Chyba każdy uwielbia gofry, chrupiące i puszyste. Mi kojarzą się z wakacjami nad polskim morzem, gdzie gofry stanowią obowiązkowy punkt każdego urlopu i kiedy to w dzieciństwie cała buzia umazana była bitą śmietaną, ale mimo wszystko jadłam je na potęgę. Czym byłam starsza tym poznawałam wartość kaloryczną i zdrowotną gofrów i znacznie je ograniczyłam. Jednak moja miłość z dzieciństwa(...)skłoniła mnie do pewnych modyfikacji z goframi aby były zdrowsze i mniej kaloryczne... Zamiast używać wyłącznie mąki pszennej użyłam dodatkowo zblednowanych płatków owsianych zamiast cukru marchewkę ( jeżeli lubicie takie naprawdę słodziutkie dodajcie miodu) zamiast masła olej kokosowy i wyszło BARDZO smaczne sami spróbujcie! Jaki dodatek wybrać do zdrowych gofrów? Jeżeli chcecie aby Wasz gofr był naprawdę zdrowy
Wylizany Rondelkurs do spiżarni z koszem wypełnionym słoikami i butelkami z różnymi pysznymi rzeczami, kiedy moim oczom ukazała się GOFROWNICA. Urządzenie nieużywane od lat, zapewne dużo starsze ode mnie, ale gofry zawsze z niego wychodziły cudowne (a może to jednak zasługa mamy, że były takie dobre?). Postanowiłam poeksperymentować troszkę i tak powstały gofry z ugotowanej kaszy jaglanej. Nie mogę się ostatnio(...)obejść, z tego powodu powstała też nowa kategoria na blogu , w której niebawem znajdzie się sporo przepisów. Obawiałam się, czy w wyniku mojego eksperymentu powstanie coś jadalnego. Niesłusznie, bo gofry wyszły genialne. Lekkie jak piórko, kruche, z bardzo chrupiącą skórką. Przypominały mi wręcz tradycyjne andruty. Posmakowały również mojej mamie, która nie lubi kasz. Ba, nawet się nie domyśliła, z czego
Wrzosowa PolanaZaczynam od czegos slodkiego :) Gofry to doskonaly pomysl na deser dla dzieci ale takze i dla doroslych :) Po co robic samemu gofry? Przede wszystkim po to, aby miec pewnosc, ze nikt nie dodal do nich jakiejs chemii... Co w dzisiejszych czasach jest rutynowa czynnoscia... Drugim powodem jest satysfakcja. Robilam kilka razy gofry jednak zawsze bylo cos z nimi(...)Najwiekszym problemem bylo zawsze to ze byly "sflaczale" - co dla mnie jest niedopuszczalne... Metoda prob i bledow osiagnelam oczekiwany rezultat - chrupiace gofry ! Skladniki: 2 szklanki maki 200ml mleka 1/3 szklanki oleju ryzowego* 1lyzeczka proszu do pieczenia 3 jajka Szczypta soli Jak przygotowac? Slyszalam kilka opinii, co zrobic aby gofry byly chrupiace - jednym z nich byl pomysl
dlaSmaQkanapki są, a zbliża się wielkimi krokami lato więc nie mam chęci na wędliny, czy kiełbasy, w lodówce truskawki, ogórek, sałata, szczypior i pomidor i to mi podsunęło pomysł, gofry, ale nie takie słodkie, tradycyjne, ale na słono, zamiast kanapek, szybko i domowo. Bałam się, że wyjdą gumowate, ale nie wyszły chrupiące, a dzieci zajadały się ze smakiem. Wytrawne gofry(...)dodatkiem szczypiorku i żółtego sera z warzywami, mozzarellą i wszystko polane musem truskawkowym z dodatkiem chili na bazie oleju rzepakowego, dziwnie brzmi, ale wyszło pysznie. W cieście na gofry oraz w musie truskawkowym składnikiem jest olej rzepakowy, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędny w diecie każdego człowieka, oraz wpływa na prawidłowy rozwój dzieci
