na gofry - 1828 przepisów (strona:24/122)

Czekoladowo-owsiane gofry z bitą śmietana i jagodami 101

Niby klasyka, bo z bitą śmietaną i jagodami, ale nie do końca :) Gofry z dodatkiem kakao pięknie pachną czekoladą, a zawartość płatków owsianych sprawia, że są bardziej chrupiące. Do bitej śmietany i jagód dodałam także odrobinę czekolady rubinowej. Deser jest przepyszny, polecam :) 5 sztuk: 0/5 szklanki mąki pszennej 0/5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki kefiru 2 jajka 1/4 łyżeczki sody(...)ruby Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Resztę składników mieszamy na gładką masę. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. W nagrzanej lekko natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty). Śmietankę ubijamy z cukrem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotowe gofry podajemy z bitą

Mienta blog
Gofry daktylowe (bez glutenu) 126

Zapraszam na pyszne gofry bez glutenu. Bazą gofrów jest krem daktylowy Daktynella z jabłkiem, który dodaje im zdrowej słodkości. Do tego pasta waniliowa dla aromatu, kilka innych składników i mamy smaczne gofry idealne na śniadanie. Takie gofry w wersji fit. Polecam Składniki: 140 g kremu daktylowego z jabłkiem Daktynella 1 jajko 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 szkl mleka 2 łyżki(...)miski przekładamy krem daktylowy, jajko, pastę waniliową, oliwę i mleko oraz miksujemy na gładką masę. Następnie dosypujemy proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą, miksujemy. Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy małe gofry. Podajemy na ciepło. Smacznego Przepis na 3 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Wegańskie gofry kokosowo - orzechowe w wersji XXL. 112

PRZEPIS (SCROLL DOWN FOR ENGLISH) WEGAŃSKIE GOFRY ORZECHOWE /2 bardzo grube gofry / 60 g ekologicznej mąki z orzechów włoskich 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 30 g mąki kokosowej 100 g jogurtu kokosowego 180-200 ml mleka kokosowego szczypta soli 2 łyżki dowolnego słodzidła łyżka oleju z pestek marakui Jogurt zmiksować z mąką, solą i słodzidłem. Dodać olej, mleko i ponownie(...)zmiksować. Smażyć w dobrze rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy do zarumienienia.  (U mnie trwało to cztery minuty). Podawać z ulubionymi dodatkami. Uwaga :  Ze względu na dodatek mąki kokosowej, gofry są dość kruche,  dlatego należy uważać, aby się nie rozpadły.  Piekę je w gofrownicy typu XXL,  dlatego są również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry

Poranek na słodko
Orkiszowo-żytnie gofry z rabarbarem 168

Chrupiące gofry z mąki orkiszowej, z dodatkiem płatków żytnich, podałam z podduszonym rabarbarem oraz świeżymi truskawkami i nektarynką. Nie obraziłabym się, gdybym każdy wiosenny poranek zaczynała w ten sposób :) ciasto: 0/5 szklanki płatków żytnich 3/4 szklanki mąki orkiszowej (użyłam chlebowej, może być też pełnoziarnista lub jasna) szklanka kefiru jajko łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia gofrownicy dodatkowo: 5-6 łodyg rabarbaru 2 łyżki cukru trzcinowego pół szklanki truskawek 2 nektarynki listki mięty Składniki na gofry miksujemy na gładką masę. W nagrzanej, lekko natłuszczonej, gofrownicy nakładamy po dużej łyżce masy i pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 4 minuty). Rabarbar obieramy

Mienta blog
Gofry drożdżowe – wafle z ciasta drożdżowego 142

Przepisów na gofry jest sporo, chociaż najbardziej znany jest jeden rodzaj gofrów z ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia. Podobne przeważnie można zjeść latem, w budkach z goframi. Mniej znane są u nas gofry z Liège , z ciasta z dodtakiem cukru perlistego. Ale mogą być również gofry drożdżowe. 750 ml mąki pszennej, 250 ml mleka, 2 jajka, 100 g masła

królestwo garów
Gofry 165

Opis gofry: Gofry – pyszne i chrupiące. Uwielbiam je, bo są pyszne oraz przypominają mi smaki dzieciństwa. Kiedy byłam mała, często stałam w długiej kolejce, aby móc zjeść najlepsze w moim mieście gofry, które swoim kuszącym zapachem zapraszały do zakupu wszystkich. Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Gotowe gofry możemy podawać z czym tylko chcemy od bitej śmietany(...)całej powierzchni. Pieczemy przez ok 4 minuty, aż się zarumienią. Po upieczeniu studzimy najlepiej na metalowej kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną. Artykuł Gofry pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl

CookMag
Kakaowe gofry wg Ani Starmach 113

wraz z nią niestety przeziębienie starszaka ;(  A że przy przeziębieniu apetytu brak, mama musiała się nieźle nagimnastykować żeby zadowolić 3 latka. Raz naleśniki, raz jajecznica innym razem gofry.  Na gofry mam swój idealny przepis ale ciągle szukam czegoś innego, czegoś nowego i tym sposobem trafiłam na bloga Ani Starmach i jej przepis na gofry, szybkie i pyszne gofry(...)osobnej miseczce ubijamy białka. Delikatnie mieszamy białka z masą. Mocno rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy chochlą porcje ciasta i smażymy około 2-3 minut, aż ciasto się przyrumieni. Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podajemy z cukrem pudrem lub bitą śmietaną i owocami

Życie zaczyna się w kuchni
Gofry ziemniaczane w wersji śniadaniowej 139

bulionu (nawet dwie), ale najpierw brakło czasu by coś stworzyć, później zrobiłam pyszną zupkę z pieczonych warzyw, ale zapomniałam o umieszczeniu produktu na zdjęciu, a na końcu powstały one- gofry! Ziemniaczane, z tymi wszystkimi dodatkami, o których wspomnę na końcu były warte poświęcenia i zjedzenia śniadania ciut później niż zwykle. Najlepsze w nich jednak jest to, że można je przygotować(...)wiele. Żałowałam że nie miałam już dostępu do kurek, bo taki sos z nich i mięsna roladka byłyby świetnym pomysłem na obiad. Spróbujcie koniecznie, warto! Składniki na ok 8 gofrów: 400g ziemniaków 100ml + 3 łyżki bulionu warzywnego Krakus 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka 3 łyżki oleju + 1 łyżka 100g mąki pszennej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 mała cebulka 1 ząbek

Kuchnia w czekoladzie
Bezglutenowe gofry z kurkami, chorizo, jajkiem i pieczonymi w maśle orzechowym korzeniami marchwi i pietruszki czyli... śniadani 108

Trwa sezon na kurki a ja szukam rożnych zmyślnych sposób na wykorzystanie ich i oto jeden z nich. Bezglutenowe i cienkie gofry, jajko sadzone, smażone z chorizo kurki i marchew oraz pietruszka pieczona w maśle orzechowym. Tak bezbłędnie smaczne połączenie tylko na mangopapaja!  Składnik (na 2 porcje): Bezglutenowe gofry: 1 jajko  1/2 szklanki maślanki  4-5 łyżek(...)łyżki oliwy z oliwek  Pozostałe składniki: 50 gram chorizo  200 gram kurek  2 - 3 jaja  oliwa z oliwek do smażenia  sól i pieprz  Gofry - składniki mieszam, odstawiam na kilka minut. Jeśli jest taka konieczność dodaję do ciasta więcej wody- mąki bezglutenowe chłoną więcej płynów. Piekę gofry w nagrzanej gofrownicy 3-4 minuty każdy

Mango Papaja
Pasta z zielonego groszku, tahini i fasoli azuki 140

Prosta, smaczna i wiosenna pasta kanapkowa na bazie fasoli azuki, mrożonego groszku, pasty tahini i natki pietruszki. Z racji tego, że chleba nie jadam, upiekłam do niej wytrawne gofry bezglutenowe z mąki ciecierzycowej, którą są jeszcze prostsze do wykonania niż pasta! Pierwszy chyba raz po przygotowaniu pasty byłam w stanie jeść ją łyżką prosto z kielicha blendera. Smakuje przepysznie(...)suchej, zielonej fasoli azuki  1 szklanka mrożonego groszku  2 łyżki pasty tahini  pęczek natki pietruszki 3-4 łyżki oleju sezamowego szczypta soli i pieprzu Składniki na gofry (4 sztuki): 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy  1 jajko  szczypta bazylii suszonej  2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli 3-4 łyżki ciepłej wody 1/2 łyżeczki proszku

