trwa … a ja cały czas zajadam je z ogromną przyjemnością!Jak wiecie robiłam już CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIKAMI …. przepyszne UCIERANE NA KEFIRZE ZE ŚLIWKAMI … na nawet KNEDLE Z CIASTA PARZONEGO z ich dodatkiem!Dziś mam dla Was kolejny smakowity przepis – tym razem na muffinki!A muffinki jak to muffinki łatwe i szybkie … a połączenie
Ostra na SłodkoKuchnia czeska podlega wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski , Bawarii , Austrii , Węgier i Słowacji. Będąc tam kilka razy z przyjemnością kosztowałam tamtejszej kuchni.Na talerz trafiły zarówno houskove knedlíky ( czyli knedle bułczane ) , buchty , sycące zupy , jak i Smažený sýr (smażony ser ).I to właśnie on był inspiracją do stworzenia mojego dzisiejszego dania.Jest ciekawym urozmaiceniem śniadań czy też kolacji i doskonałą alternatywą
Ostra na SłodkoJak wiecie uwielbiam soczewicę! Ubolewam nad tym , że jest ona wciąż nie doceniana w naszych domach i tak rzadko się ją wykorzystuje. Można z niej przyrządzić
Ostra na SłodkoŚliwki śliwki śliwki – wreszcie zawitały do ogrodów i na targi.Ja jak co roku zrobię z nich czekośliwkę – czyli powidła śliwkowe z czekoladą … knedle … ucierane ciacho ze śliwkami … drożdżowe ze śliwkami … a potem już dalej będę kombinować ;)Tak jak dziś!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, kruche ciasto ala Pleśniak z soczystymi śliwkami
Ostra na SłodkoKluski śląskie – tradycyjne polskie danie, który chyba każdy z nas próbował choć raz w swoim życiu.I chyba większość lubi!Znam osobiście rodziny, które
Ostra na SłodkoStragany , targi , place i ogrody już pełne przepysznych , słodkich , soczystych śliwek!Robię z nich ciasta ( ucierane i drożdżowe ) … Pleśniaka ze śliwkami … knedle …Waszą ulubioną Czekośliwkę … Zapiekanki z kaszy jaglanej …. a także muffinki!Przepyszne!Delikatne , niesamowicie mięciutkie , absolutnie nie za słodkie … wypełnione soczystymi śliwkami i pokryte obłędną, chrupiącą kruszonką!Koniecznie musicie je spróbować!Polecam
Ostra na Słodkowsypać pocięte pieczarki.Wszystko dusić do momentu aż grzyby zmiękną. Pod koniec dodać przyprawy (po szczypcie).Z gotowego ciasta formować kule, spłaszczać, na środek wykładać farsz, ser i zawijać (jak knedle).Gotowe bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i piec w temperaturze 250 stopni przez ok. 7 minut do zrumienienia.Podawać z dowolnymi sosami.Moje posty
Słodka Stronaczasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę jagód, ok. pół łyżeczki cukru pudru i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy w podłużny kształt.Jagodzianki przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odkładamy na kolejne 20-30 minut do napuszenia.Bułeczki umieszczamy
Słodka Stronajeszcze mój wczorajszy jadłospis. I. Naleśniki z kokosowym twarożkiem, sosem jagodowym* i borówkamiII. czosnkowy wrap* z jajecznicą, szynką, sałatą, pomidorem i szczypiorkiem*z domowej oriszowo-pszennej tortilliIII. Ziemniaczano-serowe knedle ze śliwkami i cynamonem podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym(no i jeszcze większą ilością cynamonu)IV. Miseczka kalafiora (brak zdjęcia)V. 1/2 melona (brak zdjęcia)VI. Sałatka ( brokuły
More food, love and dreamskluski przyszło mi do głowy, czemu by nie spróbować w ten sposób zapiec polenty? Skoro można ją usmażyć to czemu by nie wsadzić jej do piekarnika?Choć knedle i tak wygrywają w smaku, to i te śniadanie było niczego sobie. Miałam iść pobiegać, ale spacer w rodzinnym gronie(+jeszcze ciocia z rodziną i mój kochany mały zakapior) wygrywają
More food, love and dreamsgodzinie do sosu i duś jeszcze 30 minut, w razie potrzeby dolej wody, ale nie wiele, aby nie był za rzadki.Taki sosik zakropiony kwaśną śmietaną pasuje do ziemniaków, knedli, klusek i placków z ziemniaków. SMACZNEGO>CMOK.Jeżeli wolisz na ostro , dodaj ostrej papryki. Pozdrawiam, Jola
Pasje Jolkinerwowy, poprawiają samopoczucie oraz mają właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Jesień to ich czas! Korzystajmy zatem :) Jak jeść śliwki? Każdy z Was ma swój sprawdzony sposób. Proponuję Wam alternatywę dla knedli, przetworów, ciast, którą jest przekąska/sałatka ze słodkich śliwek, słonego sera feta, kwaśnego sosu i pikantnego akcentu papryczki chilli. Mi ta kombinacja bardzo odpowiada :) Składniki: kilka słodkich śliwek
Taste Of My DayPierogi Pierogi z makiem Pierogi z kapustą i grzybami Kluchy Dyniowe kluseczki Knedle ze śliwkami i miodem Kopytka z sosem Krokiety Krokiety w waflach Krokiety Pizza Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem Pizza z gyrosem Pizza dwie pory roku Pizza prosciutto e rucola Pizza salami Pizzerinki Pizzerinki 2 Placki Placuszki z jabłkami Placki
Aga w kuchniSzwajcaria to nie tylko ser i czekolada, chociaż na pewno zarówno jeden jak i drugi składnik znajdziemy w wielu szwajcarskich potrawach czy deserach. Szwajcaria to także przeróżne knedle, strudle i inne potrawy, którymi zajadać się można także np. w Austrii czy w Niemczech (zresztą nie tylko tam, ale wydaje mi się, że w tych krajach są dosyć popularne). Oczywiście
Ze smakiem i z pasją