dom-agi.plktórych marzę od dawna, bo desery będą w nich wyglądać fenomenalnie). W związku z tym ogarnęło mnie prawdziwe gofrowe szaleństwo - przez tydzień nic nie piekłam, bo codziennie zajadaliśmy się goframi (ci, którzy są na noworocznej diecie, lepiej niech tego nie czytają...). Jak ja je lubię! Kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, gdy Rodzice kupowali nam po gofrze skąpanym(...)bitej śmietanie (w spreju oczywiście), z sosem lub owocami. Śmietana ściekała po rękach, Mama się denerwowała, a ja rozkoszowałam się tym boskim smakiem... Dla mnie gofry są synonimem słońca, wakacji, spacerów w popołudniowym upale. Chwil szczęścia. Przejrzałam całe mnóstwo przepisów na gofry, część zapisałam do wypróbowania na później (na drożdżach, kakaowe, dyniowe, piernikowe), a swoje przygotowałam z przepisu z instrukcji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGofry nie muszą być słodkie, ostatnio pokazywałam Wam przepis na wytrawne gofry, a dziś mam dla Was propozycję podania. Idealna propozycja na śniadanie, gofry z szynką parmeńską, jajkiem i awokado. Polecane przepisy: – przepis na gofry – klasyczne słodkie – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe – placki(...)kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami Ilość porcji: 1-2 Przygotowanie: 10 minut + 15 minut leżakowania ciasta Składniki: – 4-5 gofrów wytrawnych – 4-5 plasterków szynki parmeńskiej lub podobnej – 1-2 jaja ugotowane na miękko lub półtwardo – 1 awokado – łyżeczka ziaren czarnuszki Przygotowanie: Przygotuj gofry z przepisu
nietylkopasta.plGofry głównie kojarzą się z pysznym deserem na słodko. Ale gofry można również przygotować na sposób wytrawny. Mój nowy przepis jaki opracowałam, to wytrawne gofry podane z łososiem wędzonym oraz bitą śmietaną z chrzanem . Do ciasta na gofry dodałam starte jabłko, które nadaje ciastu mięsistą i wyjątkowo soczystą konsystencję oraz starty ser cheddar, wzbogacający swym aromatem smak gofrów. Zamiana sera(...)cheddar na inny obniża o kilka punktów smak samego gofra i sprawia, że rodzinka podejrzliwym okiem zaczyna się przyglądać daniu. Padają wówczas pytania, czy oby napewno to są te same gofry, którymi się zajadają w przeszłości, czy też coś innego :) Te, znikają bowiem z talerza pomimo “pełnych brzuszków” :) I to zarówno same, jak i z dodatkami. Jeśli interesuje
Moja DelicjaIdealne gofry powinny być chrupiące na zewnątrz i puszyste oraz aksamitnie miękkie w środku. Dobry przepis, odpowiedni sprzęt (polecam firmę Dezal !) oraz kilka ważnych wskazówek, które umieściłam pod opisem przygotowania to podstawa! Ta receptura jeszcze nigdy mnie nie zawiodła i zapewniam, że upieczone według niej gofry wychodzą właśnie takie, jakie powinny być! I obiecałam mojemu mężowi, że to napiszę... Gofry(...)zdjęcia to jego debiutanckie dzieło. Doskonałe wizualnie, w smaku i w strukturze! (około 8-9 dużych gofrów) 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1,5 szklanki mleka/wody (u mnie zazwyczaj mleko; można też mieszać) 1/2 szklanki oleju 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 1 szczypta soli Białka ze szczyptą soli ubić
Di gotujeKupiłam gofrownicę, yee! Póki co wypróbowuję różne przepisy. Pewnie zanim znajdę ten idealny trochę minie. Więc z cyklu „poszukiwanie ciasta na najlepsze na świecie gofry”, dzisiaj przepis na 4-składniokowe gofry. Bo nie ma nic lepszego niż szybko i prosto. 4 składniki, które każdy ma w domu. Bez dodatkowego cukru, bez tłuszczu. Nic tylko zakasać rękawy i przygotować(...)weekendowe śniadanko. Smak tych gofrów bardzo mi odpowiada. Może sama struktura nie jest rewelacyjna, ale smak jak najbardziej. Szczególnie jeżeli dodacie do ciasta jakiś fajny aromacik. Przede wszystkim polubiłam w robieniu gofrów za to, że mam 4-minutowe przerwy na ogarnięcie kuchni, nakrycie do stołu i przygotowanie dodatków do gofrów. Tym razem podałam je z gruszkami i jogurtem greckim
rabarbarowoPamiętacie gofry nad morzem? Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku, góra bitej śmietany i owoców za jedyne 12 zł. Do tego upaćkane wszystko, klejące się ręce, uświnione dzieci, piasek w zębach, truskawki w piasku, bita śmietana na koszuli. Jednym słowem – relaks w pełni. Od momentu zajęcia się gastronomią do tematu gofrów sprzedawanych we wszelkich budkach podchodzę jak pies do jeża(...)workach 25 kg. I to nie może być fajne. Nie, nie łudźcie się, że może gdzieś jest inaczej. Nie jest. Jednak co zrobić jak ogarnia czasem chęć na gofra? Zrobić! We wszelkich sklepach ze sprzętem AGD można kupić gofrownice. Ja mam najprostszą, nie ma mocy czołgu i silnika odrzutowego, więc nie do końca sprawdza się teoria o mocy i kilowatach
ladykitchenmnie zaciekawiło i zainspirowało w lipcu możecie zobaczyć tutaj . Tym razem chciałam się skupić na konkretnych tematach – podróż na Islandię (kto jedzie ze mną?), jak ugryźć temat gofrów i pogadamy trochę o filmie. Ciekawi? No to lecę z tematem: FOTOGRAFIA PODRÓŻNICZA – ISLANDIA źródło zdjęcia Marzy się podróż w te rejony! I nie tylko dlatego, że Gra o Tron(...)ludzka strona Islandii . Bo Islandia to nie tylko elfy, ale również król niedźwiedzi polarnych z rogiem świecącym w ciemności, węże wodne i koty ghul. Magia! FOTOGRAFIA KULINARNA – GOFRY Gofry – nie ma wyjazdu na Bałtyk bez załapania się chociaż na jednego gofra. Z bitą śmietaną, owocami lub w postaci bardziej okrojonej z cukrem pudrem. Tak czy inaczej, gofr jest
Pink EnvelopeGofry mocno niezwyczajne z płatkami owsianymi Już kilka tygodni minęło od mojego ostatniego udziału w akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem tematem przewodnim wspólnego weekendu były Gofry ! Nie było opcji, abym nie dołączyła :) Zwłaszcza, że dopiero od niedawna jestem w posiadaniu wygranej w konkursie bajeranckiej gofrownicy i jeszcze gofrowanie mi się nie zdążyło znudzić :) Z trzech zaproponowanych przepisów skupiłam się(...)słodko , czyli Gofrach drożdżowych z płatków owsianych , który to przepis został zaczerpnięty z bloga Tylko spróbuj . Przyznam się, że trochę podejrzliwie podchodziłam do receptury. A to z racji, że wskazane było tam robić zaczyn z drożdży suchych. Mnie się zawsze wydawało, że ich podstawową zaletą jest to, że nie potrzeba przy nich zaczynu, tylko dosypuje się je od razu
Grunt to przepis!Dzień dobry :-) Na pewno lubicie gofry :-) My bardzo. Długo szukałam dobrego przepisu na nie właśnie. Przetestowałam już kilka, ale gofry były albo mało chrupiące, albo gumowe. Tym razem przepis znalazłam na blogu poezja smaku i okazał się super. Gofry są smaczne, chrupiące i dobre po odgrzaniu na drugi dzień. Z tego przepisu robiliśmy gofry przez(...)rząd tak wszystkim smakowały. Zmniejszyłam w przepisie ilość cukru, bo gofry i tak jemy na słodko, a po zmniejszeniu go gofry i tak wyszły słodkie. Polecam, warto wypróbować, może i Wam przypadną do gustu :-) Miłego dnia :-) Składniki na około 14 sztuk: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 jajka L 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka
kruche babeczkiJuż jakiś czas temu robiłam drożdżowe gofry, ale jakoś zapomniałam się podzielić z Wami tym szczęściem, więc dziś nadrabiam. Nie wiem jak to u Was bywa, ale u mnie w domu niezależnie od tego ile gofrów nie zrobię to i tak zawsze jest za mało. Drożdżowe gofry smakują jak za dawnych lat, chrupiące w środku, a mięciutkie wewnątrz, i nawet(...)cukru, czyli gdy użyjecie innego mleka niż ja (niesłodzonego) to dodaj do ciasta, a dokładniej do zaczynu drożdżowego 2 łyżki cukru. Jeżeli chcielibyście raczyć się ciepłymi goframi na śniadanie, to można przygotować ciasto wieczorem, a na etap wyrastania ciasta wstawić miskę do lodówki na tzw. zimne wyrastanie. Rano wyjąć ciasto z lodówki i odczekać chwilę, aż osiągnie temperaturę pokojową
greenscarf