zaczynać jakiegoś dnia bez niego. Zawsze jest zdrowo i smacznie. Natomiast w weekendy, gdy nigdzie się nie śpieszymy lubię bardziej zaszaleć. Usmażyć naleśniki, przyrządzić gorącą pieczoną owsiankę lub pyszne gofry. Dziś mam dla Was propozycję bez glutenu. Gofry z użyciem świetnych mąk takich jak jaglana, ryżowa i ostatnio moja ulubiona – z pestek dyni, wychodzą przepyszne! Możecie podać(...)Jajka rozdzielamy po czym białka ubijamy na sztywno. Mąki miksujemy z maślanką, proszkiem do pieczenia, olejem i żółtkami. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty). Gotowe podajemy z twarożkiem, konfiturą lub owocami. Smacznego :) Artykuł Gofry jaglano-dyniowe (bezglutenowe
Mienta blogKorzystając z moich przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Już kiedyś szukałam przepisu na ciasto z wykorzystaniem gofrów i niestety nic ciekawego nie rzuciło mi się w oczy. Stworzyłam własny deser i teraz zainspirowałam się swoim poprzednim pomysłem, który znajduje się na moim funpage tutaj . W tym przypadku urozmaiciłam poprzednią(...)wersję. 6 gofrów Krem: 160g serka mascarpone 400 ml śmietanki 22-36% 120g cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa 6 łyżek dżemy truskawkowego 1 banan lub inne owoce do dekoracji wiórki czekoladowe do pospania Śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać i odstawić
Di gotujeGofry to jedno z moich wspomnień z obozów harcerskich nad morzem. Tam oczywiście jada się je z jagodami i takie też są najlepsze ale niestety na nie jeszcze musimy trochę poczekać. Poza sezonem jadamy je z bitą śmietaną i frużeliną lub dżemem, albo innymi owocami. Gofry z tego przepisu są bardzo chrupiące a w środku delikatne. Na pewno zasmakują(...)Dodać żółtka, mleko i olej, zmiksować. Białka ubić na pianę i wymieszać z ciastem- całość będzie dość gęsta. Gofrownicę przed pierwszym smażeniem nasmarować olejem. Wlać ciasto i smażyć aż gofr będą złote czyli około 4 minuty. Im większa moc gofrownicy tym gofry wychodzą lepsze (moja ma niestety małą moc- tylko 750 W ale daje radę:). Gofrownicę o niskiej mocy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawymyśleniem zdrowych posiłków do szkoły dla swoich dzieci. Podobno są dzieci które nie chcą w szkole przekąsić nic zdrowego…Śpieszę z pomocą :) Znacie dziecko które nie lubi gofrów? Ja nie! A co powiecie na ich zdrową wersję w dodatku przepyszną i długo utrzymującą świeżość? Ja jestem na tak i mam nadzieję, że Wy też będziecie :) Możecie zapomnieć o nudnych(...)kanapkach na które dzieci nie chcą patrzyć, a tym bardziej o niezdrowych przekąskach. Jestem pewna, że goframi dzieciaki będą zachwycone tak samo jak była nimi moja dwulatka i my. Głównym składnikiem jest…zupa :) Tak, tak do tego taka kupna ze sklepu która nie zawiera konserwantów, zagęszczaczy itd. Dzięki takiego zdrowemu gotowcowi danie przyrządzicie ekspresowo. Rano zajmie Wam to dosłownie
Mienta blogDawno nie było u mnie gofrów. Zapraszam zatem na gofry upieczone na maślance. Są delikatnie chrupiące po ostygnięciu, a środek mają cudownie mięsisty, trochę racuchowaty, taki sam jak orginalne gofry belgijskie. Te przygotujesz jednak w expresowym tempie, odpada czekanie na wyrośnięcie drożdżowego ciasta. Zjedliśmy posypane tylko cukrem pudrem i z jeżynami. Składniki na 8 gofrów : 2 jajka 100 g miękkiego(...)Ubić białka na sztywną pianę, następnie przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszać ją z ciastem