lasagne - 1386 przepisów (strona:20/93)

LAZANIA Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 228

Lazania to pyszne makaronowe danie, wywodzące się  z kuchni włoskiej. Makaron przekładany jest sosem mięsnym z dodatkiem pieczarek, oraz sosem beszamelowym i serem. Następnie potrawa jest zapiekana i podawana na ciepło. Ja osobiście przepadam za lazanią bo ją uwielbiam(...)SKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 1 opakowanie makaronu do lazanii 500 g Lubella  1 puszka pomidorów  1 kostka rosołowa 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz, papryka słodka do smaku 2 łyżki oleju 200 g sera żółtego tartego

Kulinarne Fantazje Marioli
Wegetariańska lasagne z młodą cukinią 174

Głównym składnikiem lasagne są płaty makaronu przekładane sosem i zazwyczaj mięsem. U mnie dziś wegetariańska wersja tej popularnej potrawy. Wyszła równie pyszna! Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagne 1 młoda cukinia 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 marchewka 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki soku pomidorowego ½ szklanki startego parmezanu tymianek bazylia sól i pieprz(...)przez 5 minut, po czym wymieszać z połową startego sera. Jogurt wymieszać z ziołami i odstawić. W między czasie naczynie do zapiekania posmarować sosem jogurtowym i układać warstwami płaty lasagne sos i nadzienie warzywne. Ostatnia warstwa to makaron który należy posmarować resztą sosu, posypać pozostałym serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez  około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Lasagna 194

który jest krojony w szerokie płaty. Potrawa polega na układaniu warstwowo makaronu, sosu bolognese lub pomidorowego, startego sera oraz beszamelu. Całe danie zapiekamy w piekarniku. Składniki: 1 op. makaronu lasagne 150 g tartego sera (najlepiej parmezanu) 1 cebula 2 łyżki oliwy 400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 2-4 ząbki czosnku 500 g obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów(...)serem. Warstwy powtórzyć do wypełnienia naczynia żaroodpornego. Ostatnią warstwę przykryj makaronem, polej obficie sosem beszamel i posyp tartym serem. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Gotową lasagne możemy udekorować małymi kawałkami pomidora oraz świeżymi listkami bazylii

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zapiekanka bolońska (lasagne dla leniwych). 218

zapiekanka to nic innego w smaku jak wszystkim dobrze znana lasagne. Od tradycyjnej lasagne różni ją sposób przygotowania i rodzaj użytego makaronu. Nie przekładamy warstw makaronu sosem, tylko mieszamy go z sosem serowym a sos boloński układamy na samym wierzchu zaraz pod serem. Jest dużo łatwiej, dlatego w nawiasie zaznaczyłam, że to lasagne dla leniwych ;-). Smak pozostaje

Poezja Smaków - blog kulinarny
Lasagne bolognese 185

pewno będzie też umiał sam przygotować takie danie. Naprawdę warto poświęcić chwilkę na jej przygotowanie.     Składniki na 6 porcji: ok. 12 płatów makaronu lasagne 1/2 kg mięsa mielonego 40 dag sera mozarella (w kawałku) 1 duża cebula 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 400g krojonych pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz bazylia, przyprawa(...)bolognese - ser mozarella. Najlepiej podzielić wszystko na 3 części - bo tyle będzie warstw naszego pysznego dania. Naczynie żaroodporne włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 35-40 min.   Uwaga: Lasagne smakuje równie dobrze następnego dnia

Alutka-Gotuje
Lasagne szpinakowa 207

Pyszna alternatywa dla klasycznej lasagne :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: około 300 g płatów lasagne 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 450 g mrożonego szpinaku 275 g sera feta kilka listków bazylii, drobno posiekanych 125 g (1 kulka) mozzarelli, pokrojonej w plastry 1 pomidor, pokrojony w plastry odrobina(...)szpinaku. Przykrywamy makaronem, polewamy pozostałym sosem, na wierzch układamy plastry pomidora i mozzarelli. Posypujemy tartym parmezanem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok.40-45 minut. Wyciągamy i odstawiamy na bok, aby lasagne "odpoczęła". Kroimy na 4 części i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Lasagne wegetariańska 168

przecieru pomidorowego/passaty pomidorowej 1 puszka soczewicy konserwowej 1 cukinia 1 papryka (opcjonalnie) ostra papryka w proszku / pieprz cayenne zioła prowansalskie szczypta cukru sól pieprz ser żółty tarty makaron lasagne 400 g Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 1 l mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Przygotowanie: Sos czerwony: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do garczka, zalać(...)makaron, sos czerwony, beszamel, makaron, sos czerwony, beszamel, makaron i beszamel (można dodać jedną warstwę i zrobić 3). Piec ok. 40 minut w 180-200*C. Po tym czasie lasagne posypać serem i piec jeszcze ok. 20 minut. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Zupa jarzynowa z kaszą manną, Vegetable Lasagna (Seinfeld) 249

przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp zieleniną przed podaniem. Butter Shave  (season 9, episode 1) According to my research the term Vegetable Lasagna  functions in everyday language nowadays (correct me if I’m wrong). It’s the name given to a random person whose name you do not know that somehow gets(...)caught in your conversation and/or argument with another person you know. ( Source: urban dictionary.)      Vegetable Lasagna   is the name that Elaine Benes uses to refer to the passenger who is sitting next to her on the plane ( source ). Jerry: Who's that?  Elaine: Oh that's Vegetable Lasagna. Vegetable Lasagna: That's not my name

Qlinarnie i Qlinarnie
Wegetariańska lazania 360

ktoś nie lubi lazanii? Chyba mało kto. Problem tylko w tym, że jest to danie dość ciężkie i w dodatku pracochłonne. Proponuję więc wersję bezmięsną, która jest lżejsza i trochę szybsza w wykonaniu. A smak? Jak zwykle jest to sprawa względna. Mnie taka wegetariańska wersja odpowiada bardziej, niż ta klasyczna z mięsem.   6-8 porcji(...)pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pół pęczka natki pietruszki olej lub oliwa do smażenia 2-3 łyżki 1 kulka mozarelli 18 płatów lazanii (ilość zależy od wielkości naczynia do zapiekania i grubości warstw farszu; ja zapiekałam lazanię w naczyniu wielkości 20 x 30 cm; z podanych składników wychodzi 3 warstwy płatów

Simple Dish
Lasagne z sosem pomidorowo - kaparowym 179

pomidorów bez skórki  garść świeżej bazylii  1 łyżeczka sosu węgierskiego  1 łyżeczka słodkiej papryki  sól i pieprz  ok 15 płatów makaronu lasagne  ok łyżki oliwy sos beszamelowy: 500 ml mleka 100 g masła 1/3 szklanki mąki pszennej sól Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę pokrojoną(...)makaron zmiękł ( jeżeli od razu chcecie wstawić do piekarnika, makaron sparzcie w gorącej wodzie, żeby nie był twardy).  Czas pieczenia:  W nagrzanym piekarniku na 180 C, pieczemy lasagne przez 1h góra i dół, po ok 40 minutach można przełączyć piekarnik na sam dół aby beszamel się nie przypalił :) Smacznego

Niezły Młynek
LASAGNE 191

Lasagne to rodzaj makaronu w postaci prostokątnych płatów  i danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Danie smaczne i fajne na spotkania ze znajomymi ale niestety trochę pracochłonne. Mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe zmieliłam. Pokrojoną drobno cebulę  i czosnek podsmażyłam na oleju na patelni, dodałam mięso i smażyłam je około 10 minut. Dodałam pokrojone i obrane(...)wykładamy warstwę mięsa,następnie znów makaron,beszamel i mięso. W zależności od wysokości naczynia-warstw można robić dowolną ilość. Na samą górę posypałam starty żółty ser-najlepiej mozzarellę. Włożyłam lasagne do piekarnika w temp.180 stopni na około 30 minut. Polecam wszystkim to włoskie danie! Robiłam również jakiś czas temu lasagne z warzywami a można również ze szpinakiem

potrawyregionalne
Lasagne ze szpinakiem i cukinią 202

żółtkami dodajemy do szpinaku. Smażymy dalej jeszcze trochę. Jak uznamy, że już dość to dno naczynia żaroodpornego spryskujemy oliwą, dajemy na to cieniuteńką warstwę szpinaku i kładziemy surowe płaty lasagne. Tak żeby zakryć dno. I teraz na to po kolei: warstwa szpinaku, na szpinak plasterki cukinii, na cukinię poukładać plasterki camemberta, sól, pieprz i spryskujemy oliwą. My do tego(...)celu mamy taką specjalną oliwę z oliwek w spryskiwaczu. Ale bez tego też da radę :) I przykrywamy płatami lasagne. I kolejna warstwa taka sama. I kolejna. Aż dojdziemy do samej góry naczynia. Teraz wlewamy na patelnię (może być ta po szpinaku, nie ma potrzeby brudzić kolejnej) trochę kremowej śmietanki i wrzucamy odłożonego wcześniej camemberta. Mieszamy cały czas

Marder&Marder Manufacture
Lasagne z kurczakiem i cukinią w sosie pieczarkowym 347

powiem Wam, że dał rade. Smakuje zupełnie inaczej lecz ta wersja również jest pyszna. W kuchni trzeba trochę eksperymentować aby nie popaść w rutynę. Składniki : 300 g makaronu lasagne  300 g piersi kurczaka 500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 cebula 4 ząbki czosnku 300 ml śmietany 50 g serka topionego śmietankowego 0,5 szklanki wody(...)beszamelowego i układamy cukinię zamiast makaronu, na cukinię wylewamy cały sos z kurczakiem i pieczarkami, następnie układamy warstwę makaronu i wszystko zalewamy sosem beszamelowy. Na sos sypiemy starty ser. Lasagne odstawiamy na 30 minut tak aby makaron zmiękł.  Czas pieczenia: Pieczemy w 180 C,  przez 1h góra i dół, po ok 40 minutach można zostawić

Niezły Młynek
Lasagne bez glutenu i bez mleka 270

Lasagne bez glutenu i bez mleka Sos pomidorowy: SKŁADNIKI: 400-500 g mielonej karkówki 1-2 cebule 1 czerwona papryka (ważne - czerwona daje najlepszy smak) 4-5 ząbków czosnku 1 przecier pomidorowy (500 ml) oliwa/olej sól i pieprz WYKONANIE: Cebule i paprykę zmielić w maszynce do mięsa. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy/oleju. Mięso obsmażać aż zmieni(...)patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy/oleju. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i rozprowadzić w oleju, wstawić ponownie na gaz i mieszając wlewać mleko aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Płaty lasagne wrzucam na ok. 2-3 min. do wrzącej wody, żeby złamać ich sztywność. Na blaszce/brytfance/formie żaroodpornej wysmarowanej oliwą układamy płaty lasagne, na płaty kładziemy cienką warstwę beszamelu

Tradycyjna kuchnia inaczej