Gofry kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami. W mnie w mieście na rynku w kamienicy były najlepsze gofry z najlepszym dżemem. Myśląc o gofrach przypomina mi się moja babcia i wakacje jak byłam mała. Proste i zwyczajne rzeczy są zawsze najlepsze, nie ma co kombinować, dlatego dzisiaj przepis na gofry. Składniki 2 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki(...)mleko, całość ubijamy mikserem. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i ostrożnie łyżką dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką (nie mikserem!) Gofrownicę najlepiej jest trochę posmarować masłem aby gofry nam nie przywarły. Ciasto nakładamy na dobrze nagrzaną gofrownicę i pieczemy około 7 - 10 minut, trzeba samemu sprawdzić kiedy gofry będą dobre, ale u mnie mniej więcej tyle czasu zajęło
Delusional TrineMoja gofrownica kupiona okazyjnie za 29 zł jako towar powystawowy, upiekła nam najlepsze gofry na świecie! Dopóki nie spróbowałam gofrów drożdżowych, nie sądziłam, że mogą one być aż tak pyszne! Przepisy, z których robiłam gofry na proszku do pieczenia schowam teraz głęboko do szuflady. Ten przepis Małgosimi jest dla mnie idealny. Nie tylko ze względu na smak gofrów (ciasto drożdżowe(...)wyrastające w chłodzie bardzo szlachetnieje), ale również przez tą wygodę, jaką daje podzielenie pracy na dwa etapy. Wieczorem mieszam składniki, wkładam miskę do lodówki, a rano piekę gofry. To wspaniałe niedzielne śniadanie. Dom pachnie ciastem drożdżowym z wanilią, co w połączeniu ze świeżo parzoną poranną kawą sprawia, że największe nawet śpiochy wyskakują z łóżek i z piskiem opon parkują
Posadzone i zjedzonePrzepyszne, idealnie chrupiące gofry z mąki z ciecierzycy z dodatkiem świeżych owoców - malin i czereśni, dżemu z czarnej porzeczki i twarogu. Najlepszy przepis na chrupiące gofry bezglutenowe! Składniki: 170 gram mąki z ciecierzycy 40 gram mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (osobno białka i żółtka) 50 ml oleju 100 ml mleka 3-4 łyżki cukru szczypta soli(...)dodatki: twaróg wymieszany z jogurtem naturalnym i miodem, dżem porzeczkowy, świeże maliny i czereśnie Zaczynam od rozgrzania gofrownicy, gdyż potrzebuje ona kilkunastu minut na to, by gofry w niej upieczone były chrupiące. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka mieszam z mlekiem i olejem. Do miski przesiewam mąki i proszek do pieczenia. Składniki mokre mieszam z suchymi
Mango PapajaPrzy okazji wpisu o naleśnikach czekoladowych wspomniałam o tym, że ciasto myślę wykorzystać też na gofry. Tak też się stało. Trochę obawiałam się czy gofry wyjdą chrupiące. Biorąc pod uwagę, że moja gofrownica ma słabą moc, a my lubimy chrupiące gofry starałam się, by ciasto było gęste, ale przy okazji smaczne. Udało się. Pomysł z dodaniem zmielonych migdałów spodobał się(...)Stasiowi, więc tym bardziej jestem dumna. Gofry są proste, smaczne i nie przesadnie słodkie. Z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną i owocami – do koloru do wyboru. Składniki na około 10 stuk : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 450 1/2 szklanki kakaa 3 łyżki cukru z wanilią szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu ok. 60 g zmielonych migdałów 2 jajka
Niebieski kubek z kawaUwielbiam gofry, a te robione wraz z moją pociechą smakują zawsze najlepiej. Ostatnio przygotowałyśmy ich pyszną i aromatyczną wersję. Zapach cynamonu unosił się kusząco po całej kuchni... Gofry wyszły idealne i bardzo szybko znikły ciesząc swoim smakiem moją pociechę, mnie i resztę rodziny. Spróbujcie, bo warto. Zapraszam Was na cynamonowe gofry. Składniki: (na około 8-9 gofrów) 2 szklanki mąki(...)czym dodajemy mąkę, miksując aż do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, i chwilę miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto na gofry powinno mieć gęstą konsystencję. Przed pieczeniem gofrów ważne jest, aby dobrze rozgrzać gofrownicę. Smarujemy ją odrobiną oleju np. pędzelkiem. Następnie wlewamy ciasto. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, cukier
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na gofry z bita śmietaną i owocami. Do zrobienia tych gofrów zainspirowała mnie sąsiadka;-), więc zaprosiłam sąsiadów i powstały pyszne, puszyste i chrupiące gofry. ;-) Przepis znalazłam na blogu „Moje Wypieki” . Jestem nim zachwycona. Pierwszy raz widziałam tak puszyste ciasto na gofry. Mogłabym je jeść codziennie. W moim wykonaniu gofry były z bitą śmietaną i owocami ( truskawki(...)borówki i kiwi). Wyśmienicie smakują również z cukrem pudrem. To już zależy kto co lubi.;-) Powiem Wam jeszcze, że takie gofry kojarzą mi się z wakacjami, urlopem i morzem;-) A Wam z czym kojarzą się gofry?? Zapraszam do spróbowania. ;-) Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica
Passion of Cookingdzisiaj. Wprawdzie brakuje mi jeszcze mojej ulubionej kawy, jednak wolę nie ryzykować i nie krzątać się po kuchni, aby nie obudzić moich przylepców :) Naszła mnie ostatnio ochota na gofry. A że i rabarbar prosił się o wykorzystanie, to wymyśliłam sobie taki oto deser. Do ciasta na gofry dosypałam cynamon, rabarbar skarmelizowałam na patelni a całość podałam z lodami waniliowymi(...)pistacjami. Było pysznie! Składniki na około 10 sztuk: Gofry: 150 g mąki 50 g cukru 1 jajko (osobno białko i żółtko) 50 g roztopionego masła 200 ml mleka 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Karmelizowany rabarbar: 400 g rabarbaru 100 g cukru 2 łyżki wody Gofry : Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić
My simple kitchenDziś przedstawiam fajny przepis na pyszne i chrupiące gofry. Warto podawać je z bitą śmietaną i owocami. Ja lubię robić je również z dodatkiem dżemów oraz jeść z samym cukrem pudrem. Są wyśmienite! Składniki 3 jajka 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek stołowych oleju 3 łyżeczki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Opcjonalnie(...)białek do pozostałych składników. Ja do tego celu używam zwykle 1 bieg miksera i powoli mieszam. Rozgrzewamy gofrownice. I tu zaczynają się schody. W gofrownicy 650W da się zrobić gofry z tego przepisu, ale trwa to niemiłosiernie długo (ale się da ;)). Polecam stare poczciwe gofrownice (ja mam taką srebrną 30-letnią) lub nowe, które mają minimum 1000W. Na płytki rozgrzanej
Blog kulinarny S9.PLGofry robię bardzo często, bo dzieciaki je uwielbiają i tak naprawdę jeżeli nie wiem co mam im przyrządzić, zarządzamy gofry! :) Żeby jednak nie było nudy co jakiś czas przygotowuję różne wersje tych chrupiących łakoci. Tym razem padło na gofry twarogowe z pysznego wiejskiego twarogu z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego i (tutaj Was zaskoczę) Perełkami truskawkowymi! Perełki truskawkowe są wspaniałym dodatkiem(...)również inne smaki perełek jak i herbaty (które niebawem pokażę na swoim IG ) oraz naturalne kosmetyki. Przejdźmy może do przepisu, który Was zachwyci, jak i nas zachwycił! :) Gofry te nie są tak bardzo chrupiące jak gofry wykonane na bazie wody, ale są od nich dużo lżejsze, bardziej napowietrzone. Potrzebujemy: 125 g twarogu 2 jaja 1 i 1/2 szklanki mleka
MamaOskarkajuż mój drugi eksperyment z goframi bezglutenowymi. Teraz udoskonaliłam nieco przepis dzięki czemu gofry wyszły bardziej puszyste i chrupiące. Tym razem w smaku jak najbardziej przypominały tradycyjne gofry (a nie omleta jak wcześniej :), ale wciąż pozostały bezglutenowe i nieco odchudzone. Wykonałam je z mąki ryżowej i koksowej, a białek nie ubijałam tylko zmiksowałam jajko razem z resztą składników(...)mąki kokosowej to dużo zależy od tego jakiej firmy mamy - czasem trzeba będzie dolać troszkę więcej mleka, aby ciasto nie było zbyt suche. Z poniższych składników wyszły mi dwa gofry, ale za to bardzo sycące, a już zwłaszcza podane z pysznym i zdrowym kremem czekoladowym z awokado. Na to jeszcze wiórki kokosowe, niestety nie miałam żadnych świeżych owoców, bo takie
Healthy food explorerpotrawy na bazie gryki, to do dzisiaj nie mogę się do niej przekonać. Tym bardziej mnie zaskoczyło, że mój dwuletni syn, który jest strasznym niejadkiem, rzucił się na gofry ze smakiem. Osobiście bardzo mnie to cieszy, bo gryka jest bardzo zdrowa. Gofry polecam podawać z sadzonym jajkiem, szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Najlepiej sprawdzą się na śniadanie. Przepis stworzyłam na potrzeby(...)konkursu #mpm #wlaczgoscinnosc . Lubię brać udział w konkursach kulinarnych, bo pobudzają mnie one do tworzenia nowych przepisów. Jestem też wtedy skłonna do większej kulinarnej brawury ;-) Na około 8 gofrów. SKŁADNIKI 2 jajka 200 g mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g szpinaku mrożonego lub świeżego 200 ml wody 50 ml oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki octu winnego białego sól
Passions hobbies lifeGofry to jeden z lepszych deserów moim zdaniem. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym łasuchom. Jeśli jesteście w posiadaniu gofrownicy z mocą powyżej 1000 W, możecie wykonywać gofry takie same jak mają w budkach! Ta chrupkość, a środku puszyste ciasto-mniam! Na to ulubione dodatki i od razu człowiek robi się szczęśliwszy.😀 Tak apropo często widuje zapytania o super(...)przepis na chrupiące gofry, ale niestety jakiego by się przepisu nie podało, nie mając dobrego sprzętu one nigdy nie wyjdą takie jak z budki. Tak jak wspomniałam wyżej, liczy się moc sprzętu. Od tego zależy czy będą chrupkie czy miękkie. Oczywiście ta druga wersja nie czyni ich gorszymi, są również smaczne. 😊 Dobra gofrownica kosztuje od 100 zł wzwyż, także
Zdrowie i pysznie na talerzuGofry pełnoziarniste to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Są pyszne i sycące, a do tego zdrowsze niż te tradycyjne gofry. Jako dodatków możecie uzyć to, co najbardziej lubicie, na przykład powidła lub owoców. Na moich gofrach znalazł się jogurt naturalny, gruszka, mandarynki i orzechy włoskie 🙂 Było pysznie! Składniki/2-3 gofry: – 2/3 szklanki mąki Czytaj więcej → Artykuł GOFRY PEŁNOZIARNISTE
greengoodies