na knedle - 488 przepisów (strona:20/33)

Kluski na każdą porę. 174

pachnieć. Zalać wodę, posoli, przykryć i gotować do wchłonięcia płyny. Wystudzić. Po tym czasie zmiksować z dynią, dodać mąkę, dobrze połączyć. Uformować wałek (lekko wilgotnymi dłoniami) i ciąż nożykiem. Knedle wrzucać do gotującej się posolonej wody i gotować do wypłynięcia, a potem jeszcze z 1min

More food, love and dreams
ŚLIWKI 167

nadaje się też na kompoty, dżemy i do suszenia.  Węgierka - owoc owalny o ciemnofioletowej skórce i żółtozielonym miąższem. Nie rozpadają się dlatego bardzo dobrze nadają się do robienia knedli, piec ciasta, marynować itp. Na powidła najlepiej kupować je pod koniec września (mogą być lekko pomarszczone są wtedy tak słodkie, że nie ma potrzeby dodawania zbyt dużej ilości cukru

Ciastka - domowe słodkości
Knedle ze śliwkami 169

Lubicie? Polane roztopionym masełkiem, posypane szczyptą cukru kryształu...  Knedle ze śliwkami! Najlepsze ze świeżych, zebranych we własnym sadzie owoców,  ale nie mając do nich dostępu śmiało możemy się podratować mrożonkami :) Składniki na ok. 30 sztuk: 15 średniej wielkości ziemniaków ok 200g mąki pszennej + do podsypywania 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 opakowanie śliwek mrożonych 1 łyżka

Kuchnia w czekoladzie
18 dań na wrzesień 153

brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Knedle ze śliwkami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kolorowymi pomidorkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta

Moja smaczna kuchnia
Wielki kluch – pyszny obiadek 216

Wielki kluch- pyszny obiadek Dzisiaj na obiad był wielki kluch . Czyli wspólne dzieło moich dzieci i moje . Zwyczajowo chciałam zrobić knedle , ale dzieci podumały i twórczo wymyśliły ,że zamiast kilku można zrobić jednego wielkiego klucha . No to utoczyliśmy giganta , a że ciężko było go ugotować , to zostało uparować w piekarniku . Generalnie wyszło genialnie , polecam , naprawdę pyszne danie Składniki

Ogrodnik w podróży
Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino 147

kupuję w sprawdzonych piekarniach drożdżówki ze śliwkami i kruszoną, posypane cukrem pudrem. Na blogu jest kilka śliwkowych inspiracji, a dzisiaj powstała kolejna: Deser bezowy z porzeczkami i śliwką Knedle ze śliwkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowy sos  Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Składniki:  300 g dużych, słodkich śliwek  4 jajka  łyżeczka proszku

Moja smaczna kuchnia
Dziki obiad 154

pyzy, przygotuj sobie wodę do częstego opłukiwania rąk. Zmocz ręce, weź łyżkę ciasta i formuj kule. Przed następną kulką ponownie zmocz ręce i powtarzaj tą czynność do ostatniej kuli. Knedle gotuj w osolonej wodzie, po wypłynięciu 4-6 min. Odstaw je na talerzu i daj im kilka minut na to by ciasto odrobinkę się związało z 10 minut. Smacznego

Smaczne Potrawy
Wegańskie ciasto z gruszkami 2.0, Praga (1) 236

lokalny targ sneak peak - Muzeum Zabawek Erotycznych pomnik Karola IV przy Moście Karola widok z mostu Most Karola, tłoczno i gwarno, bez rewelacji przykładowe ceny piwa - lokal w centrum knedle z leśnymi owocami, masłem i śmietaną, bez rewelacji, buła z dżemem i sztuczna bita śmietana Synagoga Hiszpańska pomnika Kafki kogo nie interesuje kultura żydowska, może spokojnie pominąć Józefów metronom

Qlinarnie i Qlinarnie
Tyrolskie knedle szpinakowe 237

siak są pyszne i warte wypróbowania. Ja podałam z aromatycznym masłem szałwiowym. Nadają się jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsiwa. Zapraszam gorąco do próbowania. Tyrolskie knedle szpinakowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Knedle ze śliwkami 143

Lato, ach to smaczne lato... Sezon na owoce w pełni, stąd też po raz kolejny postanowiłam z niego skorzystać i dziś prezentuję efekty - pyszne knedle ze śliwkami. Smacznego! Składniki:   1 kg śliwek 1 kg ziemniaków 2 jajka 20 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej cukier, kilka łyżek śmietany/jogurtu naturalnego   Wykonanie:   Śliwki myjemy, usuwamy

psgotujemy
Pierogi z czereśniami 269

Latem częściej robię obiady bez mięsa. I chociaż chłopaki uwielbiają pierogi czy knedle z owocami to niedługo po zjedzeniu takiego dania rozglądają się za chociażby kawałkiem kiełbasy. Cóż, wszyscy jesteśmy mięsożerni. Ale taka owocowa odmiana jest potrzebna i bardzo smaczna. Pierogi z czereśniami są soczyste i słodkie, to prawie deser a nie obiad. Czereśnie to jedne z moich ulubionych

Smaczna Pyza
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 218

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju potrawy mączne, najbardziej kluchy ;) I tak, co najmniej raz w tygodniu, gotuję kopytka, kluski śląskie, pyzy, pierogi lub (niestety rzadziej) knedle. Do tego obowiązkowo sos mięsny lub grzybowy i surówka, ostatnio najczęściej z kiszonej kapusty ;) I tak było wczoraj i dzisiaj. Na obiad były kartacze, czyli cepeliny, czyli większe pyzy o charakterystycznym owalnym kształcie. Danie

Rozpustne gotowanie
Kluski lane na mleku 234

śniadanie takie lane kluski na mleku. Dzisiaj ja robię je swoim dzieciom i mam nadzieję, że kiedyś też tak będą wspominać. Są potrawy, które są miłym wspomnieniem np knedle ze śliwkami mojej babci czy wspaniałe sosy do mięs, które robił mój tato. Zupa jest mało fotogeniczna i nie wygląda rewelacyjnie, ale jej smak wynagradza, a może ktoś

O kuchni z uczuciem
Konfitura czereśniowa z wanilią 195

więc póki jeszcze mamy okazję wykorzystajmy go jak najlepiej. W tym roku z czereśni zrobiłam kilka słoiczków konfitury z wanilią, gdzieś w szafie robi się nalewka, było ravioli, były knedle.. Czereśni w tym roku wykorzystuję bardzo dużo w kuchni i tu muszę podziękować moim sąsiadom i babci za to, że mnie tak hojnie nią obdarowali. Składniki (około

Mango Papaja
Knedle z rabarbarem 177

łupinach, ostudzić, obrać i zmielić. Następnie dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Rabarbar umyć, pokroić ze skórką i posypać cukrem. Ciasto podzielić na kawałki, wkładać rabarbar i wyrabiać knedle. Gotować w osolonej wodzie, wyłożyć na półmisek i polać stopionym masłem z tartą bułką

Tradycyjna Kuchnia