Lubię leniwie zaczynającą się niedzielę. Ten dzień tygodnia jest dla mnie pracowity, sporo czasu spędzam w kuchni, aby przygotować dla moich chłopaków coś pysznego. Jednak od
W mojej kuchniDruga połowa mijającego tygodnia była dla mnie bardzo pracowita. Do południa zajęcia z maturzystami, po południu spotkania służbowe. W sobotę mieliśmy gości, więc zajęłam się przygotowaniami
W mojej kuchniCzy wiecie, że dzisiaj jest obchodzony Dzień Pancake’a? Każdego roku, 40 dni przed Wielkanocą, mieszkańcy Wysp pieką słodkie placuszki i zajadają się nimi bez opamiętania
W mojej kuchniLubicie śliwki? My bardzo. Zawsze czekam na jesień, aby skosztować tych soczystych, słodkich owoców. Są one zresztą obecne w mojej kuchni przez cały rok, ale jesienią
W mojej kuchniNiepostrzeżenie zaczął się październik. Wraz z nim nieco zwolniłam. W pracy troszkę udało się wyhamować, starsze dziecko skończyło oba kierunki studiów i dostało pracę, młodsze szykuje
W mojej kuchnizrobię i wtedy załączę przepis. Dziś zostawiam Was z przepisem na klasyczny, czeski Knedlik, mając nadzieję, że również wypróbujecie go przygotować samodzielnie. Polecam!!! Składniki na Knedlik, czyli czeski knedel: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży szczypta cukru 2 małe jajka 250-300 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 drobno pokrojona kajzerka (lub pół dużej
Rozpustne gotowanieJak wiecie kuchnię i ndyjską bardzo lubię i gości u mnie ona bardzo często. Pełna aromatów, barw i niesamowitych zapachów sprawia, że ślinka cieknie już na
Ostra na SłodkoJak wiecie jestem ogromną „kluskarą” i wszelkiego rodzaju kopytka , kluchy itd. nie mają przede mną tajemnic ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszne kluseczki
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was przepis na fantastyczną przekąskę na ciepło! Idealna na Sylwestra, ale nie tylko! Takie krokiety są też świetnym pomysłem na obiad ( jako dodatek
Ostra na SłodkoPierogi z mięsem to sposób na wykorzystanie świątecznych resztek. Została mi niezła porcja mięsa, trochę jarmużu…W sam raz na farsz do pierogów. Bardzo lubię
codojedzeniaZnów kasza jaglana – nuda? O nie nie nie! Kasza jaglana wcale nie jest nudna, bo można ją przygotować na miliony sposobów! Na blogu są już
Ostra na SłodkoLeniwe – już na samą myśl cieknie mi ślinka! Kojarzą mi się z babcią i słodkim dzieciństwem na wsi. Zarówno Leniwe jak i Kopytka zajadałam z
Ostra na Słodkoskładniki: 600 g ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana 250 g świeżych truskawek śmietana do polania Sposób wykonania: Ugotowane, zimne, zmielone ziemniaki wyłożyć równo w misce
Darcia w kuchniziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto. . Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec ok 50 minut w 190 stopniach, aż będą rumiane. My zjedliśmy z ketchupem
AZgotuj!Składniki: 700 g ziemniaków 500 g sera białego 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 25-30 wypestkowanych śliwek cukier, sól Wykonanie: Ugotowane i przestudzone ziemniaki przecisnąć
magiczna kuchnia Kasi