na knedle - 488 przepisów (strona:19/33)

Knedle z twarogiem 251

Knedle ziemniaczane nadziewane twarogiem - smak dzieciństwa, o którym przypomniałam sobie ostatnio przez przypadek. Bardzo nam posmakowały więc zagoszczą na stałe w naszym menu :) SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag twarogu półtłustego cukier puder do smaku ewentualnie troszkę śmietanki jeśli twaróg jest

Kto ugości moich gości?
Wódka i ziemniak – szlachetna para 178

konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy i wódka Młody Ziemniak 2014 (powstaje z ziemniaków odmiany Dukat zebranych w czerwcu, na Podlasiu). Vineta ziemniak typu AB, sałatkowy, wszechstronnie użytkowy. Deser: knedla ze śliwką – pieczona knedla z ziemniaków Marabel, śliwka, jabłko, lody z wiśni i buraka i wódka J. A. Baczewski Jeżynówka. Marabel ziemniak typu B, ogólnoużytkowy. Pierwszy raz spotkałam się

królestwo garów
Knedle ze szpinakiem i twarożkiem 106

danie to włoska alternatywa dla klasycznych, polskich knedli. Ciasto przygotowujemy z mrożonego szpinaku, chudego twarogu i startego parmezanu. Warto dodać je do menu zwłaszcza zimą, kiedy w naszym klimacie brakuje świeżych, zielonych warzyw

Milion Smaków
Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym 259

wielu blogach kulinarnych widziałam pierogi, gdzie do ciasta dodaje się gotowane ziemniaki, jak na knedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale

Czerwień i błękit
Przepis na… – Canederli, (nie tylko) świąteczne knedle 339

Polsce znane jako knedle, podobnie w Niemczech i Austrii, we Włoszech noszą daleko śpiewniejszą nazwę – Canederli . Popularne przede wszystkim w regionach północnych, w Trydencie – Górnej Adydze są jedną z potraw świątecznego, bożonarodzeniowego stołu.   Składniki (dla 4 osób): czerstwy chleb – ok. 200 gr, mleko – 150 ml, 2 litry bulionu, pancetta – 150 gr (ewentualnie pokrojonego

Bon Ton Italia
Włoskie świętowanie Bożego Narodzenia w 7 punktach 247

rodzinna kolacja wypełnia czas oczekiwania na pasterkę. 4. Boże Narodzenie (Natale). W każdym regionie uroczysty posiłek ma inną formę. Od północy na południe podawane są rozmaite dania począwszy od knedli przez mięsne tortellini aż po sycące lasagne. W trakcie jedzenia otwierane są także prezenty. W dniu dzisiejszym najpopularniejszym i powszechnie serwowanym deserem jest panettone. Tradycyjnymi życzeniami są: „Buon

Bon Ton Italia
Wiśnie bez Cukru na Zimę w Soku Własnym 237

Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie wiśni w soku własnym na zimę, tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli itp.. Będziemy potrzebować: na 1 kg wydrylowanych wiśni będziemy potrzebować 3 słoiczki 300 ml wydrylowane wiśnie słoiki Link do filmu z przygotowania: Wiśnie bez cukru w soku własnym https://www.youtube.com/watch?v=sfTqz5D-GWI Przygotowanie: Wiśnie dokładnie płuczę na durszlaku

Uwaga Babcia Gotuje
Wiśnie na Zimę w Syropie z Cynamonem 163

Witam serdecznie Propozycja na wiśnie w syropie z cynamonem na zimę, są bardzo smaczne i aromatyczne. Tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli itp.. Będziemy potrzebować: 1 kg wiśni wydrylowanych 3 słoiki 500 ml na syrop: 200 g cukru 500 ml wody 1 laska kory cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 4 goździki Link

Uwaga Babcia Gotuje
Knedliczki z frużeliną truskawkową 243

Słowacji. Określiłabym je jako taka jakby mokra bułka na ciepło :). U mnie w wersji z owocami. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z blogu Kuchnia Agaty . Składniki na dwa knedle o średnicy 7 cm i długości 20 cm: 250 gr mąki pszennej plus do posypywania podczas wyrabiania max 50 gr. (powinna być krupczatka ale u mnie tortowa z Biedronki

moj przepis na
Pampuchy / knedle drożdżowe ze śliwkami 178

cyklu smaki z dzieciństwa : )  cd. Od zawsze w moim domu mówiło się na te wspaniałe kluseczki knedle jednak ostatnio dowiedziałam się że nazwa właściwa to pampuchy które właściwie powinno robić się na parze. Składniki na ok 13 kluseczek: Pół kostki drożdży pół szklanki cukru szczypta soli mleko mąka 2 jajka masło do polania oraz

Pychotkaaa
Kluski jaglano-dyniowe z sosem grzybowym 174

wrzątek. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Na kluski wyłożyć grzyby z sosem. Posypać np. rozdrobnionym jalapeno. ------ Podobne: Kopytka dyniowe z sosem Pasztet jaglano-grzybowy Knedle ze śliwkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Placek na maślance ze śliwkami 139

kusiła ich czerwienią – miska ze śliwkami. Dorodne, dojrzałe uświadomiły mi, że na blogu jeszcze nie gościł placek na maślance ze śliwkami. Z mojej strony to niedopatrzenie, bo były knedle w kilku wersjach, więc czas ten brak uzupełnić. Składniki na blaszkę 39 x 30cm: - 5 jaj - 5 szklanek mąki tortowej * - 1 szklanka oleju kokosowego płynnego * - 2 szklanki maślanki

mojewypiekiinietylko
Nogi kaczki duszone z sokiem jabłkowym i sosem sojowym 96

Powoli smażyć nogi na rumiano z obu stron. Nogi wyjąć, tłuszcz wylać, wlać sok, sos sojowy, dodać miód, zagotować. Włożyć nogi i dusić pod przykryciem do miękkości. Podałam z knedlami z bułki tartej i pieczonym jabłkiem z orzechami i brandy. 4 jabłka (ligol), 4 łyżki siekanych orzechów włoskich, 8 łyżek brandy, folia aluminiowa. Jabłka umyć, osuszyć, ściąć wierzchy, wydrążyć

królestwo garów
Kluski śląskie 296

Obiecałam sobie, że zabiorę się za kluchy i słowa dotrzymałam. Knedle się udały a teraz zrobiłam kluski śląskie. Nie wiem czemu bałam się je robić bo są bardzo łatwe w przygotowaniu. A jakie pyszne, z mięskiem i sosikiem  tworzą pyszne sycące danie. składniki: ziemniaki mąka ziemniaczana sól woda Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Następnie ugotowane letnie

Monia miesza i gotuje
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 302

zasmażki.   TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych w głębokim tłuszczu. Do ciasta naleśnikowego, makaronowego, pierogowego. Na knedle, kopytka i pierogi.   —WYŻSZE TYPY MĄKI PSZENNEJ I ŻYTNIEJ– MĄKI CHLEBOWE—   TYP 500 żytnia – do wypieku chleba żytniego. Dodaje się ją także do pieczywa mieszanego, pierników, ciast

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania