z łososia i posypujemy orzeszkami
Jadło i czytadłopiżmowej 1 serek śmietankowy Apetina India około 1 szklanki mąki pszennej sól, pieprz, imbir świeży starty ok. 1/2 łyżeczki ziarenka kardamonu z jednego strączka Sos fistaszkowy: 1 szklanka orzeszków ziemnych bez soli 2 łyżki masła 1 cebula 1 szklanka śmietany 30% sól, pieprz Dynie należy upiec do miękkości w piekarniku, następnie zmiksować na gładką masę, dodać serek, przyprawy i tyle(...)Kluski można ubierać z porcji ciasta za pomocą łyżeczki (ja tak robiłam) lub formować rękoma i wkładać do gotującej wody z odrobiną soli. Gotować 5 minut. Orzeszki zmielić dwukrotnie. Na maśle podsmażyć poszatkowaną cebulę, dodać zmielone orzechy, zalać 1 szklanką wody i gotować 5 minut. Na samym końcu dodać śmietanę i przyprawy. Gotowe kluski
Jadło i czytadłoDzień dobry! Jednym z ostatnich przepisów na blogu jest brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi , takie połączenie tak nam zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne ciasto w podobnym stylu. Dzisiaj prezentuję Wam pyszny sernik z dodatkiem masła orzechowego, solonego karmelu, orzeszków, a wszystko na słodkim, mocno czekoladowym spodzie brownie. Chyba nie muszę pisać więcej, zapraszam po przepis :-). Czytaj więcej
Pora coś zjeśćzdrowe. listki z 1 krzaczka świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli 1/2 szklanki oliwy z oliwek 30 g startego parmezan 20 g orzeszków piniowych lub nerkowca 300 g makaronu spaghetti (np. Barilla) W 3 litrowym garnku zagotować lekko osoloną wodę, włożyć makaron, gotować według przepisu na opakowaniu (al dente). Do blendera włożyć(...)listki bazylii bez łodyg, obrany i przekrojony na mniejsze kawałki czosnek. sok z cytryny, sól, część oliwy, blendować stopniowo dorzucając orzeszki. W trakcie dolewać pozostałą oliwę, w zależności od gęstości, konsystencja jest dość gęsta lecz dająca się swobodnie blendować. Pesto jest gotowe, gdy wszystkie składniki są w miarę równomiernie rozdrobnione. Makaron odcedzić i jeszcze ciepły włożyć do garnka, w którym
Kuchcik gotujeświeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 150 g mozarelli 2 łyżki pikantnego sosu śliwkowego ( Piotr i Paweł ) 4 figi 8 plasterków prosciutto 2 łyżki solonych orzeszków ziemnych listki lubczyku i rucoli sól i pieprz do smaku Składniki na chutney: 400 g świeżych fig 1 średnia marchewka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku sok i skórka(...)sciereczką i odstawić na 15-20 minut. Ciasto podzielić na 2 porcje i rozwałkować lekko podsypując mąką. Posmarować sosem śliwkowym, ułożyć plasterki fig, szynki i pokruszoną mozarellę. Posypać orzeszkami, solą i pieprzem. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni z opcją termoobiegu i piec około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekorować pizzę rukolą
Gosia gotujeCiąg dalszy dodawania masła orzechowego do każdego śniadania zaowocował pysznymi placuszkami, które najlepiej smakują polane jogurtem naturalnym i podane z kawałkami banana lub orzeszkami. Przygotowane oczywiście z użyciem domowego masła orzechowego :) Składniki : 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka masła orzechowego Rozgrzewany patelnię*. W misce(...)umieszczamy wszystkie składniki i łyżką dokładnie mieszamy. Nakładamy małe porcje i smażymy równomiernie z każdej strony. Podajemy na ciepło z jogurtem naturalnym i plasterkami banana lub orzeszkami. Smacznego! *jeśli patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna do smażenia używamy niewielkiej ilości oleju
Chocolate Muffin Blogulubionego sera, ja np. często dodaję wędzonego radamera, dzięki temu w pesto wyczuwalny jest delikatny posmak słodyczy. Składniki: 4 garście świeżej bazylii, 10 zielonych oliwek bez pestek, 3 łyżki orzeszków piniowych, 1 ząbek czosnku, 50 g startego sera żółtego np. parmezanu sok z cytryny do smaku, 150 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie(...)Pesto: do blendera dajemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe, oliwki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, ok. 1-2 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rada: solą i pieprzem doprawiamy na sam koniec, ponieważ niektóre składniki jak oliwki czy ser są słone. Pesto przechowujemy w lodówce
Moniki Smakołykitylko , ciasteczka są mięciutkie a zarazem chrupiące z wierzchu posypane orzeszkami ziemnymi , szybko znikają z talerza :) Składniki : 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 125 g masła 1/2 szklanki masła orzechowego 2/3 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka(...)trzcinowy,cukier , cukier waniliowy, jajka . Wszystkie składniki wymieszać mikserem , ciasto ma lużną konsystencję. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką nabierać ciasto i układać na blaszce lekko spłaszczając, wierzch posypać orzeszkami. Piec w temperaturze 180 stopni około 10/ 12 minut aż będą rumiane . Pyszne , proste , chrupiące :) Smacznego :) Zapraszam na zakupy do sklepu z produktami
Sama słodycz i szczypta chiliporcje) 450 g batatów 250 g marchewki 1 cebula 1/2 papryczki chilli 65 g masła orzechowego 1 l bulionu 2 łyżki masła sól pieprz dodatkowo: solone orzeszki ziemne grzanki Bataty i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Chilli posiekać. Na maśle zeszklić cebulę. Dodać chilli, bataty i marchewki, podsmażyć, aż warzywa wchłoną cały tłuszcz. Zalać bulionem(...)gotować, aż warzywa zmiękną, 30-40 minut. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać masło orzechowe, sól i pieprz do smaku. Podawać gorącą z grzankami i orzeszkami. Smacznego! Jutro ostatni już dzień praktyk. Z jednej strony się cieszę, bo w końcu porządnie się wyśpię i odpocznę, może nawet trafi się jakiś masaż moich obolałych pleców; z drugiej wiem, że będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, odstawiamy na 10 minut po czym zapiekamy przez około 10-15 minut przygotowujemy sos- cebulkę i suszone pomidorki oraz kilka orzeszków siekamy w kosteczkę. cebulę wrzucamy na masło i podsmażamy, dorzucamy orzeszki i pomidory całość zalewamy śmietanką, dodajemy miód i musztardę, sól pieprz i sok z cytryny. polędwiczki podajemy z puree
Luźna Kuchniagłównej ser Favita mojej ulubionej mleczarni SM Mlekovita. Składniki: opakowanie sera favita SM Mlekovita 400 g mrożonego szpinaku 1 szalotka 2 ząbki czosnku/lub więcej do smaku pieprz czarny orzeszki pini garść 2 jajka ok 400 g masło klarowane SM Mlekovita 2-4 łyżki bułki tartej 2 opakowania gotowego ciasta filo 14 arkuszy. Wykonanie: Szalotkę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)dodajemy rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak. Favitę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Całość doprawiamy do smaku pieprzem. Nie solimy farszu, ponieważ feta jest dość słona. Orzeszki siekamy i dodajemy, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy. Ciasto filo kroimy (ja to zrobiłam nożyczkami) na paski o szerokości 4-5 cm wzdłuż krótszego boku
Malinowe Pocałunkiszynki wieprzowej lub schabu 2-3 duże cebule 150 g sera feta (lub mozzarella) dwie łyżki mąki łyżka koncentratu pomidorowego garść posiekanych orzeszków pistacjowych lub włoskich dwie łyżki natki pietruszki łyżeczka oregano pół łyżeczki słodkiej papryki masło klarowane do smażenia WYKONANIE: Mięso pokroić na cienkie plastry, rozbić cienko tłuczkiem(...)stronach, uważając, żeby nie poprzecinać mięsa, Każdy płat posolić i posypać pieprzem, Fetę rozgnieść w misce widelcem, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i posiekane orzeszki (polecam pistacje), Powstałą pastą posmarować płaty mięsa i każdą zwinąć w rulonik, obtoczyć w mące, Cebulę pokroić w piórka , posolić, przemieszać i odstawić na chwilę, Na patelni rozgrzać mocno 2 łyżki masła klarowanego,zrumienić mięso
Kuchnia Beatyteż właśnie sposób ja przygotowuję swoje portobello. Potrzebujemy (na 2 porcje): - 2 pieczarki portobello - oliwę z oliwek - 1 małą cebulkę - kilka orzechów włoskich (posiekanych) - 100 g sera koziego - miód - orzeszki pinii - mieszankę sałat (np. rukola, lollo rossa, roszponka) Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pieczarki czyścimy przy pomocy papieru kuchennego lub suchej gąbeczki (nie myjemy ich, gdyż wtedy stracą swój smak(...)Usmażoną cebulkę przekładamy do kapeluszy, na której następnie układamy posiekane orzechy włoskie. Ser kozi kroimy w plastry i również kładziemy na pieczarkę. Na sam koniec polewamy wszystko miodem, posypujemy orzeszkami pinii, i zapiekamy okolo 25 minut w piekarniku. W tym czasie pieczarka lekko opadnie a ser się pięknie zrumieni. Podajemy na mieszance sałat. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchnitego zielony = tata w delegacji :)Szybko, smacznie i tanio. Zeby czasu nie tracić na gotowanie :) Lepiej porozmawiać z coraz bardziej rozgadanym dzieckiem!makaron pennebrokułypieczarkiśmietanka 12 % do sosówsól, pieprzkilka orzeszków ziemnych 1/2 kostki rosołowejser żółty (miałam akurat ulubiony cheddar)Podsmażyłam na maśle pieczarki pokrojone w grube (nawet bardzo grube) plastry.Ugotować kawałki zamrożonego brokuła (mniej więcej pół paczki) w osolonej wodzie(...)dente, odcedziałm, a następnie wymieszałam z sosem.Na talerz najpierw nalożyłam makaron z sosem, na to dałam podduszone pieczarki, półtwarde różyczki brokuła, wczesniej odłożone. Posypałam serem cheddar i posypałam orzeszkami ziemnymi, ktore wcześniej posiekałam nozem. Udekorowałam bazylią...Niby nic, a takie pyszne :)) Czytaj więcej
bistro mama