Świąteczny żurek prezentuje się bardzo wykwintnie w miseczkach z chleba. Jest jeszcze czas, aby pokusić się o ich własnoręczne upieczenie. Zachwyt gwarantowany. :) Potrzebujemy: 1 kg mąki (ja dałam pół na pół żytniej z pszenną) pół łyżeczki soli 30 g cukru 50 g drożdży świeżych 600 ml ciepłego mleka Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy
MamaOskarkaSałatka na kolację do małej kromki chleba...Mnie wystarczy. Pożywią się też ewentualnie niespodziewani goście :) Składniki : 2 zielone małe ogórki garść rukoli 3 ugotowane jajka ser mozzarella w kulkach ewentualnie czerwona cebula Przygotowanie : Rukolę umyć, osuszyć, lekko rozdrobnić Jajka, ser i ogórki
Proste PotrawyUwielbiam wszelkie domowe pasty do chleba, na Wielkanoc robiłam jajka faszerowane z chrzanem i bardzo przypasowało mi połączenie jajek z chrzanem dlatego postanowiłam zrobić pastę jajeczną z dodatkiem chrzanu:) Składniki: 6 jajek, 1-2 łyżeczki chrzanu Develey, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz czarny, sól, szczypiorek i pieprz czerwony. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy
Aga w kuchniupieczeniu babeczki studzimy, a następnie wyjmujemy z foremek i odwracamy do góry nogami. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Piekliśmy wspólnie z blogami : Smaczna pyza Ala piecze i gotuje Chleby info Moja kuchnia Czarna oliwka Moje wypieki i nie tylko Mia cucina Eksplozja smaku Ulubione przepisy
Kulinarne przygody Gatitycheddar, parmezan... ziemniaki, ser (cheddar) olej ryżowy do głębokiego smażenia Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Olej rozgrzać (olej jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund) i wrzucać do niego partiami plasterki kartofli rozdzielając je aby nie były posklejane. Smażyć, aż staną się lekko chrupkie. Wyjąć na ręcznik papierowy
królestwo garówChleb tostowy, pesto*, szynka, bekon lub boczek wędzony, jajka, masło Na maśle podsmażyć wędlinę z obu stron na rumiano. Na maśle usmażyć jajka. W tosterze opiec tosty. Posmarować z jednej strony pesto. Ułożyć na nich podsmażoną wędlinę. Na wędlinie położyć jajko. *ja użyłam pesto ze szczypiorku czosnkowego , może być również pesto z czosnku niedźwiedziego lub inne. zastawa
królestwo garówrolne przeznaczone do spożycia przez ludzi (płody ziemi, produkty pochodzące z hodowli, rybołówstwa oraz produkty pierwszego przetworzenia, będące w związku z tymi produktami) lub środki spożywcze (m. in. piwo, chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, inne wyroby piekarnicze, makarony, korek i bawełna). Do tej pory oznaczeniem ChNP wyróżniono w Polsce 9 produktów. bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola
królestwo garówcydru, 100 ml soku jabłkowego, ¼ łyżeczki ziaren kolendry, 2 łyżki masła, sól, pieprz, Przepis według Karola Okrasy z drobną zmianą. Zamiast nalewki orzechowej dałam żubrówkę i nie zagęściłam sosu chlebem. Piersi gęsi natrzeć mieszaniną oliwy z żubrówką. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Piersi wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć skórę w kratkę, nie nacinając mięsa. Ułożyć skórą
królestwo garówdomieszką cabernet franc. Wino spędziło 12 miesięcy w dębowych beczkach. Wino smakuje i pachnie dojrzałymi czerwonymi wiśniami, czarną porzeczką, jeżynami. Wędzona pierś kaczki podana na doskonałym pieczonym na miejscu chlebie z popiołem, do tej przekąski zaproponowano nam wino Les Caves du Pré Côtes du Rhône Puy Saint-Roc 2012 (14,99 zł). Niestety wino nie sprostało tej idealnej w smaku
królestwo garówmomentu zaczął się prawdziwy jej rozkwit. Jako aperitif podano świeże, delikatne, o owocowych aromatach wino Casillero del Diablo Sauvignon Blanc. Naszą Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od przystawek - Mule w marynacie / chleb churrasca - Roladka z awokado i kraba królewskiego / pszenica mote (1) z chili merquen(2) / puree cytrynowe / - Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado Do nich podano
królestwo garówbulionu ( tego, który gotowaliśmy na szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny. Podawać z sosem z duszenia. Można podać z baką ziemniaczaną. Ja podałam z chlebem żytnim Wasa*. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków
królestwo garówPierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oleju – 2-3 łyżki. Gotować 5-6 minut. *Mąka włoska „00″ – mąka nie określana zawartością białka, ciężka, stosowana do wypieku chleba i makaronu zastawa
królestwo garówodstawić na pół godziny. Obie mąki wymieszać. Obtaczać w nim rybki – nadmiar mąki strząsać i smażyć w głębokim oleju. Olej jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund. Ryby smażyć partiami, około 1,5 minut – mają być blade i chrupiące. Wyjmować na ręcznik papierowy. Następnie smażyć ponownie aż zbrązowieją, około
królestwo garówsmażona. Lekko gorzka, łagodna... ale czasem trafi się ostra papryczka. Papryczki smażyć w rozgrzanej oliwie, najlepiej na żeliwnej patelni. Olej jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund. Smażyć około 1 minuty. Wyjmować na ręcznik papierowy. Oprószyć solą. Podawać gdy są ciepłe :) Pimientos de Padrón ze sklepu Złoto Hiszpanii , Warszawa, Puławska
królestwo garówśrodku. Odkładać na deskę oprószoną mąką na kilka minut. Kulki smażyć partiami w gorącym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor. Olej jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund. zastawa
królestwo garów