Mango Papaja
Bezglutenowe i wegańskie- GOFRY MARCHEWKOWE! 117

ogóle pomysł miał być na wegańskie, bezglutenowe babeczki do koszyczka.. jednak poczas przygotowania ciasta zorientowałam się, że jedyne co z tego wyjdzie to poważny zakalec. Zatem spróbowałam z goframi. I udały się. Na bazie puree z marchewki, masła orzechowego, mixu mąk bezglutenowych i wody. Ze szczyptą soli i cukru. Proste i smaczne. Przepis stuprocentowo autorski.  Składniki(...)gofrów): 1 marchew ugotowana na parze i zblendowana na puree 1 łyżka masła orzechowego  2/3 szklanki mixu mąk bezglutenowych  szczypta soli  szczypta cukru  2-3 łyżki ciepłej wody  Wszystkie składniki mieszam do uzyskania gładkiej, jednolitej masy o konsystencji śmietany. Nagrzewam maszynę do pieczenia gofrów i nakładam pierwszą porcję. Piekę około 3-4 minuty, studzę upieczone

Mango Papaja
Gofry budyniowe 638

Gofry budyniowe to zachcianka mojego Męża, który od czasu powstania naleśników budyniowych (zobacz przepis), najchętniej dodawałby budyń do wszystkiego ;) Czekoladowe gofry budyniowe idealnie smakują z bitą śmietaną i bananami :) Może wypróbujecie je jeszcze dziś? :) Gorąco polecam! :) Gofry budyniowe – Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mleka 2 jajka szczypta […] The post Gofry budyniowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Razowe gofry z bitą śmietaną i kremem z daktyli 144

lubi gofrów? no niech się przyzna. Mnie gofry kojarzą się z latem i wyjazdem nad morze, to takie wspomnienie z dzieciństwa. Zawsze były posypane cukrem pudrem a jak zrobiłam pierwszy gryz i dmuchnęłam w gofra to cała buzia była biała, obsypana pudrem. Uwielbiałam je zawsze i dlatego teraz też często zajadam. Tym razem proponuję razowe gofry z przepysznym kremem(...)daktyli i bitą śmietaną. Razowe gofry z bitą śmietaną i kremem z daktyli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chrupiące gofry + filmik 156

Gofry z poniższego przepisu idealnie smakują od razu po upieczeniu, ponieważ są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Takie gofry możecie podać z cukrem pudrem oraz owocami, np. malinami i borówkami. Lubię przygotowywać gofry, ponieważ są to małe wypieki, które samym zapachem już kuszą do jedzenia :) Zachęcam do pieczenia!   Składniki: 2 płaskie szklanki mąki pszennej(...)Wszystko ze sobą zmiksować. Na sam koniec dodać ubite białka. Miksować na najniższych obrotach miksera! W międzyczasie rozgrzać gofrownicę. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta. Smażyć, aż do zarumienia gofrów. Upieczone gofry przełożyć na kratkę, aż do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i ozdobić owocami

Ugotować
Gofry jaglane 277

Gofry idealne dla osób, które nie tolerują glutenu - przygotowane na bazie mąki jaglanej oraz ziemniaczanej. Poniższe gofry idealnie się pieką i świetnie smakują posypane dużą ilością cukru pudru oraz podane z domowym sosem owocowym, np. malinowym. Nie będę ukrywać, że gofry przygotowane na mące jaglanej są nieco inne w smaku, a także bardziej suche, niż te  przygotowane na mące(...)wymieszać ze sobą. Rozgrzać gofrownicę (bardzo mocno!). Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta. Po wylaniu ciasta, zamknąć gofrownicę i przytrzymać ją około 10 sekund. Następnie puścić i poczekać, aż gofry zarumienią się. Upieczone gofry przełożyć na kratkę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i polać sosem owocowym. *Do przygotowania domowego sosu owocowego będzie potrzebować, np. maliny. Wystarczy mrożone maliny przesypać

Ugotować