solidnym wywarze drobiowym z szczyptą pietruszki, majeranku i prozdrowotnej czarnuszki. Małe i przypominające trochę kminek ziarno czarnuszki to moim zdaniem bardzo zaszufladkowana przyprawa która wyłącznie kojarzy się z chlebem czy też kiszeniem ogórków. Bogactwo aromatu tej rośliny musi być wykorzystywane ze względu na możliwości komponowania nowych połączeń smakowych jak i ze względu na świetne działanie na organizm. Nastawiajcie garnek
Kuchnia PROzdrowotnamasło łyżeczką ze słoika - wiecie, te wszystkie amerykańskie filmy. A tu szok! To nie mój smak, łyżeczką może i zjem, ale tylko jedną porcję, a o posmarowaniu bułki czy chleba w ogóle nie ma mowy. Szkoda mi było całego słoiczka, więc znalazłam przepis, w którym mi nie przeszkadza. Pyszne i szybkie do przygotowania ciasteczka, które wypatrzyłam na Moich Wypiekach
Pasja Smakumój drugi raz kiedy piekłam wspólnie z innymi w Piekarni Amber z bloga Kuchennymi Drzwiami. W kwietniu zawijane bułki ze szpinakiem zaproponowała Tosia z bloga Smakowity Chleb. Musiałam dodać więcej mąki i w składnikach podałam moje proporcje. szpinak : 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego 4 – 5 łyżek śmietany u mnie kremówki ząbek czosnku
Polska Zupanami kolejna, organizowana przez Amber , piekarnia tegoroczna - już kwietniowa. W tym miesiącu pieczemy piękne zielone bułki z dodatkiem szpinaku - propozycja Tosi z bloga Smakowity chleb . To jej autorski przepis na bułeczki. Można je upiec albo na zakwasie albo na drożdżach. Tym razem, trochę z braku czasu, piekłam na drożdżach, wersję zakwasową z pewnością
Stare Garywiadomo błonnik pęcznieje i żołądku i daje uczucie sytości) i przemianę materii. Płatki owsiane od pewnego czasu są dość często obecne w mojej kuchni. Dodane do wypieków (pizza, bułki, chleb) nadają im delikatności i sprawiają, że dłużej zachowują świeżość. Świetnie smakują również w ciasteczkach. Siemię lniane do tej pory wykorzystywałam głównie w postaci zmielonej do naparów, gdyż bardzo dobrze radzi
Codzienna kuchnia niecodziennamarkecie, sprzedającym "świeżo wypiekane" pieczywo z zamrożonych porcji sztucznego ciasta, unosi się sztuczny zapach, cudownie pobudzający nasze zmysły i zabierający nas w podróż w czasie. Do gorącej, chrupiącej skórki chleba pieczonego przez babcię albo do świeżutkich rogali z makiem kupionych po drodze do szkoły w małej piekarni za rogiem. Dla czego mam nie kupować tego pieczywa?? Cudowny zapach krąży między
SzczyptaSmaQżółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości 0,5 cm.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest
Moje domowe kucharzeniechleba, bez ziemniaków, bez frytek... Taki obiad u mnie dzisiaj. Składniki -mięsne żeberka -pół kapusty białej małej -pół kapusty czerwonej małej -pieprz ziołowy SKWORCU -przyprawa do wołowiny SKWORCU -oliwa z oliwek u mnie Olitalia INDEX FOOD -marynata w płynie do żeberek Umyj żeberka i je poporcjuj, zalej marynatą w płynie, oliwą z oliwek, dodaj przyprawy do wołowiny
Z Kuchni Do Kuchnipomysł na urozmaicone śniadanie. Save Print tosty francuskie z bananami Czas przygotowania: 5 minuty Czas gotowania: 10 minuty Całkowity czas: 15 minuty Składniki 6 kromek chleba tostowego 1 banan 1 jajko 5 łyżek mleka nutella szczypta cynamonu cukier puder do dekoracji 2 łyżki margaryny/masła Przygotowanie Każdą kromkę smarujemy nutellą. Banana obieramy, kroimy na półcentymetrowe plastry
zjem to blog kulinarnyżółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości 0,5 cm.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest
Moje domowe kucharzeniepokrojoną w pióra 4) Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 - 55 minut 5) Wyjmujemy z piekarnika i gotowe! Można ją podawać z chlebem, frytkami lub dowolnym dodatkiem. Smacznego
Mama GotujePieczeń wołowa to kolejne danie które praktycznie robi się samo i świetnie smakuje. Nadaje się ono zarówno jako danie na gorąco na obiad jak i na zimno do chleba. Łatwe i pyszne zadowoli nawet najbardziej wybredne osoby. Pieczeń tą najlepiej przygotowywać w garnku który można wstawić również do piekarnika (np. garnku żeliwnym). Składniki: wołowina (dowolny kawałek np. karkówka) 1 marchewka
Mama Gotujemamy prawdziwą kiszoną kapustę (nie kwaszoną, którą można kupić w każdym sklepie) i kiełbasę zrobioną własnoręcznie lub kupioną bezpośrednio od masarza. Można podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub z chlebem. Polecam wszystkim. Składniki: surowa biała kiełbasa po 1 – 2 szt. na osobę ok. 0,5 kg. kiszonej kapusty 1 duża cebula pieprz czubrica suszone liście kolendry kilka owoców jałowca oliwa
Mama GotujeChyba najlepszym sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba lub bułek jest przygotowanie z nich puddingu. Już dawno chciałam wypróbować coś takiego, ale nigdy się nie udawało. W końcu spróbowałam i deser ten okazał się być rewelacyjny. Pudding ten jest niesamowicie słodki ale mimo wszystko nie za słodki. Ta jego część którą pieczemy zalana śmietaną jest miękka, aż rozpływająca się
Mama Gotujeminuty. Następnie dodać pokruszony ser pleśniowy i gotować na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści. Zupę zmiksować blenderem, dodać śmietankę i doprawić solą i pieprzem. Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Zupę podawać z grzankami
Mama Gotuje