porcjami wykładać ciasto na rozgrzaną gofrownicę i smażyć wg instrukcji ( u mnie 3 minuty). Usmażone gofry odkładać na kratkę kuchenną. Podawać z ulubinymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smak dzieciństwa - wakacyjne gofry! Czy one też kojarzą się Wam z wakacjami ? Przyznam, że tych które przygotowywała moja mama już nigdy nie skosztuję ale mam nadzieję, że kiedyś moje też będą tak idealne. Gofry mają to do siebie, że można podawać je na wiele sposobów, jednak należy pamiętać, że nie jest to deser niskokaloryczny. Dlatego też by go troszeczkę(...)odchudzić" przygotowałam je z owocami :) Czyż nie wyglądają apetycznie ? :) Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady SKŁADNIKI : 2 szklanki mleka 2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 szczypta soli 1/4 szklanka oleju + do smarowania gofrownicy 2 łyżki cukru pudru do podania porzeczki czerwone sos czekoladowy cukier puder listki mięty PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGofry to przekąska na słodko, którą jesteście w stanie przygotować z łatwo dostępnych składników i już w ciągu 30 minut możecie delektować się ich pysznym smakiem, Gofry z poniższego przepisu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Przed podaniem polecam posypać je cukrem pudrem i podawać z sezonowymi owocami. Składniki na 6-8 gofrów: 1,5 szklanki mąki(...)ciasto odstawić na 10-15 minut (ciasto powinno kilka minut odpocząć). Rozgrzać gofrownicę. Przed pieczeniem posmarować ją odrobiną oleju. Na gofrownicę wylać ciasto i smażyć około 3 minuty. Usmażone gofry przełożyć na kratkę (lub oprzeć o talerze), aby mogły przestygnąć. Gotowe gofry posypać cukrem pudrem i podawać z ulubionymi owocami (np. morelami, czereśniami, porzeczkami i truskawkami). Przepis
Ugotowaćskładniki na ok. 12 szt. gofrów: 360 g mąki 140 g cukru 4 jajka 320 g mleka 100 g oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Wszystkie składniki, oprócz białek, miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy z solą na sztywno a następnie dodaje je do ciasta i np. przy(...)pomocy drewnianej łyżki delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Upieczone gofry podajemy z np. z dżemem, bitą śmietaną, owocami
Domowy Smak JedzeniaIdealna propozycja na śniadanie, kiedy w domu zabraknie Wam chleba. Pyszne, chrupiące gofry z jajkiem sadzonym, z płynnym żółtkiem i podpieczony bekon. Niebo w gębie. Kombinacji tego typu śniadania jest sporo - można dodać plastry awokado, paprykę, pomidor - co tylko zachcecie. Gofrowe śniadanie zostaje u nas na dłużej :) 'serowo-czosnkowe gofry z sadzonym jajkiem i bekonem' Składniki: - 160g mąki pszennej (niepełna(...)mąkę, cukier puder, granulowany czosnek, starty ser żółty, dodać żółtka i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać, delikatnie białka i wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Wylewać porcjami ciasto i piec, aż gofry będą złote. Na każdego gofra położyć podsmażony na złoto bekon i jajko sadzone. Przykryć drugim gofrem i podawać. Smacznego
CookYourselfOtrzymałam paczuszkę pełną bakalii od Świadome Odżywianie , dziękuję ślicznie za to że mogę je przetestować. Dziś postanowiłam przygotować gofry z moim ulubionym sosem adwokatowym, a dodam że bardzo lubię gofry i zamiast samej mąki , dodałam migdały i olej. Gofry z tymi produktami wyszły pyszne i bardzo chrupiące. Gofry z migdałami i olejem Składniki : 1,5 szklanki mąki pszennej(...)cukier. Zmiksować dokładnie składniki. Białka jaj ubić na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do ciasta. Wysmarować tłuszczem gofrownicę, nakładać ciasto łyżką do rozgrzanej gofrownicy. Piec na złoty kolor. Gofry podawać z sosem adwokatowym. Zapraszam również na stronę Świadome Odżywianie . (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia DanusiProste, słodzone bananem, idealne na weekendowe śniadanie. O czym mowa? O bananowych gofrach. Będąc na diecie dużym problemem jest brak smakołyków, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Na szczęście mam dla Was przepis na zdrowsze, ale wcale nie gorsze gofry. Wystarczą drobne modyfikacje aby pozwolić sobie na takie pysznie słodkie śniadanie. Artykuł Gofry bananowe pochodzi z serwisu Fit Food Brunetki
Fit Food BrunetkiJedliście kiedyś gofry wytrawne? Te są pyszne... Bo to GOFRY a'la PIZZA 🍕😋 Dwoma najadłam się po same uszy (a to naprawdę bardzo rzadko się zdarza). Sycące, dobre i aromatyczne. Pizza dobra jest o każdej porze dnia i w każdej formie. Składniki na ok. 6 "sytych" gofrów: 200g mąki (u mnie orkiszowa typ 750) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)oliwą i kefirem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser, szynkę i na pół oliwki. Wrzucamy do reszty składników. Dodajemy delikatnie ubite białka. Przekładamy masę do gofrownicę. Pieczemy do momentu, aż gofry przestaną parować i będą zarumienione
Czarnawisienkakolejny pomysł na fantastyczne gofry ! Tym razem znów na ostro, ale z innymi niż poprzednim razem dodatkami. Tym razem postawiłam na ziołowe dodatki i ulubione zielone pesto postanowiłam dodać również do gofrów – zarówno do środa, jaki na zewnątrz. Dodatek tak lubianego przeze mnie czosnku, orzeszków pinii, świeżej bazylii, sera, dobrej oliwy i aromatycznych przypraw spraw, że gofry zachwyciły swoim(...)pini oraz starty Ser Gouda – dalej siekamy ( ma być bardzo drobno, ale nie papka, jaka powstaje podczas mielenia ). Przekładamy do miseczki, dodajemy niewielką ilość oliwy, doprawiamy solą, mieszamy. GOFRY: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Dodajemy mleko roztrzepane z jajkiem oraz połowę przygotowanego wcześniej pesto – mieszamy. Pieczemy w maksymalnie nagrzanej gofrownicy na rumiano. Podajemy na gorąco
Ostra na SłodkoLekkie jak piórko gofry kokosowe, które mnie osobiście zachwyciły nie tylko lekkością, ale i smakiem. Przyznam, że jeszcze nigdy gofry nie wyszły mi tak nieziemsko chrupiące! :) To pyszności, których należy spróbować, bez dwóch zdań. :) Potrzebujemy: 1 puszka śmietanki kokosowej , u mnie ze sklepu Kuchnie Świata 170 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie(...)proszkiem do pieczenia dodajemy wymieszaną śmietankę z cukrami i żółtkami. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy na czas dobrego rozgrzania się gofrownicy. Usmażone gofry przykładamy od razu na kratkę w celu odparowania, wtedy są doskonale chrupiące. Gofry są tak pyszne, że wymagają minimum dodatków. :) Wioleta Gargula
MamaOskarkaGofry wg Michela Roux są obłędne w smaku. Smak gofrów nie tylko zależy od przepisu, ale również od gofrownicy jaką posiadacie. Najlepsze to takie, które mają dużą moc czyli 1000W i więcej. Jeśli nie próbowaliście piec gofrów wg tego przepisu to koniecznie musicie to zrobić. Proponuję przygotować te wspaniałe gofry z podwójnej porcji. Ja podałam z cukrem pudrem, ale możecie
O kuchni z uczuciem