na majonez domowy - 500 przepisów

Litewska sałatka z domowym majonezem 765

jadłam ją właśnie u Niej , do wódeczki idealna. Chleb litewski jest dostępny w Tesco. Postanowiłam,że właśnie na sobotni wieczór zrobię coś innego niż Gyros. Do sałatki dodałam majonez domowej roboty. Do tej sałatki nic więcej już nie trzeba , jako samodzielne danie jest bardzo sycąca , właśnie przez chleb i dodatek majonezu.   Zaczniemy od majonezu. Przepis już jest na blogu(...)post powstaje na potrzeby akcji na portalu Durszlak.pl ZASTĄP SŁOIK PYSZNYM DANIEM. Domowy majonez do słoika w którym przechowuję później majonez , wbijam 2 całe jajka dodaję łyżeczkę musztardy oraz sól i pieprz oraz sok z cytryny dolewam szklankę oleju wszystkie składniki blendujemy około 2-3 minut do połączenia się wszystkich składników i do uzyskania odpowiedniej gęstości     Sałatka

Magiczne Życie Marty
Majonez domowy 230

Samodzielne zrobienie majonezu jest prostsze niż Wam się wydaje. Aż dziw bierze, że większość osób woli kupować gotowy. Kiedyś kręciłam taki domowy majonez razem z Mamą na każde święta czy przed wizytą gości - do jajek, do sałatki, do kanapek. Jest bardzo gęsty i można go sobie doprawić tak jak nam będzie najbardziej smakował. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale smak wynagrodzi wszystko

Smaczna Pyza
Domowy majonez 248

wśród sklepowych, więc staram się nie kupować gotowego. Choć nie przeczę, czasem lenistwo wyciągnie rękę na sklepową półkę ;)Dzisiaj jednak będę namawiać do przygotowania własnego, domowego majonezu - zdrowo, smacznie i jaka radocha, że własnoręcznie zrobiony :) Święta już niebawem, fajnie byłoby podać sałatkę z takim własnie majonezem :)Składniki:2 żółtka,1 i 2/3 szklanki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy majonez 159

majonezu, przeważnie zastępuję go jogurtem greckim albo - kiedy naprawdę muszę go wykorzystać - dodaję minimalną ilość. Nie wyobrażam sobie jednak potraw wielkanocnych bez tego dodatku. Prezentuję Wam mój przepis na domowy majonez - delikatny i kremowy w smaku. Jego podstawą są świeże jajka, pochodzące ze sprawdzonego źródła. Składniki - wszystkie (poza ciepłą wodą) w temperaturze pokojowej: 2 żółtka 250 ml oleju rzepakowego łyżeczka

Kulinarny Pamiętnik
Domowy majonez 155

przepisie składników wychodzi dość spory słoiczek. Ja najdłużej przechowywałam go w lodówce 10 dni. Przeważnie wystarcza na dwa dni góra , szczególnie gdy robię sałatkę. Zachęcam wszystkich do robienie swoich własnych majonezów , sosów czy ketchupów. Te ze słoika to w większości sama chemia. Składniki(...)dół słoiczka około 3 minuty aż do uzyskania gęstej konsystencji. Ja robię w słoiczku , później go zakręcam i wstawiam do lodówki. Nie mamy dzięki temu za wiele mycia. Polecam domowy majonez

Magiczne Życie Marty
Domowy majonez z czosnkiem niedźwiedzim 168

Miałam ochotę na kawę, poszłam do kuchni i...........zrobiłam domowy majonez! W związku z tym, że własnie rozpoczął się sezon na dziki czosnek, który rośnie w lasach, postanowiłam dodać go do majonezu. dodał delikatny czosnkowy smak. Czosnek niedźwiedzi ma podobne własności lecznicze, jak czosnek pospolity i inne gatunki czosnków. Ma silne działanie bakteriobójcze, obniża(...)cytryny. Jeśli mamy i chcemy to dodajemy siekany czosnek niedźwiedzi lub inne zioła. Majonez przechowujemy w lodówce. Ma krótszą przydatność niż sklepowy ponieważ jest bez konserwantów :) domowy majonez

Bon Appetit Małgorzaty
IDEALNY DOMOWY MAJONEZ 168

Metodą prób i błędów doszłam do wersji idealnego domowego majonezu. Przygotowywałam go już kilkakrotnie i za każdym razem wychodzi super aksamitny i bardzo gęsty. Do przygotowania możemy użyć zarówno octu winnego, spirytusowego jak i soku z cytryny (co komu bardziej odpowiada). Oleju użyłam rzepakowego (olej z pestek winogron się nie nadaje, przynajmniej w moim odczuciu, nadał majonezowi bardzo dziwnego posmaku

Smaczne Zdrowe
Domowy sos tatarski na domowym majonezie 200

chrzanem nie przepadam. Kiedyś bardzo często używałam kupnego sosu tatarskiego, ale kiedy pierwszy raz zrobiłam go sama to już wiem że żaden nie smakuje tak jak ten domowy zrobiony na własnoręcznie ukręconym majonezie. Do tego własne marynowane ogórki i grzybki i pełnia szczęścia gotowa. Uwierzcie mi to wcale nie jest trudne, a dzięki temu wiem co jem. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowy majonez w ... słoiku 193

cincinie. W chwilę mamy zrobiony własny majonez, bez zbędnych dodatków ani konserwantów. Majonez od razu robimy w słoiku, nie trzeba go potem nigdzie przekładać i brudzić dodatkowych naczyń. Domowy majonez w ... słoiku Składniki (koniecznie dodawane w tej kolejności): 1 całe jajo prosto z lodówki 230 g oleju prosto z lodówki 2 łyżko soku z cytryny lub białego octu winnego

Kulinarne przygody Gatity
Majonez domowy 141

Zrobiłam  na podstawie tego przepisu. Czyli po raz kolejny  - niezawodny Jamieskładniki2  żółtka  ze świeżych jaj dobrego gatunku1 łyżeczka musztardy Dijon

Stare Gary
Domowy majonez 180

Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Domowy majonez 185

Od jakiegoś czasu używam majonezu swojego wykonania :) jest naprawdę pyszny no i zdrowy. Nie dodaję do niego żadnych konserwantów, a przydatność w lodówce to około dwóch

Niezły Młynek
Domowy majonez 124

Dzień dobry! Dzisiaj kolejny ukłon w stronę wielkanocnego menu. Majonez to dobrzy przyjaciel jajek, więc nie powinno go zabraknąć na stole. Ja proponuję Wam wersję z

Pora coś zjeść
Domowy majonez-zawsze sie udaje 280

powoli,caly czas miksujac malym strumieniem dolewac olej.Po kilku minutach majonez jest gotowy.Im wiecej oleju wmiksujemy ,tym gesciejszy bedzie nasz majonez.Skosztuj,bo moze trzeba dokonac korekty smaku.Przelozyc do sloiczka .Domowy majonez mozna przechowywac w lodowce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Majonez domowy 137

samego raczej się nie jada. Często wykorzystywany do sałatek, surówek, jako baza do sosów na zimno… i  nie tylko. Są dania, które „zadowolą” się kupnym, ale ja wyjątkowo potrzebowałam… majonezu domowego.    Składniki: - 250ml oleju z orzechów włoskich- 1 jajko- 1 łyżka octu winnego- 1 łyżeczka musztardy Dijon- ½ łyżeczki soli- ½ łyżeczki cukru- szczypta curry- szczypta kurkumy Do sporządzenia tego(...)połączą dodajemy po szczypcie curry i kurkumy. Jeszcze chwilkę miksujemy, do uzyskania jednolitego (żółtego) koloru. Gotowy, przekładamy do słoiczka.Dosłownie w kilka minut mamy gotowy gęsty, kremowy i pyszny majonez domowy. Smak dopasowujemy według gustu. Mój, specjalnie zrobiłam do sałatki, ale… wyjątkowej. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Majonez domowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko