na knedle - 488 przepisów (strona:11/33)

Knedle z morelami II 161

pozostałam tylko przy gotowanych ziemniakach. Pierwszy przepis można znaleźć TUTAJ , a ten jest autorstwa Magdy Gessler. W mojej ocenie, ciasto bez twarogu jest o wiele bardziej elastyczne i miękkie. Knedle jem tylko na słodko i najczęściej raz w roku. Z morelami właśnie albo ze śliwkami. O tej porze roku, która sprawia, że dni są coraz krótsze, noce chłodniejsze(...)placuszek.  Na środku takiego placka kładziemy odpestkowaną morelę, zawijamy ją w ciasto, zalepiamy brzegi i toczymy w dłoniach okrągłe knedelki.  Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.  Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane masłem i tartą bułką oraz posypane cukrem pudrem.  Smacznego

bistro mama
Knedle z czereśniami 144

Całkiem niedawno prezentowałam Wam przepis na serowe knedle z truskawkami. Dzisiaj na wirtualnym stole także knedle, lecz już bez dodatku sera, czyli tradycyjne. Co prawda, bardziej smakowały mi te serowe, ale te zwykłe również bardzo szybko zniknęły z talerza :) Przepis na ciasto stąd ( klik ) Składniki na ok 12 knedli: 500 g ziemniaków 400 g mąki 2 jajka(...)rąk można podsypać mąką). Ciasto formujemy w podłużny wałek i kroimy na kawałki. Do każdego kawałka wkładamy po 2-3 czereśnie (w zależności o wielkości) i formujemy w dłoni knedla. Wrzucamy je na wrzątek i gdy wypłyną na wierzch gotujemy 5-7 minut na średnim ogniu. Podajemy polane masełkiem z bułką tartą oraz posypane cukrem i cynamonem

My simple kitchen
Restauracja U Bartošů - Otovice, Czechy 274

wielkiej szklance malinowej (pysznej!) oranżady, a do tego obiad.  Ja wybrałam knedle z gulaszem i to był strzał w dziesiątkę! Pyszny, domowy gulasz, obok plastry czeskiego knedla i surówki. Wsuwaliśmy aż uszy nam się trzęsły ;)  Ania, żona Konrada, zachwalała desery lodowe. Nie mówiła jednak, że są tak wielkie :) Na dnie owoce, konfitura wiśniowa, wielka(...)restauracjach spodziewałam się niezłej sumki, a tu zaskoczenie. Pani zapytała w jakiej walucie płacimy, a kiedy poprosiliśmy o złotówki, to szybko wyliczyła: 123 złote. Cztery solidne obiady: 2 razy knedle z gulaszem, grillowana pierś z kurczaka z pieczarkami, frytkami i surówkami, opiekany ser z frytkami i surówkami, do tego cztery wielkie desery i cztery oranżady - cena była

Codzienna kuchnia niecodzienna
Knedle Czeskie (knedliki) 604

naczynie folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  (minimalnie 30 min).  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i uformować knedle. W garnku zagotować osoloną wodę, knedle gotować ok. 10 minut (knedle w czasie gotowania rosną) Knedliki można spożywać z sosami, gulaszami jak i na słodko

Konrad Gotuje
Razowe knedle z czerwonym agrestem, orzechami włoskimi i smażonymi czereśniami 208

Dziś podaję zdrowszą wersję naszych ukochanych knedli. Mąka razowa do ciasta a w środku dość nietypowo bo agrest czerwony i orzechy włoskie a smak? wyborny, polecam gorąco. Do knedli podałam smażone czereśnie na maśle z pieprzem . Połączenie wyborne ale to już musicie sprawdzić sami, polecam. Razowe knedle z czerwonym agrestem, orzechami włoskimi i smażonymi czereśniami. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami 199

naprawdę dobre, delikatne i sycące dzięki mące orkiszowej. Trochę lepienia i obiad na słodko (chociaż bez cukru) gotowy :) Ja swoje podałam z naturalnym jogurtem i dodatkową, świeżą porcją jagód. Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami 250 g serka ricotta 1 jajko 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki jaglanej szczypta soli do podania: świeże jagody jogurt naturalny lub inne(...)zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt lepiące, dosypać mąkę. Odrywać niewielkie porcje ciasta, rozpłaszczyć w dłoniach i nakładać jagody, formować kulki. Zagotować wodę, dodać sól i wrzucać do wrzątku przygotowane knedle. Gotować kilka minut tak, aby ciasto było miękkie. Podawać z jogurtem naturalnym i owocami

FitKot
Knedle ze śliwkami 164

ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Knedle ze śliwkami Składniki: 500 g ziemniaków 1 szklanka mąki 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko sól cynamon 6-7 sztuk śliwek Sposób wykonania: Ziemniaki gotujmy w osolonej wodzie(...)przez praskę. Dodajemy mąki, jajko oraz szczyptę soli. Ciasto dobrze wyrabiamy na stolnicy. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluski w każdej umieszczając po połówce śliwki, która opuszamy cynamonem. Knedle gotujemy w osolonej wodzie( około 5 minut od wypłynięciu na powierzchnie

Smaki Natalii
Knedle z truskawkami 116

Najczęściej knedle kojarzą mi się z nadzieniem śliwkowym. Tym razem postanowiłam jednak wykorzystać truskawki, które mają właśnie swoje 5 minut :-) Do nadziewania knedli truskawki nadają się bardzo dobrze. Gdy nasze knedle są już gotowe, wystarczy tylko posypać je cukrem i pachnącym cynamonem, położyć łyżkę śmietany - lub też nie- i lekkie danie gotowe :-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI

Wielopokoleniowo
Knedle serowe z truskawkami 431

Sezon na truskawki w pełni, więc czas na słodki obiad. Tym razem pyszne i proste knedle serowe, które można podawać ze śmietanką i cukrem lub smażoną bułką tartą. Jeśli nam zostanie trochę z obiadu polecam podsmażyć na patelni na rumiano. Składniki: (około 22-24 sztuki) 500 g sera twarogowego  2 jaja 2 szklanki mąki szczypta soli około(...)ciasta, ponieważ wyjdzie za twarde). Ciasto podzielić na mniej więcej 22-24  równe części. Każdy kawałek rozgnieść na placek, ułożyć na środku truskawkę, zlepić i uformować kulkę. Knedle wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 10 minut. Knedle powinny podwoić swoją wielkość, wyjąć łyżką cedzawką i gotowe. Smacznego

talerz przyjemności
Czeski knedlik z gulaszem 472

ciepłe mleko, zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich podłużne knedle. Odstawić na 45 minut przykryte ściereczką. W szerokim garnku zagotować wodę. Knedle gotować ok 40 minut, od czasu do czasu przewracając aby równo się ugotowały. Ja gotowałam po 2 w jednym garnku. Po ugotowaniu knedle pokroić na plastry, ułożyć

Smakołyki Asi
Knedle ze śliwkami i cynamonem 183

pół i wyjąć pestki.  Kawałki ciasta spłaszczać w dłoni lub cienko rozwałkować. Nakładać połowę śliwki, posypać odrobiną cukru z cynamonem i skleić. Jeśli ciasto podczas formowania knedli będzie się kleić do rąk można sobie lekko podsypywać mąką. Układać na posypanej mąką stolnicy. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować jeszcze ok  5-6 min od czasu(...)knedle wypłyną na powierzchnię. Podawać z masłem przyrumienionym z bułką tartą i posypane cukrem. Smacznego

Maślane ciasteczko
Knedle ze śliwkami z ziemniaczanego ciasta 184

Propozycja na kolejne tradycyjne, pyszne danie z kuchni polskiej. Większość lubi knedle, które można podać ze śmietaną i cukrem, z bułką tartą z masłem i cynamonem i na wiele innych sposobów, wg uznania i upodobania. Zawsze smakują wybornie. Składniki 700 g ziemniaków 2 jajka 350 g mąki pszennej śliwki węgierki sól cukier cynamon śmietana Przygotowanie Ugotowałem obrane ziemniaki(...)ciasto. Uformowałem z ciasta gruby wałek, pokroiłem na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyłem na okrągły placek. Na środku każdego położyłem śliwkę bez pestki, zawinąłem ją w ciasto i uformowałem okrągłe knedle. Ułożyłem na posypanej mąką deseczce. Wodę lekko posoloną zagotowałem w dużym płaskim rondlu. Dodałem szczyptę soli. Knedle gotowałem ok. 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody ( czas gotowania

R'n'G Kitchen
Knedle ze śliwkami 178

zostało mi jeszcze kilka sztuk które wykorzystałam do zrobienia pysznych knedli. Jako że moje śliwki były dość duże z podanych składników wyszło mi ok 10 szt. całkiem sporych knedli. Składniki: ok 300 g ugotowanych ziemniaków 120 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ok 3-4 łyżki mąki pszennej śliwki Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę(...)równe części, każdą z nich wyrabiamy chwilę w dłoni tworząc kulkę, następnie do środka wkładamy wypestkowaną śliwkę i dokładnie zawijamy boki tak by owoc nie wypłynął w trakcie gotowania. Knedle wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok 5 minut. Po wyjęciu można posypać cynamonem, cukrem lub jogurtem. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Knedle.. z kaszy. 136

Jaglane knedle z morelami,  ricottą i cukrem trzcinowym Nie będę ukrywała, że bałam się tych knedli, może dlatego się tak długo za nie zabierałam, bałam się, że wyłowię jakąś papkę.. a raczej nie dam rady jej wyłowić xd a tu proszę, bardzo ładnie dały się wyłowić i w sumie nawet kształtne wyszły, lepiej nawet niż inne(...)płyny. Wystudzić. Po tym czasie zmiksować i dodać mąkę, dobrze połączyć oba składniki. Odrywać kawałki(zwilżonymi lekko rękami), formować kulkę, spłaszczać, układać po środku owoc i ponownie formować kulkę. Knedle wrzucać do gotującej się posolonej wody i gotować do wypłynięcia, (3-4min tak na moje

More food, love and dreams
Pełnoziarniste knedle ze śliwkami krok po kroku 167

czterech stron Jak widać dziecinne proste, można to zrobić jedną ręką (drugą robiłam zdjęcia) Zlepić brzegi i „pokulać” w dłoniach tak aby nadać idealny kształt. tak przygotowane knedle wrzucać do gotującej się wody około 5 minut od wypłynięcia (po wrzuceniu i upłynięciu minutki radzę delikatnie zamieszać w garnku aby upewnić się że nic się nie przyklei). Gotować(...)możliwie dużym garnku (5 minimum) i maksymalnie na raz 6 sztuk. Ja przygotowałam knedle wieczorem, a tuż przed obiadem podsmażyłam na na oleju polałam bułką tartą, posypałam brązowym cukrem i cynamonem

greenscarf