na chleb - 3500 przepisów (strona:153/234)

Rolada szpinakowa z botwiną i pokrzywą 175

wszystkim smakowało. Radośćć mojego czarowania. Roladę szpinakową wymyśliłam jak w lodówce została już tylko część botwinki i sporo szpinaku, polecam bo naprawdę jest pyszna. Pokrzywę urwałam do chleba ale jeszcze sporo mi zostało i dlatego wylądowała w szpinaku. Rolada szpinakowa z botwiną i pokrzywą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
DOMOWA BIO MĄKA JAGLANA- NAJLEPSZA 118

zwykle bywa (przynajmniej u mnie) potrzeba matką wynalazku. Zabrałam się za chleb bezglutenowy na zakwasie, będąc pewną, że mam mąkę jaglaną, ale gdy w domu jest więcej niż jedna gospodyni, to różnie to bywa... Po mące jaglanej pozostało tylko wspomnienie... Na szczęście kaszy jaglanej zawsze mam zapas. I widocznie tak właśnie miało być, bo ta własna mąka jest o wiele

Smaczne Zdrowe
Chleb na zakwasie z rozmarynem i jagodami goji 112

powinno być szczelnie zamknięte. Można je np. włożyć do plastikowej torebki. Piec w temperaturze ok. 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu usunąć papier i odłożyć chleb do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku

Weekendy w domu i ogrodzie
Śniadanie w ogrodzie :) 134

zdrowe śniadanie do zrobienia w kilka minut. Dzisiejsze menu : jogurt naturalny 1 banan 2 morele 1/2 łyżeczki sosu miętowego domowy hummus (kilka jego wersji znajdziecie na naszym blogu) rzeżucha chleb nan Zobaczcie jak pięknie to wyglądało :)  Życzymy miłego dnia i jedzcie zdrowo codziennie. Pozdrawiamy

vegetanie
Ośmiornica w greckim sosie Kokkinisto na kremie z bakłażana 259

pieprzem. Na talerzach umieścić na środku puree z bakłażana,na puree ułożyć kawałki ośmiornicy,dodać owoce kaparów a całość polać greckim sosem Kokkinisto.Grecy podają do tego tosty z chleba nasmarowanego oliwą pieczone na ruszcie i dobre czerwone wino

Sztuka gotowania w/g Samiry
Na śniadanie - warzywa z jajkiem i bakaliami 179

której białko jest całkowicie ścięte, zaś żółtko płynne. To oznaka, że moment jest idealny do zdjęcia patelni z ognia. Całość doprawiamy solą i pieprzem i jemy z kromką chleba pełnoziarnistego. Wszystkie osoby lubiące buraki zachęcam do wykorzystania ich właśnie w tym daniu. Idealnie komponują się z innymi warzywami, moje ulubione połączenie to buraki & szpinak, a paletę smaków dopełniam rodzynkami

Taste Of My Day
Sardelowa pasta 112

nadmiaru oleju i drobno kroimy. Ogórki  i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy serek, pieprz i dokładnie mieszamy. Pastę z sardeli można podawać z chlebem razowym. Sardele to inna nazwa  anchois. Są bogate w żelazo i wapń, ale kaloryczne. 100 g sardeli w oleju to aż 380 kalorii. Sardele są popularnym składnikiem kuchni rosyjskiej, francuskiej

My Chcemy Jeść
Bananowy snack 108

Drugie śniadanie nie musi być nudne. Zamiast zwykłych kanapek z chleba, sera lub wędliny stawiam na banany, miód i wafle ryżowe. Składniki 1 banan 2 wafle ryżowe (np. słonecznikowe lub sezamowe) 2 łyżeczki miodu 1 łyżka syropu klonowego (wersja dla łasuchów) Wafle ryżowe smarujemy miodem. Banana kroimy w plasterki. Plasterki banana układamy na waflu ryżowym. Łasuchy mogą całość polać łyżką

My Chcemy Jeść
Najlepsza sałatka z tuńczyka 3188

kukurydzę z zalewy. Jajka, cebulę i ogórka drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można podawać samą lub z chlebem razowym. Tuńczyk to ryba morska zamieszkująca Atlantyk. Korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Zajdziemy w nim też witaminy z grupy B, a zwłaszcza

My Chcemy Jeść
Paluch we włoskim stylu 132

Włosi jedzą pieczywo do każdego posiłku. Magazyn "La Rivista" podaje, że statystyczne włoskie małżeństwo zjada przynajmniej pół kilograma chleba dziennie. Kto chciałby poczuć smak pieczywa we włoskim stylu powinien upiec palucha z suszonymi pomidorami i oliwkami. Składniki 125 g mąki żytniej razowej 125 g mąki pszennej 160 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru

My Chcemy Jeść
Żurek noworoczny 163

zrobić puree. Ugotować na twardo jajka.  Podawać z jajkiem przekrojonym na pół oraz puree ziemniaczanym.  Jeśli nie lubicie puree, można ziemniaczki usmażyć lub zjeść żurek z chlebem. Bon appetit

Garniec Magalie
Maślane bułeczki z konfiturą 131

dodać cukier, pokruszone drożdże i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do pierwszego wyrośnięcia.  Pamiętajcie proszę o zasadzie "3" - więcej w przepisie na  chleb .  Kolejno należy rozpuścić masło, dodać do niego ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.  Mąkę należy przesiać do miski. Do mąki dodać skórkę cytrynową

Garniec Magalie
Focaccia z suszonymi pomidorami 161

niektórych restauracjach) podaje się na początek pajdę chleba ze smalcem a Włosi ... Włosi mają focaccia, najczęściej podaną z oliwą z oliwek lub aromatycznym olejem, którym należy ją obficie skropić lub po prostu w nim umoczyć.  Jedni określają focaccia jako suchą bazę dla ciasta na pizzę (bez sosu pomidorowego i sera), ja jednak bardziej skłaniałabym się ku określeniu jej jako

Garniec Magalie
Pieczona szynka 142

Jakiś czas temu podałam tutaj przepis na chleb z trawą żubrową . Dziś proponuję upiec z nią szynkę. Składniki : mięso od szynki (kulka) 3 źdźbła trawy żubrowej 3-4 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz mielony Mięso związać mocno białym sznurkiem z przeznaczeniem do kulinariów. Związanie musi być tym bardziej mocne, jeśli mięso nie jest zwartą

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki z rozmarynem, żurawiną i pestkami 126

wyprawa Jamiego " przypomniały mi się toskańskie bułeczki pandiramerino z rozmarynem i rodzynkami. Bardzo lubię połączenie rozmarynu z suszonymi owocami. Na blogu pojawił się już kiedyś przepis na owsiano-pszenny chleb z rozmarynem i żurawiną . Dziś kolej na bułki na kanapki. Składniki (na 8 bułeczek): 500 g mąki chlebowej typu 750 saszetka (8 g) suszonych drożdży łyżeczka soli pół łyżeczki cukruczubata

Weekendy w domu i ogrodzie