Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem na smaczne i chrupiące gofry jak z budki, dlatego kojarzą mi się z latem. Składniki: 500 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 6 jajek 1 ½ szklanki cukru brązowego 1 łyżka octu ½ (125g) kostki masła 400 ml mleka Olejek waniliowy Wykonanie: Masło rozpuścić. Mleko wymieszać z octem. Żółtka(...)pianę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto jest gęste. Ciasto wykładać chochlą na rozgrzaną i wysmarowaną masłem lub olejem gofrownicę i wypukłą stroną chochli rozprowadzić po całej powierzchni. Czas pieczenia gofrów zależy od gofrownicy. U mnie wyniósł 4 minuty. Jak wyjmuję gofry po upieczeniu z gofrownicy to odkładam je na ręcznik papierowy, aby trochę odparowały. Z tej porcji otrzymałam 18 gofrów
Przepisy BabciOLYMPUS DIGITAL CAMERA Gdy tylko zaczyna robić się chłodniej od razu nachodzi mnie ochota na różnego rodzaju placuszki, racuszki, a tym razem naszło mnie na gofry. Nie takie zwykłe gofry, które dobre są tylko gdy są ciepłe, bo zaraz się robią gumowate, tylko takie prawdziwe chrupiące. Sekret tych gofrów tkwi w cukrze, a dokładnie w cukrze tzw. gruba rafinada(...)Belgii, skąd pochodzą używa się do tego specjalnego cukru perłowego, ale ciężko taki znaleźć, więc spokojnie użyć można polskiego cukru, który kupicie bez większego problemu. Te belgijskie gofry są tak samo dobre na drugi dzień, a ciasto możecie przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce szczelnie przykryte folią spożywczą na tzw. zimne wyrastanie, a w dniu pieczenia wyjąc z lodówki
greenscarfUwielbiamy gofry. Idealne od tak same, z cukrem pudrem czy bitą śmietaną lub w sezonie z górą pysznych, świeżych owoców. Dziś jednak zapraszam Was na ich inną, mniej typową, ale równie pyszną wersję. Marchewkowo-pomarańczowe gofry na soku znikły równie szybko jak się pojawiły. Na zdjęciu są podane z dodatkiem bitej śmietany (moja porcja – no cóż, nie mogłam się(...)oprzeć ), ale moje dzieci zjadły je od tak bez dodatków. Gofry w rączkę i … było słychać tylko „mniam, mniam”, „pyszne mamuś”. Gofry nie są sztywne jak tradycyjne, ale delikatniejsze i co najważniejsze pyszne. Do przygotowania gofrów użyłam pysznego tłoczonego soku z pomarańczy i marchwi Słoneczna Tłocznia . Polecam Wam ich wszystkie soki. Moje dzieci
Słodkie okruszkiGOFRY Z ALGAMI I CZARNYM BZEM! Zielone gofry? O co chodzi? O zdrowie! Algi są uważane za jedne z najzdrowszych roślin, sproszkowana spirulina charakteryzuje się dużą zawartością białka- bardzo dobrze przyswajanego przez nasz organizm, chlorofilu, witamin z grupy B, i żelaza, a czarny bez, znają przede wszystkim nasze babcie i mamy. Jego unikatowe i przeciwzapalne właściwości pomagają, nie tylko(...)zdrowie, jak i pyszne posiłki. Warto pamiętać o prostych, małych krokach, które docelowo powodują, że nasz organizm jest zdrowy i wytrzymały. Dlatego dzisiaj proponuje Wam obłędnie dobre i smaczne gofry, które w swoim składzie mają składniki określane mianem super foods, tj. nasiona chia i spirulinę, podane z bombą witaminową - dżemem, że Łooo- Czarny Bez od Łowicz. Zacznijcie dobrze i pysznie
SMYKWKUCHNIzapodać. Nachodzi mnie wtedy ochota na coś prostego, szybkiego w przygotowaniu i niezbyt pracochłonnego . Zjeść smacznie jednak nadal wymagam! Nagle błysk w oku i na myśl wpadają one! Gofry ! Przeważnie jadałam je do tej pory ze słodkimi dodatkami, jak choćby Gofry drożdżowe z jogurtem i frużelina truskawkową . Ale czemóż by nie wypróbować ich bardziej wytrawnej wersji ? W ten sposób(...)narodziła się poniższa propozycja podania na obiad moich ulubionych gofrów drożdżowych . Efekt? Pychota! :) Gofry wytrawne dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu - link wkrótce . Składniki na 10 pokaźnych sztuk gofrów: CIASTO: 2 szkl. mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 szkl. mleka - letniego 1/5 kostki świeżych drożdży [20g] 1/2 kostki masła [100g] - roztopić 1 mały
Grunt to przepis!Idealny pomysł na pyszne śniadanie dla dzieci i dorosłych! Ostatnio na blogu podawałam Wam przepis na gofry czekoladowe, który to przypadły Wam do gustu. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na gofry blondi, tj. z użyciem mleka kokosowego. Gofry robię bardzo często na śniadania i przygotowuję je na chyba wszystkie możliwe sposoby, pomyślałam zatem, że zbiorę te moje przepisy na gofry(...)będę je sukcesywnie publikować. Gofry robi się bardzo szybko i zawsze robią dobry efekt, każdemu smakują i szybko znikają ze stołu. Cieszą tych najmniejszych i tych starszych. SKŁADNIKI: - 1,5 szklanki mąki pszennej typu 480 - 200 ml mleka kokosowego wraz z śmietanką - 2 duże jajka eko - 2 łyżki cukru (można zastąpić słodzikiem lub miodem) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
SMYKWKUCHNIUwielbiam gofry. Mogłabym je jeść bez końca, zwłaszcza w towarzystwie najróżniejszych owoców. Dziś zapraszam Was na gofry w zdrowszej, do tego bezglutenowej odsłonie. Do przygotowania moich gofrów używam dwóch mąk – kukurydzianej i ryżowej. Taki posiłek idealnie smakuje w towarzystwie naturalnego soku o smaku jabłka i żurawiny z Ogrodów Sabinu . Polecam Wam to połączenie. Do tego garść jagód lub innych(...)ulubionych owoców i… w kilka chwil mamy wspaniałe zdrowe gofry. A wielbicielą słodkości – polecam dodać odrobinę cukru pudru Spróbujcie. Bezglutenowe gofry kukurydziano-ryżowe z owocami Bezglutenowe gofry kukurydziano-ryżowe z owocami 2016-05-01 22:37:45 Write a review Save Recipe Print 0 calories
Słodkie okruszkiUwielbiam smak i zapach cynamonu. Dziś zapraszam Was na pyszne cynamonowe gofry. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to naprawdę zachęcam. Do takich cynamonowych gofrów pasują właściwie każde dodatki, ale ja osobiście podaję je najczęściej tylko w towarzystwie owoców lub oprószone cukrem pudrem. Jednak moje skarby oczywiście uwielbiają też wersję z górą bitej śmietany Spróbujcie, zapraszam. Pyszne gofry cynamonowe(...)based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na około 8-9 gofrów) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka klasy M 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 1/4 szklanki mleka 25 g stopionego masła
Słodkie okruszkiPrzepyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach gofry których zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Pomysł na słodkie np. weekendowe śniadanie, z którym poradzi sobie naprawdę każdy a efekt na pewno zaskoczy i uraduje tego kto będzie miał przyjemność zjeść takie gofry : -) P.S. Gofry na zdjęciach zrobił mój mąż :-) Polecam! Składniki: (Z tej porcji wyszło 8 gofrów jak na zdjęciach(...)masło, sól, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Odstawić. Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Nakładać ciasto do gofrownicy. Piec 4 - 6 minut, do momentu aż gofry będą ładnie przyrumienione. Gotowe gofry odkładać na kratkę. Nie wolno kłaść jednego gofra na drugim bo zmiękną! Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :-) Źródło: Michel Roux 'Eggs
maniapieczeniaLubicie gofry ? Chrupiące, pachnące, jeszcze gorące posypane cukrem pudrem lub ozdobione bitą śmietaną. Do tego obowiązkowo truskawki lub inne owoce i uczta palce lizać gotowa. Takie gofry można zrobić w piekarniku Jadłyśmy - są doskonałe pod każdym względem :) Forma Silikonowe Gofry Tupperware ma także inne zalety - nie zajmuje zbyt dużo miejsca i można w niej upiec świetne ciastka o kształcie gofrów(...)szklanki mąki 100 ml wody 100 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml gorącej wody Sprzęt forma Silikonowe Gofry Tupperware mikser Przygotowanie Mąkę, wodę, mleko, olej, jajko, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Nie przerywając ubijania dolewamy gorącą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapysznych gofrach na maślance ( click ), przyszła kolej na wypróbowanie następnych. Tym razem wybór padł na brukselkie gofry na drożdżach ze strony Eddy Van Damme ( click ). Hm …. no i to, nie było to, co moje córki lubią najbardziej. Choć wyszły nadzwyczaj lekkie i chrupiące, w smaku trochę nas rozczarowały. Za bardzo wyczuwało się masło, ale to tylko moje odczucie.... Z pewnością(...)szansę, a masło zastąpię olejem...Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wylwania się za rowki gofrownicy. Upiekłam je i nie żałuję. Jestem na etapie poszukiwania perfekcyjnych gofrów, więc każdy przepis jest godny wypróbowania. Dlatego dziekuję blogerkom z akcji „Ciasto na niedzielę” za podsunięcie tematu do wspólnego wypiekania. Nam najbadziej smakują posypane cukrem pudrem, wtedy czuje się
Mia Cucina SofietaDzisiejsza propozycja deseru mnie osobiście kojarzy się bardzo mocno z Bałtykiem. Pamiętam, że jako dziecko, będąc nad morzem najbardziej lubiłem chodzić na gofra. Gdzie indziej to nigdy nie było to samo. Postanowiłem odświeżyć swoje wspomnienia i przygotować sobie samodzielnie gofry z moimi ulubionymi dodatkami. Wyszły rewelacyjnie. Do gofrów użyłem: 200 gram mąki pszennej - typ 450, 1,5 łyżeczki proszku(...)łyżeczki mielonego cynamonu, 2 jajek, 100 gram roztopionego masła, 300 ml mleka, 400 ml śmietany 30%, 250 gram truskawek, 250 gram jagód, 3 łyżeczek cukru pudru, soli. Przygotowanie gofrów zacząłem od przygotowania ciasta. Jest to banalnie proste i przypomina trochę przygotowanie ciasta na naleśniki. Di miski dodałem 200 gram mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowania cukru wanilinowego
Wyprawy kulinarneoprócz zakurzonych, żeliwnych garnków na strychu, mam również nieużywaną gofrownicę. Ma grubo ponad dwadzieścia wiosen, wielką moc 1200 W i „dezametowskie” pochodzenie. Jakim cudem ja jej nigdy do gofrów nie użyłam? Ba, nawet ich nie piekłam! Już wiem co straciłam..... Tym razem Wraz z blogerkami z „Wypiekania na śniadanie” piekłyśmy gofry. Już kolejny raz muszę podziękować, za podanie super(...)tematu! To były moje pierwsze gofry i na pewno nie ostatnie. Korzystałam ze znalezionego w necie przepisu, z drobnymi zmianami, bo mleko zastąpiłam kefirem i wodą gazowaną. Powiem nieskromnie, że wyszły obłędne, lekkie i chrupiące. Na chwilę powrócił smak dzieciństwa, pysznych gofrów z budki J Właściwie to je upiekłam na podwieczorek, ale były tak pyszne i chrupiące, że musiałam dorobić
Mia Cucina SofietaDziś przychodzę do Was z przepisem na gofry z białym serem. Wyszły idealne, pulchne, nie za słodkie, chrupiące (jednak polecam zajadać się nimi w krótkim czasie po upieczeniu, ponieważ po pewnym czasie tracą swoją chrupkość). Mojej rodzinie i gościom tak bardzo zasmakowały, że musiałam dorobić kolejną porcję ciasta, zwyczajnie zabrakło gofrów dla wszystkich, a to świadczy tylko(...)naprawdę są smaczne. Doskonale nadają się wtedy, kiedy przyjadą niespodziewani goście, a my nie mamy nic słodkiego do kawy. Polecam :) Składniki na około 8 gofrów: * 1 szklanka mąki pszennej * 1 jajko * 1 łyżka cukru * 3/4 szklanki mleka *70 g białego sera twarogowego (użyłam takiego z wiaderka) * 1 łyżka oleju * pół łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli Wykonanie: Białko oddzielić
Zrób to smacznieChrupiące gofry możemy jeść nie tylko na wakacjach. Ucieszą małych i dużych. Tajemnica dobrych gofrów tkwi nie w przepisie, ale także w odpowiedniej maszynie. Jeśli dopiero planujemy zakup gofrownicy, wybierzmy sprzęt o mocy co najmniej 1100-1200W. Najlepsze gofrownice to te duże i żeliwne. Formy w serduszka są urocze, jednak gofry często będą wychodziły z nich gumowate. Jeśli maszynę(...)już mamy, czas zabrać się za gofry! Podaję najlepszy przepis klasyczny – wypróbowałam bardzo dużo przepisów, lecz z tego lubię je zdecydowanie najbardziej – są bardzo chrupiące , a w środku delikatne i lekkie . W dodatku nic nie przywierają i nie rozwarstwiają się podczas otwierania maszyny. Jedzcie z cukrem pudrem, z bitą śmietaną, z dżemem, z owocami – tak jak lubicie
Poezja smaku